1. FIFA 09 (PS3)

FIFA 09 (PS3)

Fifa 09 debuteerde op 2 Oktober op mijn Playstation 3, en scoorde. Tot dusverre presteert hij uitstekend en heeft hij mij vier kampioensschappen bezorgd. Een grote toekomst ligt voor hem, aldus het AD.

De kracht van een voetbalgame zit hem in het realisme hoor je vaak. Persoonlijk ben ik het daar roerend mee eens. En met mij de ontwikkelaars ook. In dat opzicht kwam Fifa 09 voor mij dichter in de buurt dan PES09. Ja, mede vanwege de heerlijk ogende graphics en de sfeer in grote stadions als Wembley en Anfield. Maar het belangrijkst: de gameplay. Altijd was het te houterig, te fake en te voorspelbaar. Maar dit jaar was dat velen malen beter dan dat we voorheen gewend waren. De spelers liepen een stuk soepeler, de gameplay liep vlotter en de individuele acties waren aangepast en verbeterd. Dit gaf voor mij als Fifa liefhebber bij het zien van de eerst trailers een paar keer een natte onderbroek. Want bijna iedereen was het er over eens, Fifa had de strijd gewonnen in 2009. En dat wist ik op het moment dat ik mijn eerste wedstrijd met 4-1 verloor!

Ik mocht dan verloren hebben, ik zag meteen en paar pluspunten. Zoals eerder vermeld: de sfeer in de stadions. Zo zul je bij Liverpool heel vaak de wereldhit ’you never walk alone’ horen en zul je zodra het Engelse nationale team voetbalt, de trotse Britten hun volkslied horen krijsen. Dit zorgt voor heel veel sfeer in je stadion en op het veld. Dit brengt weer een stukje realisme met zich mee. Ook viel mij op dat de spelers meer eigen wil hebben. Het zijn niet langer 23 – ja, ik reken de scheidsrechter mee- textuurventjes met een broek, een shirt en schoenen. Nee, het zijn individuen. Voorbeeld: je trapt iemand onderuit. Dan zul je direct actie zien op het veld. De grensrechter vlagt, de scheidsrechter wijst en fluit, en je teamgenoten gaan naar de desbetreffende speler toe of gaan klagen bij de scheidsrechter. Soms zie ik zelfs een speler om een kaart vragen. Ook als de gewonde speler uiteindelijk buiten het veld staat en weer wil deelnemen aan het spel, zie je hem netjes wachten langs de zijlijn en vragend wijzen naar de scheidsrechter om toestemming te krijgen het veld weer te betreden. Ja, weer en stukje realisme.

Grafisch is Fifa altijd de betere geweest. Dat was gelukkig dit jaar niet anders. Van het zien van de cut-scenes tijdens het betreden van het veld, tot aan het juichen bij een goal of na afloop van een gewonnen wedstrijd. Genieten. Wel moet ik kwijt dat lang niet alle spelers lijken op de mensen die ze voor moeten stellen. Je zult bekende spelers als Messi, Torres en Rooney natuurlijk in één oogopslag herkennen. Maar minder bekende spelers als Suarez, Afellay en Huntelaar zijn links laten liggen. Ik weet dat dit een wereldtaak moet zijn, maar ik had heel stiekem gehoopt dat ze toch de moeite hadden genomen. Helaas, dat bleef slechts bij een droom.

Over dromen gesproken. Ik heb altijd gedroomd trainer te zijn van Barcelona, Liverpool of Milaan. En gelukkig kon ik dat, zoals elk jaar, wel weer waar maken in Fifa. De manager mode was ook dit jaar weer van de partij en deze keer flink verbeterd. Zo moest je, je spelers beter onderhouden. Werd je gedwongen jouw jongens meer rust te geven en was het dus een must om je reserve spelers ook te laten voetballen en niet het hele seizoen met dezelfde elf de klus te willen klaren. Verder bleef het zoals het altijd geweest was: wedstrijd na wedstrijd spelen totdat je iets gewonnen had. Natuurlijk waren de andere gebruikelijke opties er ook weer bij. Van een eigen toernooi creëren tot een klein vriendschappelijk wedstrijdje spelen tegen je buurjongen. Toch had Fifa dit jaar wat nieuws: Be a Pro. Dit houdt in dat je één speler op het veld kunt besturen en je dus echt een individu in een team bent. Dit zat ook al in Fifa08, maar dit jaar is het mogelijk om met elf individuen te spelen. Zo kun je dus met nog tien andere vrienden een ‘echt’ team vormen en aan de slag gaan. Dit alles kan zowel offline als online tegen andere spelers. Een geschikte toevoeging, al zeg ik het zelf.

Persoonlijk blijf ik de online modes het meest vermakelijk vinden. Een japanner of fransoos met 5-0 aan de broek geven is toch een heerlijke bezigheid op een saaie zondagmiddag? En het mooie is, het werkt nog goed ook! Je zult weinig last hebben van lag of andere stoornissen. Alles loopt soepel en de andere spelers zijn – meestal- sportief en aanvaarden hun verlies. Helaas is het nog steeds mogelijk om midden in een wedstrijd weg te gaan zonder dat hij of zij er een verliespunt bij krijgt en is jouw gewonnen wedstrijd dus onterecht van je afgenomen. Dit schijnt niet op een eerlijke manier verholpen te kunnen worden omdat –volgens de ontwikkelaars- niet alle spelers een even goede internetverbinding hebben en dus niet altijd expres midden in een wedstrijd het spel verlaten. Yeah right, we all love Zigo..Al met al is Fifa 09 dus nog niet de o-zo gewilde, perfecte voetbalgame, maar dichter in de buurt dan Fifa09 is nog nooit iemand gekomen. Heb jij een Playstation 3 of Xbox 360 in je bezit en denk jij erover Fifa te verkiezen boven PES? Dan zeg ik: doen.

Conclusie en beoordeling

Fifa 09 scoort! Een must voor elke voetballiefhebber met een Playstation 3 of Xbox 360. Hij is in alle opzichten verbeterd en speelt heerlijk weg. Een supergame om eens gezellig met vrienden te spelen of online tegen de eerste de best duitser! De beste voetbalgame tot nu toe. Nee, dat is niet mijn mening, dat is een feit.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Graphics
 • Sfeer
 • De Be-a-Pro modes
 • Minpunten
 • Weinig herkenbare spelers.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Terecht van blizzard. Als hij zo'n goedkope film zou maken van zo'n goede game zou dat het imago van WoW flink verneuken.

 • Pwnd

 • \"Especially not to you.\"  Ik moest lachen. XD

 • Ben het compleet met NelisTo eens!

 • en terecht… Dûh!?

 • Uwe Boll? nooit van gehoord…

 • lol maar ze zeggen niet dat er geen film komt :P

 • ''especially not to you'' _O_

 • Wat jammer, volgens mij was het anders echt een vet goede film geworden!

 • not to you… especially not to you.'  I lol'd.

 • Ik geef Blizzard gelijk dat ze Uwe Boll hebben geweigerd. Uwe Boll staat om zijn ''films'' bekend.

 • :D

 • Dat is maar goed ook, die licensie gaat hij mooi niet verpesten :)

 • Bless god!

 • Ze kunnen het zelf beter, lijkt me.

 • @venik  Je hebt zeker nog nooit een film van meneer boll gezien? anders zou je wel anders piepen. Deze man had denk ik zelfs lord of the rings weten te verkloten.  Ik ben overgens wel van mening dat dit een wereld is waar je fantastische films over kan maken.


 • LoL, Hij wouw ook een film maken van Metal Gear solid, toen Hideo Kojima dit hoorde zei hij al dat Uwe Boll nooit en te nimmer Mgs mag verwerken in een film! En dan krijgt hij ook nog eens dit nieuws! hahaha

 • New Line Cinema!

 • Als WoW een film zou krijgen, zou het niet door Uwe Boll moeten zijn. Echt niet.

 • Lol. Better luck next time :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren