1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto is altijd mijn lievelingsgame geweest. Waarom? De vrijheid die je hebt om te doen en laten wat je wilt en om te gaan en staan waar je maar wilt. Er is geen betere game dan Grand Theft Auto in dit genre. Dit keer zijn namelijk ook de graphics onder handen genomen en ziet de game er nóg gelikter uit dan ooit. Dus wie dacht dat het na Grand Theft Auto: San Andreas niet nóg beter kon, zit er dus naast.

Grand Theft Auto: Ik denk dat iedereen er wel eens iets over gehoord heeft en ook iedereen hem aleens gespeeld heeft. Dit is iets wat ik me héél goed kan voorstellen. Bij GTA kun je écht doen en laten wat je maar wilt. Van drugsdealen tot moorden en van bowlen tot drinken. Alles is mogelijk!

Het verhaal speelt zich af in Liberty City, waar je speelt als de oost-Europese immigrant Niko Bellic. Hij komt naar Amerkia om de American Dream te beleven. In het verhaal krijg je veel te maken met de neef van Niko, Roman Bellic. Hij heeft zijn eigen taxibedrijf waar jij, nadat je een aantal missies voltooid hebt, ook gebruik van kunt maken. Het taxibedrijf heeft veel schulden en Niko probeert hem te helpen. Dit doet hij echter niet echt op legale wijze.....

Tijdens het verhaal kun je Niko zijn uitelijk veranderen. Dit is echter wel beperkt. Zo kun je in tegen stelling tot GTA: San Andreas, níet meer het hoofdhaar, de baardgroei en tatoeages veranderen, maar bijvoorbeeld wél zijn kleding en brillen. Ook is het eten tijdens het verhaal geen must meer. Je zult geen leven meer verliezen wanneer je een tijdje niet meer gegeten hebt. Wanneer je in GTA IV eet, zal je leven worden aangevuld. Natuurlijk kun je ook een ziekenwagen laten komen door een nieuwe functie in GTA IV te gebruiken: De mobiele telefoon.

Door de komst van het mobieltje is er veel veranderd in GTA. Zo is vriendschap belangrijker geworden. Jij kunt nu iemand bellen om te vragen of hij of zij wil gaan drinken, bowlen, biljarten, darten, enzovoort. Maar je kunt ook zélf gebeld worden. Soms gebeurt dit tijdens een missie, dan zal Niko uit zichzelf het aanbod afwijzen en zal er niks gebeuren met de vriendschap. Je kunt echter ook gebeld worden als je niks aan het doen bent. Als je in dat geval afzegt, zal dat níet goed zijn voor de vriendschap met die bepaalde persoon.

Ook is er de mogelijkheid gekomen om naar een internetcafé te gaan. Hier kun je nieuwe ringtones kopen, nieuwe themas, cheats activeren en ga zo maar door. Hier kun je ook afspreken met mensen om te daten en je mail checken. Zo zal Brucie je af en toe mailen als hij een auto bezorgt wil hebben. Hoe minder schade de auto heeft als je hem bezorgt, hoe meer geld je in ruil daarvoor ontvangt.

Het schieten en vechten is in GTA IV ook onder handen genomen. Als je nu bijvoorbeeld op het been schiet, zal je tegenstander niet dood neervallen, maar schreeuwend naar zijn been grijpen. Ook is er nu de mogelijkheid om dekking te zoeken achter bijvoorbeeld autos, muren en banken. Nog een verandering is de emotie van onschuldige mensen. Als je nu bijvoorbeeld op een omstander je wapen richt, zal hij terugdeinzen en zijn handen de lucht in steken. Dit is handig als je een auto wilt stelen. Dan zal diegene niet gaan vluchten. Eén tip: Doe dit niet waar de politie bij is!

Nog een verandering is het vluchten van de politie. Nu is het niet meer alléén met de sterren, maar wordt ook het gebied erbij betrokken. Als je nu in een bepaald gebied een misdrijf pleegt, zal de politie je achtervolgen. Dit gebied zal rood en blauw gaan flikkeren op de radar. Hoe meer sterren je hebt, hoe verder en langer je zal moeten vluchten van de politie. Dit zal echter alleen maar moeilijker worden, aangezien de politie je nu ook echt klem probeert te zetten. Zodra je buiten het flikkerende gebied komt, gaan de sterren flikkeren. Als je dan eventjes uit het zicht van de politie blijft, zullen de sterren verdwijnen. Dit kun je sneller laten gebeuren door je bijvoorbeeld om te kleden, of een andere auto te stelen.

De botsingen zien er ook realistischer uit. Als de impact van de botsing hoog genoeg is, zul je je door de vooruit vliegen als een schot uit een pistool. Ook zal de carosserie van de auto volledig naar de filistijnen zijn! Als je genoeg (kleine) botsingen veroorzaakt met je auto, kunnen er twee dingen gebeuren. Je auto kan in de fik gaan staan. In dat geval zou ik zeker niet blijven zitten, maar maken dat ik weg kom, óf je auto komt tot stilstand en Niko zal scheldend tevergeefs proberen om te auto weer te starten. Als je nu iemand doodschiet die in een auto zit, zal hij met zijn hoofd op de claxon kunnen vallen en zal je steeds de claxon horen. Meestal schiet ik dan nog een paar keer, zodat dat irritant geluid tenminste stopt.

Je kunt ook gebruik maken van taxis in GTA IV. Dit is handig als je een lang stuk moet rijden, maar je daar totaal geen zin in hebt. Als je slim bent, bel je je neef Roman op, dan heb je tenmiste een gratis taxi en je kunt die gast achter het stuur overspannen horen raken.

Tenslotte zal ik het nog even hebben over de online multiplayer van GTA IV. Er zijn vijftien speltypen online bij GTA IV, waarvan dit de belangrijkste zijn: Free Mode, (Mode waarin je kunt doen en laten wat je wilt.) Team Deathmatch/Deathmatch, (Wedstrijd waar het erom gaat wie in teamverband, of alleen de meeste kills maakt.) Race (degene die het eerste bij de finish is, wint) en dan heb je nog de modi: Hangmans NOOSE, Bomb Da Base II en Deal Breaker. Dit zijn missies die je samen met andere mensen tot een goed einde moet weten te brengen. Voor iedere kill, krijg je geld. Als je genoeg geld hebt, stijg je een level. Als je een level stijgt, krijg je meer kleren en dergelijke tot je beschikking. Je hebt ook nog de Party Mode waarin je mensen kunt uitnodigen en samen de stad onveilig kunt gaan maken. Hierbij is géén politie.

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto is voor mij absoluut de beste game voor op de PS3 en dat ondanks dat de camera af en toe frustrerend kan zijn. Dit wordt namelijk op een heleboel andere punten weer goed gemaakt. Zo is het Online altijd leuk en is er altijd wel wát te doen. Ook het ruime aanbod van wapens, voertuigen, boten, vliegtuigen, ne dergelijke, maken het spel leuk om te blijven spelen! Hulde aan Rockstar!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verhaal,
 • Online,
 • Niko Bellic,
 • Vrijheid,
 • Graphics.
 • Minpunten
 • Camera gaat soms onder de auto hangen,
 • Geen split-screen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik vind de gfx in motion er anders netjes uitzien… vond ze er alvast beter afgewerkt uitzien en minder gerushed dan de versie van z'n grote broertjes.  De gameplay is dan weer uiterst fris en werkt enorm goed. Voor mij de beste van de drie versies.

 • Ik ben geen groot voorstander van de Wii, maar ik denk dat dit daadwerkelijk nog beter speelt dan met een controller!

  Tof!

 • ben niet zo een liefhebber van voetball spellen maar tis leuk voor de mensen die hem nu ook op de wii kunen spellen

 • Het is jammer dat ze net niet meer aandacht hebben besteed aan de graphics. Er is hedendaags iets meer uit de Wii te halen. Maar dit betekend niet direct dat het spel slecht is. Je bent redelijk enthousiast over het spelletje, zelfs ik wil et nu wel een keer proberen. En dat terwijl ik geen ene drol met voetbal heb.  Voor de rest een leuke recensie Davy. ;)

 • Kijk eens aan; een recensie van niemand minder dat Davy de Rauw. Nice work!

 • Ik hebbem van dichtbij zijn de Nederlanders fokking echt!

 • Mooi cijfer, jammer van de grapchics, maar daar doe je het ook niet voor denk ik. Dit lijkt mij beter dan de FIFA op de wii.

 • Het spel ligt hier al meer dan een week maar heb het nog steeds niet gespeeld mag me wel gaan schamen. Toch een leuk cijfer voor de game en grafisch ach ja shit happens.

 • Toffe game!!

 • Beter dan ik had gedacht.

 • Had ik wel verwacht, maar ik heb een hekel aan voetbal. Dus ik ga 'm toch niet kopen.

 • Lijkt me een hele vette game, jammer dat ik geen Wii heb :(

 • Nou Davy, er is toch niets mis met deze recensie :) De game lijkt me wel wat voor m'n neefje, die houdt wel van voetbal :D

 • Lijkt mij best een goede game voor de Wii

 • Yeah, Davy mag een échte game recenseren (H).  Als Konami investeert in een Wii-engine die de volgende keer dus beters op het scherm laat zien en de defensieve mogelijkheden verbetert, dan is PES 2009 voor de Wii mijn voetbalgame van het jaar. Spelersselecties zijn - als ik er van uit kan gaan dat 2009 in de zomer verschijnt - toch wel up to date :).

 • pes is gewoon slecht grafpics van het jaar 2000 :S echt vreemd ik zeg niet dat fifa de wow is onder voetbal spellen maar toch wel beter en vooral de afgelopen paar jaren behalve RTFW 2006 de eerste voetbal game op 360 maar toch

 • @ furian 3:20

  geen leven XD

 • Ik vind hem persoonlijk grafisch even sterk als pro evo 4 op de oude Xbox en Playstation, wat nu betekent » lelijk. Toch een mooi cijfer.

 • ik word al misselijk als ik er naar kijk, nee een wii voetbalgame is niets voor mij

 • Had eel lager v3rwacht :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren