1. Batman: Arkham Asylum (PC)

Batman: Arkham Asylum (PC)

”What was that? I heard something.. show yourself Bats! Deze woorden komen uit de mond van een buitennormaal gespierde kleerkast die een geweer vasthoudt waarmee je makkelijk door een muur heen kan knallen. Een verstandig iemand zou het meteen op een lopen zetten wanneer hij een persoon tegenkomt die aan deze criteria voldoet. Maar de uitgesproken woorden passen niet bij het uiterlijk van de gangster. Ze hebben namelijk een angstige ondertoon. In jouw ogen zijn de kleerkasten dan ook geen jagers, integendeel zelfs. Je kijkt naar hen vanuit de lucht. Je ziet ze om hun heen kijken. Ze kunnen de hete adem vanuit de duisternis in hun nek voelen. Wat gekletter en geruis en de prooien vallen één voor één bewusteloos neer. Tja, Batman is nu eenmaal geen killer.

Batman, de gemaskerde held bekend vanuit de gelijknamige films en de comic books van DC Universe. Net zoals in de strips en films zit Batman de grootste schurken van Gotham City achterna. Op het moment dat het spel begint krijg je al meteen een verhelderende cut-scene voorgeschoteld. Batman heeft The Joker, zijn aartsvijand, te pakken weten te krijgen en brengt hem naar de strengst beveiligde gevangenis van Gotham City: Arkham Asylum. Een leuk detail is dat deze uit de kluiten gewassen psychiatrie voor 90% is gevuld met mafkezen die Batman er zelf in heeft gestopt. Nog voordat de poppen aan het dansen zijn ruik je al dat er stront aan de knikker is. Batman zijn ‘I don’t trust this’, is dus vrijwel overbodig. The Joker ontsnapt en laat een plan in werking treden dat hij waarschijnlijk al maanden in zijn geschminkte kop had zitten. Bij zijn plan horen natuurlijk ook de eerder genoemde kleerkasten. Zij zullen overal in de game te vinden zijn en proberen het verblijf van de vleermuis zo onaangenaam mogelijk te maken.

Nadat je vrij wordt verklaard komt het al snel tot een handgemeen met wat mannetjes van The Joker. Ik zou niet weten waar vluchten, maar gelukkig weet Batman raad. Met opgeheven hoofd zoals een echte (vleermuis)man gaat hij het gevecht aan. En wat voor een gevecht! De combo’s schieten uit zijn voeten en vuisten en één voor één leggen ze het loodje. Dit gebeurt niet letterlijk want zoals iedere superheld beschikt Batman ook over enkele normen en waarden die ook in deze game terug te vinden zijn. Soms wil je de laaghartige schurken liever naar het hiernamaals sturen maar dit is jammer genoeg geen optie. Dit voelt een beetje als een steek aan, maar de sublieme graphics die deze game hanteert doen al gauw de pijn verzachten. Wanneer je na een tijdje beseft dat je deze geweldige combo’s uit je mouw schudt met alleen maar enkele klikken op de linkermuisknop voelde ik een kleine vlaag van afgunst. De makers hebben er weliswaar voor gezorgd dat het spel er erg netjes uitziet, maar ze hadden toch ook wat meer diepgang kunnen brengen in het vechtsysteem. Gelukkig kun je dit gemis opvullen met het gebruik van allerlei soorten wapens.

De Dark Knight heeft namelijk een heel scala aan gadgets alias wapens tot zijn beschikking. Deze gadgets zijn erg nuttig wanneer je zit rond te toeren in een van de zovele gigantische ruimtes die Arkham Asylum telt. Deze ruimtes zijn niet alleen gevuld met de al dan niet gewapende schoothondjes van The Joker, maar ook met hangende everzwijnen waar Batman zich aan vast kan klampen met een grijphaak. Op zo'n everzwijn heb je zicht op het hele tafereel dat onder je voeten ligt. Weliswaar maakt het allemaal deel uit van The Jokers psychopathische plan, maar toch voelt het heerlijk aan wanneer jij eens de poppenspeler kan uithangen. Vanuit de hoogte kan je ze zoveel schrik aanjagen dat ze zelfs bij het minste geringste geluidje in het rond lopen te schieten. Je gooit batarangs, metalen vleermuisjes, naar de tegenstanders terwijl je van het ene beeld naar het andere hopt. Je verlaat de veilige schuilplaats zodat je naar een tegenstander kan glijden om hem de genadestoot toe te dienen of je laat hem gewoon lekker in de lucht bengelen met behulp van een touw. Kortom, een heel leuk spelletje voor iedere sadist onder ons.

Een andere erg handige functie die Rocksteady Studios erin heeft gestopt is de Detective Mode, die je kunt aan- en uitzetten waar en wanneer je maar wil. Hierdoor verschijnt er als het ware een röntgenvisie van de ruimte met de nodige informatie. Zo krijg je te zien hoeveel tegenstanders zich in de ruimte bevinden en of ze gewapend zijn of niet. Dit kun je maar beter op voorhand weten want anders kun je omvergeschoten worden door hun. Batman kan vanzelfsprekend tegen een stootje, maar hij is niet onsterfelijk dus kogels kunnen hem uiteindelijk fataal worden. Niet alleen kogels, maar ook de vele ‘vrienden’ van The Joker (hij zou ze ruilen voor een extra schminkpot als het even kon), zal je moeten omzeilen. Tot dit stelletje ongeregeld behoort een handvol personages als Bane, Poison Ivy, Zsasz en Killer Croc. Stuk voor stuk vormen ze een pittige eindbaas.

Natuurlijk is er buiten het verslaan van handlangers en eindbazen nog meer te doen in Batman: Arkham Asylum. Zo heeft Rocksteady ervoor gezorgd dat de fans ook niet in de steek worden gelaten. Iedere plaats in de gevangenis vertoont wel wat trekjes vanuit de geschiedenis van de franchise. Ook zijn er 240 Riddler Challenges verstopt in het spel. Als je deze verzamelt, speel je informatie vrij over de talrijke personages die de Batman-franchise telt. Ook vallen er met ellenlange combo’s experience points te verzamelen. Met deze experience points kun je extra wapens kopen zoals de exploderende gel waar je vijanden gemakkelijker mee kan uitschakelen. Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, zullen er al aardig wat uren op de chronometer staan. Het spel voelt dus aan als een afgewerkt product en het ontbreken van een multiplayer weegt hier dus niet tegenop.

Conclusie en beoordeling

Batman: Arkham Asylum is een topspel geworden, en dat valt niet tegen te spreken. Er zit genoeg variatie in om je uren bezig te houden en zelfs daarna zul je de game heroppikken om nogmaals te spelen. Omdat de kwaliteit van de graphics zeer hoog ligt, gaan de omgevingen zeker niet vervelen. Rocksteady Studios heeft ervoor gezorgd dat ook de fans zich niet bekocht moeten voelen want er zitten talrijke herkenningspunten in het spel vanuit de roemrijke geschiedenis van Batman. Pak daar dan nog eens bij dat je die uurtjes dat je Batman: Arkham Asylum speelt, de kleine sadist uit kunt hangen en je dag kan niet meer stuk. Dus duik, sluip en spring met je geld op zak naar de winkel want deze game is het kopen zeker waard!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Hoge replaywaarde
 • Opwekken van sadisme
 • Prachtige omgevingen
 • Speelduur
 • Fans worden niet teleurgesteld
 • Minpunten
 • Weinig diepgang in vechtsysteem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wauw.. Kung Fu panda xD

 • Jack Black!

 • afro samurai….kungu fu panda….waar gaat t allemaal heen xD

 • mensen met een ps3 je kan nu metal gear solid beta downloaden ben er nu mee bezig vette shit!!

 • Uhum ja… Movie games zijn over het algemeen slecht, deze waarschijnlijk ook.

 • ik kijk meer uit naar wall e

 • hmm niks voor mij:P

 • Komt er nog een demo op marketplace?

 • watchaa! (*bruce lee stemmetje)

 • Haha vet. Even downloaden straks.

 • In iedergeval wel een lekkere download snelheid 700 kb sec.

 • zeer leuke film maar het spel gaat weer as usual teleurstellen

 • Xbox 1???

 • zowel film als game lijken me helemaal niks…

 • deze sla ik over …

 • Kep um gedownload en gespeeld en moet toegeven dat het best wel vet is :P Die panda is echt de bomb! Grafisch ziet het er prima uit en het bestuurd lekker! Toffe combo's enzo! Het doet me een beetje denken aan Shrek 3 (de game).

 • Kiddy shit. >:P

 • Lol… die naam…..

 • Ownage!

 • Uhhg, ik heb uit nieuwsgierigheid dit even gedownload omdat Jack Black de voice actor is. Maar het is toch niet de moeite waard geweest. Het spel is gewoon een simpele button basher waarbij je saai hordes vijanden moet uitschakelen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren