1. Castle Crashers (XBLA)

Castle Crashers (XBLA)

Xbox Live Arcade was tot in de zomer van 2008 niet echt een boeiende toevoeging van Microsoft voor de meeste gamers onder ons. Er waren in het begin wel aardig wat games die voor behoorlijk wat fun zorgden, zoals Geometry Wars en Alien Hominid HD, maar daarna bleef het behoorlijk stil. Dit veranderde echter halverwege het jaar 2008. Het was een grote zomer met een vervolg op het toppertje Geometry Wars, Braid als innovatief kunstwerkje en The Behemoth, op dat moment alleen nog bekend van Alien Hominid, gaf ons een nieuwe game: Castle Crashers.

Castle Crashers is simpel. Het enige wat je hoeft te doen is je door kuddes vijanden heen beuken om zo verder in het level te komen. Aan het eind van de level kom je een eindbaas tegen die je dood moet hakken en slaan. Deze eindbazen hebben wel een hele lange healthbar en je zal dus flink moeten hakken, mits je in je eentje ben. The Behemoth heeft namelijk ervoor gezorgd dat je met maximaal vier spelers tegelijk kan spelen (zowel online als offline), wat deze game zo leuk maakt. Offline geeft dit helemaal geen problemen en omdat de game zo simpel is, kan je bijna iedereen die geen verstand heeft van games een controller geven, zodat ze ook van de game kunnen genieten. Toen de game net op Xbox Live verscheen, waren er echter online heel veel problemen en bugs, wat het speelplezier ernstig bederfde. Men heeft er lang op moeten wachten, maar na een half jaartje is er een patch verschenen, waardoor bijna alle problemen verholpen zijn. Je kan nu dus ook via Xbox Live fatsoenlijk co-op spelen.

Met een healthbar en magiebalk zul je je door het verhaal heen moeten hakken en slaan. Nou ja, verhaal... Er is een groot kristal van de koning gestolen door een klein lelijk mannetje en die moet je weer terug zien te krijgen. Daarnaast heeft dat kleine mannetje met zijn leger een paar princessen ontvoerd. Omdat dit spel met vier spelers gespeeld kan worden, moet je dus niet één princes redden, maar juist vier. Als je met meerdere spelers bent en je hebt er één gered, zal je tegen je eigen vriend moeten strijden voor een kus van de princes. Ik vond het vrij komisch. Het zal in het begin van het verhaal niet vaak voorkomen dat je door je health heen gaat, maar als dat wel gebeurt en je bent met meerdere spelers, hoef je je geen zorgen te maken. Een andere speler kan jouw poppetje namelijk in een paar tellen reanimeren en je staat zo weer in het slagveld. Om je eigen character wat karakter te geven, heeft ieder poppetje zijn eigen magische aanvallen. Dit kan varieren van een bliksemstraal tot een vlaag van pijlen. In totaal zijn er zo’n twintig characters, waaronder ook enkele vijanden die in de game voorkomen. Daarnaast zijn er ook nog twee DLC-packs uitgegeven, die nog wat extra content aanbiedt, waaronder een paar nieuwe characters. Met het nieuwe content, kan je nu met de koning zelf of met één van de laatste eindbazen spelen.

Visueel en qua geluid krijgt deze game een dikke compliment. Castle Crashers heeft een cartoony stijltje, wat echt prachtig is uitgewerkt. De muziekjes in de levels zijn soms niet zeer boeiend, al zitten er wel een paar aanstekelijke deuntjes in de game, die waarschijnlijk de hele dag in je hoofd zullen zitten. De game bevat ook nog wat humor, alhoewel sommigen het waarschijnlijk niet echt kunnen apprecieren. Achtervolgd worden door een reusachtige kat of een uil die uit angst zich dood schijt, ja...

Gedurende de game zal je door je vijanden te doden ervaringspunten verdienen. Als je er genoeg verdient hebt, zal je een level omhoog gaan. Hierdoor kan je jouw poppetje aan het eind van de level weer sterker maken, door hem bijvoorbeeld meer health te geven of betere magieaanvallen. Niet echt een diepgaand systeem, maar dat is ook helemaal niet nodig. Castle Crashers bevat daarnaast ook nog een grote selectie aan wapens. Simpele zwaarden en hamers tot paraplu’s en wortels, noem het maar op. Deze wapens zullen je aanval en defense positief óf negatief beinvloeden. Verder vergezellen animal orbs je tijdens jouw reis. Deze beesten hebben elk een eigen specialiteit, wat toch wel zeer handig kan zijn op sommige momenten.

Castle Crashers bevat in totaal ruim twintig levels. Dit betekent dat je zo’n vier tot zes uur bezig bent met deze game. Dat is voor een XBLA-game lang genoeg, maar het is toch jammer als de credits voorbij rollen en je beseft dat het afgelopen is. De game blijf je echter spelen en er zijn genoeg andere characters waarmee je opnieuw het avontuur kunt beleven. Als de game uitgespeeld is, krijg je nog wel de kans het spel op Insane mode uit te spelen. De naam zegt het al, dit is ontiegelijk moeilijk en alleen aan te raden als je met zijn vieren bent en een heel sterk poppetje hebt. Anders is het vrij snel game over. De vijanden hebben ongeveer tien keer zo veel health en tien keer zo’n sterke aanval. Dit is een grote uitdaging in het spel, wat maar weinig mensen zullen uitspelen.

Naast het meppen en slaan in de levels zijn er ook nog een paar zeer vermakelijke online modi. All You Can Quaff is een simpele button-bash game die nergens op slaat, maar toch wel grappig is een keertje met een paar andere mensen te doen. Daarnaast is er ook nog een mode die bij wat meer mensen in de smaak zal vallen, de gevechten in de Arena. Dit zijn gevechten waarbij degene, die al zijn tegenstanders heeft dood gehakt en als laatste overblijft, als overwinnaar zal zegevieren. Deze mode zorgt ervoor dat je nog een paar uurtjes deze game moet spelen.

Conclusie en beoordeling

Castle Crashers is de ideale game met vrienden of voor mensen die geen enkele verstand hebben van games. De game is harstikke simpel om te spelen, maar blijft op de een of andere manier leuk om te doen. Verder is deze game dé game die laat zien wat Xbox Live Arcade in huis heeft, hopelijk komen er nog velen zoals deze...
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Simpel en toch vermakelijk
 • Mét vier spelers te spelen
 • Graphics & geluid top
 • Zéér verslavend
 • Minpunten
 • Aan alles komt een einde, al komt het einde bij deze game nét iets te vroeg...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • best laat mee, maar weet niet of ik hem wel ga halen vind het jammer zoveel uitgeven voor 14 dagen.. want na cod 4 raak ik gta 4 niet meer aan en halo 3 ook niet

 • Geweldig. Wel aan de late kant.

 • Echt supper vette maps voor al avalanche  Ghost town lijkt een beetje op de gebouwen die je ziet in de level Sierra 117

 • vette map maar ik w8 tot ze gratis zijn :P

 • Shit, zien er goed uit!

 • ik wacht wel tot ze gratis zijn :P

 • leuke maps

 • @jvd  wachten tot het gratis is?? :P we praten hier wel over micro$oft eh

 • ps3danny1988:

  voor 14 dagen.. want na cod 4 raak ik gta 4 niet meer aan en halo 3 ook niet  Uhm is het niet zo dat je na GTA4 die andere 2 games niet meer aan zult raken? Kan het mis hebben, maar het staat zo raar :D

 • Deze maps zijn best vet! Maar over 14 daagjes ben k met andere shit bezig…

 • 9,60 euro!

  Daar heb je een volwaardige game voor! (Saints row bv).

 • @Leftover Crack: de heroic pack werd ook gratis dus…(waarschijnlijk omdat deze eraan zat te komen, maarja…misschien wordt als niemand hem koopt ook wel gratis…)

 • Ik speel halo 3 niet meer dus koop deze maps niet.  Heb de maps van COD 4 al en over 13 dagen ben ik bezig met GTA IV en dat zegt genoeg;)

 • ik bedoelde:P naa gta 4 raak ik cod4 en halo 3 niet meer aan tot mgs4 uitkomt weer.

  ik vind te duur man die maps. w8 wel 4 maanden tot ze gratis zijn:P

 • Halo blergh overhypede crap.

 • ja ik ga ook wachten tot ze gratis zijn want de eerste mappack was niet geweldig

 • Did you just looked that up on wikipedia? No……….. yes.

 • Ja wadda datte !

 • Jammer dat ik geen halo meer speel, anders had ik ze zeker gekocht.

 • Ik baal er zo van dat het geld kost :S

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren