1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PS3)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PS3)

Toen ik hem in mijn playstation 3 deed. Nee, grapje. Dat zou een te flauw begin zijn geweest, zoals we die heel vaak tegen komen. Het wordt namelijk nog flauwer, want het is de eerste keer dat ik een Call of Duty game ging spelen. Het is waar, ik heb nog nooit eerder een Call of Duty game gespeeld. Crime? Naar mijn mening niet. Nu ga ik uitleggen waarom.

Iedereen heeft namelijk een voorkeur voor een bepaalde setting. Als je dit leest denk je misschien, ‘inderdaad ik hou van fantasy’ of ‘doe mij maar sci-fi’. Zo hebben we allemaal wel ergens een voorkeur voor en ik had nou net niet de voorkeur voor tweede wereldoorlog shooters. Hoe dat komt weet ik ook niet. Ben nooit zo kapot van de wapens denk ik of het feit dat dit thema wel heel vaak wordt gebruikt. Dus daarom is de Call of Duty franchise zo aan me voorbij gevlogen. Totdat Call of Duty 4: modern warfare werd aangekondigd. Beetje lange naam dus we noemen voor het gemak gewoon Modern Warfare.

Zoals de naam al doet vermoeden is het een moderne vorm van oorlog voeren en laat dat nou net wel mijn voorkeur hebben. Dus na de eerste trailer van Modern Warfare te hebben gezien, heb ik de game nauwlettend gevolgd, tot op de dag dat de eerste recensies verschenen, was ik meteen verkocht. Sindsdien heb ik nooit spijt gehad van mijn aankoop.

De singleplayer stond namelijk als een huis. Vol bombastische en indrukwekkende actie, werd ik door een meeslepend avontuur geloodst. Al in de eerste scènes word ik in het conflict gegooid, meteen werd ik geconfronteerd met helse beelden. Als president word je door je, door oorlog uiteengereten land, gereden. Je wordt geconfronteerd met gevechten die nog worden uitgevochten in de vervallen straten. Als dat nog niet genoeg is worden er mensen op straat gefusilleerd. Eenmaal aangekomen op bestemming krijg ik nog een glimp van de daders, deze moet ik in mijn avontuur zien te vinden en uitschakelen. Een harde knal volgt en ik begin aan mijn eerste missie.

Mijn eerste missie begint in een omgeving die volledig los staat qua weer en vormgeving van waar mijn verhaal is begonnen. Een schommelende boot is mijn doelwit. Er moet namelijk gezocht worden naar informatie die moet leiden naar de moordenaars. Hierbij trotser ik vijanden, waarbij het niet alleen zaak is gericht te schieten, maar ook mijn vizier recht te houden. Het schip schommelt immers uitbundig heen en weer, wat het nog uitdagender maakt. Gelukkig sta ik er niet alleen voor, want mijn team lost ook de nodige schoten en haalt zo ook het nodige tuig neer. Weer missie verder zit ik in een bosrijke omgeving, waar ik de beschikking heb tot nightgoggles. Deze helpen mijn missie in het donker makkelijker te maken, totdat de zon opkomt, want dan heb ik er niks aan.

Voor ik het weet word ik weer met de helikopter op een nieuwe locatie gedropt. Deze is weer helemaal anders dan de vorige en vergt weer nieuwe tactieken van mijn minimale shooter ervaring. Keer op keer trotseer ik de vijand die wel verdacht vaak in dezelfde aantallen, uit dezelfde hoekjes, komt aanzetten. Hiermee noem ik meteen een van de grootste nadelen van Modern Warfare, namelijk dat elk evenement is vastgelegd en wordt geactiveerd als je de zogenaamde ‘onzichtbare’ streep passeert. Doet dit de ervaring dan teniet?

Om eerlijk te zijn valt het wel mee, je zit zo in de actie dat dit soort gebreken je nauwelijks opvallen. Al moet ik bekennen dat ik het hoogste niveau erg pittig vond, ik bleef steeds haken op een punt en hierbij viel mij dit gebrek ook op. Doch is dit probleem te overzien, want de actie wordt er niet minder op.

De hechte band met je crew, kan namelijk als compensatie voor dit gebrek worden gezien. In het spel wordt er zoveel meegemaakt met het team, dat je elkaar als trouwe collega’s gaat zien. Bij het filmische einde had ik daadwerkelijk het gevoel dat ik me crew zou missen. Dit geeft een goede indicatie van hoe goed het spel in mekaar zit en hoeveel tijd er in heeft gezeten om te zorgen dat de speler, de ultieme ervaring krijgt. Mocht je nog niet genoeg hebben, dan kan je nog de challenge mode doen, waarbij je gaat schieten voor punten. Persoonlijk vond ik het nog drukker worden en spoorde het me niet aan om verder te spelen. Met het gebrek aan trophy’s werd ik nog minder gestimuleerd om deze mode te voltooien.

Van de singleplayer ‘schiet’ ik zo door naar de multiplayer. Eerder in de recensie zei ik dat ik nog nooit een Call of Duty game had gespeeld, het spel stond bekend om de ijzersterke multiplayer. Na aardig wat uur in de multiplayer te hebben gestoken, begrijp ik waarom het zo fantastisch is. Niet alleen is het grafisch fantastisch, maar is het ook nog is spectaculair. De levels zijn geweldig vormgegeven en de balans is uitermate goed. Dat betekent dat er in bepaalde levels genoeg plekken zijn om te schuilen, maar de vijand ook de kans krijgt om terug te slaan in plaats van verstoppertje met de vijand te moeten spelen.

Om het nog wat interessanter te maken is het ook mogelijk om door muren te schieten(dit was overigens ook mogelijk in de singleplayer). Tevens kan je je wapens hierop aanpassen. Wil je de keuze krijgen om door de muur te schieten of blijf je liever je ongezien op de radar? Dan zal je namelijk voor een silencer moeten gaan op je pistool. Als je het bombastisch aan wil pakken neem je de extra granaten en de zware wapens. Naarmate je hoger in rang stijgt, dit is te zien door een badge zodat je meteen ziet wie de beste spelers zijn binnen een potje, speel je meer perks en wapens vrij. Hiermee kan je eindeloos variëren om zo tot je favoriete combinatie te komen. Als je denkt dat het niet voor elk level geschikt is, kan je zelfs vijf zelfgemaakte combinaties maken waarmee je elk level met jou favoriete wapenarsenaal kan winnen.

Toch kent ook de beste multiplayer ervaring ook nadelen. Een die veel irritatie bij mij gaf, was het verdwijnen van de host. Opeens kon het spel niet meer door. Nog vervelender was het wanneer de host net voordat de wedstrijd begon de benen nam. In plaats van automatisch een andere speler host te maken, wordt het spel gewoon beëindigd.

Ondanks dit soort kleine puntjes is het een geweldige game. Ik heb het volle vertrouwen dat Infinity Ward deze plooien wegstrijkt en een nog geweldiger avontuur brengt. Natuurlijk ligt de lat hoog, want dit deel is fantastisch en is moeilijk te overtreffen. Tot die tijd vermaak ik me dit deel, want zelfs zolang na de release blijft het een geweldige titel.

Conclusie en beoordeling

Grafisch is Modern Warfare een waar spektakel. De singeplayer is intensief en is goed voor tien uur aan heftige actie, op het hoogste niveau , mag je dubbel zoveel tijd in de game steken. Nu heb ik het alleen nog maar over de singleplayer, want de multiplayer vermaakt je nog veel, veel langer. Het stijgen in rank en het daarmee vrijspelen van extra wapens etc. zorgen ervoor dat je het hoogste niveau wilt bereiken. Reken maar dat je sociale leven er onder gaat lijden als je absoluut elke rank gehaald wilt hebben.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Actie
 • Grafisch
 • Meeslepende Singleplayer
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Scripted events
 • Host problemen multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Speelt er iemand quake wars dan?

 • De PC versie speelt volgens mij niemand, de ps3 versie ga ik zeker wel ff checken die laatste trailer zag er echt bruut uit. Verder niet zon groot verlies.

 • Hmm, oké.

 • Lol, de PC-versie speelt volgens mij niemand… Man, weet toch waarover je praat…  ETQW is een topspel en de PC-versie wordt zeer zeker wel gespeeld… Pubers en hun 'meningen', ik word er soms zo geïrriteerd door…

 • En ik maar denken dat jij een puber was omdat je wel ETQW speelt. Maargoed, voor alles een markt zullen we maar zeggen.

 • Hmmkay, duimen dat ze nieuwe jobs krijgen :).

 • ET:Quake Wars wordt zeker veel online gespeeld en meer dan dan UT3 ook nog eens.

 • Jammer voor die mensen.

 • Meer dan UT3, pas als het meer is dat CoD4 ben ik onder de indruk..

 • Raven wat zeik je man, speel jij lekker je games die je wel ziet zitten.

 • jammer voor hem

 • Lol, hopelijk vinden ze nog werk dan ja.

 • lol ik heb etqw anders behoorlijk lang gespeeld, tot de laatste patch, en gister nog even online geweest. Niks mis mee en iemand die durft te beweren dat servers leeg zijn moet de game maar is aanschaffen…

 • Ach ja, als Enemy Territory: Quake Wars toch wordt afgemaakt, is er niks aan de hand.

 • Wel, thanks for proving my point zou ik zo zeggen Raven…

 • ik koop hem wel denk ik

 • ik vind Enemy Territory: Quake Wars eigelijk toch ook nie zo slecht hoor , snap nie waarom iedereen de game zo afbreekt ?

 • Zolang ze hem afronden is er geen probleem.

 • Als ze de ps3 versie maar goed afronden.

 • Rest van de games die ze hebben gemaakt zijn ook niet veel soeps, Quake Wars lijkt me wel vet worden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren