1. FIFA 10 (PS2)

FIFA 10 (PS2)

Dagelijks vergaar ik een uurtje aan het bekijken van filmpjes op YouTube, de populairste site ter wereld als het gaat om filmpjes tot maximaal tien minuten. Als trouwe voetbalfan heb ik me dan ook geabboneerd op Hjerpseth en FifaRalle. Deze twee YouTubers, wat ik nu als een officieel werkwoord beschouw, hebben hun accounts grotendeels gewijd aan de FIFA-serie. Hjerpseth maakt bijvoorbeeld compilaties van doelpunten die online zijn gemaakt en FifaRalle heeft pas geleden een hele interactieve serie gemaakt. Deze twee hebben verder geen invloed op mijn recensie, maar ze hebben wel een andere invalshoek gegeven aan de gloednieuwe game van EA Sports: FIFA 10

FIFA 10 op de PS2 is grafisch gezien niet vooruit gegaan ten opzichte van zijn voorganger. Maar dat komt omdat het grafisch gezien bij FIFA 07 al aan zijn top zat. EA Sports ging zich meer focussen op de PS3 en de XBOX 360 versie. Spelers zien er nog steeds niet uit en lijken allemaal hartstikke dik, vooral de spelers die in het echte leven juist hartstikke mager zijn. Qua geluid is er ook niet veel verbetering, sterker nog, het is hartstikke achteruit gegaan. Als je je bij FIFA 09 al ergerde aan het geluid, kan je beter het geluid uitlaten als je FIFA 10 speelt. Bij elke pass, hard of zacht, is het geluid nog steeds hetzelfde. Een hard of zacht schot tegen de paal, nog steeds hetzelfde geluid. Nee, audiovisueel is FIFA 10 een, ik wil niet zeggen slechte, maar wel teleurstellende game.

FIFA 10 heeft ze dan eindelijk, de licensies voor het Nederlands Elftal. Niet langer hoeven we nog te spelen met neppe spelers. Eindelijk kunnen we spelen in officiele tenues en de échte spelers in Oranje, zoals Robben en Huntelaar. Het enige wat tegenviel is de kwaliteiten van sommige spelers. Op internationaal niveau verschilt het soms met de kwaliteiten die spelers bij de clubs hebben. Van Bronckhorst zal bij Oranje bijvoorbeeld 81 zijn, maar bij Feyenoord zit hij rond de 75. Dit is bij veel spelers het geval die voor hun land uitkomen. Beetje jammer hoor, EA.

Nu de zevende generatie is aangebroken, brengt EA voortaan allerlei verbeteringen aan in die generatie, maar blijft de PS2 versie altijd achterwege. Maar dit jaar probeerde EA ook de PS2, PC en PSP versies iets unieks mee te geven, alleen konden ze dat ook weer niet goed doen. Ze gaven ons de Russische Competitie. Niet dat het erg veel uitmaakt, maar wat hebben wij aan teams als FC Moskva en Rubin Kazan. Het is wel leuk voor de echte fans van het Russisch voetbal, maar had dan ook allerlei competities uit Oost-Europa of Zuid-Amerikaanse competities erin gedaan. Dan lijkt het alsof je hebt geprobeerd om echt iets goeds te doen voor ons, maar dat lukt je niet met één enkele league.

Nieuw in FIFA 10 is Be a Pro: Club and Country. Hierin speel je met een zelfgemaakte speler of een bestaande speler. Je doel is om zo goed mogelijk te presteren en uiteindelijk in de selectie zit voor het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Nu het Nederlands Elftal in FIFA 10 zit, is het eindelijk leuk om als Nederlander aan zo'n modus mee te doen, en niet als een verzonnen Braziliaan. Het verschilt niet zoveel van de originele Be a Pro, behalve dat je allemaal vriendschappelijke interlands kan spelen. Als je goed speelt kan je opgeroepen worden om vriendschappelijke wedstrijden spelen. Als je in deze wedstrijden goed speelt, mag je uiteindelijk mee met de selectie naar Zuid-Afrika. Met een zelfgemaakte speler is dit moeilijker dan met een speler die al bestaat. Het is moeilijker om met een speler die naar middelmatigheid reikt het WK te halen dan met bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo. Als Cristiano Ronaldo sta je vanaf het begin in de basis bij Portugal. Hier zijn de vriendschappelijke wedstrijden een kwelling omdat je zo snel mogelijk het einde van het jaar wilt halen om de WK dan uiteindelijk mee te maken.

Ook heeft EA dit jaar de modus genaamd 'The Season' in FIFA 10 gestopt. Dit is eigenlijk een soort League met bekerwedstrijden en misschien Europese wedstrijden. Dit is wel leuk, maar het voegt niet zoveel toe aan het spel. Het is wel leuk voor een paar wedstrijden, maar niet om lang te boeien. De manager mode is niet veel verandert ten opzichte van vorig jaar. Wel kan je aan het einde van een seizoen aanbiedingen krijgen van andere clubs om hun coach te worden. Deze aanbiedingen hangen af van je managersreputatie. Als je een slechte reputatie hebt, krijg je geen aanbiedingen of aanbiedingen van slechtere clubs. Bij een goede reputatie kan je aanbiedingen krijgen van clubs als Real Madrid en AC Milan. Het maken van de juiste beslissingen is dit jaar belangrijker dan voorheen.

Qua gameplay heeft FIFA 10 dit jaar vooruitgang geboekt. De verdediging is slimmer gemaakt en het wordt moeilijker om te scoren, vooral als ze zonaal spelen is het moeilijker om door de defensie te breken. Je moet veel beter tikken en spelers moeten veel meer loopacties maken om in de vrije ruimte te lopen. Je ziet ook veel beter dat betere teams ook echt beter zijn. In een duel tussen Drogba en een zwakke, onervaren verdediger als Jantje, zie je dat Drogba de bal heel makkelijk die bal bij zich houdt en dat Jantje geen enkele kans heeft. Het spel is dus goed verbeterd qua realisme.

Tactisch gezien is FIFA 10 ook toegenomen. Dit jaar heb je niet meer dat je met je D-Pad kan kiezen of je gaat counteren, op de vleugels gaat spelen of met je derde man speelt. Nee, dit jaar heb je de Custom Team Styles. Hier heb je keuze uit ongeveer 20 tactieken, van zonaal verdedigen tot lange ballen en van druk zetten tot opkomende back.

Conclusie en beoordeling

FIFA 10 is niet echt verandert ten opzichte van FIFA 09. Qua gameplay heeft EA zijn werk wel gedaan, maar qua audiovisualisme is het echt een rotzooi.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Nederlands Elftal
 • Be a Pro
 • Manager Mode
 • Gameplay
 • Fysieke duels
 • Custom Team Styles
 • Minpunten
 • Audiovisueel
 • Russische competitie
 • The Season

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren