1. Ape Escape (PS1)

Ape Escape (PS1)

Apen… je hebt ze in verschillende vormen en maten: kleine apen, grote apen, bruine apen, witte apen, zwarte apen, dikke apen, dunne apen, lieve apen, gevaarlijke apen. Wat mij vooral interesseert, zijn slimme apen. Wetenschappers weten ons wel te zeggen dat van elke diersoort de aap de mens het dichtst benadert qua intelligentie. Allemaal goed en wel, maar ik heb daar nog niet veel van gemerkt. Altijd als ik een aap zie, is die aan het eten of iemand zijn vlooien aan het stelen. En daar moet je niet bepaald intelligent voor zijn. Dus mijn vraag is: “zijn apen nu daadwerkelijk slim?”.

Jazeker en als je Ape Escape speelt, zal je versteld staan tot wat ze in staat zijn. Ze hebben wel een beetje hulp gekregen. Zo heeft een klein wit aapje Specter per ongeluk de piekpunthelm op zijn kopje gezet. Dit is een uitvinding van de professor waarmee je de geest kunt versterken en de capaciteit ervan kunt vergroten. Kortom je wordt er intelligenter van. Hiermee kan Specter zijn grootste droom aller tijden: “heersen over de wereld”. Hij laat alle apen ontsnappen en geeft ze ook zo’n helm. Samen met zijn leger trekt Specter naar het laboratorium van de professor. Daar maken ze gebruik van een andere uitvinding, het tijdstation. Specter en zijn volgelingen gaan terug in de tijd met slechts één doel namelijk het herschrijven van de geschiedenis. Dit zodat de aap in het heden het dominante ras is op aarde. Gelukkig zijn er twee jongens die de zware taak op zich willen nemen en Specter willen vangen. Jij vertegenwoordigt Spike, een jongen met rood stekelhaar die van niets of niemand schrik heeft. Samen met Buzz ga je terug in de tijd om de wereld te redden. Ik kan je vertellen dat je als kleine jongen snakt naar zo’n verhaal. Zo had ik in mijn hoofd dat ik die Specter echt moest verslagen, of de wereld zou om zeep zijn. Ik dacht dat dus echt en zag mijzelf als een held, redder van het volk.

Maar dan komt de vraag: “hoe ga je ze tegenhouden?”. Je zou ze bv. allemaal overhoop kunnen schieten, maar dat is niet kindvriendelijk natuurlijk. Neenee, je kan ze vangen natuurlijk! En daar draait het in de game allemaal om. Jij moet alle ontsnapte apen vangen en terugbrengen. Nu zie ik al velen van jullie denken: “hoe kan dit nu heel de tijd leuk blijven?”. Door er wat variatie in te stoppen natuurlijk en dat ontbreekt hier zeker niet. In zowat alles zit variatie. Laten we beginnen met de omgevingen. Zoals al gezegd gaan ze terug in de tijd en dat brengt hen op verschillende locaties. Zo heb je een level dat zich afspeelt in de prehistorie waar dinosaurussen rondlopen. Een andere keer zit je kou te lijden in de ijstijd. Daar zal je moeten opletten want Spike zou wel eens durven doorglijden op dat gladde ijs.

Je krijgt ook verschillende gadgets voorhanden om die aapjes te vangen. In het prille begin krijg je een tijdnet en de stun club. Met het tijdnet moet je de apen vangen en worden ze meteen naar het heden getransporteerd. De stun club, een soort lightsaber, is een belangrijk verdedigingsmiddel. Als je de apen ermee slaat zijn ze wel niet dood, zoals met een echt lightsaber, maar heel even bewusteloos. Dit spel is kindvriendelijk, weet je nog. Je bestuurt je gadget simpelweg door met je rechter joystick te bewegen. Naarmate meer apen vangt, krijg je nieuwe gadgets van de professor zoals de apenradar, het slingerwapen, de superhoepel, enz… Deze speeltjes zal je broodnodig hebben, wil je alle apen vangen. Ten slotte zit er variatie in je vijanden. Ze zien er wel allemaal hetzelfde uit op hun broekje na. Aan dat broekje kan je zien wat je tegenover je hebt. Zo heb je er met gele broeken, dat zijn gewone apen. Anderen hebben het eerder voor blauw en zijn op hun beurt snelle lopers. En dan heb je nog de gevaarlijkste, gepaard met een zonnebril en een zwarte broek. Zij hebben wapens op zak. En jij moet ze één voor één vangen. Maar gelukkig blijft dit zoals gezegd leuk.

Toch is er iets wat misschien zal stroeven. Ape Escape die je hoogstens een uur per dag kan spelen. Na dat ene uurtje ben je beu altijd hetzelfde te doen. Het bijzondere aan deze game is dat je de dag nadien er weer op gaat spelen. Het trekt je op één of andere manier aan. Al is er toch een serieus minpunt aan de game. De personages spreken Engels en er zijn geen Nederlandse ondertitels. Als kind kan je zo niets van het verhaal volgen. En de game is juist voor kinderen bedoeld. Gelukkig wordt het verhaal in de handleiding in het Nederlands kort uitgelegd. Hier hebben ze een serieuze steek laten vallen. Ik had echter een oplossing gevonden in de vorm van men papa. Hij zat naast mij in de zetel en vertaalde zowat alles voor mij. Zo kreeg hij ook zin in het spel en hij heeft zich daar heel lang mee geamuseerd. Dus de game is zowel voor de jonge generatie als voor de iets oudere garde, als je natuurlijk van het genre houdt.

Iets waar ze wat meer tijd hadden mogen insteken, zijn de graphics. Op zich zien ze er best goed uit. De personages hadden wat beter uitgewerkt mogen worden. Ze zijn wat te hoekig weergegeven, wat duidelijk opvalt bij hun haar. Iedereen heeft stekelhaar. De omgevingen echter zijn wel mooi afgewerkt en voorzien van felle kleuren. Wat nog opvalt bij game is de muziek. Als kind werd ik er altijd vrolijk van en nu kan ik ze ook nog appreciëren. Zo’n typische deuntjes voor als je apen gaat vangen. Ook je omgeving maakt lawaai: vogels die zingen, kabbelend water, enz… Kleine dingetjes die Ape Escape zo speciaal maken.

Ik denk dat we kunnen concluderen dat apen inderdaad slim zijn en dat we zeker niet mogen onderschatten. Maar de mens is ze nog altijd een streepje voor.

Conclusie en beoordeling

Ape Escape is een geweldige platform game. Het verhaal grijpt je aan, de gameplay is geweldig, de omgevingen zijn kleurrijk en de muziek brengt je in de zevende hemel. Een groot gemis zijn de Nederlandse ondertitelingen en maken van de game net niet de perfecte game voor zowel jong en oud.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • graphics...
 • gameplay
 • verhaal
 • muziek
 • Minpunten
 • met uitzondering van de personages
 • geen Nederlandse ondertiteling

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Aiii , zonde voor de ps3 bezitters

 • Dat was eigenlijk wel te verwachten, bijna iedereen die een Ps3 heeft zal die beta wel willen spelen. Ze kunnen moeilijk verwachten dat er maar een kwart probeert mee te doen.

 • Lekker Konami, lekker

 • dat is mooi klote

  had wel zin om te spelen

 • Erg slecht van Konami, deze drukte had je gewoon kunnen verwachten, ook al door de problemen met de Konami ID en die update die uren duurt, is het enthousiasme een beetje weg.

 • In tegenstelling tot velen maakt het mij geen zak uit.

  Ik ben volledig uitgekeken op MGS…..de franchise is ingehaald op vele fronten….maar da's mijn mening

 • het is toch te verwachten dat iedereen hem wil downloaden

  beethje amateurisch gedaan door konami  @ tallon door wie is het ingehaald dan en aub kom niet met splinter cell day geen verhaal so ever heeft.

 • het is trouwens niet alleen de europese beta maar ook de amerikaanse alleen de japanse doet het

  en de beta is verlengd van 6 tot 11 mei

  dus denk dat ze week gaan uitstelle tot 29ste alsof we dan niks anders te doen hebben die dag

 • Khad me er tamelijk op verheugd!

 • Neeeee!!! Ik had me er zo op verheugd! :'(  Naja, dan maar een paar maanden GTA IV spelen ^^

 • Ik hoop dat de multiplayer niet te geforceerd gaat aanvoelen… zo van, hij moet erbij, maar we weten eigenlijk niet goed hoe.

 • NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE. waarom nou ik wou hem zo graag spelen :(

 • Japanse ontwikkelaars zuigen gewoon in online games.

 • Jammer!!!

 • Da's jammer…

 • maar ik kon vanochtend wel inloggen kutzooi moeten ze die dingen beter regelen MGS4 is een van de meest geanticipeerde titel van 2008 hoe konden ze dit niet zien aankomen dat de halve wereld het ging downloaden heel erg slecht geregeld daar bij konami!!!

 • :')

 • MGO was op de PS2 zo onpopulair als het maar kan, denk dat Konami niet had verwacht dat de hele wereld opeens MGO wou gaan spelen. Op de PS2 liet iedereen het links liggen.

 • Haha ik zei het toch :') Wat een schijt actie!

 • Jammer dat het uitgesteld is maar inderdaad niet zonder reden, Konami moet eerst de boel maar eens fatsoenlijk regelen qua verbindingen en servers. Een Konami ID aanmaken is (kennelijk door drukte op de Konami site) erg traag en werkt pas na een paar keer proberen.

  Het is te hopen dat het geen laggy servers zullen zijn anders is de lol er snel van af helaas.  UPDATE 13:26: heb eindelijk een Konami ID kunnen aanmaken, kom maar op met je Beta! :P  Check ook de Officiele Konami website (screenshots en goeie uitleg over hoe de MP gaat werken): http://www.konami.jp/mgo/en/index.htmlPlaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren