1. Grand Theft Auto: Vice City (PS2)

Grand Theft Auto: Vice City (PS2)

‘The job always comes first.’ Dat zal vast en zeker de eerste gedachte zijn geweest van Thomas ‘Tommy’ Vercetti. Na vijftien jaar in de nor te hebben gezeten als gevolg van een ware slachtpartij, wordt het tijd voor ‘The Harwood Butcher’ om uit Liberty City te vertrekken en naam te gaan maken in de verdorven metropool Vice City. Zon, zee, strand, vrouwen, drugs en een kribbige psychopaat die je overhoop knalt als je ook maar in zijn richting durft te kijken. Een perfecte basis voor een leuk avontuurtje, toch?

Helaas voor Tommy loopt zijn eerste klus volledig in de soep en moet hij als de wiedeweerga aan de slag om alles recht te zetten. Kleine meevaller is dat hij er niet geheel in zijn eentje voor staat en wegwijs wordt gemaakt door een neurotische schijtlijster van een advocaat, Ken Rosenberg genaamd. Dat is ook wel nodig, want met Vice City krijg je een aanzienlijk gebied ter beschikking waarin je kan doen en laten wat je wil. De zonnige stad is gebaseerd op het Miami van de jaren ’80 en bestaat uit verschillende gebieden met ieder hun eigen kenmerken en sfeer. Terwijl je je op het ene moment tussen prachtige hotels en nachtclubs bevindt, sta je op het andere moment tussen krotten die bij de eerstvolgende windvlaag hoogstwaarschijnlijk zonder pardon worden weggevaagd. De kloof tussen arm en rijk is duidelijk zichtbaar en erg goed in de game verwerkt. Daarnaast is de stad ook erg levendig. Overal zie je voetgangers en weggebruikers, gasten die op de vlucht zijn voor de ijzeren vuist der wet en zelfs bendeoorlogen komen regelmatig voor. Het is dan ook erg tof constant iemands bezigheden te bespeuren, terwijl je bezig bent met het een of ander. Zoals gezegd biedt de stad talloze mogelijkheden. Een lekker ritje maken met de auto of op de motor, mensen tegen de vlakte slaan, winkels beroven, het kan allemaal. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende missies die de game rijk is.

Deze missies zijn er in alle soorten en maten. De ene keer is het de bedoeling een aantal juryleden te intimideren, de andere keer moet er op een niet al te subtiele wijze een pornofilm gepromoot worden en weer een andere keer dien je een complete bankoverval voor te bereiden en uit te voeren.

Qua diversiteit met betrekking tot de missies zit het dus wel snor en het zorgt er ook voor dat de game geen moment saai wordt. De bijbehorende besturing steekt ook prima in elkaar en zorgt vrijwel nooit voor problemen. Misschien nog wel leuker dan de missies, zijn de opdrachtgevers. Deze hebben stuk voor stuk een ‘aparte’ persoonlijkheid en zullen als kind vast meer dan eens op hun hoofd zijn gevallen, wat van tijd tot tijd een aantal humoristische momenten oplevert. Naast de missies kun je je ook bezighouden met allerlei randzaken, zoals deze ook in Grand Theft Auto III aanwezig waren. Denk daarbij aan het verzamelen van Hidden Packages, het voltooien van Rampages en Unique Stunt Jumps, een bijbaantje als taxichauffeur of een carrière als ambulancebroeder. Nieuw is echter de mogelijkheid om verschillende panden en bedrijven op te kopen. Zo is het mogelijk een nachtclub, een drukkerij en zelfs een ijsfabriek voor een leuk bedrag over te nemen. Hier kun je vervolgens weer verschillende missies doen en zal er geld worden gegenereerd dat je dagelijks kan komen ophalen. Een erg toffe toevoeging die de speelduur van de game aanzienlijk verlengt.

Tijdens al deze bezigheden is het handig een flink arsenaal aan wapens bij je te hebben, aangezien er genoeg lugubere figuren zijn die jou maar al te graag uit de weg willen ruimen. Ook hier wordt maar weer eens duidelijk hoe divers de game is. Er zijn namelijk meer dan dertig verschillende wapens te vinden. Van een boksbeugel tot een kettingzaag en van een pistool tot een raketwerper, je kan het zo gek niet bedenken of het is wel in de game te vinden. Mocht je dus mot krijgen met een plaatselijke bende, een willekeurige voorbijganger of oom agent, zorg dan dat je de middelen hebt hen het zwijgen op te leggen. Met name de kettingzaag is een leuk alternatief om iemand in zijn eigen bloed te laten zwemmen. Al deze wapens zijn wederom te vinden bij de verschillende vestigingen van Ammu-Nation. Naarmate de game vordert, zullen er steeds zwaardere wapens beschikbaar komen. Wil je de boel echt op zijn kop zetten en zorgen voor een beetje paniek in de tent, dan is een bezoekje aan de heer Phil Cassidy een goed idee. Deze gestoorde patriot met een grote voorliefde voor zwaar geschut heeft alles wat je nodig hebt voor een beetje pret.

Hoewel bovenstaande zaken stuk voor stuk uitstekend zijn uitgewerkt en voor het nodige vertier zorgen, zit de kracht van Vice City in de sfeer die de game uitstraalt. Wanneer je in je cabriolet over Ocean Drive rijdt terwijl je in de verte de zon langzaam onder ziet gaan, waan je je echt in de zonnige metropool. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door de briljante soundtrack. Alle klassiekers van de jaren ’80 zijn te horen op de verschillende radiozenders, welke sterk uiteenlopen. Michael Jackson, Bryan Adams, The Buggles, Ozzy Osbourne, Iron Maiden, Toto, A Flock Of Seagulls, Nena, alle bekende artiesten zijn met hun grootste hits op de radio te horen. Er zit voor ieder wel wat wils bij en het is dan ook toeristentip nummer één om een ontspannen ritje in de auto of op de motor te maken met een lekkere plaat op de achtergrond. De uiterlijke verschijning van de game weet in combinatie met de heerlijke muziek een perfecte sfeer te creëren, een sfeer die je gewoonweg niet los wil laten. Daarvoor verdient Rockstar North een groot compliment!

Conclusie en beoordeling

Na Grand Theft Auto III is het ontwikkelaar Rockstar North met Grand Theft Auto: Vice City wederom gelukt een huzarenstukje van formaat af te leveren. De prachtige sfeer, de uitgebreide gameplay, de diverse missies en de geweldige soundtrack zorgen ervoor dat je wel een tijdje zoet bent met de game. Mocht je dus nog steeds twijfelen over een leuke vakantiebestemming, boek dan zo snel mogelijk een vlucht naar het zonovergoten Vice City!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geweldige sfeer
 • Gevarieerde missies
 • Toffe personages
 • Briljante soundtrack
 • Altijd wel iets te doen
 • Minpunten
 • Niets noemenswaardig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is best een apart concept, meestal knal je die beesten af:P

  Maar het lijkt me toch wel wat…

 • Klinkt steeds beter en beter. Weird, maar wel lekker.

 • Gadver

 • Best wel orgineel bedacht, maar het lijkt me eigenlijk best wel saai.

 • Wel apart, wil wel weten hoe de gameplay eruit ziet, ff wachten op een filmpje.

 • beetje apart en niet mijn type game maar het ziet er wel wreed uit :)

 • @Broodje_Kroket: Waarom zou je nu al kunnen zeggen dat het saai is, als alleen dit en een teaser beschikbaar is?

 • Doet me denken aan Spider, die ik heel wat jaren terug op de PS1 speelde :P

 • Hmm, gedurfde stijl, apart, maar toch niet mijn ding denk ik :) we wachten af..

 • hmmmm ziet er wel interessant uit:P

 • Mischien het proberen waardt?

 • orgineel :)

 • Klinkt idd wel orgineel

 • Apart, dit lijkt me heel leuk. Wanneer komt ie uit?

 • Ik heb sowieso een hekel aan spinnen, en geen Wii, en ben niet van plan er eentje te halen. Maar voor iedereen die wel een Wii heeft, en die geen hekel aan spinnen/insecten heeft is deze game prima denk ik =P

 • Klinkt erg goed en origineel, ik ben zeer benieuwd!

 • zeer origineel moet ik zeggen…

 • Wel orgineel en lijkt me wel intressant

 • we zullen zien.

 • WTF ? (A)  Best wel tering vet ;o

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren