1. Bionic Commando (PC)

Bionic Commando (PC)

In deze tijden van crisis is een vaste baan behouden van levensbelang. Daarom is het belangrijk om te laten zien dat je de beste bent in je vak, dat je onvervangbaar bent. Maar het meest belangrijke: zorg dat je zo min mogelijk concurrentie hebt. Spiderman had nooit last van dit laatste geval, hij was de enige superheld die aan een web slingerde en vijanden uitschakelde door een flink trap in het gezicht. Zo heeft Superman bijvoorbeeld concurrentie van Wonderwoman en Fantastic Four die, welja, die moeten het delen met z’n vieren. Tijden zijn echter veranderd en Nathan Spencer is weer uit de bak gekomen, flink chagrijnig en klaar om kont te schoppen terwijl hij slingert aan zijn bionische arm.

We volgen in BC het verhaal van Nathan ‘Red’ Spencer die, zoals ik al eerder zei, net uit de gevangenis komt. Volgens de planning zou hij die dag geëxecuteerd worden, maar planningen zijn er om te veranderen. Terroristen vallen namelijk Ascension City aan met nucleaire wapens en volgens de Intel is iedereen dood. De voormalige werkgever van Nathan, genaamd Joe, haalt hem daarom uit de bak om te infiltreren in de stad en erachter te komen waarom ze in godsnaam de metropool hebben gebombardeerd. Onderweg zul je vaak met Joe en anderen uit je verleden botsen, vijf jaar voor de gebeurtenissen in BC was alles niet zo pais en vree voor Nathan. De bionische commando’s waartoe hij behoorde werden verbannen, omdat ze een gevaar voor het volk zouden zijn. Velen kwamen in opstand, vluchten het land uit of werden vermoord. Nathan werd echter opgesloten en zou voor zijn daden de doodstraf krijgen, daden die hij nota bene van Joe als opdracht kreeg. Dit zorgt voor een leuk uitgangspunt, maar soms zijn de ruzies tussen die twee wel erg overdreven.

Niet alleen zijn sommige ruzies een tikkeltje ruig, maar voornamelijk de gevechten tussen Nathan en de terroristen kunnen uitlopen op een stevig potje vliegen, vallen en niet meer opstaan. Door de bionische arm van Nathan kun je namelijk niet alleen als een Spiderman door de stad heen slingeren, maar ook vijanden en objecten oppakken. Zo zul je je uitermate machtig voelen als je een auto de lucht in slingert, omhoog springt en het met een smak tegen een groep soldaten mept. Of als je een nietsvermoedende vijand grijpt met je arm, omhoog slingert en gooit tegen zijn vriendjes. Vooral de geluiden als je iemand een ravijn in gooit, een auto laat ‘vallen’ of een dodelijke Leap of Faith uitvoert zijn werkelijk fenomenaal. Vooral de laatste is heerlijk bruut. Deze kun je uitvoeren als je je van een grote hoogte laat vallen en dan een schokgolf veroorzaakt door je ijzeren schoenen en een oersterke vuist. Halleluja!

De ijzeren schoenen die je draagt zijn niet alleen handig om schokgolven mee te creëren, ze zorgen er ook voor dat je niet doodvalt als je van honderden meters naar beneden dondert. Er zijn natuurlijk wel plekken die te hoog zijn, zoals ravijnen en ander gebied dat niet deel uitmaakt van de game, maar dat neemt niet weg dat het verrekte handig is. Ze hebben echter wel een nadeel, als je in water beland dan drijf je er niet zo goed mee, ook mede mogelijk gemaakt door je bionische arm. Zo kom je al vrij snel in het spel in immense levels die zijn ondergelopen en dat maakt het heel lastig om niet telkens kopje onder te gaan. Daarnaast is er ook nog een grote hoeveelheid snipers die je het extra lastig maken. Hier komt goed naar voren dat de game niet zomaar is voor de groep gamers die snel opgeeft, want je zult vaak, heel vaak, dood gaan. Vooral vechten en ondertussen je arm gebruiken kan voor lastige situaties zorgen, want je moet niet alleen mikken om te schieten, maar ook om te slingeren. Je moet dus constant kijken waar je je arm op gebruikt, routes bepalen en goed de afstand inschatten tussen twee objecten. Je arm heeft immers geen omgelimiteerd bereik.

Naast het vechten met je arm kun je ook verschillende wapens gebruiken, waarvan je er drie op het moment kunt dragen. Je pistool, die je altijd bij je hebt en waarvoor het meeste munitie beschikbaar is. Je granaten die heel effectief zijn bij sterkere vijanden, die alleen dood kunnen door middel van zwaar geschut en ten slotte nog een speciaal wapen. Deze speciale wapens worden door middel van droppings naar jou toegeschoten en variëren van machinegeweren tot rocket launchers. Je zult echter wel zuinig om moeten gaan met je wapens en munitie, dat laatste is namelijk schaars en je arm gebruiken is vaak verstandiger dan als een Rambo er op los schieten. Grote groepen van soldaten zijn bijvoorbeeld makkelijker uit te schakelen als je er een auto of rots op gooit, dan ze allemaal één voor één dood te schieten.

Naast de gewone soldaten en sterkere vijanden zijn er ook nog eindbazen, waarbij ik vrij vaak even moest slikken. Ze zijn niet zo ‘klein’, om het maar zo te noemen. Neem bijvoorbeeld een eindbaas waarbij een grote SUV even groot was als zijn oog, hoe wil je die ooit verslaan? Nou, met auto’s gooien dus, een alledaagse bezigheid. De meeste gevechten met de eindbazen zijn zo episch dat je ze graag nog een keer wilt spelen en dat is ook iets om aan te raden. De game is namelijk niet heel erg lang, ongeveer 6-7 uur, en veel replay-waarde is er ook niet te vinden. Je kan wel verzamelaartje spelen en alle 8-bit icoontjes vinden, maar als je een level herspeelt worden die gereset. Dus als je er eentje mist dan zul je het hele level opnieuw moeten doen en weer die icoontjes moeten zien te grijpen, en om dat een eitje te noemen is een grote leugen. Ze liggen, staan en vliegen vaak op de meest onmogelijke plaatsen waarbij je flink je best moet doen en veel geluk moet hebben wil je ze zien te grijpen.

Om de replay-waarde wel op te hogen heeft de ontwikkelaar GRIN een zeer vermakelijke multiplayer erin gezet. Het is niet dat je voor maanden zult spelen, maar het is zeker weten leuk voor een tijd. De modi zijn ook niet om je vingers bij af te likken of om naar huis te schrijven, gezien er alleen Deathmatch, Team Deathmatch en Capture the Flag is. Wat wel weer leuk is, is dat iedereen natuurlijk de bionische arm heeft en je overal om je heen moet kijken, want je wilt geen vijftig kilo aan staal in je hersenen hebben zitten als je op het punt staat om te scoren. Ook geeft het veel voldoening als iemand je net omhoog wilt meppen en jij slingert jezelf om het laatste moment weg, legt nog een granaatje neer en ziet je slachtoffer in rook en enorme schaamte opgaan.

Wat wel jammer is, is dat de graphics in de multiplayer moeten inleveren, vooral als je ziet wat moois de singleplayer te bieden heeft. Zo zul je daarin door de meest prachtige gebieden slingeren, zoals natuurparken, ravijnen, grotten en gedetailleerde steden. Vooral de lichteffecten en kleine dingetjes maken het vooral waard om even stil te staan, laat staan de Physx-effecten. Als je bijvoorbeeld een hoop losse rotsblokken hebt en je de onderste eruit trekt, dan stort de rest neer. Ik miste alleen wel de mogelijkheid om AA aan te zetten en andere settings te veranderen die toch wel vanzelfsprekend zijn bij PC-games. Toch maken de positieve kanten van deze game het een must-have voor de slingerfans!

Conclusie en beoordeling

Bionic Commando doet een hoop goed. Het heeft een heerlijke gameplay die vloeiend werkt na een tijdje oefenen, heeft prachtige graphics, heerlijke audio en geeft je simpelweg een gevoel dat jij de man bent. Daarnaast staat echter wel dat de singleplayer niet al te lang is, de multiplayer de originaliteit en diepang mist en een paar rare beslissingen van GRIN een hoger cijfer in de weg staat. Houd je echter van slingeren, schieten en auto’s gooien, dan is dit zeker een koop waard, of anders op z’n minst een weekje huren.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Slingeren
 • Vloeiende combat
 • Machtig gevoel
 • Audiovisueel
 • Vermakelijke multiplayer...
 • Minpunten
 • Rare beslissingen
 • Kort
 • Weinig replay-waarde
 • die diepgang mist

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gefeliciteerd. Ookal ken ik niemand:-)

 • Gefeliciteerd!

 • Gefeliciteerd, al had ik liever zelf gewonnen. =P

 • gefeliciteerd:)

 • Gefeliciteerd. Ookal ken ik niemand:-)

 • Gefeliciteerd alle drie!

 • Gefeliciteerd!

 • Gefeliciteerd yaw!

 • Gefeliciteerd!

 • gratz :)

 • Congrats, maar alweer onbekende mensen voor mij.

 • Gefeliciteerd. Ookal ken ik niemand:-)

 • Gefeliciteerd, jammer dat er vrijwel nooit een bekende wint, met uitzondering van een paar. En Heidra gun ik het niet, die gast is echt een mongool.

 • Gefeliciteerd

 • gefeliciteerd, en veel plezier drmee

 • Gratz :p

 • gefeliciteerd !!!

 • Congratiulas, non necesse est possum homo homini lupus est ferre.

 • Wat Camillus zegt.

 • Is Heidra niet dat persoontje dat vriendjes was met de vreselijkste leden op IG zoals EagleRaven? If not, sorry. Anderen sowieso gefeliciteerd :).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren