1. Mercenaries 2: World in Flames (X360)

Mercenaries 2: World in Flames (X360)

Wie op zoek gaat naar recensies van Mercenaries 2: World In Flames (hierna: Mercs 2) zal niet heel vrolijk worden van de resultaten. De heren en dames recensenten waren het er namelijk wel over eens dat Mercs 2 bepaald geen hoogvlieger is. En toch kon dat alles mij er niet van weerhouden om het spel aan te schaffen. Een spel waarin je als huurling met groot wapentuig Venezuela (on)veilig kan maken, kan toch zo slecht niet zijn?

Een voor de hand liggend begin van deze alinea zou iets zijn in de trant van: “Nou, dat kan heel goed.”. Maar dat zou flauw en wat al te makkelijk zijn. Zonder me door de mening van anderen te laten beïnvloeden, ben ik enthousiast aan de slag gegaan met Mercs 2 en om alvast een tipje van de sluier op te lichten: ik heb wel slechtere spellen gespeeld (al zegt dat weinig gezien mijn ervaringen met bijvoorbeeld CSI: Hard Evidence).

Toch begint het spel niet best. Als speler kun je namelijk kiezen met welke huurling (er zijn drie mogelijkheden) je aan de slag gaat, maar qua gameplay zijn er eigenlijk geen noemenswaardige verschillen tussen deze karakters. Beetje jammer. Ondanks die gemiste kans, is de gameplay zelf heel aardig. Daarover later meer. Eerst het verhaal of wat daarvoor door moet gaan: als huurling wordt je aan het begin van het spel belazerd door een opdrachtgever (een dictator-achtig figuur die de macht heeft overgenomen in Venezuela) en de rest van het spel ben je uit op wraak. Omdat je niet weet waar deze dictator uithangt en wanneer je hem het beste om zeep kan helpen, heb je hulp nodig. Die hulp krijg je van de verschillende groeperingen in Venezuela die allemaal eigen belangen hebben. Zo heb je onder anderen te maken met guerrilla’s die ook van de dictator afwillen; een grote oliemaatschappij die slechts geïnteresseerd is in winst en een club piraten die hun drugshandel niet in gevaar willen zien komen. Deze groeperingen kunnen je voorzien van wapens, voertuigen en informatie over de dictator. En van geld! Zij huren je namelijk in om het vuile werk voor ze op te knappen en hebben daar veel poen voor over. Het interessante aspect hiervan is dat de groeperingen onderling niet al te best met elkaar op kunnen schieten en zo komt het geregeld voor dat je van de ene groepering de opdracht krijgt om de andere het leven zuur te maken. Het probleem is dan dat die andere groepering dat niet zal waarderen en jou niet langer zal voorzien van bijvoorbeeld wapens, voertuigen en nieuwe missies. Kortom, je zult iedereen te vriend moeten houden en dat valt niet mee in het Venezuela van Mercs 2.

Dan die gameplay. Daarover ben ik eigenlijk heel best te spreken. Een van de meest opvallende ingrediënten van Mercs 2 is de hoeveelheid voertuigen die je kan besturen: auto’s, jeeps, tanks, boten, jetski’s, helikopters... het kan allemaal en dat in alle soorten en maten. Diezelfde variatie kom je tegen bij de wapens die je kan gebruiken: pistolen, geweren, machinegeweren, shotguns, C4-bommen, handgranaten, raketwerpers… voor ieder wat wils. Alsof die enorme keuzevrijheid nog niet genoeg is, kun je ook nog versterking inschakelen in de vorm van bijvoorbeeld artillerievuur of een bombardement. Als speler kun je elke missie dus net zo uitvoeren als je zelf wilt en dat vond ik echt heel tof. Het enige nadeel in dit opzicht is dat het je onmogelijk wordt gemaakt om voor een stealthy aanpak te kiezen. Bij het minst of geringste barst de hel los en wordt het één grote chaos.

Dan de stijl van het spel. Die moet je liggen. Als ik zeg dat Mercs 2 niet een heel realistisch spelletje is, is dat de understatement van het jaar. Als je uit een vliegende helikopter springt en tientallen meters lager op de grond neerkomt, overleef je dat zonder problemen. Beetje gek. En als je in een voertuig kruipt, ben je altijd goed beschermd ongeacht het type voertuig of de staat waarin dat voertuig verkeerd. Om een voorbeeld te geven: stel dat je als speler bijna dood bent, dan kun je overleven door op een jetski te stappen. Zelfs al wordt die jetski van alle kanten onder vuur genomen, jouw gezondheid zal er niet onder lijden. Zelfs als die jetski ontploft terwijl je er nog op zit, leidt dat niet tot de dood. Wel ben je dan de extra bescherming van je voertuig kwijt en moet je weer op eigen kracht verder. Een laatste voorbeeld van het hoge arcade-gehalte is de mogelijkheid om voertuigen van vijanden te kapen. Zie je een helikopter of tank van een vijand die je goed kan gebruiken? Geen punt. Je werkt gewoon een kort en eenvoudig quicktime-event af en het voertuig is van jou. Dat Mercs 2 zo weinig realistisch is, vind ik geen plus- of minpunt, maar je moet het wel weten. Ik vond het niet storend bij een spel dat gericht is op een potje ongecompliceerd lekker knallen.

Bugs zijn natuurlijk wél storend en helaas bevat Mercs 2 er een aantal, al zijn ze niet zo ernstig dat het je belemmerd van het spel te genieten. Wel is het jammer dat Mercs 2 dus een beetje is afgeraffeld. Zo maakte ik één keer mee dat een bepalend karakter in een missie was overleden, waardoor ik de missie nooit meer tot een goed einde kon brengen, terwijl het spel dat niet doorhad en me dus niet aanbood de missie vanaf het laatste checkpoint opnieuw te spelen. Dat zijn irritante dingen natuurlijk, maar ze komen niet veel voor. Slordig is het wel natuurlijk.

Conclusie en beoordeling

Mercs 2 heeft heel interessante ingrediënten en het spel had zeker een topper kunnen worden. Helaas is de afwerking niet briljant en is het jammer dat je als speler niet de kans krijgt om de missies op een stealthy manier uit te voeren. Toch is de keuzevrijheid voor het overige ongekend en kun je je met Mercs 2 zeker een tijdje vermaken.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Lekker knallen
 • VEEL keuzevrijheid
 • Groeperingen hebben eigen belangen
 • Minpunten
 • Stealth is geen optie
 • Slordig afgewerkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Games veroorzaken niet echt aggresief gedrag.  Toen games nog niet bestonden gebeurde er ook al zo'n dingen onder tieners etc …  Het is gewoon een hoog % van de jeugd dat gamed,

  tja dan heb je ook snel een gamer die iets erg doet … • boem nekschot.

 • *kuch*webshop*kuch*

 • Zolang het maar niet de kant opgaat zoals in Duitsland.

 • niets veranderen, gewoon strenger controleren.

  ik kan als 16 jarige zo een spel voor 18 jarige kopen, ga daarop controleren en boetes uitdelen!

 • ja of niet hé, ik ben 16 en ik ga niet iedereen z'n kop er af knallen op mijn school, maar ik wil nog wel 18 plus spellen spelen

 • Ik vind ook dat er beter gecontroleerd moet worden op de verkoop van gewelddadige games aan jongeren.  @ray3578  Toen ik 16 was wou ik ook autorijden maar mocht ook neit om de een of andere rare reden….

  Nu ik 19 ben wil ik ook op vakantie zuipen (in Amerika) maar dat mag ook niet…  regels zijn regels en minors moeten niet aan extreem geweld blootgesteld worden, die 18+ staat er niet voor niets.

 • Ik las 't vandaag in de krant idd! Ik ben het er mee eens dat er strengere controles moeten worden uitgevoerd, zodat 'jonge' kinderen geen games als GTA IV of Manhunt 2 kunnen kopen. Toen GTA SA uitkwam kon ik die ook halenm terwijl ik toen nog lang geen 18 jaar was. Toen vond ik dat niet erg, maar het hoort niet zo! Maar een verbod op games zal denk ik niet werken!

 • Strenger controleren is prima, zolang ze maar niet gaan censureren.

 • Strenger controleren is prima, zolang ze maar niet gaan censureren.

  Precies, ook al gaan ouders met kinderen mee het spel halen, maar ze moeten niet gaan censureren als in Australië met GTA IV gebeurd.

 • Sommige minderjarigen zijn gevoeliger dan anderen denk ik… Dus voor hen is dit een goede zaak, maar de meesten gaan er wel aan kunnen geraken als ze het echt willen. net zoals sigaretten, die zijn ook 16+ maar voor iedere school zie je een groepje roken :-) regels zijn er om gebroken te worden .

 • Als aanleiding noemt de Europese Commissie dat \"het grote publiek\" zich zorgen maakt dat gewelddadige spellen agressief gedrag veroorzaken  Ik durf te wedden dat \"Het grote publiek\" nooit een game heeft gespeelt en niet eens weet waar ze over lullen. Het is altijd makkelijk om maar gewoon de games de schuld te geven. HET IS EEN HOBBY..

 • BOOOEEEEEHHHHH!!!!!

  Kom op zeg, watjes, ik speel vooral juist 16 en 18+ spellen.

 • Tegen die tijd ben ik allaaaang achttien, godzijdank.

 • ik vind dat ouders van kinderen moeten opletten of hun kind wel \"stabiel\" genoeg is om een 18+ spel te spelen

  toen ik opgroeide had je geen leeftijd dingen voor films en games enz

  en s avonds kan je wel op tv zien hoe arnie 100 mensen vermoord met een m16 maar als het in een spelletje is dan mag het opeens niet

 • over 2 jaar ben k pas 17 shit. nouja ik krijg ze toch wel mee:p.

 • Nja wat NAND69 zegt… Sommige jongeren zijn gewoon gevoeliger, ik speel ook 18+ spellen maar ben geen 18… En ik knal mijn vrienden ook niet af, ik ben zelfs een van de kalmste op men school… Games zijn ontspanning & als ik geweld zie in games weet ik gewoon dat het een game is, wat blijkbaar niet bij elke jongere is.. Maar ja we zien wel wat het wordt…

 • Tjah…, strenge controles voor verkoop aan minderjarigen is op zich wel goed. Dankzij mijn vader mag ik sowieso al geen eens 18+ spellen spelen. Hij is blind door het PEGI keurmerk. Gelukkig word ik volgend jaar eindelijk 18!

 • niets veranderen, gewoon strenger controleren.

  ik kan als 16 jarige zo een spel voor 18 jarige kopen, ga daarop controleren en boetes uitdelen! Inderdaad moeten ze maar een beetje strenger erop zijn en beter opletten.

 • @CT-35

  jij kunt makkkelijk praten jij bent al 18….

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren