1. Batman: Arkham Asylum (PS3)

Batman: Arkham Asylum (PS3)

Het zal je maar gebeuren. Jij, als superheld, zit gevangen in een gebouw met alle slechterikken die jij erin hebt gegooid. Iedereen die Batman kent, weet hoe verschrikkelijk dit zou moeten zijn. Laat mij het voor de niet-Batman kenners uitleggen. Je zit namelijk gevangen met onder andere Scarecrow, een gestoorde man die vroeger professor was, die door middel van drugs en gassen zijn tegenstanders in een staat brengt waarbij hun ergste nachtmerries tot leven komen. Naast Scarecrow heb je Harley Quinn, een voormalige psychoanalist die van het bestuderen van slechterikken een slechterik werd. Hoewel ze er verdomd lekker uitziet (Wie hier houdt van Fabulous Five, houdt van haar!), is het een aardig gestoord meisje. Dit is zij geworden door de meester van alle bad guys, The Joker. Door velen gezien als de gemeenste, verschrikkelijkste gast uit de Batman-series, en geloof mij, je wilt hem niet tegenkomen. Hij verkleedt zich als een clown, en lacht wanneer hij talloze mensen doodt. Zo, nog zin om een nachtje te blijven?

In Batman: Arkham Asylum gebeurd hetgene wat ik net omschreef. Je bent Batman, de superheld zonder speciale superkrachten, maar met de meest technische snufjes en een detective van jewelste. Je hebt net The Joker opgepakt, die zich al aardig makkelijk over gaf, en brengt hem naar het huis voor de gekken, Arkham Asylum. Je vertrouwt het zaakje niet, en zorgt er persoonlijk voor dat Jokertje binnenkomt. Eenmaal binnen weet The Joker zijn bewakers te overmeesteren, en jij bent te laat om hem te stoppen. Je kan 'em al ruiken, dit is allemaal gepland. The Joker neemt de macht over in het gekkenhuis en speelt een spelletje met je. Aan jou de taak om te winnen.

Batman is zeer gemakkelijk te besturen. Je vecht met blokje, driehoekje, en rondje. Daarbij kan je ook nog andere gadgets gebruiken, zoals de Batclaw. Hiervoor moet je die gadget selecteren met de pijltjestoetsen, en dan L1 indrukken om het te gebruiken. Het vechten werkt geweldig, het wordt ook zeer mooi in beeld gebracht, ook al zie je daar soms kleine foutjes. Soms raak je iemand niet, maar valt hij wel neer. Maar dit boeit je echt niet, wanneer je het spel speelt. Wat mij opviel aan de controls, is dat je niet kan springen met Batman. Dit doet hij alleen als je naar een rand rent, met kruisje. Dit vind ik een beetje raar, want, kom op, het is Batman. Als je wilt 'grappelen', op hoge muurtjes komen door een draad op de rand te schieten, druk je R1 in. De Dualshock lijkt wel gemaakt voor Batman:Arkham Asylum, want alles schijnt te werken. Wat misschien wel het knopje is dat je het meest wilt gebruiken, is L2. Dit activeert namelijk de Detective-mode. Hierdoor kun je door muren kijken om te zien of er vijanden achter de muur staan, en kun je ook onderscheiden wie gewapend is en wie niet.

Wat voor veel sfeer zorgt, is het gebouw Arkham Asylum. De gangetjes hier en daar, met The Joker die over de intercom de meest onzinnige, grappige, rare of brute uitspraken doet, zorgt voor een heerlijk spannend gevoel in je buikje. Wel een tip: speel het spel met ondertiteling. Het geluid uit de intercom wordt zachter hoe verder je weg loopt. Dat is zonde, want het is gewoon heerlijk om die stem te horen, en dan vooral die lach die meestal aan het einde te horen is. Ooh....die lach. En terwijl je dan door de gangen loopt, moet je voorbereid zijn op het overschakelen naar stealthy Batman. Achter elke deur kunnen de 'henchmen' van Joker staan. Wat jammer is, is dat je ook gewoon voor elke deur even L2 in kan tikken, om zo te kijken waar ze staan, en wie gewapend is. Het is jammer dat je de detective mode altijd kan gebruiken, want al heel snel grijp je naar L2, en dit haalt de spanning er vanaf. Dit kan voorkomen worden, maar dan heb je discipline nodig, en ik persoonlijk heb dat soms niet.

Waar Batman goed in is, is sluipen. En dit is zeer goed verwerkt in het spel. Haast iedereen heeft wel de trailer gezien van Batman die van waterspuwer naar waterspuwer springt, zonder gezien te worden. Het is wel jammer dat al die waterspuwers wel heel erg perfect geplaatst zijn. Het zijn er teveel, en het haalt het hele stealth-gehalte wel wat omlaag, want je hoeft niet meer echt te sluipen. Ook is het jammer dat de henchmen van The Joker altijd weer op het perfecte plaatsje staan. Zo staan er vaak voor een muurtje dat je kan opblazen één of twee bad guys, het maakt het allemaal weer iets te makkelijk. Je kan de waterspuwers niet gebruiken, en rondsluipen, maar dat is bijna altijd zelfmoord. Dan is er nog een mogelijkheid, namelijk de ventilatieschaft. Zo kun je van de ene kant, naar de andere kant lopen zonder gezien te worden. Jammer genoeg zit dit veels te veel in de game verwerkt, steeds moet je maar weer door die schaften kruipen met die spinnenwebben, terwijl ik geen één spin heb gezien! En ja, daar kan ik mij aan ergeren.

Naast al het rondsluipen, zijn er ook nog 'Boss Battles'. Een paar oude bekenden van Batman komen terug om Batman een poepje te laten ruiken. Maar jij, als Batman, hebt daar geen behoefte aan. De bekenden die terugkomen zijn Bane, Zsasz, Harley Quinn, Croc, Poison Ivy (deze battle is verdomd mooi, props aan Unreal Tech), en who can forget The Joker himself. En vergis je niet, Joker lijkt misschien op een mietje, maar Damn, wat een irritant mietje is dat! Nu heb ik in dit rijtje één iemand eruit gelaten. Mr. Freeze? Nee, die komt niet, maar deze kennen de meeste ook wel. Uit onder andere de film Batman Begins, hier is Scarecrow! Mijn persoonlijke favoriet, en niet omdat hij moeilijk te verslaan is. Nee, het is een push-over. Hetgeen wat om hem heen gebeurd vind ik zo ongelofelijk gaaf. De gangen veranderen, en je begint rare dingen te zien. Je begint te strompelen, en uiteindelijk kom je dan in 'zijn wereld'. Het verslaan van hem is simpel. Loop om hem heen naar een licht en schijn dat licht op hem. Hij komt een paar keer voor, maar het is niet echt een uitdaging. Maar serieus, speel dit spel, en je zult zien hoe gaaf dit is.

Ook zijn er challenges. Ik heb die niet allemaal gespeeld, maar het principe is dat je bijvoorbeeld iedereen moet uitschakelen, en dit allemaal zo snel mogelijk. Je krijgt meer punten als je bepaalde dingen anders doet, of extra snel. Wat wel gaaf is, by the way, is dat je op de PS3 ook met Joker kan spelen. En ik wil niet lullig zijn, maar de Xbox360'ers zijn een beetje genaaid. Het voegt niet veel toe aan het spel, maar het is geweldig om met The Joker te vechten. Met allerlei valse trucjes schopt hij vijanden in hun juweeltjes, en gebruikt spuitbussen om hen te verblinden. Het is leuk om het te doen, maar het is niet baanbrekend geweldig. Wat wel geweldig is, zijn de raadsels van The Riddler. Deze man heeft namelijk het idee dat hij slimmer is dan iedereen, en ook Batman. Pff, we'll show him! Overal heeft hij trofeeën verstopt, die jij moet zoeken. Maar de raadsels zijn het meeste amusant. Hij heeft over elke kamer wel een paar raadseltjes, en aan jou de taak om ze op te lossen. Het is mij gelukt (Yes, ik heb de trophy), en ik daag jullie uit om ze ook allemaal te vinden!

Conclusie en beoordeling

Batman:AA heeft alles. Hij heeft het sfeertje, de vijanden, de held, de omgeving, het verhaal, en de heerlijke gameplay. Met oude bekenden als The Joker, Harley Quinn en Scarecrow is het heerlijk om als Batmanfan dit spel te spelen. Ben je (nog) geen fan? Kijk Batman Begins en The Dark Knight, en begin met spelen. Je komt dezelfde vijanden tegen, en je krijgt een gevoel wat ik niet kan omschrijven. De kleine nadelen die er zijn, doen dit spel de das niet om. Een dikke vette aanrader voor iedere gamer!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Batman vs. Joker!
 • Arkham Asylum
 • Stealthy
 • Controls
 • Detective Mode...
 • Oeff...Harley Quinn
 • Die lach....
 • Minpunten
 • Soms raak je de vijand niet.
 • die je te snel kunt gebruiken.
 • Ventilatieschaften

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Doedel

 • Jawel het is vet!

 • Het boeit mij geen hol of batman er wel of niet in komt. MK is voor mij al jaren verpest, van mij mogen ze het nog meer verpesten:p

  En Leonarddbz, m'n complimenten over je prachtige inhoudvolle fipo;)

 • ik heb altijd al batman inelkaarwillen slaan..

 • boeit nix

 • Ik zie er niets slechts in, zolang de volgende MK-game maar weer wat anders doet.

 • Ze staan weer stil en dan heb je van die oude mannen die geen leven hebben en die moeten dan maar even beslissen wat een nieuw succes wordt en dat wordt dus nooit wat want daar hebben ze geen verstand van.

 • Denk wel dat het de moeite zal zijn, het is eens iets anders.

  Ik zou wel eens een demo willen spelen.

 • Boeiend:P Het hele spel intreseert me niet eens xD

 • Waarom niet? xD

 • Ik heb niks met stripfiguren, dus het kan me wat!

 • Vind het leuke toevoegingen meer niet. Koop er niet speciaal de game voor… en als je hem niet leuk vind kies je een andere character

 • Ik vind het niet zo bij elkaar passen. Als extratje of bonus was het misschien nog wel leuk geweest. Maar nu is gewoon de focus van het spel erop.

  Het lijkt inderdaad zoals Baranged zei dat ze gewoon niks origineels weten en dus maar veel van andere francises gebruiken.

 • als darth vader en yoda in soul calibur IV zitten, waarom dan geen batman in mortal kombat?

 • Batman vind ik wel vet, beter iig dan een Darth Vader in SC

 • Ik wil liever met Bane uit Batman kunnen spelen. Dan breken er ruggen (Zie Batman Knightfall)…

 • wel vet batmen in elkaarslaan

 • Batman zou in alle games moeten…

 • het spel is de laatste jaren en niet meer zo als het was. dus ga vooral je gang en verpest het nog meer, mij boeit het niet meer

 • Ach, zeg nou zelf, et is toch humor? Tuurlijk, je moet dit niet te vaak doen en je kunt gaan overdrijven, maar dit is toch een leuke variant van 'wie zou het gevecht tussen X en Y winnen'? En tjah, dat je dan zegt dat je net zo goed met action figures kan spelen….geldt dat niet voor elke fighting game? Kun je ook net zo goed oorlogje spelen in plaats van een shooter, naar een muziekschool/band in plaats van rock band, etc….  Nou ja, ik vin et wel grappig. Ik ga de game zelf niet halen, maar ik heb hier nou al meer aandacht aan besteed dan aan voorgaande MK delen. :P  En wanneer kan ik met Chuck Norris aan de slag in een vechtgame? :o En wie zit er nou niet te wachten op 'Chuck Norris vs David Hasselhoff'? :D


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren