1. Halo 3 (X360)

Halo 3 (X360)

WAARSCHUWING: DIT ARTIKEL BEVAT VEEL SPOILERS, LEES DIT NIET ALS JE DE VERHAALLIJN NIET WILT WETEN.Om te beginnen is dit geen normale recensie. Het leek mij leuk om in plaats van een normale recensie namelijk ook eens iets anders te schrijven, meer een recensie van meerdere games. In dit artikel ben ik namelijk gaan kijken naar de wortels van een grote gameserie. Ik bespreek hoe het ooit is begonnen en hoe hij is gevormd tot wat het nu is. Het gaat om een franchise die sinds 1999 door Bungie Studios voor Microsoft is ontwikkeld. De franchise die beter bekend staat onder de naam: Halo.

Halo is een science fiction video game serie, gemaakt door Bungie Studios en uitgegeven door Microsoft Game Studios. In de hoofdverhaallijn draait het om de Master Chief en zijn partner, Cortana, een computer. Master Chief helpt de mensheid te vechten tegen de Covenant, een groot leger van verschillende aliens. Microsoft zag vanaf het begin veel potentie in de serie, die is uitgegroeid tot een waar fenomeen. De serie won in de afgelopen jaren vele prijzen, waaronder meerdere Game of the Year awards. Maar het begon ooit totaal anders.

Halo begon namelijk als een boek, geschreven door Larry Niven, onder de naam “Ringworld”. Ringworld is een science fiction boek wat vooral gaat over een paar enorme ringen die om sterren draaien en die functioneren als leefgebied, ver weg van de aarde. (Om zulke ringen draaien de spellen ook, alleen hier heten de ringen Halo’s.) Het boek won vele prijzen en op 21 juli 1999 werd de eerste Halo game aangekondigd (Dit zou oorspronkelijk een RTS game worden in het Halo universum. Later kwam deze RTS alsnog uit, onder de naam Halo Wars.)

Het verhaal moest herschreven worden en in zeven weken schreef Eric Nylund het boek Halo: First Strike. De naam van het spel werd Halo: Combat Evolved. Het spel werd onder de hoede van Microsoft genomen en werd later één van de Xbox release games. Maar waarom werd Eric Nylund gekozen hiervoor? De reden daarvoor is dat Nylund eerder ook al twee Halo boeken had geschreven: “The Fall of Reach” en “The Flood”. Hier was First Strike een vervolg op en deze werd gebruikt voor het eerste deel van de speltrilogie. Maar waar draait het in Halo nou precies om?

In Halo draait hem om de \"Covenant\", die een strijd zijn begonnen tegen de mensheid met als doel deze uit te roeien, onder leiding van de High Prophets. De hoop om de mensheid te redden is gevestigd op een kleine groep SPARTAN-II soldaten. Die soldaten zijn opgeleid in het SPARTAN-II project. De Spartans hebben als missie om een Covenant-schip te veroveren, naar de planeet van de Covenant te vliegen en een Prophet gevangen te nemen zodat de mensheid een staak-het-vuren kan afdwingen. Voordat de missie kan beginnen wordt de planeet waarop het SPARTANS II-trainingsprogramma gelokaliseerd is, “Reach”, aangevallen door de Covenant. De groep Spartans splitst op in een rood en een blauw team. Het blauwe team wordt geleid door SPARTAN-117, oftewel Master Chief. De planeet Reach wordt omvergelopen en bijna alle Spartans worden gedood, maar Master Chief ontsnapt met het schip The Pillar Of Autumn (PoA) samen met Cortana. Het schip brengt ze naar een mysterieuze ringwereld, genaamd \"Halo\", die van groot belang lijkt voor de Covenant. De Master Chief ontdekt dat Halo een wapen is om al het leven in de Melkweg uit te roeien. Halo wordt geactiveerd, maar aan het einde van deel 1 wordt Halo vernietigd door de Master Chief. In Halo 2 word je gehuldigd voor je daad, maar vrijwel meteen wakker geschud door de Covenant die de Aarde aan gaat vallen. De aanval mislukt en ze vertrekken de ruimte in, waar de Master Chief achteraan gaat. Hij ontdekt dat er nog een tweede Halo is en samen met Arbiter besluit hij actie te ondernemen. Arbiter is een Covenant die erachter is gekomen dat Halo het leven vernietigd en niet een reis naar het Walhalla verzorgd, zoals de High Prophets beweren. Samen vernietigen ze de Halo, maar daarvoor moeten ze Cortana (De partner van Master Chief) opofferen. Halo 3 is eigenlijk een nasleep van alle gebeurtenissen hiervoor en daarin vernietigen ze met behulp van de laatste Halo de Covenant.

Dit is een heel beknopte versie van alles wat Master Chief van het begin tot het einde meemaakt in de serie. Omdat Halo zo´n uiteenlopend verhaal heeft zag Microsoft veel potentie in de serie. Zo heeft Microsoft buiten de trilogie in de afgelopen jaren vele uitbreidingen uitgegeven en nu denken ze nog veel verder. Zo ontstond een Real Time Strategy game rond het universum. Dit had de oorspronkelijke game eigenlijk al moeten worden, maar dit idee is nu alsnog uitgewerkt tot Halo Wars door Ensemble Studios en uitgegeven in 2009 door Microsoft. Ook bedacht Microsoft het verhaal van een normale soldaat die word gevolgd tijdens de gebeurtenissen van Halo 3, dit spel komt uit in September 2009 onder de naam Halo: Orbital Drop Shock Troopers (ODST). En tenslotte heeft Microsoft op de E3 in juni bekend gemaakt dat er een prequel komt van de Halo serie, die zich dus afspeelt vòòr de gebeurtenissen van de eerste Halo , onder de naam Halo: Reach. Een releasedatum is daarvan vooralsnog onbekend.

Ondertussen is bekend gemaakt dat ontwikkelaar Bungie zelf geen games meer voor de franchise zal ontwikkelen na Halo: Reach. Ze zijn gesplitst van Microsoft en bezitten dus ook de rechten voor Halo niet meer. Of dit het einde van de serie is? Waarschijnlijk niet, alle hoop is gevestigd op een voormalig Bungie medewerker, Frank O’Conner, die ontslag heeft genomen bij Bungie en voor Microsoft een nieuwe Studio, 343 Industries, heeft opgezet. Deze studio heeft in ieder geval bekend gemaakt dat ze met Halo: Waypoint via Xbox Live een speciaal Halo kanaal online zullen zetten voor de fans. Microsoft hoopt met de studio nog meer geld uit de serie te kunnen halen en wij hopen dat deze serie daarmee nog lang niet is uitgestorven en we nog veel meer uren kunnen gaan doorbrengen in het Halo Universum.

Conclusie en beoordeling

Halo is een serie voor mensen die houden van grootschalige gevechten, veel fictie en goede verhaallijnen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede Verhaallijn
 • Grootschalige Gevechten
 • Veel Actie
 • Minpunten
 • Je moet echt het verhaal kennen om bij een game die zich later in de verhaallijn afspeelt in te kunnen stappen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • cool, kan je er nog voor opgeven ?

 • great.

 • Go go go !!! Level 13, sommige gaan dat weer in notime hebben :P

 • Altijd klote voor de Belgen met een downloadlimiet, wij kunnen nooit deelnemen aan dit soort evenementen omdat dit weer 7 GB is ofzo heb ik al gelezen. Anderzijds is een beta toch een goed teken, toont dat ze vertrouwen hebben in hun titel en dat is maar goed ook.

 • Wel mooi voor de fans, maar ik heb er helaas geen tijd voor :(

 • deze wordt sow gruwelijk!!!

 • deze wordt idd echt gruwelijk!

 • Waar kun je je opgeven? Of is dit niet meer mogelijk?

 • Klinkt heel vet :)

 • Mooi? dit is echt dikke BS! Je moet fileplanet Subscriber zijn! Dus dokke voor een open beta… Erg slecht vind ik, vooral omdat je niet eens de hele beta kan spelen.  Gelukkig zit ik al sinds september in de closed beta, maar voor de mensen die dat niet hebben, is dit wel een domper, want het is zeker een toffe game!

 • @thermometer

  wata fuck lul jij ?

 • Ik werd niet geaccepteerd. echt kut terwijl ik best goeie motivatie had en high-end pc

 • Kzit al hele tijd in beta… Lvl 13 is wel leuke lvl… lvl 1-7 gaan echt snel, naar de 13 is wel ok. Maar het is meer stress dan echt beta :) Veel classes worden echt rond lvl 20 / 30 echt ontzettend leuk ;)

 • Er is al een tijd een closed beta maar goed.

  Verder zit ik er ook al maanden in maar speel ik hem vrijwel nooit…

 • Erg leuk zulke beta's. Alleen heb ik het de komende tijd al druk genoeg met andere dingen. Anders had ik wel mee willen doen.

 • Leuk in mei! Dat is mijn favoriete maand van het jaar :D

 • @ Appelcake: Ik quote! \" Beta signups will require a FilePlanet or Founders' Club subscription and begin next week! \"

  Dikke BS dus, geen open beta, maar payed beta :)

 • Hmm, ik heb de gewone beta een tijdje gespeeld en vond hem zwaar tegenvallen. Grafisch is het wel aardig, maar zeker niet geweldig, en de gameplay vond ik alles behalve interessant. Nu vind ik de gameplay in veel MMORPG's al niet zo denderend, het zijn vaak meer pointand-click games, waarbij je het ene na het andere symbool moet aanklikken, maar bij Age of Conan vond ik het spelen in zijn algemeen nogal saai.  Het is zo jammer dat alternatieve MMORPG's bijna nooit een succes zijn, en iedereen de speelwijze van Everquest en WoW maar blijft gebruiken. Tabula Rasa en Hellgate London waren al veel intensiever wat gameplay betreft, maar waren op andere vlakken weer niet zo goed uitgewerkt.

 • Grafisch ziet de game er echt geweldig uit, maar verder weet ik eigenlijk totaal niets over de game. Misschien probeer ik em ooit eens uit, maar denk het niet.

 • Ik heb er denk ik geen tijd voor zo vlak voor de examens.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren