1. Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

Exclusives, elke console-gamer heeft ermee te maken, elke PC-gamer eigenlijk ook. De één heeft misschien wat betere exclusives dan de ander, maar ze hebben allemaal iets wat een andere console niet heeft. Natuurlijk zijn Sony en Microsoft zoals altijd grote concurrenten hierin, Sony zet nu alleen een hele grote en goede stap met hun vervolg op één van de beste launch-titels. Naughty Dog trakteert ons op meer spektakel, meer verhaal en meer Nathan Drake. Ik heb het natuurlijk over Uncharted 2: Among Thieves.

De nieuwe Uncharted gaat weer op dezelfde voet verder als de oude. Het is wel een compleet nieuw verhaal, maar het principe is hetzelfde. Je kruipt ook dit keer weer in de huid van de welbekende Nathan Drake. Nadat hij even is bekomen van zijn avontuur in Drake's Fortune, kan hij nu weer volop aan de bak. Hij heeft namelijk wat opgevangen van de verloren schepen van Marco Polo, waarin verassende plotwendelingen natuurlijk niet mogen ontbreken. Door het geweldige verhaal, graphics en geluid voelt het wederom alsof je je een echte film bevind. Ook het stem- en acteerwerk is een lust voor oren en ogen, de hele game is weer in het Nederlands gesproken en ook hier is het heerlijk om naar te luisteren en te kijken. Alhoewel ik van mening ben dat Engels toch beter is, doet de Nederlandse versie er eigenlijk niet aan onder.

Daarnaast komen de geweldige en interessante personages in het Nederlands ook zeer goed tot zijn recht. Het ene personage is nog mooier en leuker als de ander en met name Chloe springt van het beeld, uitleggen waarom hoef ik waarschijnlijk niet. Iets wat natuurlijk ook direct opvalt is hoe geweldig de game eruit ziet, overal is een enorm oog voor detail en bijna alles klopt gewoon. Als je ziet hoe prachtig de personages zijn weergegeven, je zou eigenlijk denken dat het een echte speelfilm is. Nog iets wat mij opviel is hoe je ziet dat de personages uit Drake's Fortune zelfs een stukje ouder zijn geworden. Ik vind het gewoon geweldig hoe Naughty Dog dit in een game kan krijgen, vooral Victor is zeker een paar jaartjes ouder geworden en Nathan ook, hij lijkt nu niet meer dat jonge kereltje die opzoek is naar de schat van El Dorado. Helaas kent het geweldige verhaal na zo ongeveer tien uurtjes zijn einde wel.

En als dat écht het einde van de game was geweest, was hij eigenlijk zijn geld niet waard, ondanks dat de singleplayer over de top geweldig is. Daarom heeft Naughty Dog ervoor gezorgd dat je je uren kan vermaken met de online multiplayer- en coop-modus. Deze zijn boven al mijn verwachtingen uit enorm leuk en fijn om te spelen. Je hebt zelfs een ranking-system alá Call of Duty, waarbij je ook nog eens verschillende perks aan kan zetten. Bij de multiplayer potjes – zoals Team Deathmatch – zul je met z’n tienen het tegen elkaar op kunnen nemen. Er zijn een aantal verschillende maps, die uit de singleplayer zijn gekopieerd. Deze maps zijn vrij groot en er is overal wel een leuk plekje om te schuilen. In de coop-modus van Among Thieves kan je maximaal met zijn drieën aan de slag, waarbij je ook verschillende modi hebt. Zo kun je ervoor kiezen om gewoon alle de vijanden die op je af komen neer te rossen of een coop-modus met een doel. Waarbij je bijvoorbeeld een schat van je vijand afhandig moet maken.

Schatten afhandig maken zul je dus niet alleen in de singleplayer kunnen doen. In de singleplayer gaat Nathan opzoek naar de verloren vloot van Marco Polo, zoals al eerder gezegd. Maar tijdens zijn zoektocht gaat er weer eens van alles mis, zoals Nathan zelf zegt: “Alles wat ik aanraak, veranderd in shit”. Nathan gaat uiteindelijk opzoek naar een speciale steen in een Tibentaanse Stad, net als in het vorige deel is hij niet de enige die opzoek is deze steen. Hij zal dus vóór zijn tegenstanders moeten blijven en aardig wat shoot-outs zijn hierbij niet uitgesloten. Het ‘shoot-out gehalte’ is in Among Thieves erg hoog, je zult veel vaker je vijanden moeten omleggen dan platformelementen voltooien. Het vermoorden van tegenstanders hoef je natuurlijk niet alleen te doen met wapens, waar overigens weer een heel breed arsenaal beschikbaar is. Zoals ik al eerder zei ziet Nathan, en de andere personages, er een stukje ouder uit als in Drake’s Fortune. Maar in de tijd heeft hij niet stil gezeten, hij heeft namelijk aardig wat aan zijn vecht skills gewerkt. Hij ramt zo de een na de andere vijand naar de grond, zonder moeite. Het blijft enorm leuk om je vijanden op deze manier te vermoorden, ookal gebruik je alleen maar de vierkant- en driehoektoets.

Ondanks de simpele manier van je vijanden omleggen met je handen, blijft de gameplay gewoon heerlijk. Het speelt allemaal geweldig en loopt erg soepel. In het vorige deel van Uncharted vond ik het af en toe nog wel eens irritant dat ik elke keer kogels moest oppakken met de driehoektoets, terwijl als dit automatisch ging veel handiger was. In Among Thieves had ik daar totaal geen last meer van, ondanks dat het nog steeds op dezelfde manier gaat. Zo zijn er veel meer verbeterpuntjes ten opzichte van zijn voorganger. Ook het granaten gooien gaat niet meer zo spastisch met je controller, maar gewoon met linker pookje.

Door de fijne gameplay, blijf je ook gemotiveerd om door te spelen. Natuurlijk werkt het verhaal hier ook aardig aan mee, want ik was steeds erg blij als ik weer een tussenfilmpje op m’n scherm te zien kreeg. De plotwendelingen in deze game zijn gewoon geweldig en er gebeuren steeds dingen die je totaal niet zou verwachten. Daarnaast zien de filmpjes er ook nog eens fantastisch uit, om nog maar te zwijgen over de omgevingen. De omgevingen zien er vol detail en erg goed uitgedacht uit. Ook is het een groot compliment waard dat de camera ten alle tijden goed is, iets wat in Drake’s Fortune ook al zo was. Ik denk dat dat vaak een punt is waarop sommige ontwikkelaars het nog al eens moeilijk hebben, maar Naughty Dog heeft het weer perfect voor elkaar.

De perfecte game bestaat natuurlijk niet, maar ik denk dat Uncharted 2 dat stiekem wel is. Alles is gewoon zeer goed uitgedacht en uitgewerkt. Er zal nooit iets zijn waarvan je denkt: “Goh, zoiets heb ik volgens mij al eens eerder gedaan”. Elke keer blijft de game je verassen en de afwisseling is enorm goed. De lekkere sfeer in de game zorgt ervoor dat het net een film is, waarin jij speelt. Het verhaal geeft soms lachwekkende situaties en ook de liefde tussen de verschillende personen krijgt een plekje. Audiovisueel gezien is de game een parel, een robijn, een diamant. De geluiden die je overal hoort, de graphics zie je ziet, het is gewoon overweldigend. Naughty Dog haalt als de eerste ontwikkelaar een keer alles uit een spelcomputer en het resultaat mag er wezen. Het is gewoon jammer dat Uncharted 2: Among Thieves na zo'n ongeveer tien uur zijn einde al kent.

Conclusie en beoordeling

Uncharted: Drake`s Fortune was al een erg goede game, Among Thieves doet daar doodleuk nog een schepje bovenop. Deze is simpelweg een must-have voor elke PlayStation 3-bezitter. Het fantastische filmachtige verhaal, is heerlijk om te volgen en ook het stem- en acteerwerk is erg goed. Grafisch is de game gewoon overweldigend en de toevoeging van de multiplayer is erg leuk. De omgevingen zijn erg mooi en goed uitgewerkt, daarnaast is de camera ook nog eens altijd perfect. De gameplay werkt erg goed en de personages zijn enorm interessant.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Het fantastische en filmachtige verhaal
 • Interessante personages
 • Zeer goed functionerende gameplay
 • Indrukwekkende omgevingen
 • Stem- en acteerwerk
 • Grafisch overweldigend
 • Vermakelijke multiplayer
 • Camera altijd perfect
 • Minpunten
 • Jammer dat het zo snel is afgelopen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed en lekker spel :D Alleen speel ik geen PC games meer :(  EDIT: Oops PS3 die moet ik hebben :D

 • vergt zeker veel van je pc nix voor mij

 • Nice!!

 • @melodrama en mercenary: menen jullie dit nou?

 • @ melodrama, het gaat hier toch om de 360 en ps3 versie..  Voor PC is ie al een tijdje uit.

 • Zit er eerlijk gezegd niet op te wachten…

 • ??? omg die is gedateerd

 • nice!!

 • Dit spel is zo bout..

 • nope, lijkt me niets te worden.

 • Geweldige game alleen komt ie wel erg laat. Maar desalniettemin eentje om in de gaten te houden!

 • Jammer dat 13 dagen later BF:BC uitkomt dus deze laat ik voor nu maar even liggen

 • ik denk dat ik deze wel haal op heb stukjes op de pc gezien en de gameplay trek me heel erg mag van mij wel een directe poort zijn maar dan wel dat de controller goed werk

 • Dan ben ik in Parijs, shoppen XD, niet gay ofzo, ik moet nieuwe kleren hebben!

 • Briljante en ondergewaardeerde game! Ik hoop dat de Marketing nu wel iets beter is dan voor de PC versie. Want die echt om te huilen. En daardoor heeft de PC versie helaas redelijk weinig spelers…

  De reclame voor de consoles heeft ook direct een positief gevolg voor de PC gamers.

  (Gelukkig is het spelersaantal niet zo dramatisch als UT3)

 • Ik vond het niet een echt geweldige game. Hij is inderdaad ook wel gedateerd.

 • lijkt mij niet veel aan

 • pc versie was leuk… maar me comp is nie zo goed… dus laggn als de moederbeer… kopen die hap

 • Ik vind hem vet. Maar deze had gewoon een halfjaar eerder moeten komen voor de 360 en ps3

 • zker halluh

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren