1. Gran Turismo (PSP)

Gran Turismo (PSP)

Toen de PlayStation Portable werd aangekondigd werd tegelijkertijd een zeer belangrijke game aangekondigd. Gran Turismo (toen nog GT 4 Mobile genaamd) zou de kracht van het nieuwe systeem laten zien. Mooie graphics, veel banen en dito auto’s en het zou niet onderdoen van de PS2 versie van de game. Dat leek toen te mooi om waar te zijn, maar de verwachtingen waren desalniettemin hoog. Vervolgens werd het stil bij Sony. De jaren verstreken en ondertussen kwam er een opvolger voor de PS2. Daarop moest uiteraard een opvolger voor Gran Turismo 4 komen. Sterker nog, er werd zo druk ontwikkeld aan die opvolger dat er zelfs een uitgeklede versie in de winkelschappen lag nog voordat er nieuws kwam over de al veel eerder aangekondigde Gran Turismo voor de PSP.

Het werd zelfs zo erg dat niemand eigenlijk nog uitging van een Gran Turismo release op de PSP. De game -die bij aankondiging beloofde net zo uitgebreid en mooi te worden als Gran Turismo 4 zelf- werd echter tijdens de afgelopen E3 geheel onverwachts alsnog aangekondigd om de launch van de nieuwste versie van de PSP (de PSP Go!) kracht bij te zetten. Geweldig nieuws uiteraard, de game was inmiddels al minstens vijf jaar in ontwikkeling dus dat kon haast niet meer misgaan. Althans dat was de niet geheel onrealistische verwachting. De naam van de game werd bovendien omgedoopt naar Gran Turismo om -volgens de ontwikkelaar- aan te tonen dat dit toch echt een volstrekt volwaardige Gran Turismo game zou worden en geen afgeslankte versie van de console iteraties.

Maar helaas -laat ik maar meteen met de deur in huis vallen- Gran Turismo voor de PlayStation Portable is geen volwaardige Gran Turismo game. We hebben hier namelijk te maken met een afgeslankte versie van Gran Turismo 4 en dat heeft nogal wat consequenties voor het gevoel wat je bij deze game krijgt. Neem nu de graphics van de game, het ziet er allemaal erg goed uit, maar niet beter dan andere racegames die recent (en ook minder recent) op de PSP verschenen. Als de game was verschenen bij de launch van de PSP waren we allemaal diep onder de indruk geweest. Nu is het logisch dat de game er zo uit ziet.

Maar dat is nog tot daar aan toe. De carlist, het meest belangrijke aspect van een realistische racer als Gran Turismo, is veelal identiek aan Gran Turismo 4, aangevuld met enkele auto’s hier en daar. Dat is indrukwekkend, want dat zijn meer dan 800 auto’s om van te genieten. Dat is echter ook jammer, want veel auto’s die na de release van GT4 zijn gefabriceerd komen niet in de game voor. Er zijn zeker toffe auto’s toegevoegd die je in deze versie tegenkomt en niet in GT4, denk bijvoorbeeld aan de Bugatti Veyron, de Lamborghini Reventon of de Ferrari Enzo. Maar denk je daarentegen te kunnen rijden met een Volkswagen Scirocco R, Nissan 370Z, de nieuwste BMW M3 of de nieuwe Fiat 500 dan kom je van een koude kermis thuis. Dan heb je misschien wel de beschikking over 800 auto’s, maar veel van de nieuwste auto’s missen alsnog en dat is een zwaar gemis voor de autoliefhebbers.

De banen komen ook uit Gran Turismo 4 en beslaan in totaal 35 stuks, dat is een zeer respectabel aantal en ze kunnen in gewone en tegenovergestelde richting bereden worden om zo tot een totaal van 70 te komen. Wederom niet vernieuwend, maar zo heel veel racebanen zijn er nu ook weer niet in de wereld en het moet gezegd worden, de banen inclusief omgevingen zien er zeer goed uit en het racen gaat net zo lekker als in de vorige versies. Wat echter niet goed is, is dat je maar met vier auto’s tegelijk kunt racen. De reden hiervan zou zijn dat de framerate niet te behouden is met meer auto’s op de baan, maar toonde DTM Race Driver 2 bij de launch van de PSP niet al 21 auto’s tegelijkertijd? Sterker nog, de grafische verschillen tussen die game en GT zijn niet zo denderend dat het de 17 auto’s verschil zou verklaren.

Maar dat is nog niet de grootste teleurstelling van Gran Turismo. Het grootste gemis van de PSP iteratie is namelijk dat er geen careermodus aanwezig is. De modus, waarbij je begint met een goedkoop autootje en je omhoog werkt tot de echte dure toppers door races te rijden en je competenties te bewijzen in rijtesten is volledig vervangen door een single race systeem. Je kiest een auto en een track, rijdt een race en dat herhaal je. Daarmee verdien je geld en dat geld gebruik je om meer auto’s te kopen. Tot overmaat van ramp werkt het geheel dan ook nog met een in-game kalender, na één á twee races gaat de in-game tijd een dag vooruit en iedere nieuwe dag heb je de keus uit maar vier van de rond de zeventig autofabrikanten. Ben je dus fan van één merk en komt dat merk pas in dag zeventig aan bod, dan heb je de pech dat je eerst bijna hondervijftig races moet rijden voordat je die droomauto kan kopen.

Dat is wederom een zware domper op een game die zo mooi had kunnen en moeten zijn. Want hoewel Gran Turismo helemaal geen slechte game is, nemen de vele missers toch de overhand. Hoe het kan dat een game die al minstens vijf jaar in ontwikkeling is op zoveel punten laten afweten is onbegrijpelijk en doodzonde. De muziek, de graphics, de auto’s, alles ademt de typische Gran Turismo sfeer uit, maar de missers hebben desalniettemin de overhand op de algehele ervaring. Gran Turismo is een typisch geval van “net niet.” De carlist is uitgebreid, maar het is het “net niet.” De banen zien er super uit, maar je kan maar met vier auto’s tegelijk racen en dat is het “net niet.” De carrièremodus wordt vervangen door een nieuw systeem waarbij je wel alle banen meteen ter beschikking hebt, maar niet alle auto’s. Het is het gewoon “net niet.” Dit is niet de Gran Turismo die we vijf jaar geleden al verwachtten en hoewel de game niet slecht is, is het toch een domper op een geweldige game-serie.

Conclusie en beoordeling

Gran Turismo is niet de game geworden die iedereen verwacht had, had willen spelen en het is bovendien niet de game geworden die de PlayStation Portable verdiende. De carrièremodus werd opgeofferd, de autolijst is gedateerd, je kan maar met vier auto’s tegelijk racen en je wordt gedwongen te wachten tot je de auto’s van je favoriete automerk kunt kopen. Het is het gewoon allemaal “net niet” en dat is doodzonde. De game is bovendien al meer dan vijf jaar geleden aangekondigd en als je zo lang moet wachten op een game moet daar wel kwaliteit tegenover staan en dat is niet het geval. Een gemiste kans van Sony en ontwikkelaar Polyphony Digital, die met deze iteratie van Gran Turismo hun uitstekende reputatie enigszins op het spel zetten.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Meer dan 800 wagens...
 • banen die er erg mooi uitzien...
 • Gemaakt voor korte speelsessies...
 • Minpunten
 • Maar het aanbod is gedateerd.
 • Waarop je met maar vier wagens racet.
 • Maar dan wel zonder carriéremodus.
 • Je kan maar van vier fabrikanten tegelijk kopen.
 • En verdomme nog steeds geen Škoda!)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Misschien vet voor de gene die zo'n vette gitaar hebben * Jaloers*

 • 2 nummers voor á 6

  Ze zijn gek

 • Def Leppard is prima rock muziek, alleen ERG duur!  @ Gluon: Nieuwe single + Rock of Ages + Photograph = 3 nummers.

 • COol :D

 • ik vind ze niet zo goed , geen 6 euro waard!

 • Def Leppard is tof! Alleen vind ik die prijs wel een beetje overdreven.

 • Def leppard is wel vet!

 • Vet, moet…me…weerhouden…te…downloaden….AAARGH

 • Aardig dat ze steeds meer nummers toevoegen, alleen jammer is dat het altijd een beetje duur is.  Nu ik nog Guitar Hero 3. -_-

 • Als elk nummer 2 euro waard zou zijn, vraag me af of GH3 dan niet duurder zou uitvallen? M.a.w: Beetje overpriced imo!

 • Nou zeg, jammer dat ik geen GH heb :( Wil hem wel maar nu wacht ik wel op deeltje 4 :P

 • Al die \"Music Packs\" voor Guitar Hero III zijn duur. Beter maken en gewoon één pack met 20 nummers voor 15 euro ofzo. Maar nee, ze moeten er allemaal wist uitmaken >.<

 • je hoeft het ook niet te downloaden, het is gewoon extra

 • Nooit van gehoord, niet van plan te downloaden :P

 • Def Leppard is wel chill, maar helaas… Ik kan niet downloaden

 • Vet!!

 • Supervet!

 • juist ja, ik heb dus nog nooit van hun gehoord…

 • Verleidelijk, maar ik wacht toch maar op deeltje vier.

 • HALEEN!  @ Metian

  Er komt binnenkort een groot pakket met meer dan 40 nummers erin..  Guitar Hero AerosmithPlaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren