1. Brütal Legend (X360)

Brütal Legend (X360)

Een Rockster zijn, wie wil dat nou niet? Een groot huis, zwembad in de tuin, vrouwen voor het oprapen en nog talloze dingen meer. Bijna onweerstaanbaar. Nou niet dus, de Roadie denkt hier namelijk heel anders over. Hij houdt er namelijk van om gitaren te stemmen, podiums in elkaar te zetten, alles voor de rockster en zijn band regelen, maar vooral zorgt hij ervoor dat er niets met de rockster gebeurd en dat dus alles perfect loopt. De beste Roadie is Eddie Riggs en laat hem nou de hoofdpersoon zijn van de nieuwe game Brütal Legend.

De game begint wanneer de rockster iets te enthousiast word en op een decor stuk stapt dat heel losjes gemonteerd is aan het podium. Hij glijdt uit en hierbij moet Eddie meteen in actie komen, dit had hij echter beter niet moeten doen want na de geweldige redding valt het losse decor stuk op zijn hoofd en sterft hij. Maar niets is wat het lijkt, er valt namelijk een druppel bloed op de gesp van zijn riem. En laat deze gesp nou net het hoofd zijn van een Metal God die natuurlijk helemaal door het lint gaat. Toch lijkt het publiek dit wel leuk te vinden en is de rock show toch nog tot een goed einde gebracht. Eddie echter werd door deze god naar een hele andere wereld gebracht, de Age of Metal wel te verstaan. Deze wereld word geterroriseerd door allerlei gespuis, en dat blijkt al snel want zodra je op de wereld bent beland word je aangevallen door een aantal demonen. Deze zijn echter geen partij want raar genoeg is je gitaar met je mee gegaan, en de muziek die je daarop speelt lijkt een dodelijk effect te hebben op je omgeving. Of je de demonen een kopje kleiner maakt of niet is jou eigen keus, in de intro kun je namelijk de keuze maken of je gore in de game wil ja of nee, dit geld ook voor het taalgebruik. Wanneer je voor allebei nee kiest zal er geen bloed in de game zitten en zal elk scheldwoord vervangen worden door een piep toon.

In het begin van de game had ik geen idee wat voor game ik speelde, ik dacht eerst een soort van hack en slash game. Maar dit veranderde nadat de Headbangers en later ook andere troepen zich bij me aansloten. Brütal Legend is namelijk veel meer dan alleen een hack en slash game, en is eigenlijk nog zeer gevarieerd ook. De game kent namelijk drie soorten gameplay elementen. Om te beginnen het hack en slash gedeelte, hierbij zwaai je met je hakbijl in de rondte en strum je wat solo’s om zo je vijanden te elimineren. De hakbijl en de gitaar kunnen ook verbetert worden, bijv. een bijl waarmee je vuurschade aanricht. Het tweede gedeelte is het gedeelte waarbij je een auto bestuurde, de Deuce genaamd. Dit voertuig kun je ook helemaal upgraden, zo kun je extra nitro, armor en wapens toevoegen. Het derde en misschien ook wel het belangrijkste onderdeel, is het strategie onderdeel. Hierbij moet niet denken aan basissen bouwen en uitgebreid resource management. Maar aan twee podiums tegenover elkaar, een aantal punten om te veroveren en units maken die je vanuit de lucht of vanaf de grond kan aansturen. Dat dit het belangrijkste onderdeel is wil niet meteen zeggen dat het ook het beste onderdeel is. Dat is het namelijk niet, het is niet zo strategisch dan dat je nu waarschijnlijk denkt. Het komt af en toe erg chaotisch over en ook kun je in het heetst van de strijd geen bepaalde units bepaalde opdrachten geven. Wel is leuk gedaan dat je met ieder unit een double team kan doen, dit wil zeggen dat je op zijn rug springt en met hem mee kan lopen en een bepaalde aanval kan uit voeren. Deze aanval is voor iedere unit verschillend.

Zoals ik al zei, is de Age of Metal een grote open wereld. Je hebt een aantal gebieden die je lekker met je Deuce kan verkennen. Je kan zien dat de art designers goed hebben gekeken naar Metal en die Metal sfeer ook helemaal in de game hebben gebracht. In de wereld zijn allerlei kunstwerken, standbeelden van gitaren en bouwwerken van metaal. De sfeer word toch wel helemaal afgemaakt door de muziek die er gedraaid wordt. Hier moet wel bij gezegd worden dat je de muziek wel moet kunnen waarderen en dat het anders beter is om je portable device in je console te steken. In deze grote wereld volg je natuurlijk de main story line maar er zijn ook nog tientallen side quests te vinden, deze side quests worden na een tijdje veel van hetzelfde. En dat is jammer, ze hadden namelijk veel meer uit deze sidequests kunnen halen. Toch worden de iets mindere side quest gecompenseerd door het leuke verhaal uit de main sory line. Ik heb meerdere malen hardop moeten lachen om de uitspraken van Eddie Riggs. Ook zitten er weer de nodige plotwendingen in, die het verhaal weer helemaal op zijn kop zetten. Hier komen we bij nog een minpunt van de game, hij is namelijk veel te kort. De meeste sandbox games duren rond de 15 uur, Brütal Legend’s story line duurt rond de zes uur. Als je wilt kun je hem in vijf uur doorspelen, dit is erg jammer. Wel kun je na de credits nog side quests uit voeren en artifacten zoeken, maar of dit nou 3 uur leuk blijft? Ik denk het niet.

Grafisch heeft de game een beetje een eigen stijl, het is allemaal een beetje grauw en alles is heel groots uitgebeeld. De wereld ziet er geweldig uit maar af en toe zie je gewoon dingen opspringen die je eerst helemaal niet zag. Dit kan storend zijn, maar als je dan naar de mooie omgeving kijkt vergeet je die pop ups al vrij snel. Zoals ik al zei bestaat de muziek in de game uit Metal, dit hoor je alleen als je in de Deuce rijdt. Wanneer je uitstapt wordt het volume minder en hoe verder je van het voertuig afloopt hoe zachter het volume wordt, goed uitgewerkt dus. Ook is de voice acting goed uitgewerkt, de gesprekken komen zeer goed over en zijn vaak nog erg grappig ook.

De game kent ook nog een multiplayer, deze is gebaseerd op de grootschalig strategie gevechten en voelen een beetje aan als verplichte kost. Er is namelijk alleen matchmaking mode die je tot acht personen kunt spelen. Dat het als verplichte kost aanvoelt wil niet zeggen dat ik me niet heb vermaakt met deze multiplayer, het geeft namelijk een goed gevoel wanneer je het vijandelijke podium met de grond gelijk maakt. En is vooral leuk wanneer je het met een paar vrienden speelt. Toch zijn er niet veel spelers online te vinden en wanneer je er een hebt gevonden en aan de winnende hand bent, heb je een grote kans dat de tegenstander weg gaat en dat het dus een draw wordt. Dit is erg frustrerend.

Conclusie en beoordeling

Brütal Legend is een unieke game en kent vele gameplay elementen, dit maakt de game erg gevarieerd en het motiveert je ook om door te spelen. De soudtrack is geweldig als je Metal kan waarderen en brengt een epische sfeer aan de game. Brütal Legend is hoe dan ook een geweldige game voor Metal fans en niet Metal fans.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Geweldige humor.
  • Erg leuke sfeer.
  • Toffe soundtrack wanneer je van Metal houdt.
  • Minpunten
  • Pop-ups.
  • Korte speelduur.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren