1. Need for Speed: Shift (PS3)

Need for Speed: Shift (PS3)

Need for Speed heeft de afgelopen jaren zijn ups en downs gehad. Zo hebben ze verschrikkelijk goede games en verschrikkelijk slechte games afgeleverd. Hoewel ik persoonlijk Need for Speed Undercover geen slechte game vond, heeft Electronic Arts toch enorm haar best moeten doen om de franchise weer op de kaart te zetten, wat ze dit keer gaan proberen met hun nieuwste game Need for Speed: Shift. De game is gemaakt door de ontwikkelaar van GT-R, wat in die tijd een goede racegame was, dus hoe zou dit met Shift gesteld zijn?

Need for Speed: Shift slaat geheel andere weg in. Het is niet meer de oude vertrouwde game, met politie, enorm gepimpte bakken en een paar stoere gasten. Het illegale straatracen moet plaats maken voor een realistische circuit-racer. Waardoor ook het verhaal wat in de meeste NFS-games zat niet meer aanwezig is. Ook cutscenes zijn ver te zoeken, in deze nieuwe telg is het gewoon scheuren met die hap. Dit kan je op verschillende manieren doen, je kunt natuurlijk je carriere gaan beginnen, maar wat ook opvalt in het menu is 'snelle race'. Hierbij kan je gewoon meteen gaan racen zonder daarvoor geld te verdienen of wat dan ook. Toen ik wat verder ging kijken en er na lang zoeken achter kwam dat er wéér geen split-screen aanwezig is, had ik mijn eerste minputje - hoewel die erg klein is - alweer te pakken. Maar waar het in de game vanzelfsprekend om draait is de carriere-modus. Als je hiermee begint zul je eerst een soort testronde moeten rijden, waarin de computer bekijkt hoe je dat hebt gedaan en zo de juiste instellingen maakt.

Zodra je instellingen gereed zijn werk je maar naar één doel toe en dat is de Need for Speed-world tour. Dit zul je, zoals je al kon raden, alleen bereiken als je veel raced en veel punten binnen sleept. Je hebt vier series, zodra je klaar bent met serie één kan je door naar nummertje twee, vrij logisch. In al deze series zitten verschillende races, de één is een gewone circuit-race de andere een race tegen de klok en weer een ander is een race waarbij je alleen maar met dezelfde auto's rijdt. Per race zijn er een aantal sterren te verdienen, deze sterren zijn in Shift van belang, want als je een bepaald aantal sterren hebt verdiend speel je de volgende serie vrij. Ook zijn de punten die je per race haalt van belang, als je genoeg punten hebt ga naar een volgend 'racelevel'. Deze punten zijn te verdienen door zowel agressie als precesie. Kort gezegd, je kunt punten verdienen door je tegenstanders van de baan af te rammen en agressief te rijden en je kunt punten verdienen door de ideale lijn te volgen en elke bocht goed te nemen, waardoor je precies gaat rijden.

Natuurlijk gaat het in Shift niet alleen maar om punten en sterren verdienen, ook zal er wat geld moeten rollen. Met dit geld zul je wel weer als van ouds auto's moeten kopen en opvoeren. Ook kan je ze nog een kleine bodykit en een andere kleurtje geven maar dan houd het ook op. Eenmaal aan het racen valt meteen de rare besturing op, niet dat de controls raar zijn, maar de auto's besturen gewoon niet lekker en niet precies. Normaal is dit een kwestie van even wennen en je rijdt als een tierelier. Maar bij Need for Speed: Shift was dit - voor mij althans - niet het geval. Ik kan maar niet wennen aan de rare besturing, de auto's rijden gewoon niet lekker en onprettig. En dit gevoel werd helemaal verstrekt toen in de snellere auto's gingen rijden, ik noem een Bugatti Veyron. Vanwege de snelheid die deze wagens in de korte tijd bereiken zijn ze in Shift gewoon serieus onbestuurbaar. Soms gaan je auto's uit het niets stuiteren, ja inderdaad als een stuiterbal. Nou dan heb je echt een wtf-moment. Dan komen de tegenstanders om de hoek kijken, de A.I. is opzich goed. Ze maken af en toe eens fout en knallen ook nog wel eens ergens tegen op. Maar dit is naar mijn mening een beetje overdreven gedaan, af en toe dan rijden ze als een kip zonder kop tegen je aan waardoor jij van de weg vliegt en het nog onmogelijk is om de race te winnen. En geloof me, dit komt niet meer dan eens voor. Ik heb een race welgeteld 53 keer opnieuw gestart, waarna ik de hoop maar opgaf.

Het onmogelijke winnen komt mede doordat je na een crash volledig gedesorienteerd bent. Dit is natuurlijk een heel mooi effect, maar is het wel effectief? Nee, niet dus. Je wilt namelijk als je net ergens tegenaan bent geklapt zo snel mogelijk je race hervatten, dit kan dus niet. Waardoor het nog ongemogelijker wordt om de race nog te winnen. En zodra je weer in de buurt komt van je rivalen zullen ze weer een domme manouvre uithalen waardoor je weer wordt uitgeschakeld. Bij de slome auto's, ik noem Audi S3 - wat eigelijk verre van een slome auto is - is dit stukken minder, met deze auto's kan je wel gewoon lekker rijden. Dit komt omdat je daar met minder hoge snelheden rijdt, maar dan komen de snelle wagens weer in beeld en wordt het weer een stuk lastiger. Wat dan wél weer goed is uitgewerkt is die cockpit-view. Van binnen zien de auto's er goed en gedetailleerd uit, ook het vervagen van je dashboard bij hoge snelheden is mooi gedaan. Wat minder gedetailleerd is, is het schademodel, wat ik erg jammer vind. Als je één keer ergens tegen op bent geknalt zie je gewoon een paar vage zwarte vlekjes je auto.

Maar niet alleen m'n auto kreeg af en toe zwarte vlekjes. Ik ook, alleen dan voor m'n ogen. Mede doordat het driften in Shift, net als rijden met snelle auto's, bijna onmogelijk is. Om je auto in een drift te houden is echt verschrikkelijk lastig, iets te veel gas en je slipt en iets te weinig gas en je drift is weg. De balans hiertussen is enorm moeilijk te vinden, waardoor de modi gewoon geen reet aan is. Wat wel leuk is om te doen is het bekijken van de auto's, het aanbod is zoals altijd in Need for Speed weer erg uitgebreid. Met merken als Audi, Lamborghini en BMW zit het wel snor. Maar zodra je auto klaarstaat voor een race, moet hij eerst aardig lang wachten, want de laadtijden in Shift laten niks te wensen over. Deze zijn gewoon té lang en aangezien je toch een aardig lange installatie vooraf kreeg, vind ik dat erg vreemd.

Als ik vooraf wist dat Need for Speed: Shift helaas niet werd wat ik ervan verwacht had, had ik hem waarschijnlijk niet gekocht. Er zijn gewoon te veel klein dingetjes en grote dingen die Shift niet tot een goede game maken. Zo ook de graphics, deze hadden veel beter gekund. De game ziet er op het eerst gezicht goed uit, maar als je beter gaat kijken die je dat het er best pixelig uitziet. Als laatste zit er ook nog een online functie in Shift, niks bijzonders hier eigenlijk. Gewoon racen, er zijn geen andere speciale modi aanwezig, waar dus automatisch weer meer had ingezeten. Verder is de soundtrack in de game in orde en op verder audio-gebied trouwens ook, alleen als je ergens tegen aanrijdt krijg je een verschrikkelijk geluid. Het zal wel persoonlijk zijn, maar ik kon me mateloos irriteren aan dat rare geluidje, het klinkt net als je een botsing maakt in Saints Row 2. En wat een opluchting toen ik na het uitspelen van Shift DiRT 2 weer in mijn console stopte, wat een heerlijk game!

Conclusie en beoordeling

Need for Speed: Shift is weer zo`n game die er een beetje tussenin zit. Hij is best vermakelijk, maar het is `m gewoon niet. Hele kleine dingetjes zijn het waardoor de game niet zo goed uitpakt als dat ik had verwacht. Vooral de besturing van de auto`s vind ik serieus gewoon ruk, de snellere wagens zijn gewoon onbestuurbaar en dat is echt enorm zonde. Het voelt aan of de game nog niet helemaal af en is, daarom zou ik rustig afwachten op Forza Motorsport 3 of Gran Turismo 5.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Realistische racer
 • Uitgebreide carriere-modus
 • Groot aanbod van auto`s
 • Af en toe best vermakelijk
 • Cockpit-view
 • Minpunten
 • Bestuurd voor geen tiet, vooral snellere auto`s
 • Grafisch matig
 • Geen split-screen
 • Lelijk schademodel
 • Driften
 • Vrij lange laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laat maar komen! Liever vandaag dan morgen!

 • Mooi zo. Had ook niet verwacht dat ie weer uitgesteld zou worden.

 • Can't wait. Wordt een topspel, en beste bestseller tot noch toe :D

 • de waardige opvolger van het meesterlijke deel 3 komt bijna uit! Kan niet wachten! :)

 • Meh, Vice City was meesterlijker :P

 • oh, nu maar wachten op release word gekkenhuis

 • yaeh ! cant wait :)

 • Ik ga boos worden als ze mijn pre-order weggeven :( dat is gebeurd toen ik mijn 360 ging halen bij de release, hadden ze hem al verkocht terwijl ik een fokking aanbetaling had gedaan Q_Q da's echt kut, als je je helemaal verheugt op zon dag :( FINGERS CROSSED, ook voor het geval dat ik misschien een ongeluk ga krijgen, NIET OP DIE DAG.

 • vet!! haha als het kan mag die eerder komen :P San Andreas mocht ik ook 4 dagen van te voren al ophalen bij de bartsmit in de stad :P

 • tjonge jonge, waarom moeten we nou nog wachten:( kunnen we niet gewoon nu alvast gaan spelen?(A)

 • Zo, da's netjes :)

 • Nu nog even geduld hebben tot de 29ste : )

 • ik haal m wel een keer komt nie op de dag aan de eerste weke is hij toch meteen uitverkocht of zal ik wachte tot hij een klasieker wordt voor dan maar 30 euro haha DA GEBEURT NIE

 • Damn…… ik zit 29 April in Spanje (ook leuk natuurlijk). Ik haal hem meteen als ik terugkom! GOTY!!!!!!

 • Mooi om te horen!

  Ik haal em op op de release dag.

 • up yours EA… =P

 • ik hoop egt daar er geen foutjes meer in zitte of dat ie soms traag gaat ofzo maar dan wordt het egt het beste spel van dit jaar

 • Haha, ik las \"god status\"!  Wat opzich, gezien het feit dat het GTA is, eigenlijk ook wel weer klopt.

 • Zou me niks verbazen als dit spel ook op het gewone nieuws vertoond zou worden. Meer van: Man vermoordt vrouw voor laatste exemplaar GTA 4.

 • Ik heb al vernomen dat hij beschikbaar is op nieuwsgroepen. Dit is waarschijnlijk een pre-released beta versie maar toch :P  Erg vet, vandaar dat er ook al recensies verschijnen ofcourse ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren