1. SimCity 3000 (PC)

SimCity 3000 (PC)

Al het volk dat ons eigen continent niet leuk vond, is nu woonachtig aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het land heet de Verenigde Staten. Hoe verder een inwoner naar het westen woont, hoe groter de drang van zijn voorvaderen om zo ver mogelijk uit de buurt van Europa te komen. Pioniers. Ze trokken door heel het continent, over uitgestrekte vlaktes en hoge bergen. Sommigen wonen nu in Los Angeles. Aparte plek eigenlijk, een plek waar de grond zich regelmatig omdraait in zijn slaap. Misschien niet zo’n goed staaltje landschapsinrichting van de pioniers? Waarschijnlijk waren ze een tikkeltje gestoord, net zoals enkele afstammelingen. Ik zou mijn stad niet op die plek hebben neergezet. SimCity 3000. Een spel waarin ik mijn eigen stad bouw. Waren de pioniers echt geestesziek?

In SimCity is de speler een soort van god. Hij krijgt een gebied tot zijn beschikking om dat gebied vervolgens naar eigen inzicht in te richten. Woonwijken, handelsgebied en de nodige gebieden waar giftige gassen vandaan komen. Natuurlijk krijg je als god te maken met onvrede, met name als het niet zo gaat zoals gepland. Als er teveel gebeden binnenkomen en de telefoon oververhit raakt, is het tijd om wat engelen naar beneden te sturen. Deze adviseurs bekijken de stad, vormen de gemeenteraad en komen met allerlei oplossingen. Natuurlijk hoeft god niet naar zijn engelen te luisteren, god kan ook zijn eigen gang gaan. Dat is het leuke aan god spelen. Will Wright, bedenker van de serie, heeft het echter niet zo met een almachtige god. Hij vind dat Hij naar zijn engelen moet luisteren, want zijn engelen luisteren naar de inwoners van de stad. Die moeten tevreden gehouden worden, omdat positieve burgers zorgen voor een positieve economie. Wat zou god zonder zijn predikanten op televisie zijn?

Het geld moet dus rollen in SimCity, net zoals in elke vestigingsstad. De financieel adviseur is een van de belangrijkste engelen die jij tot je beschikking hebt staan. Als burgemeester heb jij de controle over belastingen, als deze te hoog zijn zullen de potentiële inwoners in een van de vier buurgemeenten gaan wonen, waar het belastingklimaat wat gunstiger is. Dat is het ene rampscenario, het andere behelst een lege portemonnee. Hoe lager de belasting, hoe minder belastinggeld en hoe minder mogelijkheden om geld uit te geven aan algemene voorzieningen zoals een eigen Central Park. Helaas kwam voor mij vaker het tweede scenario uit, regelmatig moest ik toezien hoe de bekende grafiek in het rood kwam te staan. Ik heb de gewoonte om aan het begin, als er alleen nog maar een lege vlakte klaarligt om op te bouwen, meteen heel veel geld te spenderen. Later in het spel keert deze beginnersfout zich tegen je en zul je uren moeten toekijken totdat er weer een positief saldo op de bankrekening staat. SimCity is wat dat betreft geen makkelijk spelletje.

Geld is niet het enige wat lastig te controleren is in het spel. Het inrichten van een metropool kan flink lastig zijn op sommige momenten. Er moeten straten komen, gebouwen, parken, havens en ga zo maar door, allemaal in perfecte balans. Het spreekt voor zich dat rijkelui geen villa’s laten bouwen terwijl er aan de overkant van de straat een beerput zit. Veel doodlopende weggetjes zijn funest voor het openbaar vervoer. Dit zijn twee voorbeelden van hoe het verkeerd kan gaan. Zodra de bevolking aantrekt en de stad zich uitstrekt over vele vierkante kilometers, wordt het lastig om alles te overzien. Er moet daarom goed nagedacht worden over hoe de verschillende stadsgebieden te plaatsen. Ruimtelijk inzicht is toch wel een vereiste bij het plaatsen van woonwijken, industriegebieden en handelsregionen.

Deze gebieden hebben natuurlijk ook voorzieningen nodig. God hoort zijn kinderen te voeden. Een woonwijk heeft gas, elektriciteit en water nodig. Aangezien de speler de stad bouwt, moet de speler hier ook voor zorgen. Hele elektriciteitnetwerken en waterverbindingen worden uit de grond gestampt. Af en toe leidden de masten ook richting een van de andere vier steden die jouw stad omringen. Dit is het geval als er een overeenkomst is gesloten. De buren hebben bijvoorbeeld geen licht meer en hebben er geld voor over om wat bij jou af te tappen. Dit kan natuurlijk ook in omgekeerd worden, zodra de inwoners van jouw stad geen 230 volt meer uit hun stopcontacten krijgen is het tijd voor een oplossing. Dit rampscenario wil nog wel eens ontstaan uit een ramp. Zodra er een aardbeving plaatsvindt, een tornado huishoudt of een tsunami de koolcentrales wegspoelt, is het tijd om wat hulp te gaan vragen tegen betaling.

Gaat alles wel goed en trekken er steeds meer inwoners richting jouw stad, dan is het tijd om eens even achterover te leunen en te genieten van alle bedrijvigheid. In een grote stad is het vaak een drukste van jewelste, zo lopen er gewone burgers, maar ook agenten en brandweermannen. Af en toe vindt er zelfs een optocht ter ere van een onbekende held plaats. Dat is leuk om naar te kijken, drukte op straat. Met name omdat SimCity 3000 er goed uit ziet voor zijn tijd. Alles is erg duidelijk en realistisch vormgegeven, gecombineerd met duidelijke en overzichtelijke menu’s. Een goed georganiseerde stad kan zichzelf ook onder controle houden, als het budget toereikend is zullen de agenten ervoor zorgen dat het criminaliteitsgehalte laag blijft. Dan is het tijd om de handen van de stad af te trekken en de inwoners het zelf uit te laten zoeken. Dan is het proces voltooid. Dan is het principe ‘God’ uitgewerkt en helpen de burgers elkaar door moeilijke tijden. Dan kan jij je richten op een nieuw project, een nieuwe stad.

Conclusie en beoordeling

SimCity is geen makkelijk spel. Alhoewel de menuschermen allemaal erg duidelijk zijn en de verschillende componenten van de spelwereld duidelijk van elkaar verschillen, is het in het begin lastig om alles onder de knie te krijgen. De burgers willen namelijk wel eens zeuren, wat natuurlijk erg realistisch is. Het sfeertje wat het spel uitademt maakt de uitdaging om het spel te gaan spelen alleen maar aanlokkelijker. Zeg nou zelf, de meest verslavende spellen zijn spellen waarin er een beroep wordt gedaan op de fantasie; hoe ziet jouw droomstad er uit?
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Degelijk vormgegeven
 • Leuk sfeertje
 • Realistisch
 • Minpunten
 • Hoge instapdrempel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • VEtte items!!

 • Aardig wat extra's! Ben benieuwd hoe die game gaat worden!

 • jup die versie heb ik idd al gereserveerd staan:)

 • Best wel leuk als het maar voor een redelijke prijs is. 10tje extra of iets in die richting.

 • Zeker nice, maar ik denk dat ik het met de \"normale\" editie ga doen.

 • Best een mooie uitgave, die is de extra euros wel waard.

 • Die doos die je zo open kan vouwen ziet er wel heel nice uit!

 • vett, maar denk dat ik die game überhaupt niet ga halen…

 • Vette items idd .. Misschien dat ik hem toch wel haal als de Game mij weet te overtuigen :)

 • heb hem al een tijdje terug gereserveerd bij bartsmit.com ;)

 • Er zitten echt een paar leuke spulletjes tussen.

 • over die moet ik hebben gesproken!!!

 • wow echt gaaf

 • Kijk dit is nou mooi aangepakt denk dat ik hem ga reserveren :)

 • Ziet er leuk uit, vooral die doos.

 • Wist ik al maar blijft vet!!

 • Wel mooi spul, maar ik houd me tegenwoordig meer aan alleen het spel.

 • Vette box! Misschien maar eens overwegen om deze te halen.

 • Cool, maar bij vele limited editions is de pret wel over nadat je de prijs gezien hebt…

 • Halen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren