1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Veel mensen zijn verslaafd aan de Grand Theft Auto reeks. Elk deel laat je versteld staan over de nieuwe mogelijkheden en de nieuwe verhaallijn waar je in terecht komt. In elk deel speel je als een ander hoofdpersoon, elk hoofdpersoon heeft een ander verhaal, de ene was al crimineel, de ander was een normaal iemand die door verkeerde vrienden het verkeerde pad op ging. In Grand Theft Auto IV speel je als Nico Bellic, iemand die een moeilijke jeugd heeft gehad. Iemand die de burgeroorlog in Servië heeft meegemaakt. Hij ontmoet de verkeerde vrienden en komt met schulden te zitten, zo beland hij in het criminelen circuit. De droom om rijk te worden met zijn neef Roman Bellic (die hem naar Liberty City heeft gehaald) dreigt in duigen te vallen, zullen ze hun dromen nog kunnen waarmaken?

Misschien wel de grootste release van 2008, elk deel dat van Grand Theft Auto uit komt is geheid een echte hype. Toen ik het spel voor het eerst opstarten zag ik in één keer een hele mooie realistisch en warme sfeer in de game zelf. Vele maanden heb ik Grand Theft Auto: San Andreas gespeeld, dan merk je meteen dat de graphics heel erg zijn veranderd. Van een spel dat nog in de graphics achterliep is hij veranderd in een koploper op het gebied van graphics. Alles is heel mooi in detail gebracht. Schiet je iemand neer in zijn auto, dan kan zijn hoofd op het stuur vallen en gaat de claxon af. Word je gebeld, dan gaat de radio in je auto storen. Al deze kleine details maken deze game zo uniek.

Over de hoofdpersoon waren vele speculaties, maar de mensen keken gek op hun neus toen ze de game gingen spelen. De hoofdpersoon bleek niet zo’n zoutzak te zijn die in de trailers werd uitgebeeld. Het blijkt en man te zijn die vele gruwelijke dingen heeft meegemaakt, hij heeft vele mensen zien sterven in Servië, in die tijd was er een grote oorlog aan de gang. Zijn jeugd kan je dus beschrijven als een ware hel. In de loop der game kom je steeds meer te weten over deze man, je leeft echt met hem mee, hij en zijn neef Roman wouden alleen maar rijk worden in Liberty City (de stad waar de game zich afspeelt). Helaas belanden ze in de schulden en Nico beland in het criminele circuit door de verkeerde vrienden ontmoet te hebben. Zijn droom dreigt in duigen te vallen, maar ze krabbelen er weer bovenop, hoewel dat niet altijd vlekkeloos gaat.

Zoals in elk deel van Grand Theft Auto zijn er vele missies die de verhaallijn als puzzelstukjes in elkaar zet. Ook in Grand Theft Auto IV zijn er vele missies die het verhaal als het ware verteld. Het zijn helaas wel weer de standaard missies van Grand Theft Auto, zoals: steel een auto, schiet iemand neer, breng iemand van hier naar daar, bescherm iemand. Ook zijn er weer delen van de stad aan het begin van de game afgesloten. Door missies te spelen kan je deze eilanden vrij spelen. Elk eiland krijgt een andere moeilijkheidsgraad. Ook ontmoet je vele opdrachtgevers die ieder zijn eigen verhaal verteld. Geen één persoon in Grand Theft Auto heeft het zelfde karakter. De opdrachtgevers geven wel een leuke draai aan de standaard Grand Theft Auto missies.

Het kwam al een paar keer ter sprake, de stad waar het zich allemaal afspeelt: Liberty City. Liberty City was ook al eerder in een paar Grand Theft Auto games te vinden waaronder: Grand Theft Auto III en Grand Theft Auto: Liberty City Stories. Liberty City is gebaseerd op New York. In Grand Theft Auto IV kom je ook vele bekende gebouwen tegen. Nee, helaas niet het World Trade Centre, maar wel het Empire State Building. De stad geeft ook echt aan dat het leeft, de mensen die er lopen worden opeens gebeld en vertellen dat ze later thuis zijn voor het eten, de andere halen een hotdog bij een hotdog kraam waarna ze het lekker op gaan eten. Ook zie je mensen afval droppen op de straat, er worden mensen gearresteerd als ze iemand slaan, en noem het maar op. Het bijzonderste is dat er geen één dezelfde persoon rond dwarrelt in Liberty City!

In Liberty City zijn er vele openbare gebouwen waar je heen kan met je vrienden door ze op te bellen of je kunt ook gewoon in je eentje. Er zijn onder anderen: stripclubs, restaurants, comedy clubs, wasstraten en een bar, in een bar kan je onder anderen poolen, op een spelkast, darten en nog meer activiteiten die je normaal ook in de bar doet. Als je met je vrienden naar de bar gaat kan je ook dronken worden, hierdoor kan je de politie wel boos maken en het beeld gaat heen en weer, door dit kleine detail heb je echt het gevoel alsof je drinken bent. In de restaurants kan je eten kopen om daarmee je levens aan te vullen. In een ziekenhuis hangt er meestal ook een EHBO-doos buiten waarmee je ook je levens aan kan vullen. Voor de EHBO-doos hoef je niet te betalen. Als je een vieze auto hebt kan je naar de wasstraat. Voor een klein beetje geld word je auto weer blinkend schoon (je kunt je auto voor je huis opslaan. Als je de auto lang hebt kan hij ook vies worden en hierdoor moet je naar de wasstraat). Ook weer een klein detail in de game.

Een auto opslaan bij je safehuis, net kwam het al ter sprake. In Liberty City staan een paar, dat je vrijspeelt door missies te voltooien. In een safehuis kan je je character andere kleren aantrekken (die je hebt gekocht) en een savegame aanmaken. Als je een savegame hebt aangemaakt en je je spel opnieuw laad dan zijn je levens helemaal aangevuld. Ook is je auto gerepareerd als je die in het gele vak voor je huis hebt geparkeerd, één nadeel van je auto in het gele vak neerzetten. Als je je auto net een klein stukje erbuiten zet ben je hem voorgoed kwijt. Natuurlijk, ze rijden nog wel rond in Liberty City, maar met missies krijg je soms speciale auto’s die je niet zomaar kan krijgen. Dan baal je wel enorm. Ook zit er wel een pluspunt aan het safe systeem. Als je een missie voltooid hebt dan slaat hij automatisch de game op en dan kan je het gelukkig een keertje vergeten aan het eind van de dag. Dit kan je ook uitzetten via het menu, onder opties.

Een groot gemis in de vorige delen van Grand Theft Auto waren toch wel de multiplayer modus. Het was simpelweg niet mogelijk, dat is wel waar, maar de meeste mensen hadden er toch wel zin in om hun skills te showen in een potje deathmatch. Ook kan je kiezen uit nog meer verschillende games, zoals een soort game waar je iemand op het vliegveld moet beschermen en dan naar een veilige zone te brengen. Of je kunt gewoon het normale leven leiden in free mode. In free mode kan je alles doen wat je wilt. (De naam zegt het al). Er zit ook een level systeem op die van level één naar level tien loopt. Door te levelen kan je je online character aanpassen door je vrijgespeelde kleren. De online modus is zeker een verbetering voor de Grand Theft Auto reeks!

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto IV is één van de leukste games die ik ooit heb gespeeld. Er is veel te doen en er zijn vele mogelijkheden. Daar hou ik wel van. De verhaallijn zit goed in elkaar. Over de hoofdpersoon hadden de meeste mensen een gedachte die niet klopte. De hoofdpersoon vind ik één van de beste hoofdpersonen uit een game. Dat een game ooit zo ver zou komen ook met de details, de graphics had ik niet verwacht. Voor mensen die graag een game willen spelen met een spannende, trieste, maar ook een toffe verhallijn, dan is Grand Theft Auto IV zeker een aanrader. De game is een unieke game die je gewoon in je collectie moet hebben!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Details
 • Graphics
 • Hoofdpersoon
 • Opdrachtgevers
 • Liberty City
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Er zitten nog een paar kleine bugs en foutjes in

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • klinkt redelijk

 • Ik denk niet dat ik ga stoppen met WoW (World of Warcraft:) ) om dit te spelen.

 • me want this game 8]

 • boeiend… -_-\"

 • klinkt goed allemaal :D:D

 • Ik gaat ook maar is aan WoW beginnen ^^

 • Word wel vet denk ik:P

 • Kun je dit niet gewoon WAO (of WHO of whatever) ofzo noemen? Wow gebruiken is verwarrend.  Anywho het lijkt me op zich een leuk spel.

  World of Warcraft.. hoe goed het ook in elkaar stak (of steekt) als je er eenmaal op uitgekeken bent kom je erachter dat er bitter weinig spellen zijn op een zelfde niveau.  Maar warhammer online zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. • ziet er vet juit en het spel lijkt me gewoon vet!

 • @dutchdude  Ik denk dat WAO nog verwarrender word… WAO uitkering jeweet :P

 • Hadden ze ook al niet van die titels bij LOTRO?

  In iedergeval is dit een leuke toevoeging!

 • WoW is idd verwarrend waar staat die laatste W eigenlijk voor? dit heeft zeker ook maandelijkse kosten.

 • Mooi artikel, al heel wat over gelezen over de Tome of Knowledge, het wordt ook steeds weer naar voren geschoven als een van de belangrijkste features in deze game. Het klinkt aardig maar dit gaat de game niet maken of breken. Leuke fearture zal het wel worden maar ik vind dat het iets te hard naar voren wordt geschoven als uniek terwijl het eigenlijk niet zo heel veel voorstelt en andere games dit ook hebben in een iets ander jasje. Maar toch mooi dat het er inzit, brengt wat meer diepgang in een game vind ik.

 • Warhammer Online Woensdag

 • oh…..ja…..woensdag, natuurlijk.

  bedankt hfrings voor het helpen :)

 • Dat WOW hoeft er echt niet bij. Alleen maar verwarrend, niet grappig…

 • Ga lekker zeiken over een titel -_-'  Mooi artikel. Dat 'achievement'- systeem klinkt zeker goed. Lijkt me een mooie, overzichtelijke feature die zeker wel iets toevoegt, al zul je dat op het eerste gezicht zo niet merken. Een quest-helper is ook wel zo handig, al had ik met WoW ook al verscheidene add-ons… :-P

 • kan misschien wel nice worden…:O

 • Mooi artikel! Kan leuk worden..

 • titels idd nageaapt lotro maar is mijn mening ik ga lotro doen hoor !

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren