1. Guitar Hero: World Tour (X360)

Guitar Hero: World Tour (X360)

Voor velen onder ons is drummen of gitaar spelen slechts een droom, een enkeling hiertussen heeft er daadwerkelijk talent voor. Voor al deze personen is Guitar Hero een geschenk uit de hemel, wie kent deze wereldberoemde serie zo onder hand niet? Toch is Guitar Hero, waar de titel van wél doet vermoeden, niet alleen maar gitaar spelen. Nee, ook de drummers, bassisten en zangers komen aan hun trekken met deze - op zijn zachtst gezegd - geweldige game.

Voor de mensen die de afgelopen jaren onder een steen hebben geleeft; met Guitar Hero kan je met een plastic gitaar die op je spelcomputer is aangelosten de mooiste nummers spelen. Dit doe je door op het juiste moment op de juiste knoppen te drukken, want zodra je dit niet doet zal de gitaar niet meer te horen zijn in het door jou gekozen nummer. Tenminste, dit tot eind 2008. Toen kwam er verandering in de Guitar Hero-serie. World Tour was destijds de subtitel van de nieuwste game uit de Redoctane studio. De vraag bleef wat dit nou precies inhield. Het werdt snel duidelijk, in de nieuwste telg uit de serie kan je niet alleen gitaar spelen, nee, er is nu ook een drumstel, een microfoon en bassgitaar beschikbaar. Door deze enorme toevoeging spreekt de game gelijk een stuk breder publiek aan. Toch is deze uitbreiding niet bedacht door Guitar Hero ontwikkelaar Neversoft, maar al eerder door Harmonix in de andere bekende gitaar-game Rock Band.

Eigenlijk wou ik nu beginnen over de gameplay, maar in principe hoef ik daar geen woorden aan vuil te maken want deze is nog steeds hetzelfde als in de eerdere versies én is nog steeds even leuk. Deze keer wordt het stiekem nog leuker, want het is natuurlijk een hilarisch geluid als een vriend zó vals zingt dat zijn stem gewoon blokkeerd. Nóg leuker is het als er een andere vriend werkelijk op het drumstel staat te rammen omdat het niet wil lukken en zijn drumstokken breken, ja ik heb het hier inderdaad over Thomas Heinen. Dit hoeft echter niet altijd zo leuk te zijn, want wanneer je met z'n tweeën of in een groepje speelt waarvan één super slecht bezig is kan dit tot gevolg hebben dat hij zó slecht speelt dat je gewoon game-over bent en je helemaal opnieuw kan beginnen. Jammer en verspilde moeite van de overige mensen die meedoen. In dit soort situaties, wanneer je helemaal in het 'rood staat' - nee we hebben het hier niet over geldzaken, in het rood staan betekend gewoon dat je slecht bezig bent - heb je er een flinke kluif aan om weer enigzins in het groene gedeelte terecht te komen, wat vanzelfsprekend betekend dat je goed bezig bent. Een andere optie is natuurlijk om degene uit je band te kicken en er een beter iemand voor in de plaats te zetten.

Een carriere-modus is uiteraard aanwezig in Guitar Hero: World Tour. Erg vernieuwend is hij niet, maar dat was ook niet te verwachten. Je kunt aan het begin kiezen of je een drummer, gitarist, zanger of bassist bent. Daarbij kan je je aansluiten bij een band, maar natuurlijk is er ook een optie om zelf een band te creëren. Hierin kan je ook je eigen personages maken wat voor mij heel verassend kwam, want dat zou je niet verwachten in een game als Guiter Hero. Het maken van je personage gaat ook nog dieper dan je zou verwachten, werkelijk alles kan aangepast worden. Je haar, gezicht, kin, neus, oren, haren, kleding, vorm van je gitaar, kleur van gitaar, had ik haar al gezegd? Vanzelfsprekend ben je in het begin van de game nog niet zo bekend, waardoor je kleine optredens hebt op feestjes in bijvoorbeeld achtertuinen. Uiteindelijk, wanneer je steeds verder komt en beter wordt, zal je grotere optredens krijgen in grote concertzalen en arena's, soms zelf in het buitenland. Natuurlijk krijg je ook steeds moeilijkere nummers, waarmee je steeds meer geld verdient. Per nummer verdien je namelijk geld, je kunt hiermee verschillende spullen voor je band kopen zoals nieuwe gitaren of een nieuw outfit. Persoonlijk vind ik dat een 'niets-toevoegende-toevoeging' want je hebt er geen reet aan.

Verder is de game een stuk realistischer geworden. In de vorige delen zag je nog al eens wat vage dingen op het podium gebeuren, denk maar eens aan een zwevende of brandende gitaar. Dit soort 'extra's' zijn nu uit de game gehaald en dat maakt het stuk echter, waardoor het ook een stuk leuker wordt. Daarnaast vind ik persoonlijk de tracklist echt super vet, de nummers die in Guitar Hero: World Tour zitten zijn helemaal naar mijn smaak. Althans de meeste dan, soms zitten er ook liedjes in waarvan je denkt; hoe kan iemand dit in vredesnaam mooie muziek vinden? Denk maar aan de echte hardrock. Toch kreeg ook bijvoorbeeld onze eigen Nederlandse Anouk met haar nummer Good God een plekje in Guitar Hero: World Tour en ook Michael Jackson mag niet ontbreken. Door de fijne gameplay en de vele nummers ligt replay waarde in de game ook erg hoog.

Het is natuurlijk ook algemeen bekend dat Guitar Hero grafisch geen denderende game is. Toch ligt dit nu een beetje anders, behalve het publiek ziet alles er prima uit. Je personage is goed uitgewerkt en de verschillende instrumenten mogen er ook zijn. Verder zitten er in de game een aantal bekende mensen verwerkt, bijvoorbeeld Ozzy Osbourne, in het spel lijkt hij echt super goed op hoe hij er daadwerkelijk uitziet en dat is zeker een complimentje waard. Tijdens het spelen van een nummer wordt het allemaal wat minder, maar op die momenten gaat je aandacht wel het laatste uit naar alles wat op de achtergrond gebeurd. Verder zijn er in het begin - misschien ééntje tussendoor - en aan het eind een paar cutscenes, deze zijn meestal grappig en leuk in elkaar gezet. Ze zijn weliswaar getekend, maar zien er ook prima uit.

Als laatste bevat Guitar Hero: World Tour ook nog een online multiplayer. Hierin kan je tegen elkaar strijden, maar daar klopt werkelijk geen bout van. Iedereen heeft namelijk een verschillende moeilijkheidsgraad, als ik met medium online ga en de ander heeft de game op hard staan krijgt hij natuurlijk sowieso al veel meer punten waardoor ik nooit van hem zou kunnen winnen. Toch is het wel vermakelijk als je samen met een vriend online kan gaan spelen, je mag dan hopen dat hij wél op hetzelfde niveau zit als jij, maar dat even terzijde. Verder kan je online ook nog met een hele band spelen, dus drum, gitaar, bass en zang. Dit is een soort vervanging voor de gitaarduo's. Toch wordt het online af en toe verstoord door het bekende probleem; mensen die zomaar afhaken en uit de game stappen. Dit kan natuurlijk net als met sportgames net als jij lekker bezig bent gebeuren, erg jammer...

Conclusie en beoordeling

Guitar Hero is game die puur voor vermaak is. Er zit geen verhaal of ander poespas omheen, want dat past er ook totaal niet bij. In World Tour kan je behalve gitaar spelen ook nog andere instrumenten kiezen en dat is een leuke toevingen. Ook vind ik persoonlijk dat er een paar geweldige nummers in de game zitten die altijd leuk blijven om te spelen. Toch is de game op zijn grafische aspect nog steeds niet super en voegen sommige dingen in de game totaal niets toe.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geweldige tracklist
 • Vertrouwde gameplay
 • Nieuwe instrumenten
 • Pure fun
 • Minpunten
 • Grafisch geen topper
 • Mensen die een online game verlaten
 • Extra dingen kopen voor je band voegt niks toe

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hopen dat het goed word :D

 • Raar ze menen het echt, ze wille echt een positie in de gamingwereld.

 • enja, wrm ook niet =)

 • Best wel slim om in SCi te investeren. Tomb Raider: Underworld, wordt voor mij absoluut een topper dit jaar en Hitman en Deus Ex zijn ook altijd wel leuk geweest. Dus goede zet Warner Bros!

 • Daaamn dat is veel geld.

 • ik heb game play gevonden van GTA IV LINK = http://www.youtube.com/watch?v=RfiB3SbXZrQ

 • Sci op weg naar de top :P

 • Interessante zet van Warner Bros. Hopelijk wordt Tomb Raider ook echt zo'n succes als zij hopen.

 • Goed dat ze deze steun geven.

 • Die Tomb Raider wordt vast een cliché worden jullie nooit is gek van het zelfde?, mischien ligt het aan mij maar ik wil toch wel wat nieuws.

 • GTA IV is te dawnloade voor xbox 360

 • Meen je dat nou?

 • Intressant van Warner Bros…

 • Het zou wel mooi zijn als SCi door deze steun van Warner Bros erweer bovenop kan komen.

 • Multum interessantum est, necesse est videre.

 • Hopen maar dat het nu beter gaat!

 • Als WB er zoveel geld instopt dan betekent het gewoon dat WB veel vertrouwen heeft in dit bedrijf.

 • Warner Bros Home Entertainment is even intrssnt als de zoo… Dat is zo zwak geworden de laatste 5 jaar, net als de zoo dus :)

 • ja verwacht niet veel van warner, veel goeie games hebben ze niet

 • Slim van Warner Bros, niet zozeer om Hitman of Tomb Raider, maar ik denk dat Deus Ex echt een best-seller gaat worden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren