1. Forza Motorsport 3 (X360)

Forza Motorsport 3 (X360)

Ronkende motoren, gierende banden en de zoete smaak van de overwinning. Deze drie zaken zijn kenmerkend voor elke goede racer. De Forza Motorsport reeks wordt al jaren geprezen voor zijn realistische, maar fijne racegames. Dit jaar is deeltje drie verschenen maar is het allemaal wel nog zo geweldig als in de voorgaande delen?

Voor je kan beginnen te spelen moet je eerst de extra content cd installeren op je harde schijf. Deze extra content is zo maar even twee gigagbyte groot en bevat tracks en auto’s. Na deze installatie kan het racen beginnen. Om je te laten kennis maken met het spel, geven de makers je de kans om één race met een supercar te rijden; de audi r8. Je kan ook onmiddelijk bepalen hoe moeilijk het spel is. Je hebt de easy-modus waarbij alle hulp aanstaat en de expert-modus waar alle hulpmiddelen zijn uitgeschakeld. En als je je smaak niet kan vinden tussen de standaard moeilijkheidsgraden, kan je nog altijd je eigen moeilijkheidgraad aanpassen zoals jij dat wilt. Jij wilt niet dat je auto automatisch afremt in bochten? Dan zet je dat toch volledig uit! Forza 3 is er duidelijk voor gemaakt om een groot publiek blij te maken; zowel de casual racers als de die-hard race fanaten kunnen hier uren plezier aan beleven.

De race staat op het punt om te beginnen en alle auto’s laten hun geweldige geluid horen. Het geluidsaspect zit er goed; alle auto’s klinken anders. Zo gaat een muscle-car veel “zwaarder” klinken dan bijvoorbeeld een sportwagen. Naast het geluid, zijn ook de graphics van groot belang. Je wilt toch niet dat je aan het rijden bent met iets wat “lijkt” op jouw gekozen auto. Het moet een exacte kopie zijn! En Forza 3 slaagt hier wonderwel in. De auto’s zien er net zo uit als dat ze er in het echt uitzien. Wel een klein minpuntje: wanneer je in cockpit view aan het racen bent, ziet het er allemaal nogal magertjes uit. Een game zoals Need for speed: Shift heeft dit al veel beter gedaan, maar dat is slechts een klein minpuntje. De circuits tonen ook erg mooi en de zoneffecten zijn net zoals in echt, storend wanneer de zon op ooghoogte staat.

Na dat je de race beeindigt hebt, krijg je de keuze uit enkele beginnerauto’s om mee te starten. Naarmate je vordert in het spel kan je, met je gewonnen credits, nieuwe wagens kopen. Het aanbod van wagens is erg uitgebreid en er is voor ieder wat wils. Gewone auto’s als de Peugeot 206 maar ook ware racemonsters als de Bugatti Veyron zijn aanwezig. De auto’s zijn verdeeld in klasses: beginnende van “E” tot en met “A”. Maar je hebt dan ook nog andere klasses, zoals de “S” klasse. Maar je moet wel eerst wat races winnen voor dat je deze duurdere auto’s kan aankopen. Het racen is verveeld in seizoenen met in elk seizoen wat events die specifiek gekozen zijn voor jouw klasse auto. De agenda geeft aan welke events je momenteel kan doen. De agenda geeft echter niet alle events aan en als je andere races wilt doen, moet je deze in de “events list” gaan zoeken. Elk seizoen heeft ook een kampioenschap. Dit kampioenschap bestaat uit verschillende races, die om de week plaatsvinden. Aan het einde van het seizoen wint de coureur met de meeste punten.

Alle events zijn belangrijker omdat je door events te winnen (of door op het podium te eindigen) credits verzameld. Deze dienen niet enkel voor auto’s te kopen maar ook om je “driver level” en je “car level” te verhogen. Als je een “driver level” omhoog gaat, krijg je als beloning een gloednieuwe wagen tot je beschikking. Als je “car level” omhoog gaat, krijg je goedkopere upgrades voor de wagen waar je op dat moment mee aan het racen bent. Dit systeem is erg doeltreffend en dat gaat er voor zorgen dat je je trouwe auto misschien niet zo snel gaat inwisselen voor een nieuwe exemplaar. Om races te winnen, zijn standaard auto’s natuurlijk niet het beste. De eerste paar races kan je nog wel winnen met je standaard auto maar daarna wordt dit schijnbaar onmogelijk. Vandaar dat Forza 3 erg uitgebreide “tuningmogelijkheden” biedt om je auto zowel optisch als intern beter te maken. Indien je geen kaas gegeten hebt van al die onderdelen, kan je voor de “quick-upgrade” kiezen. Deze installeert de beste onderdelen voor een bepaalde klasse. Maar echte race-fanaten kiezen natuurlijk zelf hun onderdelen.

Zoals ik al zei kan je ook het uiterlijk van je wagen volledig naar wens aanpassen. Nieuwe bumpers, spoilers of een nieuw laakje verf; het is allemaal mogelijk. Je kan ook verschillende soorten “Vinyl’s” op je auto plaatsen om zo jouw auto een unieke touch te geven. Indien je niet echt een creatief brein bent, kan je altijd andere mensen hun ontwerpen kopen. Dit systeem is enorm goed uitgewerkt want jij krijgt een mooi design voor jouw wagen en de maker krijgt wat extra credits voor te gebruiken in de carriere modus. Nu we toch over verkopen bezig zijn: net zoals in Forza 2 is het “Auction house” nog steeds van de partij. Hier kan je een wagen naar keuze per opbod verkopen of proberen een koopje te doen. Het werkt allemaal erg goed en als je goed rondkijkt kan je vaak goede koopjes doen.

Ik heb jullie al verteld dat je je eigen design’s kan maken. Maar je kan ook je eigen foto’s en video’s maken en deze dan uploaden naar de Forza website om ze dan te delen met de hele wereld. De opties op foto’s te maken zijn vrij uitgebreidt en mits wat oefeningen kan je mooie foto’s maken van je bolides. Je kan ook filmpjes maken van jouw replays om de wereld te laten zien wat voor een goede stuurmanskunsten jij bezit. Het community gebeuren bij Forza 3 is erg belangrijk en het is ook allemaal erg verzorgd.

Wel jammer dat dit niet kan worden gezegd van de online modus. Het duurt tergend lang voor je een lobby hebt gevonden en de meeste races worden gekenmerkt door mensen die het nodig vinden om achteruit te rijden of de hele tijd te botsen. Dit verpest het race-gevoel voor de mensen die gewoon rustig een potje willen racen. Wanneer je echter een goede lobby hebt gevonden, verloopt het gelukkig wel goed. Maar in de tijd dat dit duurt, heb je het misschien al opgegeven.

Wanneer je geen zin hebt om je online te meten met vrienden of om de carriere modus verder te voltooien kan je ook gewoon een potje racen in de “Free race” modus. Hierbij kies je een willekeurig circuit, een auto en racen maar. Dit is uitermate leuk als je eens wilt kijken hoe de snelle auto’s wel niet aanvoelen. En ik kan je het nu al vertellen: het snelheidsgevoel is fenomenaal. Wanneer je de grens van de 250 KM/H hebt gehaald, is alles zo intens dat je de wereld rondom jouw vergeet. Zo moet een race game zijn. Het gaat om adrenaline, intensiteit en de zoete smaak van de overwinning na een lange race. En Forza 3 doet dit alles enorm goed!

Conclusie en beoordeling

Forza 3 is veruit de beste racer op de xbox 360. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt en het voelt, zeker op de hogere moeilijkheidsgraden, intents aan. De community onderdelen zijn enorm groot en zijn erg leuk om te ontdekken.Online zijn er wat kleine probleempjes maar die kunnen de pret echter niet drukken! Forza 3 is een aanrader van formaat!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Racegevoel
 • Aanbod wagens
 • Geluid
 • Community-onderdelen
 • Minpunten
 • Online probleempjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niks voor mij..Alhoewel ik het er erg goed uit vind zien.

 • zit toch nog te twijfelen, vind het jammer van de afwerking

 • Zeker niet slecht… maar gewoon net niet de aanschaf waard, lijkt me. Hoewel, misschien in de toekomst eens oppikken :).

 • Misschien toch wat minder dan verwacht, zelf dacht ik aan een acht. Desalniettemin een goede game.

 • Gameplay beelden vond ik al te slow, niet op gewacht…

 • Mij lijkt hij wel stoer!

 • Zeker niet slecht… maar gewoon net niet de aanschaf waard, lijkt me. Hoewel, misschien in de toekomst eens oppikken :).  helemaal mee eens :)

 • sorry, dubbelpost

 • prima game, aleen niet echt mij ding

 • Grafisch gezien is er niks mis mee, op gameplay gebied heeft hij nog veel in te halen met andere games.

 • Voor een game wat al zo lang in ontwikkeling is, had ik wel iets meer verwacht. Ze hadden beter hun eerste concept kunnen aanhouden. Dat was geloof ik een soort SplinterCell aan boord van een enorm ruimteschip…

 • misschien toch wel halluh.

 • Hmmm, ik had meer verwacht eigenlijk.

 • Dan toch maar: GTA 4

 • Niks voor mij.

 • Stinkende blooper

  http://www.game1.nl/members/brammell/videos/overig/6880/Arthur-laat-een-windje—Blooper.html

 • @Brammell  Wtf? :P  Leuke game!


 • Mooie recensie weer op IG :)  Ik ga deze game na mijn tentamen week oppikken en dan al mijn frustraties van me af Glaiven ;)

 • Niks voor mij. Lijkt een beetje teveel op de games van de laatste tijd. Maar wel lekker cijfer!

 • Niet echt geweldig spel. Maar ja, wel lekker zombies uit elkaar rijten!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren