1. Far Cry 2 (PC)

Far Cry 2 (PC)

Afrika, een land waar ik persoonlijk gemengde gevoelens over heb. Aan de ene hand is het een schitterend land met een vrijwel ongerepte natuur, maar aan de andere hand is het ook een land dat constant geteisterd word door burgeroorlogen, gewetenloze liquidaties en een regering van likmevestje. Far Cry 2 speelt in op de goede en kwade aspecten van Afrika waardoor de game een eigenwijs tintje meekrijgt dat nog behoorlijk goed aan voelt ook.

Als we terug in de tijd gaan kunnen we het hebben over de eerste Fart Cry game. Destijds een ware revolutie in games land vanwege de belachelijk grote wereld waarin jij als gamer kon ronddwalen. We stonden allemaal versteld van het schitterende tropische eiland, de wuivende bomen en het sprankelende water (lees: Spa rood). Nu we weer een aantal jaartjes zijn gevorderd en we steeds meer verwachten van games, hoort ook de originaliteit steeds aanwezig te zijn. De makers van Far Cry hebben dit kleine feitje ook in hun achterhoofd gehouden, waardoor ze op het idee zijn gekomen om hun nieuwste telg af te laten spelen in een land wiens bevolking door zijn eigen bevolking wordt geteisterd. Nu heb ik in de inleiding al verklapt welk land dit is, maar wanneer ik het zou hebben over de Hutsi’s en de Tutsi’s zal het woord Afrika je zonder te twijfelen binnen schieten.

Nu Afrika het hoofd strijdtoneel is geworden, hebben de makers goed ingespeeld op de hedendaagse activiteiten in Afrika. Zo is wapenhandel in Afrika zeer gewoon, en worden velen dorpen en Lords of War… Pardon, Warlords dagelijks voorzien van verse, alhoewel niet gepolijste wapens, explosieven en ander grut om elkaar mee om te leggen. Een van deze leveranciers in de game is genaamd ‘The Jackal’. Deze leverancier bevorderd de toevoer van destructieve middelen en zorgt ervoor dat de burgeroorlog die er aan de gang is heviger wordt in al zijn aspecten. Om dit te voorkomen is het natuurlijk aan jou de taak om ‘The Jackal’ voor goed uit te schakelen doormiddel van (wat anders) liquidatie. Hoe je dit precies doet is aan jou, als je je maar houd aan het verhaal lijn van de game. Wat voor zaken je er naast doet is aan jou, aangezien er genoeg sidequests zijn om je uren zoet te houden. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik bij lange na niet alle sidequests heb gedaan, puur omdat het op een gegeven moment ging vervelen. Zo moest ik voor een of andere wapen handelaar een klein konvooi uitroeien met een levering wapens aan boord. Toen ik daarna weer een sidequest startte, bleek deze vrijwel precies hetzelfde te zijn als mijn voorgaande missie. Ook andere missies leken verdomd veel op elkaar, waardoor ik er na een aantal missies gewoon geen zin meer in had. Ook vanwege het feit dat je telkens een half uur bezig bent om er te komen deed het plezier een klein beetje de das om.

Het zit namelijk zo; de wereld van Far Cry 2 is ruim 50 vierkante kilometer groot, en om die afstanden steeds te moeten overbruggen is tijd nodig. Nu heb je deze tijd vaak wel, maar helaas worden de wegen waarover jij je voort beweegt om de honderd meter bewaakt door Afrikaanse rebellen. Deze zul je dus eerst moeten uitroeien wil je je weg vervolgen. Ze gewoon voorbij rijden gaat helaas niet, aangezien ze in hun waggie stappen om je te achtervolgen. Uiteindelijk zul je ze toch moeten uitroeien wat ook weer tijd in beslag neemt. Heb je al dit achter de rug, dan is zoals hierboven al reeds vermeld dat de missie zelf ook niet altijd even bevredigend is. De missie die je moet doen is namelijk vrijwel hetzelfde als wat je hebt gedaan de weg er naar toe; rebellen in hun waggie overhoop knallen, alleen deze keer niet in een pick-up truck, maar in een heuse vrachtwaggel. Eenmaal de klus geklaard, mag je weer helemaal terug rijden naar de wapenhandelaar, om vervolgens een aantal diamanten in ontvangst te mogen nemen (het primaire betaal middel in de game), en kun je achter de computer gaan zitten om vervolgens een nieuw vuurijzer aan te schaffen. Deze variëren van standaard handwapens tot RPG’s en zware machine geweren. Ook is het mogelijk om upgrades voor je wapens te kopen, alhoewel het effect niet altijd duidelijk aanwezig is.

De 50 vierkante kilometer aan Afrika die je tot beschikking hebt is trouwens zeer fraai weergegeven. Afrika komt echt tot leven in Far Cry 2, en je kunt zien dat ze hier aandacht aan hebben besteed. De typische Afrikaanse vegetatie wuift mee met de wind, het water sprankelt zoals het altijd heeft gesprankelt en de Afrikaanse zon legt een sfeervolle deken over het landschap dat je niet vaak tegenkomt in games. Wel vond ik het jammer om geen wild tegen te komen in de game, omdat antilopen en buffels toch wel thuis horen in Afrika. Al is het maar om ze af te knallen…

Conclusie en beoordeling

Het blijkt dus maar weer dat opvolgers van revolutionaire games net zo goed kunnen zijn als hun voorganger. Alhoewel het niet meer de revolutie is die het een aantal jaren geleden wel was, hebben de makers van Far Cry 2 toch goed hun best gedaan om de originaliteit erin te houden. Er zijn namelijk niet veel games die zich in Afrika afspelen, en tezamen met de grote open wereld, de verhaallijn en de velen uren speelplezier maken dit tot een zeer succesvolle game voor diegene die wat tijd over heeft.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Afrika is schitterend weergegeven
 • Grote, open wereld
 • Vele uren speelplezier
 • Minpunten
 • Lange afstanden afleggen
 • Vijanden langs de weg worden vervelend
 • Veel missies lijken op elkaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • That would be fun!

 • Vond het maar tegenvallen. Maar altijd beter dan de crap die over het algemeen uitkomt.

 • Nooit over gehoord :P

 • Ow cool :D  Ik heb deze ook op de pc, maar ik zou het ook graag op de Xbox willen hebben!

 • Heb me zeker vermaakt met Audiosurf en kost maar 9 dollar (2 euro)

 • Ik vond em echt saai, kon er niet echt iets muzikaals uithalen xD

 • Nice, Audiosurf is sheer genious :D

 • waarom staat dit onder pc?

 • Dat zou wel lijp zijn, Audiosurf is namelijk een vermakelijke game

 • Klinkt best wel leuk! Misschien een game on naar uit te kijken.

 • leuk voor degenen met een xbox

  360

 • Audio Surf is een zeer goede game. Zolang hij de zelfde functies als op de pc houd dan word het een topper voor de arcade.

 • Spel vind ik maar niks, maar het heeft me wel een leuk liedje gegeven :P

 • Audio surf is toch dat 'ontwijk-de-blokjes' race spel die gebruikt maakt van je eigen muziek op de PC? Ik heb het wel eens gezien en het leek me wel een leuk spel! Dus ik zie die arcade-versie ook wel zitten, mits je je eigen muziek kunt gebruiken!

 • W00t!! Zou vet zijn…… mits je je eigen muziek kunt gebruiken!

 • Audiosurf, wel grappig maar om er nu voor te betalen, neh…

 • He toeval ik schreef gisteren nog ergens dat het vet zou zijn als Audiosurf naar xbox live arcade zou komen. K vond al dat die game daar wel voor geschikt is.

 • Ken de hele game niet. Het zal allemaal wel :p

 • klinkt vet!!

 • @Debeul

  Same here, ik dacht laatst er ook over na hoe tof Audiosurf wel niet op XBLA zou zijn :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren