1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Dromen zijn bedrog. Het overkomt iedereen wel eens. Je denkt net dat je succes gaat boeken en dan word je wakker. Maar een droom kan ook een bepaalt doel in je leven zijn. Het doel om hét te gaan maken.”The American dream” is daar een voorbeeld van. In Amerika is alles goed, je hebt er veel ruimte, veel mogelijkheden en je kan ontsnappen aan alle druk. Maar schijn bedriegt en daar kwam Niko Bellic snel genoeg achter. Amerika blijkt het land van chaos, criminaliteit en verraad te zijn.

Na de mooie praatjes van Niko’s neef Roman besluit Niko Bellic naar Amerika te emigreren. Roman beweerde dat hij een goedlopend bedrijf had en hij garandeerde Niko succes. Niko komt er al snel achter dat Roman liegt. Zodra Roman zijn huis laat zien heeft Niko zijn twijfels. “So this is the mansion cousin?” Roman antwoordt : “The mansion is coming my friend”. De twee heren zullen voor die mansion een hoop moeite moeten doen.

Grand Theft Auto IV gaat op dezelfde weg verder waar de GTA reeks zo bekend om staat. Het verhaal speelt zich af in Liberty City dat gebaseerd is op de stad New York. Net zoals in de vorige delen kan je je weer vrij rondbewegen in de grote stad. Door middel van een auto, motor, helikopter, boot en de ouderwetse benenwagen (je eigen benen voor de genen die het niet weten) kun je je rondverplaatsen in Liberty City. In GTA IV draait het om je weg naar de top te vinden. Dat gaat niet zonder slag of stoot en je zult daarom ook vele obstakels moeten overwinnen. Niko moet zich staande houden in de wereld van verraad en criminaliteit.

In de onderwereld draait het om het hebben van connecties. Niko leert veel mensen kennen die hem allemaal op hun beurt kunnen helpen. Die verschillende connecties doen dat natuurlijk niet voor niets. Niko moet hun vertrouwen winnen door missies te voltooien en veel met ze om te gaan. De missies spelen in GTA IV een grote rol. Ze bestaan vaak uit het ombrengen van mensen, uitschakelen van gebouwen of voorzieningen of het vervoeren van bepaalde objecten of mensen. De hulp die je van jouw verschillende vrienden kan verwachten bestaan uit bijvoorbeeld ; wapens goedkoper kopen, gratis taxiritten maken en zelfs helikopters die op bepaalde plaatsen voor jou klaarstaan.

In GTA IV is er veel oog voor detail. Als je op straat loopt zie je blikjes cola op de grond liggen, zwervers liggen op straat te slapen en er ligt altijd wel een prullenbak omgegooid op de grond. Ook is er veel verschil in de verschillende buurten. Als je in een Russisch/Oost-Europese buurt komt zie je veel Russische winkels en lopen er ook veel Russisch geklede mensen. Je zal in die buurt bijna geen Chinees of Afro-Amerikaans persoon tegenkomen.

Als jij in Liberty City op straat loopt met een duur pak dan zullen mensen je minder snel aanspreken of na roepen. Het besturen van een voertuig is ook een stuk realistischer dan in de vorige delen. Auto’s reageren nu veel realistischer op jou stuurmanskunsten en je zal als je op hogen snelheden rijdt de nodige moeite hebben om jouw auto te controleren. Grafisch is GTA IV een erg sterk spel. Vooral vlak na de releaseperiode van GTA IV was het één van de mooiste spellen op de markt. Als je op het zand loopt blijven de voetstappen in het zand staan, als je door het water zwemt beweegt het erg soepel. Zo zijn er nog vele voorbeelden. Al dit oog voor detail maakt GTA IV een erg realistisch spel.

Behalve realisme speelt ook de actie een grote rol in GTA IV. Er zijn veel over de top missies waarin je uit de meest onmogelijke situaties moet zien te ontsnappen. Dit zorgt voor veel spanning en sensatie en laat je op het puntje van je stoel zitten. Een voorbeeld hiervan is dat je op een gegeven moment een bank moet beroven en daarna moet ontsnappen aan honderden politie en S.W.A.T. agenten. Met het actiegehalte ligt het dus wel goed in GTA IV. Mocht de druk je teveel worden kan je altijd even een uurtje in Liberty City rondrijden en met je vrienden een potje poolen of bowlen.

In Liberty City is er altijd wel iets te doen. De stad leeft en geeft je echt het gevoel dat je je in New York bevind. Via de radio en televisie zenders houden ze je op de hoogten van al het nieuws uit de stad. Er zijn praatprogramma’s zoals The Mens Room waarin Bas Rutten over typische mannen onderwerpen praat. Een reality show als I’m Rich waarin ze rijke personen uit Liberty City gaan filmen en interviewen. Dit alles geeft je het gevoel dat jij een klein onderdeel bent van een grote wereld, wat ik nog maar in weinig spellen zo goed als in GTA gezien heb. Er is veel aandacht besteed aan de radiozenders. Er zijn veel praatprogramma’s waarin een hoop tijd en moeite is gaan zitten. Er zijn een aantal goede artiesten als Lil Wayne, Pihl Collins, Kanye West en nog meer bekende artiesten. Het is Rockstar goed gelukt om New York na te maken. The city never sleeps en dat is te zien ook. Overdag is er veel winkelend publiek en s’nachts zijn er veel mensen die naar de clubs gaan en staan er prostituees op de hoeken van de straten.

De grootste vernieuwing in IV is de online modus. In de modus Death Match speelt iedereen tegen elkaar, in Team Deathmatch spelen twee teams tegen elkaar, in Cops and Crooks moet een team van politie-agenten jagen op een team dieven op de vlucht, in GTA Race moet je tegen elkaar racen terwijl je ook op elkaar kunt schieten en in Mafiya Work krijgt elke speler dezelfde opdracht om te voltooien. Er zijn nog meer modi maar dit zijn z’n beetje de belangrijkste. Mocht je de singleplayer uit hebben gespeeld kan je je dus altijd nog online vermaken. Ook kan je een online party beginnen. Dan heb je heel Liberty City tot je beschikking om samen met jouw vrienden lekker te gaan kloten of je eigen spellen te verzinnen zoals ik al vaak gedaan heb.

Conclusie en beoordeling

GTA IV is een heel sterk spel met een mooi verhaal, lekker veel over de top actie en veel bewegingsvrijheid. Je kan je uren vermaken in Liberty City met de vele missies, side quests of gewoon het verkennen van de stad waarin je steeds nieuwe dingen ontdekt. Het is Rockstar weer gelukt om een meesterwerk neer te zetten. Ondanks de kleine bugs hier en daar die je toch niet kunt voorkomen. GTA IV is één van mijn allerbeste spellen uit mijn collectie vandaar het cijfer. Het was de hype waard.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Goed verhaal.
 • Veel missies.
 • De stad leeft.
 • Mooie graphics.
 • Lang speelplezier.
 • Online modus.
 • Minpunten
 • Hier en daar kleine bugs.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is wel cool. Ik vind het een leuk spel.

 • Cool!! Altijd vet om zelf levels te maken…

 • Ben benieuwd wat er allemaal gemaakt gaat worden met deze mogelijkheid.

 • Helemaal de shit!

 • Ik hoop echt dat ie op de Xbox 360 komt!:P

 • Oeh, als het de verbeterde Aurora Toolset is, ga ik de Witcher misschien nog wel eens aanschaffen. Die van NWN2 is namelijk erg goed, en de opgepimpte versie kan alleen nog maar beter zijn.

 • Mooie nieuwe mogelijkheden. Eigen levels maken lijkt me leuk…LittleBigPlanet, waar blijf je!

 • Tof spel, zal het maar eens gaan kopen :P

 • jammer dat ik deze game niet heb

 • Heb me erg vermaakt met de game, dus ben benieuwd naar editor / patch. Maar even downloaden dus :D

 • oooh editors zijn altijd vet!

 • goede patch dit…gaat dit spel toch maar eens keer proberen want spreekt me eigenlijk wel aan!

 • dit lijkt me echt een tof spel, ik hoop dat ie echt voor de 360 komt want mijn pc kan hem denk ik niet aan :P

 • Da's altijd mooi user-made content, al de wereld van The Witcher zeker doen heropleven!

 • Vet, wou hem laatst nog kopen in de winkel .. Maar heb em toch maar laten liggen ..

 • Deze patch en editor zijn echt een mooie toevoeging voor The Witcher. Het is namelijk vooral erg leuk dat je nu dan je eigen content kan creëren. Ben benieuwd wat voor dingen er hiermee allemaal gemaakt gaat worden.

 • Niets voor mij

 • Niets voor mij

 • was een cool spel idd

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren