1. Ghost Master

Ghost Master

Het PC aanbod reikt vaak niet veel verder dan sport, schiet, race en strategie spellen. Een origineel spel komt meestal net iets tekort en voor Ghost Master geldt hetzelfde. Jij bent een soort leider van de spoken en aan het begin van een missie kun je kiezen welke spoken je meebrengt naar het huis. In zo’n huis dien je de bewoners te verjagen en ondertussen enkele metgezellen (andere spoken) te bevrijden.

Misschien dat je in de voorgaande alinea niet helemaal begrijpt wat nou precies de bedoeling is. Daarom zal ik, om verdere spoilers te voorkomen, de eerste hulpmissie als voorbeeld nemen. Hierin krijg je de mogelijkheid om vier spoken mee te brengen. Net als in bijvoorbeeld Neverwinter Nights zit er een knop in het menu om de aanbevolen geesten of instellingen te gebruiken. Je kunt echter ook zelf de leukste gevaartes uitkiezen.

Eenmaal alles uitgekozen, krijg je te horen wat het doel is van de missie. Dit is meestal het bevrijden van de geesten en het verjagen van de bewoners. En wat is er nou leuker dan in een ‘sorority house’ wat meiden bang te maken? De studentes gaan helemaal hun eigen weg. Ze kijken bijvoorbeeld televisie, slapen, doen de was of ze douchen (helaas voor de hitsige gamers onder ons is dit wel gecensureerd).

In de tutorial krijg je horen hoe je de camera kunt bewegen en hoe je kunt wisselen tussen bepaalde verdiepingen. Dit werkt allemaal zeer goed. Het enige wat je hoeft te doen om in en uit te zoomen, is je eventuele ‘Mouse wheel’ te gebruiken. Daarnaast kun je via de pijltjes links onder in de hoek van verdieping verwisselen. Door de rechtermuisknop in te houden en dan de muis te draaien, wissel je van camerastandpunt. Alles voelt natuurlijk aan en het spel lijkt wel een beetje op een verbeterde The Sims.

Verder met de andere opties. Aan de rechterkant staan alle bewoners. Als er een kruis doorheen staat, betekent dit dat de bewoner verjaagd is. Je kunt aan de ‘Bio’ zien of een bewoner gemakkelijk te verjagen is, of dat je de persoon eerst nog bang moet maken. Links op het scherm zijn de gekozen geesten/spoken te vinden. Door erop te klikken, kun je opties gebruiken zoals het opzoeken van de locatie, het terugroepen van de geest óf het gebruiken van de speciale krachten.

Met die krachten komt de troef van Sick Puppies (de ontwikkelaar) om de hoek kijken. Je moet de bewoners verjagen door verschillende acties uit te voeren. In je team aan geesten heb je bijvoorbeeld een geest die als specialiteit ‘elektriciteit’ heeft. Hem kun je dan in verschillende apparaten zetten. Is een studente de was aan het doen? Stuur je geest de wasmachine in en laat dat ding kapot gaan. Dit laat de bewoner schrikken, maar ook het geloof in spoken stijgt. Wanneer het geloof zeer groot is, kun je toeslaan en de beslissende actie uitvoeren.

Overigens zijn niet alle spoken of geesten via de elektriciteit toe te passen. Je hebt verschillende soorten tot je beschikking, waaronder de soort die alleen buiten kan opereren, of juist op de emoties werkt. Of wat dacht je van een spook dat met kettingen kan rammelen terwijl de bewoner ligt te slapen? De mogelijkheden zijn oneindig en dat maakt het zo leuk. De makers laten jou helemaal aan je lot over en je mag zelf uitzoeken hoe je de missie volbrengt.

Helaas is het spel niet helemaal perfect. De acties die je uitvoert, zouden spectaculair zijn. Dit valt echter tegen. Meestal zie je verschillende lichtflitsen, je hoort zachtjes het geluid van kettingen of je hoort een angstaanjagend liedje. Dit had natuurlijk veel beter uitgewerkt kunnen worden, maar de reacties van de bewoners zijn wel grappig. Zo zie je een studente ineens wel heel erg lang ijsberend door het huis lopen, of ze slaat haar armen over elkaar van kou die een geest veroorzaakt. Ook het vreemd opkijken als ineens de lampen uitgaan, is erg leuk geanimeerd.

Ghost Master is geen ‘top of the bill’-spel. Het is een leuk tussendoortje dat door de originaliteit erg leuk is. Het spel is vooral voor een paar uurtjes erg goed, maar kan soms wel frustrerend werken. Zo lopen de bewoners soms erg lang rond, waardoor het moeilijk is om een perfect moment voor de actie uit te voeren. Wel kun je gelukkig ‘orders’ uitdelen. Dit kan onder andere de mogelijkheid geven om een geest alleen acties uit te laten voeren als een bewoner zich in dezelfde ruimte bevindt. Als dat niet het geval is, stopt de geest met het produceren van de acties.

Conclusie en beoordeling

Het spel was geen ultieme test voor mijn PC, maar wel voor mijn hersenen (mag ook wel keertje gebeuren). Je wordt lekker aan je lot overgelaten, je mag zelf bepalen wat je doet en de missies blijven leuk omdat je tijden kunt verbeteren. Helaas bevat het spel slechts 20 missies, en zijn er 44 geesten om te bevrijden. Ghost Master heeft geen multiplayer optie en is daardoor misschien maar beperkt houdbaar.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Met zorg ontwikkeld
 • Originaliteit op de PC
 • Minpunten
 • Geen multiplayer mogelijkheid
 • Slechts twintig missies

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ben ik laat met reageren? ;)

 • ik ben laat :D

 • goede recensie uhum

 • ik ben später :D

 • ik nog later xD

 • Ik nog later XD

 • nog veel later!

 • Ietsjes later

 • is dit nou de eerste recensie die op IG geplaatst is? Hij staat onderaan in de lijst.

 • Het laatst?

 • zo je denken?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren