1. Gears of War (X360)

Gears of War (X360)

Je zit al 14 jaar lang in een grijzige, sobere cel. Als krijgsgevange van een gewelddadig, buitenaard ras slijt je al jaren lang je dagen door voor je uit te staren. Opeens hoor je wat geluiden buiten je cel en voor je het weet is je stalen deur, die je al 14 jaar je vrijheid blokkeerde, doorgezaagd. Voor je staat een oude strijdmakker die, buiten alle orders om, besloten heeft om jou te bevrijden. Maar je vrijheid komt niet zonder prijs, want je bent hard nodig. Een kwartier geleden zat je nog te lijden in je cel, maar inmiddels vliegen de vijandelijke kogels en bloedspatten je alweer om de oren. Welkom bij Gears of War.

Als je begint met de campaign mode van Gears of War is dit verhaal het enige wat je weet. Je merkt dat de held waarmee je speelt, Marcus Fenix, verbitterd en verhard is door alles wat hij heeft meegemaakt, maar verder weet je alleen dat hij 14 jaar heeft vastgezeten in een cel van de Locust. De Locust zijn de slechterikken in de wereld van Gears of War (hierna GOW genoemd). Ze komen in allerlei verschillende vormen, van kleine rondkruipende wezens tot gigantische spin-achtigen. Een verhaal is je op dat moment verder nog niet duidelijk, maar je afkeer tot deze Locusts zit er vanaf het begin in. Is het een minpunt dat je zo weinig verhaal weet bij de aanvang van het spel? Ik vind van niet. Ik heb gemerkt dat de sfeer in het spel erg goed is. Je krijgt weinig verhaal voorgeschoteld, maar al na een paar cutscenes is het gevoel dat de makers van de game willen overbrengen duidelijk. De maten waarmee je dingen hebt meegemaakt, de verschrikkingen van de Locust, de haat/liefde verhouding met je leidinggevende: het wordt allemaal vrij snel duidelijk. Met name de vaak mooie cutscenes dragen hieraan bij. Je kunt deze scenes skippen, maar ze zijn best de moeite waard om te kijken en ze duren ook niet al te lang.

Niet alleen deze filmpjes tussendoor zijn mooi, ook het spel zelf ziet er grafisch gezien goed uit. De sfeer van de wereld waarin je rondloopt is heerlijk grauw en de textures zijn ook lekker scherp. De maps zijn redelijk gevarieerd en er valt genoeg rond te kijken. Dit rondkijken doe je vooral als je op zoek bent naar de COG-tags waarmee je achievements unlocked, want meestal is het redelijk duidelijk hoe je van punt A naar punt B moet komen in dit spel. Onderweg van dit punt A naar punt B kom je allerlei verschillende vijanden tegen. Om ze te verslaan moet je vaak dekking zoeken achter allerlei muurtjes en objecten en je zult flink terug moeten schieten, maar de Locust tegenstanders zijn niet dom en ook zij maken gebruik van deze mogelijkheden om zich achter te verstoppen. Naast het neerschieten van de tegenstanders is er ook de mogelijkheid om ze dood te slaan met een wapen, ze te executeren en je kunt ze doormidden zagen met de kettingzaag die aan je standaard geweer (genaamd Lancer) zit! Ook dit ziet er weer heerlijk lomp uit.

Tot nu toe alleen maar pluspunten, maar toch zijn er ook minpuntjes aan deze game. Je bent niet alleen, je ziet in een squad van verschillende personages. Deze personages zijn leuk uitgewerkt en als je de cutscenes steeds kijkt dan ontdek je ook dat iedereen z’n eigen persoonlijkheid heeft. Vooral de net iets te lompe Augustus ‘Cole Train’ Cole zorgt voor een aantal grappige momenten. Tijdens de tussenfilmpjes zijn je teammates dus geweldig. Tijdens het spelen zorgen deze teammates er echter voor dat je Gears of War al gauw ombuigt tot Gears of Whore. De A.I. van je teammates is vaak echt slecht en heeft er bij mij dan ook vaak voor gezorgd dat het oudste beroep ter wereld in combinatie met verschillende medische aandoeningen verbaal door de kamer vlogen. Ze gaan regelmatig op achterlijke manieren dood. Tactiek is ze niet echt bekend en vervolgens ben jij de persoon die alle tegenstanders in z’n eentje aan mag gaan pakken. Er is een mogelijkheid tot reviven, maar omdat ze vaak op rare, open plekken ‘down’ gaan is het vaak niet verstandig om ze te reviven voordat alle tegenstanders uit de weg geruimd zijn. Natuurlijk is het logisch dat jij in een game de grote held bent waarom alles draait en dat de teammates slechts een bijrol spelen, maar in dit spel is het soms echt storend. Vooral op de wat hogere moeilijkheidsniveaus waarbij je ze eigenlijk wel nodig hebt.

Ook kun je zelf niet revived worden. Je teammates worden eerst ge’downed’: een status waarbij ze alleen nog langzaam kunnen kruipen, wachtend op jouw hulp. Zelf ga je wel meteen dood. Als je teveel kogels opvangt met je lichaam dan ga je meteen dood, krijg je het menu scherm en kun je vanaf het laatste checkpoint opnieuw beginnen. Dat voelt vaak oneerlijk en onlogisch aan.

Een pluspunt aan deze minpunten is dat er een co-op modus in het spel zit, waarmee je zowel on- als offline met behulp van een vriend de singleplayer kunt doorlopen.

De co-op modus is niet de enige online speelmogelijkheid. Er zijn verschillende varianten om online te spelen. Over het algemeen zijn dit varianten van team deathmatch en ze zijn leuk om te spelen. Het vinden van een match duurde bij mij soms wel wat lang, maar dat kan ermee te maken hebben dat dit spel inmiddels alweer wat verouderd is. Mocht je voor de online ervaring dit spel willen kopen dan kun je beter Gears of War 2 aanschaffen, omdat die nu meer gespeeld wordt. Wil je echter de volledige Gears of War sfeer ervaren, dan moet je dit eerste deel toch even doorspelen en geloof me: dat is absoluut geen straf!

Conclusie en beoordeling

Het spel is dan wat verouderd, maar toch vind ik het een spel die iedere xbox-bezitter een keer zou moeten spelen. Wat betreft sfeer zit het spel heel erg goed en de minpunten die soms erg frustrerend zijn vergeet je al gauw als je weer een tof stuk level hebt gehaald. Toen ik aan dit spel begon wist ik er niet heel veel vanaf, maar ik was absoluut geen voorstander van dit spel. Nu ik de singleplayer volledig gespeeld heb ben ik toch overtuigd van de kwaliteit van deze serie en ga ik gauw beginnen met het spelen van deel twee!
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Sfeer
  • Grafisch sterk
  • Heerlijk lomp
  • Uitdagend voor iedere speler
  • Minpunten
  • A.I. van je squadmembers
  • Speler zelf kan niet revived worden door computer-squad

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren