1. Tiger Woods PGA Tour 09 (PS3)

Tiger Woods PGA Tour 09 (PS3)

Tiger Woods PGA Tour 09, een hele mond vol voor een unieke game in zijn soort. Er zijn wel meer golfgames, maar wat Tiger woods zo uniek maakt is dat het zo realistisch mogelijk is gemaakt. De andere games binnen de categorie golf zijn allemaal meer fun en fantasie (lees everybody’s golf). Deze games zijn dan ook geen echte concurrenten te noemen. Als gamer wil je gewoon het één of het ander. Ikzelf houd, zoals jullie al wel verwacht hadden, meer van de realistische variant.

De opzet van EA om Tiger Woods zo realistisch mogelijk te maken is meer dan gelukt. Het spel ziet er prachtig uit en alles, werkelijk alles wat je kunt bedenken dat van invloed zou kunnen zijn op je spel is ook van invloed op je spel. Een kleine opsomming: je skills, dit is uiteraard logisch en het verschil is groot tussen bijvoorbeeld John Daly , een hardhitter en Tiger Woods, iemand die ontzettend secuur speelt. Als tweede noem ik de wind. Ook dit is erg mooi gemaakt, op St. Andrews bijvoorbeeld –wat in Schotland ligt- is erg veel wind. Terwijl op andere plekken waar geografisch gezien minder wind zou moeten zijn ook minder wind ís. Dan het derde punt. Je outfit, je clubs, horloges en al het andere wat je om je lijf hebt. Van je clubs kan ik nog begrijpen dat je met de één harder slaat dan met de ander, maar je horloge? Zou dat echt zoveel invloed op je spel hebben? Je clubs zijn sowieso een essentieel onderdeel van je spel. Je kunt beginners of gevorderde clubs kiezen. Hier merk je ook duidelijk verschil tussen. Als je eenmaal je club gekozen hebt kun je hem gaan ‘tunen’ zodat je als je bijvoorbeeld structureel teveel naar links slaat dat kunt compenseren met je club. Dit bevordert je prestaties. Goed, back to the point. Wat ook erg afhankelijk is, is de baan zelf. Waar lig ik? Hoeveel procent van wat ik kan slaan sla ik vanaf deze plek? Sla ik omlaag of naar beneden? En, als je eenmaal op de green ligt. Hoe loopt de green? Putt ik uphill of putt ik downhill? Ik zal een voorbeeld noemen. Ik sla beter dan mijn opponent, toch ligt hij verder. Reden? Hij sloeg de bal via een weggetje waarop de bal logischerwijs véél verder stuiterde dan die van mij op de fairway. Oneerlijk? Nee, realistisch! Alle hierboven genoemde facetten maken dat het spel erg realistisch is en je iets tot in de perfectie kunt trainen.

Dan de graphics. Daar kan ik heel kort over zijn, het ziet er allemaal fantastisch uit. Iedere golfer heeft zijn eigen animaties en als je de bal in het publiek slaat heeft het slachtoffer steevast last van de plek waar hij of zij geraakt is. Verder zien de banen er ook erg realistisch uit. Wat ook wel grappig is, is dat je het aan het publiek hoort als je bal slecht is en andersom. Ze beginnen dan te joelen.

Wat nieuw is, is de hulp van Hank Haney. Ik kende hem nog niet maar dit is de coach van Tiger Woods die in deze game ook jouw coach wordt. Met hem kun je de driving range op om aan je slag te werken en hem zo nodig te compenseren met het instellen van je club waar ik het al eerder over heb gehad. Hij helpt je ook met het verbeteren van je skills. Er zijn vier vaardigheden die je moet beheersen om de top te bereiken, namelijk: power, accuracy, short game en putting. Wanneer je een wedstrijd heb gespeeld en als een dolle hebt staan putten zal je putten beter geworden zijn. Verder heb je nog de mogelijkheid om buiten de wedstrijden om te werken aan je zwakke punten. Ook dit doe je met Hank. Het heeft iets weg van een mini-game. De laatste manier om je vaardigheden te verbeteren is door een nieuwe trui of broek of iets in die zin te kopen. Dit zal meer helpen dan je nu denkt.

Je hebt eigenlijk twee soorten speltypen om te doen in je carrière,als eerste de Pro Tour. Hierin moet je gewoon een kalender afwerken en toernooien spelen om geld te verdienen voor bijvoorbeeld nieuwe clubs. Het is vrij eentonig omdat je gewoon iedere keer achttien holes speelt. Gelukkig heeft EA hier wel een aantal kleine uitdaginkjes in gezet. Terwijl je gewoon op je dooie akkertje de baan loopt liggen er namelijk uitdagingen voor je klaar. De EA GamerNet uitdagingen. Mensen die een mooie bal slaan uploaden deze bal zelf en dan moet jij proberen een mooiere bal te slaan(dit kan ook andersom, jij uploadt zij proberen te verbeteren) . Lukt het je? Dan krijg je EA GamerNet punten. Zo niet? Jammer! Vanaf de tee heb je dan ook bij bijna iedere hole een EA GamerNet longest drive challenge. Hierbij moet je de bal verder slaan dan degene die de slag heeft up geload. Dit is over het algemeen vrij goed te doen.

Dan als tweede hebben we nog de Tiger Challenge. Hierbij moet je een aantal profs verslaan in mini-games om vervolgens bij Tiger te komen en ook die te verslaan. Dit is een erg leuk onderdeel om te doen wel je al vijf keer achttien holes hebt gelopen op een dag.

Ook voor de multiplayer zijn er verscheidene spelletjes om te doen, zoals het welbekende strokeplay en matchplay maar ook bingobangobongo is van de partij. Het leukste onderdeel is misschien wel matchplay met als extra variant dat de winnaar van de hole een club van een ander weg kan halen of bij zichzelf er een club bij kan doen.

Dan last but not least de besturing, speelt het spel lekker? Is het te moeilijk of te makkelijk? Nou mensen, ik zou geen manier weten om de besturing beter regelen dan dit. Je slaat met de linker joystick door hem eerst naar achter te doen en dan naar voor. Dit vereist timing en je moet het recht doen. Dan kun je nog extra hard slaan door herhaaldelijk op kruisje te drukken, maar de kans dat de bal dan niet recht gaat is een stuk groter. Eenmaal in de lucht kun je de bal nog effect geven. Dit alles maakt het spel erg toegankelijk voor de beginners, helemaal omdat je tijdens het putten kan zien hoe de bal gaat wanneer je hem nu zou slaan. Voor de cracks is er echter ook ruimvoldoende uitdaging want zet het spel een paar tandjes lastiger en de puttingline is weg.

Conclusie en beoordeling

Tiger Woods PGA Tour 09 is al met al een prachtig spel geworden voor de echte golf liefhebber én voor anderen. Het ziet er extreem realistisch uit en je kunt er een groot aantal uren plezier aan beleven. Wat ook leuk is, is dat je met een dramatische speler begint en hij steeds beter wordt als je goed speelt. De conclusie, voor de golf fanaat een Must-Have maar voor anderen ook leuk
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics.
 • Tiger Challenge.
 • EA GamerNet punten.
 • Zeer realistisch.
 • Multi player mogelijkheden.
 • Skills systeem.
 • Minpunten
 • Eentonig.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi, dan ben ik voor het grootste deel wel uitgeGTAedt xd.

 • Must-have! :D

 • Wow…

 • Ziet er veelbelovend uit. Alleen zien de GFX een beetje stoffig uit op deze trailer.

 • vet!

 • ka je 'm ook ergens in HD kijken/downen?

 • Vet!

 • een van de echte toppers van 2007 uhh ik bedoel 2008

 • eindelijk weer eens goed nieuws omtrent deze game!

 • nice

 • geweldig…gameplay en cutscenes ziet er uber uit

 • yes hopelijk is hij dan wel ready for release, want ik kijk erg naar deze titel uit.

 • gelukkig nieuwe beelden en gelukkig dat hij niet begin 2009 komt!

 • Vette trailer. operation market garden blijft natuurlijk een goede setting voor een oorlogsgame.

 • Mooie trailer, kan niet wachten om deze game te spelen.

 • Echt een vette trailer! Dit wordt volgens mij de beste WOII-shooter na COD3!

 • Ik hoop dat ik me huis aan gort mag knallen, want het sucks balls.

 • woohoo~!!!

 • dat word weer een titel in mijn collectie

 • Must have indd :D Die PS3 versie komt mijn kant op ^^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren