1. Ghostbusters: The Video Game (PC)

Ghostbusters: The Video Game (PC)

Rammelende kettingen, gorgelende geesten en veel meer is waar je mij erg blij mee kunt maken. Al vanaf de eerste film was ik helemaal weg van de Ghostbusters. Je kan dan natuurlijk wel verzinnen dat ik helemaal weg was van het idee om er een game van te maken. Nu het eindelijk zover is doe ik mijn protonpack op de rug en ga ik op spokenjacht!

Het leuke van deze Ghostbusters game is dat niet het verhaal verteld wordt van de twee films, maar op het verhaal van deel 2 verder borduurt. Je krijgt dus een aparte verhaallijn voor de game. De 4 leden van de Ghostbusters zijn nog steeds van de party en ook hun altijd attente secretaresse is nog steeds aanwezig. Het is natuurlijk de taak van deze groep om alle spoken die de stad terroriseren te vangen, maar er ligt natuurlijk een groter gevaar op de loer. Net als in de films krijgen ze te maken met een spookachtige verschijning die de wereld dreigt te vernietigen. Onderweg zul je nog allerlei oud bekende tegenkomen die jou van je doel willen weghouden.

Maar wat doet een Ghostbuster nou precies, wat houdt zijn werk in. Dit zijn allemaal vragen die mij bijbleven bij het kijken van de films. Ik probeerde me voor te stellen hoe het in zijn werk zou gaan als je zelf op jacht zou gaan. Heel blij was ik daarom toen ik merkte dat Ghostbusters the videogame hier antwoord op gaf. Je jaagt op kleine ‘ongevaarlijke’ spookjes en later op gemene demonen. Het voelt allemaal erg goed aan en het is erg verslavend, omdat het zo leuk is om spoken te vangen. In de tutorial wordt je het één en ander bijgebracht over het vak. Je kan een spook niet zomaar vangen, daar gaat nog best wat moeite in zitten. Je moet eerst de spook verzwakken, daarna vastgrijpen met je straal, een val uitzetten en hem daar vervolgens in lokken of sleuren. Het is wel elke keer hetzelfde riedeltje, maar dat is helemaal niet erg. Meestal zou ik dit eentonig gaan vinden, maar de gameplay is zo origineel dat het me niet uitmaakte. Het is dan ook de enige manier waarop een Ghostbuster een spook kan vangen.

Een mooie variatie op de kleine val is de grote val op het dak van de auto die jou soms ondersteunt. Spoken die terecht komen in die val zijn ten dode opgeschreven, want die val is zo sterk dat ze niet kunnen ontkomen. Erg handig in situaties waar je met soms wel 8 spoken tegelijk vecht. Niet alleen de hoeveelheid spoken neemt geleidelijk aan toe, maar ook de moeilijkheidsgraad. Ze zijn redelijk voorspelbaar, maar regelmatig pittig om daadwerkelijk te vangen. Gelukkig zijn daar handige upgrades voor om dit proces te versnellen. Mijn favoriete upgrade is dat je een spook naar de vloer smijt, direct in de val, dat blijft gewoon leuk. Jammer is alleen dat tijdens de grote gevechten het doorglijden als je al gestopt bent met lopen hinderlijk wordt. Ook zijn je medeleden erg dom en gaan snel dood om niets. Dit mag de pret absoluut niet drukken, want jij bent de geweldige spokenvanger en zij alleen maar je domme knechtjes in het heetst van de strijd.

Ik wou dat ik kon zeggen dat het grafisch allemaal geweldig was, maar dat zou niet eerlijk zijn. Het ziet er allemaal goed uit, maar het wordt nooit fantastisch. De spoken zien er tof uit, de mensen en omgevingen zien er allemaal uit zoals het hoort. Het hoogtepunt uit dit spel zijn de stralen uit je protonpack. Mooi van kleur, bewegen alle kanten op en vernietigen alles dat hun pad kruist. Dat ziet er echt fantastisch uit. Het meest leuke is dat je pas door hebt hoeveel je vernietigd hebt als je de spook gevangen hebt. Dit zorgt vaak voor hilarisch taferelen. Tijdens al deze gevechten zal je bekende deuntjes uit de film horen en nieuwe muziek die echt bij de Ghostbusters passen. Ik heb er niet bewust naar geluisterd en kan me er ook geen één herinneren, maar als het niet bij de game past had ik dit zeer zeker gehoord. Dat de echte acteurs hun eigen stemmen hebben ingesproken laat de betrokkenheid zien van deze toplui en is voor de gamer en fan heel prettig. Al is het spijtig te melden dat soms een personage praat, maar zijn mond niet beweegt. Een schoonheidsfoutje, meer niet.

Deze game is zeker het opnieuw spelen waard. De humor, unieke gameplay en mooie taferelen laten je zeker een keer terugkeren. Het hele verhaal is gewoon het herspelen waard. Een mooi compliment naar de ontwikkelaar, want ik heb niet vaak het gevoel dat ik een game weer echt wil oppakken. Een leuke toevoeging is het kunnen terugkijken van de cutscenés die zijn vaak hilarisch en doen de film zeker eer aan. De multiplayer heb ik niet getest, maar van horen zeggen kon ik opmaken dat dit wel grappig is. Zeker weten doe ik het niet, dus ik hou mijn mond verder over dit onderdeel.

Conclusie en beoordeling

Deze game is een verademing voor de fans van de films. Ghostbusters the Videogame ademt Ghostbusters, de sfeer uit de films is gelukkig behouden gebleven. De humor is er nog en op de juiste momenten ingezet. De game biedt ook een gameplay aan die geen enkele andere game op dit moment aanbiedt. Ik zou zeggen: Who you gonna call? GHOSTBUSTERS!
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Humor
  • Goed verhaal
  • Onbewust vernietigen
  • Unieke gameplay
  • Minpunten
  • Slechte A.I.
  • Doorglijden als je stopt met lopen
  • Redelijk wat kleine bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren