1. FIFA 10 (PS3)

FIFA 10 (PS3)

Met een hol gevoel in mijn maag besef ik dat het eindelijk zover is. Met een hotdog in mijn hand loop ik naar de trap, en besef dat ik er bijna ben. De enige echte klassieker van de Eredivisie gaat beginnen, Ajax tegen Feyenoord. Helaas zijn we een beetje te laat, en moeten we nog langer wachten omdat het zo druk is. Overal hangen tv's, waar het begin van de wedstrijd al te volgen is. Terwijl we eindelijk door kunnen lopen, hoor ik achter me nog een stem. 'Als dat buitenspel is, dan eet ik mijn hoed op!' Nadenkend over die zin, loop ik verder. Die uitspraak ken ik ergens van. Uiteindelijk zit ik dan toch in het stadion en kijk naar de wedstrijd. Het word 1-0, 2-0, (Ajax speelt thuis), en vervolgens 3-0. Omdat ik een blinde kip ben heb ik geen idee wie scoorde, dus kijk ik nog even geconcentreerd naar het grote scherm. Vervolgens zie ik staan: ('21, '35, '45+2) T. Heinen. FIFA is nog nooit zo levensecht geweest..

Velen hadden FIFA ’10 al in de pre-order, en dus konden diegenen al snel genieten van de nieuwe game van EA. Eén van de grootste vernieuwingen is het dribbelsysteem. In de vorige FIFA-games kon je enkel 8 kanten op, waardoor het spel erg eentonig en zelfs voorspelbaar werd. Gelukkig is dat dit keer niet het geval, en kan je nu alle kanten op. Dit zorgt voor een erg bijzonder effect, omdat het nu altijd anders is. Daarnaast voelt het schieten naar mijn gevoel ook drastisch aangepakt. Niet alle schoten gaan standaard naar een hoek, maar met het 360° dribbelsysteem kan je in veel meer hoeken schieten. Hierdoor word het ook erg lastig om te scoren, en zal je regelmatig een bal naast schieten als je alleen op de keeper afgaat. Als je kijkt naar de gameplay is FIFA ’10 niet erg veel veranderd, maar dat was natuurlijk ook niet nodig. De game speelt nog steeds ontzettend fijn, en dus zal je hier weer enorm veel plezier mee hebben.

Naast de gameplay is de game ook met de graphics niet veranderd. Het ziet er allemaal erg mooi uit, maar nog steeds hetzelfde en dat is toch wel erg jammer. Daarentegen zijn de animaties wel erg veranderd. De spelers lopen soepeler, en het schieten ziet er nog prachtiger uit dan in het vorige deel. Hier word natuurlijk erg goed gebruik van gemaakt, en dat is op een hele mooie manier gedaan. Het duel om de bal is nu echt een duel om de bal. Eerder was het altijd simpel, je loopt op de bal af en je hebt hem eigenlijk al. Nu zijn de spelers aan het shirtje trekken, delen ze schouderduwtjes uit, en geven ze soms ook nog een trap na.

De zin van hierboven zou je ook graag op iemand anders willen toepassen. Misschien begrijp je al wat ik bedoel, natuurlijk gaat dit over de scheidsrechter. Deze leverde in de vorige FIFA games niet zo veel problemen op, maar dit keer helaas wel. Onze grote vriend heeft een liefde voor fluiten, en dat laat hij ook graag merken. Na bijna elk tikje fluit hij wel, en dit werkt natuurlijk best frustrerend. Dit is ook niet afgestemd op de moeilijkheidsgraden, want de scheids blijft altijd streng. De moeilijkheidsgraden zijn erg goed verdeeld, en is de stap tussen Semi-Pro en Professional ook niet meer zo groot. Naast het vele fluiten loopt hij erg vaak in de weg, en dat was eerder ook niet zo. Als je een korte pass geeft en de scheidsrechter staat er, zou je toch verwachten dat hij een sprongetje maakt. Helaas, hij blijft eigenwijs staan en zorgt weer voor frustratie.

Natuurlijk werkt de scheidsrechter niet altijd tegen jou, en krijg je zelf ook redelijk vaak vrije trappen. Deze kan je optimaal benutten, met het nieuwe trainingssysteem. Hiermee kan je de looplijnen van de spelers bepalen, om zo de vrijheid te maken om de bal in de touwen te werken. Dit werkt natuurlijk ook bij corners en is erg handig, omdat je nu niet zomaar tegen een bal aan schiet. Je kan nu dus eindelijk corners en vrije trappen oefenen, wat toch wel iets was wat ik miste in FIFA. Dit is natuurlijk maar één modus, maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden. Speltype Coach zit er al heel lang in en gelukkig is dat nog steeds het geval. Je kiest een club, en je begint een seizoen. Meteen merk je al dat het anders is, je speelt namelijk niet meteen een wedstrijd. Je assistent coach heeft eerst een aantal oefenwedstrijden geregeld die verspreid zijn over vele plekken. Zo speel je natuurlijk in je eigen land, maar zal je ook op reis gaan naar Duitsland of Engeland. Naast dit systeem is er verder weinig veranderd aan deze modus.

Naast het bekende Speltype Coach is er natuurlijk ook de Speel als Prof mode. Hierin creëer je net als in het vorige deel een eigen speler, om daar vervolgens de top mee te bereiken. Hier is echter vrij weinig in veranderd, en daardoor vind ik het nog steeds erg onrealistisch. Met een nieuwe speler ben je natuurlijk erg slecht, en daarom is het ook raar dat je meteen bij bijvoorbeeld Barcelona aan de slag kan. Ik mis namelijk het spelen van oefenwedstrijd, om vervolgens gescout te worden door een club, en dan weer bekender te worden.

Natuurlijk ben je wel even zoet met deze offline speltypen, maar gelukkig zit er weer een online modus bij. Deze pakt erg goed uit, alles loopt vloeiend, en speelt natuurlijk net zo lekker. Naast de standaard één tegen één potjes, kan je ook een club starten, of je bij een club aansluiten. Dit doe je met je eigen speler, die je maakt met Virtual Pro. Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer als Speel als Prof, maar toch is het apart gehouden. Een toevoeging hieraan is dat je je eigen ‘Gameface’ kan maken. Door simpelweg je foto up te loaden, zal er een hoofd gemaakt worden dat precies op de jouwe lijkt. Dit is natuurlijk erg grappig als je met je poppetje speelt. Je eigen speler train je door hem simpelweg bij een club neer te zetten en vervolgens met het Speltype Coach ermee te spelen. Je speelt uiteindelijk verdiensten vrij, waarvan de een moeilijker is dan de andere. Denk hierbij aan; lob de bal over de keeper, speel zoveel tegenstanders voorbij, en noem het maar op.

Conclusie en beoordeling

EA Sports weet opnieuw vele gamers die van voetbal houden voor zich te winnen, met het schitterende FIFA ’10. De heerlijke gameplay zorgt er voor dat je je erg lang bezig houdt met deze game. Nadat je met het goed uitgewerkte Speltype Coach klaar bent, kan je aan de slag gaan met de Online modus. Ook deze is erg goed uitgewerkt, en al deze punten bij elkaar zorgen dat ook deze FIFA weer een erg mooi cijfer van mij krijgt!
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Speltype Coach
  • Speelt heerlijk
  • dribbelsysteem
  • Online
  • Minpunten
  • Speel als prof
  • Scheidsrechter

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren