1. Mario Kart: Double Dash!!

Mario Kart: Double Dash!!

Het begon allemaal in 1992 toen Nintendo zijn eerste Mario Kart spel uitbracht op de SNES. Dit racespel waarin spelers elkaar naast inhalen ook konden afknallen, werd wereldberoemd door de hoge funfactor en de perfecte balans tussen moeilijke tracks en de makkelijke besturing. Omdat elke succesvolle franchise bij Nintendo een vervolg lijkt te krijgen, werd Mario Kart 64 op de lanceringlijst van de Nintendo 64 gezet. Opvallend was dat de balans nog wel in orde was, maar meer overhelde naar het afknallen van de tegenstander. De moeilijkheidsgraad op het gebied van ‘technisch rijden’ lag enkele niveaus lager. Iets wat overigens wél verbeterd werd met de komst van Mario Kart: Super Circuit op de Game Boy Advance, een moeilijkere variant waarbij de besturing wat nauwer bleek te luisteren.

Voor de Nintendo GameCube liet de nieuwe Mario Kart (Double Dash!!) even op zich wachten. Het spel verscheen pas anderhalf jaar na de lancering van de 128bits spelcomputer en werd daarvoor al op enkele shows uitgebreid getoond. De grootste vernieuwing is de optie om met twee karakters op een buggy (dus geen kart meer) plaats te nemen. Met de Z knop kan simpel gewisseld worden tussen karakters. Het ene karakter bestuurt de buggy en de andere gooit met voorwerpen. Een karakter kan geen twee voorwerpen tegelijk dragen waardoor je met een beetje techniek of door het oppakken van dubbele verrassingsblokken toch twee voorwerpen tegelijk tot je beschikking kunt hebben.

De overstap van een kart naar buggy’s en de toevoeging van een extra karakter op die buggy, brengen enkele grote veranderingen met zich mee. Zo ligt de snelheid en acceleratie niet meer aan het karakter dat je kiest, maar aan de buggy. Wel moet in de gaten gehouden worden dat zo’n buggy niet door zomaar elk karakter bereden kan worden. Het grootste karakter dat je kiest (bijvoorbeeld Bowser of Donkey Kong) moet in de buggy passen, het kleinere karakter maakt vervolgens weinig uit.

Doordat de snelheid aan de buggy zelf ligt, is de enige beweegreden voor het kiezen van een karakter (behalve een eigen voorkeur) de speciale voorwerpen die hij of zij kan oppakken. Donkey en Diddy Kong hebben bijvoorbeeld mega bananen tot hun beschikking en Wario en Waluigi kunnen met bommen gooien. Dit terwijl de beide dames in het spel een beschermend hartje kunnen ontvangen en de Koopa broertjes kunnen met drie rode of groene schilden gooien.

Mario Kart: Double Dash!! doet in principe de speelstijl van zijn Nintendo 64 broertje na. De hele stijl is gebaseerd op handelingsnelheid en het omgaan met bepaalde voorwerpen. Gebruik bijvoorbeeld snel een ster als je ziet dat een tegenstander een bliksemschicht heeft of weer rode schilden af met een banaan. Door dit spelletje goed te spelen, kom je verder dan door simpelweg alleen de bochten op de perfecte manier te nemen. Een goed punt aan het voorwerpensysteem is dat de speler die achteraan rijdt vaak waardevollere voorwerpen te pakken krijgt dan de top drie. Hierdoor ontstaat er nog meer chaos tijdens de race.

De tracks roepen overigens ook om een dergelijke speelstijl. Enkele lange, moeilijke tracks zijn bijvoorbeeld te vinden in de Star Cup (DK Mountain), maar het wordt pas echt moeilijk in de Special Cup (met onder andere een prachtig vormgegeven Dino Dino Jungle en het bekende Rainbow Road). Helaas zijn dit in totaal slechts vier tot zes tracks en dat is natuurlijk veel te weinig. Overigens is voor het betere bochtenwerk wel weer gedacht aan de ‘powerslide’ die ditmaal bereikt kan worden door met het achterste karakters aan de linker- of rechterkant te hangen.

De rest van de tracks roept wel affiniteit op met de hele Mario serie en is vooral leuk en grappig vormgegeven. Natuurlijk is hier niets mis mee. In de Mushroom Cup is de track Baby Park te vinden waarin de spelers zeven korte, ovale rondjes rijden. Dit is veruit de leukste race om met vier of meerdere spelers van hetzelfde niveau te spelen: actie en chaos gegarandeerd!

Toch doet het spel niet alles goed. Mario Kart is audiovisueel gezien niet eens sterk verbeterd, al wint het wel aan detail in de éénspelermodus. Ook qua te openen tracks en karakters doet Nintendo het zuining aan, met slechts een aantal vrij te spelen cups, karakters en buggy’s. Helaas zijn de Mario Kart 64 tracks nergens in het spel te bekennen, iets wat wel het geval was in Super Circuit, waar de speler de SNES tracks kon openen.

Conclusie en beoordeling

Op het gebied van de extra’s doet MK: Double Dash!! zichzelf dus tekort. Het spel is met vier of meer spelers enorm prettig om te spelen, maar iemand zonder deelnemende vrienden komt met dit spel nauwelijks aan zijn speelse trekjes.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Fantastisch met vrienden
 • Lijkt op zijn voorgangers
 • Minpunten
 • Alleen fantastisch met vrienden
 • Lijkt op zijn voorgangers

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Minpunten: lijkt op zijn voorgangers?!? Unreal lijkt ook op zen voorgangers, metal gear solid ook hell, elk vervolg lijkt op zijn voorganger. Techniek een 6 vind ik ook veel te laag. Het spel draait altijd 60 frames per seconde zonder schokjes, het geluid is goed en het werkt. Er zijn ook nog eens ongelofelijk veel kleuren gebruikt in het spel.

 • Ik vind het inderdaad een 7 waard. Het is een goed spel, maar niet zo verschrikkelijk goed. Goede review!

 • Multiplayer is echt super, singpleplayer echt super saai. Maar goed, dat staat ook in deze recensie.

 • Ik vind het vet , het moet minstens een 8 verdienen .

 • speelplezier een 7???? Beetje raar denk ik

 • Minstens een 8, het speelt als eh ja als Mario Kart

  Misschien niet de origineelste game maar tot nu toe is nog niemand er in geslaagd een betere te maken

 • deze mot minstens een 8 krijgen, aangezien het wel heel slick en goed rijdt en het supermultiplayer is

 • inderdaad

  het is egt een heel leuk spel.

 • maroi kart spelletjes blijven de leukste kartspelletjes! al kwam voor mij persoonlijk de muppet race mania (ps1) erg dicht in de buurt. dit spel is echt gaaf! lekker combineren van characters…en de 150 cc special cup is erg lastig voor mij :)

 • ik ben echt goed in MK spellen

 • deze was echt leuk om te spelen, nog steeds trouwens

 • ik ga het kopen willen jullie me een tip geven waar het het goedkoopst kan.(d)

  bai

 • nog een reactie uit 2008!

 • Nu een uit 2009

  Tof spel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren