1. Maniac Mansion: Day of the Tentacle (PC)

Maniac Mansion: Day of the Tentacle (PC)

Tijdsgeest. Het is een moeilijk woord om aan te geven dat er in iedere periode van een bepaald tijdsbestek andere zaken populair zijn, die zaken worden later iconen voor die tijd. Denk aan de Hippie’s in de jaren ’60. Of Michael Jackson in de jaren ’80. Bij games is dat niet anders, zo zal er later zonder meer teruggedacht worden aan de stap naar HD en de komst van de bewegingsgevoelige controllers. Ik wil echter niet denken aan nu, maar aan de begin jaren ’90. Toen er maar één genre de absolute heersende macht was. Welk genre? De point-and-click adventure-game.

Het adventure-genre werd gedomineerd door één enkele ontwikkelaar. Het Lucasarts van niemand minder dan Star Wars bedenker George Lucas. Dankzij de ontwikkeling van hun eigen scripting engine SCUMM, was het voor hen vrij eenvoudig om snel een grafisch mooie adventure-game op poten te zetten. En dat deden ze dan ook met veel plezier. De ene na de andere game verscheen, Monkey Island, Full Throttle en Sam and Max zijn daarvan goede voorbeelden. De beste game verscheen echter in 1993, Maniac Mansion 2: Day of the Tentacle.

Day of the Tentacle begint als één van twee karakters uit de eerste Maniac Mansion, Purple en Green Tentacle (inderdaad,

Conclusie en beoordeling

Ik pink even een traantje weg voor de vergane tijden. Ondertussen stel ik voor dat jullie allemaal nog één keer (of voor anderen de eerste keer) Day of the Tentacle oppakken en spelen. De humor, de perfect in elkaar stekende gameplay, de dynamiek tussen de absurd uitvergrote personages en de sublieme voice-acting zijn daarvoor reden genoeg. Day of the Tentacle is een game uit duizenden en een perfect voorbeeld voor gaming in de begin jaren ’90. Een game waarmee de industrie is opgegroeid naar wat het nu is. Perfectie in enkele megabytes… Wat wil een mens nog meer?
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Icoon van een tijdperk...
  • En een genre.
  • Voelt nog net zo fris aan als in 1993.
  • Minpunten
  • Helaas een icoon van een vergane tijd en genre.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren