1. Metroid Prime (NGC)

Metroid Prime (NGC)

Toen Metroid Prime werd aangekondigd, doken er allerlei vragen op. Zou dat wel werken in 3D? was Retro Studios wel in staat om een goed product af te leveren? Zou deze 3D versie zich wel kunnen meten met de 2D versies? Na 2 jaar van ontwikkeling kwam het in 2002 de winkels te liggen, en konden wij gamers eindelijk de kinky Samus Aran begeleiden door de gevaarlijke en sfeervolle gebieden die het spel met zich meebracht.

Zodra het introscherm achter de rug is, krijgt onze befaamde premie jager Samus Aran een bericht van de Federatie. De Space Pirates voeren geheime experimenten uit met het goedje ‘Phazon’. Samus krijgt als opdracht om uit te zoeken wat de Space Pirates aan het uitvoeren zijn, en word naar een van de stations van de Pirates gestuurd. Eenmaal aangekomen merkt Samus echter al gauw dat het station helemaal in puin ligt. De experimenten zijn namelijk helemaal fout gegaan. Samus gaat op onderzoek uit en infiltreert het station. Binnenin vind zij het wezen verantwoordelijk voor alle opschudding en is na een intens gevecht in staat om het te verslaan. Na dit explosieve gevecht staat het station echter op springen, en zal Samus het zo snel mogelijk moeten verlaten. Tijdens deze ontsnapping raakt Samus echter al de vernuftige goedjes van haar Varia Suit (haar ruimtepak) kwijt. Voordat Samus in haar ruimteschip stapt, ziet ze Ridley, die op weg is naar de planeet ‘Tallon IV’. Samus zet de achtervolging in, om erachter te komen wat Ridley in zijn schild voert en om haar verloren Varia Suit-upgrades terug te vinden!

Het eerste wat in Metroid Prime opvalt zijn de beeldschone graphics. Het spel word bekeken door het ruimtepak van Samus, waardoor je aan de zijkanten van je scherm de randen van Samus haar helm ziet. Gedurende het spel zal je veel verschillende gebieden bewonderen door Samus haar helm. Deze gebieden variëren van kleine en claustrofobische kamers tot grote vlaktes die onder het sneeuw bedolven zijn. De omgevingen zijn vergezeld met bouwwerken en de nodige vijanden, die duidelijk met erg veel zorgvuldigheid zijn ontworpen door de kunstenaars bij Retro Studios. Dankzij deze sterk aanwezige sfeer kan het zich makkelijk meten met artistieke kunstwerken zoals Shadow of the Collosus, Bioshock of Odin Sphere. Door de sterke engine van Metroid Prime, beschikt deze sfeervolle wereld over overweldigend veel detail, waardoor het geheel nog beter tot zijn recht komt.

Vele zullen bij het zien van Metroid Prime denken dat het een First Person Shooter is. Hoewel het inderdaad in de First Person word gespeeld, neigt Metroid Prime toch meer naar het Adventure genre. Ten eerste werkt het beschieten van het vijandelijk gespuis niet zoals in de meeste shooters. Samus heeft namelijk een Lockon-systeem op haar pak zitten. Druk op de R-knop, en Samus haar gun zal op de dichtstbijzijnde vijand richten, en hen automatisch blijven volgen, totdat een van de twee het onderspit delft. Ten tweede heeft Samus een ‘powerbeam’ als wapen, en niet de standaard machine geweren, zoals in vrijwel elke FPS. De powerbeam krijgt gedurende het avontuur ook de nodige upgrades. Zo kan Samus het opladen tot een Charge-beam en zal ze later beschikken over de ‘Wave-beam’, waarmee elektrische golven worden afgeschoten, of de ‘Ice-beam’, waar bevriezende kogels mee worden afgevuurd.

Natuurlijk heeft Samus naast haar Powerbeam nog andere vernuftige spulletjes in haar arsenaal zitten. Een van de belangrijkste hiervan is de Scan-visor. Met deze visor kan Samus allerlei objecten scannen, om zo informatie over het betreffende object te ontvangen. De Scan-visor kan ook worden gebruikt voor het ontdekken van zwakke plekken bij vijanden en eindbazen of het activeren van liften. Later zal dit visor systeem van Samus met nog meer versies worden uitgebreid, waardoor ze de mysteries van Tallon IV nog verder zal kunnen ontrafelen. Een ander ‘wapen’ waar Samus over beschikt, is de Morphball. Onze, blijkbaar extreem lenige, dame kan zich als een balletje oprollen, zodat ze zich door kleine doorgangen kan manoeuvreren. Zodra Samus zich als bal opvouwt, is ze ook in staat om bommen te plaatsen die een paar tellen later tot ontploffing worden gebracht. Hiermee kan Samus vijanden uitschakelen en allerlei systemen mee activeren.

De Scan-visor, Morphball of de aparte gameplay zijn een aantal van de dingen waar Metroid Prime ook wel om bekend staat. Een andere factor, die waarschijnlijk nog wel het meest aanwezig is, is de sfeer die je tijdens het spelen aanvoelt. Behalve de Space Pirates, is Samus op Tallon IV namelijk helemaal alleen. Tijdens haar avontuur zal Samus geen bondgenoten tegenkomen. Dankzij de sfeervolle muziek krijg je nog meer het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat, en het is daarom ook wel erg intimiderend als Samus weer eens voor een torenhoge eindbaas staat. Jammer genoeg voor Samus zijn deze grote eindbazen niet zomaar lompe krachtpatsers. Samus zal al haar moed en kracht bij mekaar moeten schrapen om het op te nemen tegen de angstaanjagende monsters. Aaah, wat is ze toch dapper…

Is er dan niks slechts in dit spel te bevinden? Tja, onze Samus heeft soms wel eens moeite om omhoog of omlaag te kijken, dankzij het feit dat je Samus bestuurt met maar één controlestick, wat erg ongewoon is voor een spel in de First-person. Ook zal Samus tijdens haar reis erg moeten blijven op haar gezondheid, want de save stations die ze tijdens het spel tegenkomt staan misschien wel wat erg ver uit mekaar (veel groente eten dus!). Deze kleine minpuntjes zullen echter maar weinig storen, en weerhouden de speler er niet van om zonder irritatie de wereld van Tallon IV te bewonderen.

Jammer genoeg komt aan alles een eind, en na 20 tot 30 uur is Tallon IV eindelijk van het kwaadaardige Phazon verlost. Helmpje af voor Samus, hopelijk kan ze genieten van haar verdiende vakantie, totdat de Space Pirates of ander gevaarlijk gespuis weer een planeet tot het randje van vernietiging brengen.

Conclusie en beoordeling

Al met al is Metroid Prime beter geworden dan we konden hopen. Tijdens een geslaagde overzetting van 2D naar 3D zijn de belangrijkste aspecten behouden, en zijn er originele nieuwe aspecten toegevoegd. Maar weinig games hebben zoveel memorabele momenten als deze. Twijfel niet en ren naar de winkel, Metroid Prime is een ervaring die geen enkele andere game je kan bieden.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Sfeer
 • eindbazen
 • visors
 • morphball
 • Minpunten
 • weinig save stations

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vind ik niet vreemd. Creek is vet!

 • DAS NIET WEINIG DAN IS ER WEER EEN HOOP POEN DAAR BINNE GEKOME MAAR IK HAAL DE VARITIE NIE IK WACHT WEL OP GTA 4 DAN BESTEED IK DAAR WEL MN PUNTE AAN OF HIJ MOET GRATIS WORDE DAN WORDT EEN ANDER VERHAAL

 • Da's geen kattenpis. Nice one, Infinity Ward :D

 • Ik denk dat ze bij de PS3 een beter tijdstip hadden moeten nemen. Deze valt precies in de eerste periode van GTA4. Niet echt een slimme zet.

 • W00t!! Veel money…

 • Het geld stroomt binnen zo te zien, dus dan kunnen ze de maps nu al gratis gaan maken. Want het geld is binnen!

 • Zo zouden ze kunnen denken. :P Maar de makers / uitgevers denken natuurlijk als die een miljoen x gedownload is waarom gratis maken mensen kopen ze toch wel.

 • Ik had die maps vrijwel meteen gedownload, en ze zijn dope!

 • ik heb ze nog niet ben laatste tijd te druk bezig met las vegas 2 :D

 • Nou het geld regent zoals hier in Nederland gewoon binnen.

 • Dit was te voorspelen. :P

 • Leuk, gief free on PS3 (A)

 • Zooo, dat is mooi veel.

 • Dat in drukletters typen zouden ze moeten bannen. En weiger het ook van het te lezen. Ma de mappen zijn wel ok. Alleen heb ik het voor de moment wel gehad met call of duty.

 • \"Het geld stroomt binnen zo te zien, dus dan kunnen ze de maps nu al gratis gaan maken. Want het geld is binnen!\"  Zo werkt dat niet hoor :)  Ok, en nu al dat geld overmaken naar mijn rekening hahah :D
 • Verbaast me nagenoeg eigenlijk helemaal niets :P het zijn ook echt hele vette maps :D

 • he GSMASTER WAS DAAR NOU MIS MEE je bent toch nie verplicht om de reackties te leze van ANDERE

 • OMG en dan te geloven dat ik hem nog niet gedownload heb :S

  Want ik draag natuurlijk erg mee aan het marktaandeel.

 • @ johnnyhuiskes

  Doe normaal en gedraag je als een 20-jarige. Al denk ik niet dat je je leeftijd naar waarheid hebt ingevuld.  OT: Tja ik denk wel dat bijna iedere CoD4-speler die extra maps wil hebben. Dus zo gek is die miljoen nog niet.

 • Maak de mpas voor de ps3 gratis plz! :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren