1. FIFA 10 (PS3)

FIFA 10 (PS3)

Voetbal is oorlog en dat is de strijd tussen FIFA en Pro Evolution Soccer ook, want welke uitgever wil nou niet de beste en meest verkochte voetbalgame van het jaar hebben? Vroeger was PES de absolute koning op het gebied van kwaliteit, maar wist FIFA meer te verkopen. Echter is daar sinds 2007 verandering in gekomen, FIFA 08 wist dit jaar niet alleen veel te verkopen, maar liet qua kwaliteit zijn grote concurrent ook achter zich. Het jaar daarna maakte PES nog steeds niet de succesvolle overstap naar de huidige generatie consoles waar iedereen op gehoopt had, terwijl FIFA alleen maar beter werd. Ook dit jaar is de strijd weer losgebarsten en probeert Electronic Arts met FIFA 10 op die heilige troon te blijven zitten.

Qua verkoopcijfers lijkt de strijd alvast gewonnen. PES 2010 is nog niet verschenen, maar het aantal exemplaren wat ondertussen al van FIFA 10 verkocht is breekt alle records. Iets waar de mensen bij Electronic Arts ongetwijfeld blij mee zullen zijn. En gelukkig lijken de consumenten, in tegenstelling tot de jaren voor FIFA 08, niet van hun geld beroofd. FIFA 10 doet er namelijk nog een stap bovenop en is daarmee één van de betere voetbalgames ooit geworden. De eerste reden hiervoor is de mogelijkheid om 360-graden te dribbelen. Dit betekend dat je niet één van de acht richtingen moet kiezen om je voort te bewegen, maar volledige vrijheid hebt om te bepalen waar je naar toe stapt. En dit zorgt voor een heerlijk ongekend soepel gevoel tijdens het voetballen en is daardoor één van de beste vernieuwingen in een voetbalgame die we de afgelopen jaren hebben gezien. Oke, deze mogelijkheid is misschien even wennen, maar dat moet geen probleem zijn. Ik zou in ieder geval niet meer terug willen stappen naar een voetbalgame die dit niet heeft *ahum* PES *ahum* .

Ook nieuw is de vernieuwde arena, het begin en laadscherm in FIFA 10. Op het eerste gezicht is er misschien niet zoveel veranderd, maar we kunnen eindelijk weer eens een trainingspartijtje spelen die je vanuit de arena op kunt starten. Ook krijg je de mogelijkheid hoekschoppen te oefenen en de loopbanen van spelers te bepalen zodat je later in een wedstrijd deze ingestudeerde hoekschop kunt gebruiken. Het werkt goed en geeft FIFA 10 net wat meer diepgang. Er zit overigens al sinds het begin van de recensie iets op het puntje van me tong wat er ondertussen uit moet of het nou het juiste moment is of niet: het Nederlands elftal zit eindelijk volledig gelicenseerd in FIFA 10!

Een andere vernieuwing is het beuken, want naast de traditionele verdedigingsknoppen kun je nu de rechterpook gebruiken om je tegenstander op een onbeschofte wijze aan de kant te duwen. En dat is leuk, zeker omdat mijn vrienden tot op heden nog niet op de hoogte zijn van deze vernieuwing wat maar al te vaak voor leuke situaties zorgt. Bovendien ziet het nog leuk uit ook door de mooie bijbehorende animatie. Overigens is het aantal animaties ook in FIFA 10 weer flink toegenomen waardoor je nog meer het gevoel krijgt naar een echte voetbalwedstrijd te kijken. Spelers worden boos, laten het duidelijk blijken als ze het niet met de scheidsrechter eens zijn (soms nog terecht ook) en applaudisseren voor spelers die een mooie bal hebben afgeleverd. Iets wat de sfeer zeker ten goede komt.

Hoewel de animaties perfect in elkaar steken, laat FIFA 10 op grafisch gebied toch wat liggen. De veranderingen met FIFA 09 zijn minimaal en hier had dan ook zeker meer ingezeten. En dit is dan ook eigenlijk het enigste punt waarop FIFA 10 onderdoet voor zijn concurrent. Vreemd, aangezien dit vroeger toch echt precies andersom was. Een ander minpunt is het belachelijke Nederlandse commentaar. Youri eet nog steeds zijn hoed op en Evert\\\'s vlag en fluit zijn nog steeds niet afgeleverd. Kortom is het commentaar soms te stom voor woorden. Waarom ik niet voor het Engelse commentaar kies? Daar zijn de namen van vele eredivisie-spelers niet ingesproken. Voor mij in ieder geval een reden is om voor het Nederlandse commentaar te kiezen en eerlijk gezegd is dit juist door de onnozelheid soms erg grappig, wat de multiplayer ervaring eigenlijk alleen maar ten goede komt. Een laatste minpunt is de scheidsrechter die maar af en toe behoorlijk in de weg loopt. Ik wil Electronic Arts dan ook de tip geven Evert Ten Napel een keer de rol van de scheidsrechter te geven, dan ben je wellicht van beide problemen af.

Iets waar FIFA 10 dan weer totaal niet de kantjes van afloopt zijn de vele mogelijkheden. Zo is de career modus nog uitgebreider dan voorheen en is ook de pre-a-pro-modus er op vooruit gegaan. Zo kun je nu je eigen gezicht in FIFA 10 verwerken waardoor je eigen voetbalcarrière heel wat meer glans krijgt. Maar de belangrijkste modus is nog steeds de multiplayer waarbij je uiteraard weer tegen je vrienden of online flink aan de slag kunt gaan. Bij het online gedeelte is er een klasse-systeem geïntroduceerd waarbij je, afhankelijk van hoe je goed je speelt, punten toegekend krijgt om vervolgens met genoeg punten een klasse hoger te gaan. Dit zorgt dat je vaker tegen mensen speelt die het zelfde niveau als jezelf hebben.

Conclusie en beoordeling

FIFA 10 verbeterd zich dus wederom van zijn voorganger en dat is goed nieuws. Het is nog even afwachten wat PES gaat doen, maar Electronic Arts zet met FIFA 10 in ieder geval één van de beste voetbalgames ooit neer. Het 360-dribbelsysteem, de realistische animaties en de vele kleine tweaks worden dan ook met veel gejuich door mij onthaald. Bij FIFA 11 verwachten ik echter wel dat het geheel grafisch weer een flinke stap vooruitzet en Evert eindelijk niet meer het Nederlands commentaar doet, maar van een vlag en een fluit wordt voorzien
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • graden dribbel
 • Veel animaties
 • Erg uitgebreid
 • Online weer top
 • Eindelijk Nederlands Elftal
 • Minpunten
 • Nederlands commentaar
 • Soms fouten scheidsrechter
 • Grafisch niet veel verbterd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me wel leuk, point en click games werken goed op de ds.

 • Lijkt me niet leuk, point en click games werken slecht op de ds.

 • Myst was behoorlijk verkloot op de DS, hopelijk doen ze dat niet met Syberia.

 • @ShoDan & @ D. Lentjes Wii:leuk dat jullie precies dezelfde mening hebben :P maar lijkt me niet leuk…

 • opvallend zo precies tegenovergestelde meningen IDD.

  lijkt me saai

 • Ze hebben toch juist een tegenovergestelde mening?  Lijkt mij niet leuk, ik ben niet van de point & click.

 • @jezzol

  Ooit van sarcasme gehoord? 8]

 • Uh waarom?

  Deel 1 is al zo oud en is al verschenen op pc, ps2 en xbox.

  Maak gewoon een nieuw deel.

  Zoiets als Another code of hotel dusk room 215 das te minsten leuk.

 • lijkt me niet zo leuk op de DS

 • Op de Xbox was het best een mooi spel, ben benieuwd naar de DS versie. :-)

 • Cyberia????? aka tecnomic ??? aub niet zeg :P

 • Waarom geen nieuw deeltje??

  Deze heb ik al uitgespeeld

 • Point and Click is uitgestorven…

 • Ben het met je eens T-Gamer

 • Het lijkt me niet echt een goed idee voor een nieuwe Point and Click.

 • point en click games werken enkel op pc en ds, vandaar dat het wel een goed idee is.

 • Ze hebben toch juist een tegenovergestelde mening?  Lijkt mij niet leuk, ik ben niet van de point & click.  Goedemorgen! (zegt ook gelijk hoe intressant ik deze game vindt)


 • syberia was een schitterende adventure, ik hoop dat dat goed uitpakt op de DS.

 • Best leuk het werkt wel goed op de DS en dit soort games worden er naar mijn mening toch al te weinig gemaakt.

 • Mij lijkt het wel grappig, altijd eens proberen, right?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren