1. Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Met Uncharted II: Among Thieves in het vooruitzicht leek het me leuk om het eerste deel Uncharted: Drake’s Fortune nog eens onder de loep te nemen. Gewoon, als voorpret op deel II en voor degenen die deze game, om wat voor reden ook, de eerste keer gemist hebben. Uncharted: Drake’s Fortune ligt momenteel in de budgetbakken van de verschillende verkooppunten en is daarmee een ware klassieker geworden die voor een zacht prijsje verkrijgbaar is.

Uncharted speelt als een kruising tussen Indiana Jones en Jewel of the Nile, inclusief de humor van deze films. Een onbewoond eiland in de Pacifische Oceaan vormt het decor voor een paar avonturiers die op zoek gaan naar Eldorado. Hoofdrolspeler Nathan Drake duikt een boekje op uit zee wat zal leiden naar Eldorado. De aanwezigheid van op sleeptouw genomen journaliste Elena Fisher (enige gelijkenis met Jennifer Aniston) lijkt ineens een stuk minder gewenst. Nate besluit dan ook om haar op aandringen van kameraad Sullivan (enige gelijkenis met Paul Newman) achter te laten in de bewoonde wereld. Hij gaat er vervolgens samen met Sullivan vandoor om de schat te zoeken. Elena laat dit natuurlijk niet over haar kant gaan en zet de achtervolging in om een exclusief verhaal te krijgen op de mogelijke ontdekking van Eldorado. Zij werkt zich echter in de nesten. Sullivan heeft namelijk een torenhoge gokschuld en zijn schuldeiser stuurt een stelletje ongeregeld op hen af om de schat voor hun neus weg te kapen. Nu heeft Nate dus twee missies, de schat vinden en Elena redden (die uiteraard zelf helemaal niet vindt dat ze gered hoeft te worden.)

Uncharted lijkt in veel aspecten op Tomb Raider maar is op een of andere manier completer. Er zit meer shoot out actie in wat samen met platform actie de twee peilers zijn van deze game. De graphics van Uncharted zijn verbluffend mooi. Je kunt hier duidelijk zien dat deze game als paradepaardje van Playstation 3 is ontworpen en dat het team van Naughty Dog, de developers van deze game, cart blanche kregen om alles uit de game te halen wat erin zit. De omgevingen zijn adembenemend mooi en divers.

De physics van deze game zijn zeer waarheidsgetrouw en tijdens het spelen raak je dan ook redelijk onder de indruk van de bewegingen die de karakters maken. In Uncharted ligt de nadruk dan misschien meer op het shooter gedeelte dan in het oplossen van ingewikkelde puzzels maar dit element zit er wel degelijk in. Waar ik mij in Tomb Raider soms groen en geel ergerde aan puzzels die maar niet op te lossen waren, zijn de puzzels in Uncharted wat laagdrempeliger. Dit komt de snelheid van het spel naar mijn mening zeer ten goede. Je krijgt een “seintje” voor points of interest zodat je wel weet waar je moet zoeken. Ook het beklimmen van je omgeving (Nee, niet van Elena maar van lianen, rotsen en andere omgevingselementen) is ruim vertegenwoordigd.

De besturing van je karakter lijkt sterk op de besturing van Gears of War wat een pluspunt is. Je dient dekking te zoeken om niet geraakt te worden door rondvliegende kogels en schiet het liefst vanuit die dekking op je belagers. Je komt hierbij niet in de problemen vanwege moeilijke knoppenbediening of slecht werkende gameplay. Alles voelt erg vloeiend en intuïtief aan. Leuke bijkomstigheid is dat je het werpen van een granaat richt en gooit door een beweging te maken met je sixax-controller. Ook balanceren op boomstammen doe je door je controller te kantelen (een beetje Wii in elke PS3 zeg maar). Je hebt keuze uit pistolen, mini uzi’s, AK47’s, shotguns, sniperrifles, granaatwerpers en handgranaten. Ook met de vuist staat Nate zijn mannetje. Met een paar simpele combo’s sla je tegenstanders tegen de grond, of schakel je ze uit in een stealth kill. Je krijgt alle mogelijkheid je eigen draai te geven aan hoe je tegenstanders aanpakt. Of je nu als een Berserker naar voren stormt of toch liever vanaf enige afstand je tegenstanders uitschakelt bepaal je zelf.

Daarnaast zijn er een aantal leuke timing elementen in de door jou te nemen obstakels.

Loslatende stenen en compleet inzakkende rotszuilen bijvoorbeeld zorgen ervoor dat je net op het juiste moment over moet springen om veilig terecht te komen. Ergens kom je een stuk tegen waarbij je een pick up truck laat exploderen die precies landt tussen twee rotsformaties en daarmee als een geïmproviseerde brug dient. De auto zakt echter wel weg en het is zaak snel te handelen. De details in Uncharted zijn next gen console waardig. Water doet wat water in het echt ook doet en als je een nat pak hebt gehaald is je kleding ook enige tijd kletsnat. Voor degenen die slecht Engels verstaan bestaat de optie om de game te voorzien van Nederlandse ondertiteling. De echte taal chauvinist kan het spel op Nederlandse spraak instellen waardoor de karakters Nederlands praten (“O Shit!” is blijkbaar ook goed Nederlands, dat moet ik er wel bij zeggen.) Uncharted: Drakes Fortune is een PS3 Exclusive en daarmee niet op andere consoles verkrijgbaar.

Conclusie en beoordeling

Uncharted is een zeer complete game en in veel aspecten de ultieme next gen game. Je krijgt het gevoel in je eigen avonturenfilm te spelen en de luchtige humor tijdens het spelen raakt precies de juiste noot om dit gevoel nog meer te bevestigen. Uncharted: Drakes Fortune is een absolute klassieker en één van de pioniers onder de next gen games die ook vandaag de dag nog als een huis overeind blijft staan.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • verbluffende graphics en physics
 • heerlijke humor
 • combinatie van actie, klimmen en oplossen van puzzels
 • Minpunten
 • Aan de korte kant, maar zijn ze dat niet bijna allemaal tegenwoordig?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nou we zien wel wat het wordt. Btw, die screens zijn echt geen DS-screens hoor…

  EDIT: Screens zijn aangepast.

 • Ben ook wel benieuwd, overigens nooit eerder van gehord.

 • Lijkt veel op Army Man. XD

 • Ben wel benieuwd!!

 • doet me erg denken aan commando's.

 • Zal mij benieuwen, concept spreekt me wel aan.

  Hij staat iig op mijn wenslijst. :)

 • hmm. ik hou het in de gaten

 • Nee, ben toch niet zo benieuwd -_-'

 • Datkunnen geen DS screens zijn…toch..?

 • Ik vindt dit altijd zo knap, de screens op de DS zelf zien er altijd vele malen slechter uit dan de preview shots.

 • Ik kijk wel wat het wordt

 • Het ziet er echt bagger uit..

 • Saai… -_-'

 • Kan best iets worden.

 • we shall see

 • Zitten we hier op te wachten.. Hmm, ik denk het niet.

 • Idee klinkt leuk, als ze dit goed uitwerken kan het best eens een leuke game worden. Zou leuk zijn als je alles van bovenaf ziet en dat je je eenheden verschillende skills hebben.

 • klopt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren