1. BioShock (PS3)

BioShock (PS3)

Het is niet geschapen door een god, en ook niet door een koning. Rapture is gemaakt door mensen. Het is een stad gebouwd door een genie, Andrew Ryan, en zou een voorbeeld moeten zijn van zijn progressieve ideologie. Een propaganda film verzekert nieuwkomers dat dit een prachtige wereld is waar vrijheid heerst.

Teveel vrijheid. Want bepaalde figuren hebben er misbruik van gemaakt om hun ondernemingen winstgevend te maken, waardoor de bewoners ziek zijn geworden: Ziek van geld, ziek van commercie, ziek van humanisme. Ondanks deze fraaie omgeving en humanistische glorie, is het dus geen paradijs meer. Het kunstzinnig ontworpen, maar nu afbrokkelende Rapture is een schets van wat er gebeurt in een wereld zonder God en zonder die menselijke eigenschap het ‘’geweten’’. Deze samenleving is ingestort onder het gewicht de hebzucht van een aantal personen, en daarom vraagt Atlas je om deze mensen te confronteren.

Zware achterliggende gedachte voor een game, vind je niet? Dit zorgt er wel voor dat Bioshock een van de weinige non-rpg games is waarvan het verhaal eindelijk het niveau haalt van een gemiddelde film en ook nog eens een sterk thema heeft. Normaal gesproken hebben games maar één climax en maar een paar personages.

Het resultaat is een bevolking die is bedorven door drugs (de zogenaamde splicers) en door de stadt zwerft. Ze streven naar een krachtige stof genaamd Adam, dat oorspronkelijk een schoonheidsmiddel was. Door onmenselijke experimenten hebben zakenmensen ook Plasmids op de markt gebracht die gebruikers de mogelijkheid gaf om elektrische stoten, vlammen, ijs, ontploffingen, telekinetische golven en zelfs bijen uit hun vingertoppen te schieten. Om dit te kunnen blijven doen moest men regelmatig EVE innemen. Er is echter een klein probleem: Wanneer mensen teveel ’’Adam en Eva’’ gebruiken, worden ze gek.

Wanneer je deze (letterlijk) lekkende stad betreed, wordt je aangesproken door een van haar laatste menselijke overlevenden, een man genaamd Atlas. Hij heeft je hulp nodig om de man waarmee het begon, Andrew Ryan, te doden. Dus prop je een heleboel van het plasmid-drug in je arm, om de strijd te beginnen tegen de vele gevaren van Rapture.

Natuurlijk is Bioshock een shooter, dus naast je plasmids kan je ook meerdere luxueuze wapens gebruiken, waaronder een revolver, een shotgun, een machinegeweer en een granaatwerper. Deze wapens moeten nogal wat corrupt bloed laten stromen, want de stoet van vijanden is inderdaad eindeloos. Splicers, bijvoorbeeld, komen in vijf onsmakelijk smaken voor: leadheads, die schieten met wapens; Thugs, die slaan met stompe voorwerpen; nitros, die gooien explosieven; Houdini splicers, die teleporteren rond en schieten vuurballen; en spider splicers, die kunnen kruipen op het plafond en gooien scherpe haken in je richting.

Deze zwervende junkies zijn kleine visjes in vergelijking met een Big Daddy. Ze zien eruit en klinken als een stier-olifant in een diepzee-duikpak. Zodra een van deze monsters zich gereed maakt voor een gevecht, zijn boorarmen en explosieven gegarandeerd, en het is moeilijk om daaraan te ontsnappen… tenzij je een granaatwerper hebt natuurlijk want dat is het sterkste wapen. Adam is van essentieel belang als je upgrades wilt krijgen, maar er is slechts één manier om het te verwerven: Little Sisters. Dit zijn weggelopen meisjes die ongeveer 6 jaar oud zijn, en ze waren ontworpen om Adam uit dode lichamen te halen, zodat het gerecycled kon worden en er meer winst gemaakt kon worden. Om de inhoud van de Little Sisters te krijgen, moet je ze of bevrijden, of vermoorden.

Zoals in veel games, laat ook BioShock de speler de keus hoeveel power-ups te verzamelen. Dus de meeste gamers zullen instinctief voor een heleboel gaan, niet een beetje. Maar dit is niet helemaal hetzelfde als het vinden van healthpacks achter bomen of rotsen. In Bioshock kun je letterlijk de keuze maken tussen de dood en het leven van de kinderen, die zelfs huilen over de dood van hun Big Daddy’s. Het is op zijn zachtst gezegd origineel.

De gevolgen voor je keuzes zijn, interessant genoeg, niet meteen merkbaar. Als je Adam mager blijft omdat je de Little Sisters niet dood, kan je ook minder upgrades kopen en worden gevechten moeilijk. Dat is logisch. Maar als je ze vermoord, ogenschijnlijk omdat je het gevoel hebt dat je het spel wil uitspelen, maak je de stap naar de donkere kant, en het spel verandert dan fundamenteel zodat het einde erger wordt.

Hacken van machines via puzzels is een leuke afwisseling en heeft de perfecte balans. Defensiesystemen hacken voor de zekerheid geeft je het gevoel alsof je intelligent bezig bent. Eindelijk kan je in een game ook doen alsof je George Clooney speelt in Ocean\'s 11 en een kluis kraakt om een grote buit te scoren. Deze taak is niet altijd makkelijk in dit spel, maar het goede nieuws is dat het nooit vervelend wordt.

Ondanks de mooie architectuur van Rapture, is het spel in wezen een lineaire shooter, die nog wel open omgevingen kent. Deze omgevingen lokken je wel, omdat ze uniek zijn en bovendien ademt ieder kamertje sfeer uit. De diepgaande gameplay vraagt om een strategische aanpak, maar eigenlijk is dat alleen maar nodig op hogere moeilijkheidsgraden. Bioshock heeft het allemaal. Het zoekt een geweldige mix van verhaallijn en sfeer, een perfecte balans van actie en verkenning en een volledig aanpasbaar gevechtssysteem dat kan worden omschreven door niets minder dan een perfecte score.

Conclusie en beoordeling

Als je teveel op het gevechtssysteem let, wat op het begin erg gecompliceerd lijkt, mis je interessante dingen van het verhaal. Speel Bioshock daarom nog een tweede keer, en het wordt je duidelijk waarom ik het een 10 heb gegeven.
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Interessant verhaal
 • uitgebreid vechtsysteem
 • Minpunten
 • Deel 2 is uitgesteld

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is nou een handig, zo krijg je wel klanten als je zo iets gaat weggeven.

 • das best veel voor weinig :)

 • alsof iemand dit spel wilt..

 • Twijfel nog steeds, als de artikelen over PvP en classes me bevallen ga ik hem denk ik wel pre- orderen.

 • Moddervette mount :O

  Vooral die olifant/mamoet…what ever.

 • @d lentjes wii,  ja dit word een vette mmo :D

 • Beetje overdreven bonussen voor mensen die het pre-orderen.  @Dj lentjes:

  rofl, waarom plaats je een reactie hier als je er toch niks van weet? age of conan wordt ongetwijfeld naast wow en lotro de enige goed lopende mmo.

 • ik vind warhammer online leuker :P

 • Informatie klopt niet helemaal…  Die early access gaat extra geld kosten, in de VS is het 5$, EU was nog niet bekend (voor zover ik weet). Voor de rest gewoon een chille actie voor mensen die preorderen, meteen een siege mammal :)  Kwist overigens niet dat de CE die drinking cape krijgt… Das in principe wel interessant :O Maar khaal liever de 40 euro versie :)


 • het is bijna goedkoper om de collectors edition te kopen, als je daar ook nog 1 maand gratis spelen bij krijgt :P

 • Toch leuk dat er bruikbare extra's in duurdere versies steken, dan ben je er ook effectief nog iets mee. Zolang dat die spelers maar niet teveel voordeel kunnen halen hierdoor tegenover mensen die de gewone versie kochten is alles ok. Je hebt altijd een deel mensen die steeds de collectors edition kopen, voor de uitgever betekent dit meer money dus proberen ze die collector editions zo aantrekkelijk mogelijk te maken zonder er teveel dure extra's bij te steken. Pre orders hoort natuurlijk ook helemaal bij de MMO markt.

 • De vraag is of dit zal lukken tenslote zijn de meeste MMO's mislukt alleen WOW en EverQuest maken veel winst.

 • Archlord maakt ook veel winst maar is bar slecht ;)

 • Dit spel lijkt mij zo leuk, alleen die maandelijke kosten zijn voor mij een drempel, die ik waarschijnlijk net te hoog is…

 • @ER!K: Logischerwijs zitten er ook 30 dagen bij de normale editie. Dat is zo bij elke MMO. Welke editie dan ook.

 • Wanneer komt hij voor de 360? of is dat verhaaltje al weer de deur uit? Ik keek echt zwaaaaaaar uit naar een MMO op de consoles maar ik vraag me af of het wel zal lukken…

 • @ kevad4  Er zijn ook nog een hoop andere. Denk aan gratis mmo's met reclame of Koreaanse shit zoals Lineage 2.

 • Nou, ik zie geen enkele reden waarom dat dit spel uitverkocht zou zijn bij de release… tenzij er maar tien beschikbaar zijn ofzo. Ik ga hem in ieder geval niet halen, ik vond de wereld helemaal niets uitstralen, echt totaal geen sfeer, het blijft allemaal zo gewoon, zo standaard. Daarnaast beviel het vechtsysteem me ook niet zo.

 • Goh, dit was ook echt al maanden bekend…

 • Oude info inderdaad. Ik heb hem al gepre-orderd bij 12game en die informatie staat bij hen al tijdje op de site. De 3 day head start kost 5 euro.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren