1. Call of Juarez: Bound in Blood (PS3)

Call of Juarez: Bound in Blood (PS3)

“Call of Duty is al jaren één van de populairste reeksen als het op shooters aankomt … “. “Erm, je bent verkeerd!”. “Wat klets je nou? Laat me met rust!”. “Dus waar was ik gebleven? Oh ja; “Call of Duty is met de laatste game teruggekeerd naar de Tweede Wereldoorlog… “. “Je bent verkeerd zeg ik je!” “Dan moet jij mij eens vertellen wat ik verkeerd doe, meneertje wijsneus.” “Wel, het is Call of Juarez dat je aan het reviewen bent, en niet Call of Duty!” “Kon je dat niet eerder zeggen?” “Dat probeerde ik, maar…” “Jaja, ik weet het. Sorry lezers. Even een foutje, onze excuses voor dit misverstand.” “Wat ben jij een dommerik!” “Jaja, 't is al goed.”

Call of Juarez: Bound in Blood is geen vervolg op het eerste deel. Het speelt zich enkele jaren voor het origineel af. Daarmee is de game geen vervolg, maar een prequel. Het verhaal gaat over drie broers; Ray, Thomas en William McCall. Ray en Thomas vochten beiden in de burgeroorlog maar besloten te deserteren om hun familie te beschermen. Eenmaal thuis aangekomen blijkt dat hun moeder vermoord is en hun huis zwaar beschadigd. Ray had al eerder geruchten gehoord over een Azteekse schat, net buiten Juarez. Hiermee zouden ze hun ouderlijk huis weer kunnen opbouwen. Doordat er een vrouw in het spel komt, is hier al snel geen sprake meer van. De band tussen de broers zal zodanig op de proef gesteld worden.

Het verhaal in de game is boeiend en kent enkele onverwachte momenten. Omdat je met twee van de drie broers kunt spelen, kun je de game op twee manieren spelen. Bij het begin van de meeste levels kan gekozen worden om te spelen met Ray of Thomas. Ray is een echte schietmaniak, zijn levensmotto staat op zijn gezicht af te lezen; “Met twee pistolen in de hand(en), knal je door heel het land”. Hij kan dynamietstaven gebruiken en hij is een ware revolver– en shotgunheld. Hij kan ook twee revolvers vasthouden en deuren kan hij moeiteloos intrappen. Thomas is het “stillere” type. Deze broer kan erg goed overweg met zowel werpmessen als pijl en boog. Goed kunnen klimmen is ook één van zijn eigenschappen. Moeilijk bereikbare plaatsen kan hij bereiken door zijn lasso uit te gooien en te klimmen. William is de niet speelbare broer. Hij is een erg gelovig man en doet er alles aan om zijn broers op het rechte pad te houden, maar hij slaagt er eigenlijk nooit in. De voiceacting zit wel goed in elkaar maar helaas heb ik mijn wenkbrauwen wel moeten fronsen. Ooit al een indiaan met een Amerikaans accent horen praten? Ik niet hoor, maar in deze game is dit wel het geval. Het klinkt gewoon raar. De bewegingen van hun lippen had ook veel beter gekund. De personages kunnen hun mond amper horizontaal bewegen, en dit ziet er gewoon vreemd uit.

De missies zijn redelijk gevarieerd, maar voor de hand liggend. Ga van punt A naar punt B, dood de leider van de bende, haal de gestolen goederen terug, enz. Het hoofdverhaal is redelijk lineair, pas als je iedereen hebt gedood, kun je verder met je doelstelling. Naast de missies van het hoofdverhaal kun je ook zijmissies aanvaarden om extra geld te verdienen. De zijmissies zijn op één hand te tellen. Ofwel de leider van een dievenbende omleggen, gestolen goederen terug te brengen of mensen beschermen. In de vele missies kom je in veel verschillende omgevingen terecht. Van de kleine stadjes in Mexico tot in de bossen van de indianen. De sfeer in die omgevingen zit goed in elkaar. In de steden van Mexico zijn kleine wervelwindjes te zien die zand op doen waaien. Door de wind wiegen de planten en struiken mee. Vaak zul je één tegen één duels moeten spelen als je bijna een vijand gedood hebt. Dan vragen ze om een eerlijk gevecht. Het doel is om zo snel mogelijk te schieten als je een bel hoort. Met de linkerstick beweeg je je personage en met de rechterstick grijp je naar je revolver. Altijd spannend om te zien wie er het eerst zijn wapen trekt. Jammer genoeg worden deze duels later in het spel niet zo spannend en leuk meer. Als het kon zou je ze liever willen mijden.

Geld dat je opraapt van gedode vijanden of zelf verdiend kun je gebruiken om wapens of munitie te kopen bij de wapenhandelaar. Hoe verder je in het spel vordert, hoe betere wapens je kunt kopen. Natuurlijk kun je ook de wapens van gedode vijanden gebruiken maar die zijn meestal roestig en hebben minder schietkracht dan nieuwe wapens. Je zult veel wapens vinden in de hele game; pistolen, geweren, mini-guns en vele andere. Lampen dienen hier niet om licht in de duisternis te brengen, maar om de boel in brand te steken. Als je erop schiet of ze weggooit loopt de olie eruit en begint er vuur te branden.

De game zit boordevol actie. Eens je voldoende vijanden hebt neergeschoten kun je de concentratiemode activeren. Dit is bij de twee broers allebei anders. Met Thomas is het de bedoeling om zo snel mogelijk alle vijanden één voor één neer te schieten voor de tijd om is. Bij Ray moeten met de linkerstick zoveel mogelijk vijanden geselecteerd worden om ze dan als een ware Rambo met je beide pistolen van het leven te beroven. Je zult vaak met de andere broer, hangt ervan af welk personage jij bent, samen een deur moeten intrappen. Eens de deur ingetrapt, word automatisch de concentratiemode geactiveerd. Zoveel mogelijk vijanden uitschakelen is hier de boodschap. De actie wordt jammer genoeg vaak verstoord door het matige coversysteem. Als je bijvoorbeeld naar een kist loopt, dan gaat je personage automatisch in dekking. Dit haalt gewoon het tempo wat uit de actie. De game heeft eigenlijk alles wat een goede Westernfilm ook heeft; actie, schietgeweld, indianen, verraad, liefde, en noem maar op.

Tegenwoordig hebben vele games een multiplayermodus en Call of Juarez: Bound in Blood is geen uitzondering op deze regel. Er is te kiezen uit vele klassen met elk hun specifieke eigenschappen. De ene class kan afgezaagde shotguns hanteren en de andere class kan dynamietstaven gooien. Sommige van de klassen zijn al beschikbaar, maar de rest moet je vrijspelen door spelers om te leggen of matches te winnen. Met maximaal 12 spelers in één spel kun je het Wilde Westen nog nét iets wilder maken. De maps zijn mooi gemaakt en brengt die echte Westernsfeer in je huiskamer. Er zijn veel leuke modi te vinden in de game. De goede oude deathmatch is weer van de partij maar er zijn ook enkele nieuwe bijgekomen. Zo is er de ‘Wanted’-modus, waarbij het de bedoeling is om de gezochte speler om te leggen. Doe je dit, dan krijg jij de prijs die op zijn hoofd stond en wordt jij de gezochte man. De ‘Wild West Legends'-modus is de meest interessante. Hierbij speel je waar gebeurde momenten van het Wilde Westen na. Zo moet je bijvoorbeeld in de burgeroorlog de munitieopslagplaatsen van de vijand vernietigen. Sta je aan de kant van de blauwen, dan moet je die opslagplaatsen verdedigen. De multiplayermodus is vermakelijk, maar bepaalde puntjes strooien roet in het eten. Zo is matig uitgewerkte spawnsysteem dat er soms voor zorgt dat je vast blijft steken achter een object. Frustratie alom als een speler te vroeg het spel verlaat, want dan ben je al het geld kwijt dat je in dat spel verdient hebt. Als je de singleplayer voltooid hebt, is het zeker de moeite waard om de multiplayermodus uit te proberen. In het Wilde Westen is er zeker en vast veel te beleven!

Conclusie en beoordeling

Call of Juarez: Bound in Blood behoort dan wel niet tot de top van de First-personshooters, maar het is zeker een vermakelijke game. De game doet wat het moet doen, maar de ruwe kantjes moet je erbij nemen. Als je een fan bent van Westernfilms dan mag deze game zeker niet in je collectie ontbreken. Yiiiiiiiihaaaaa!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Game op twee manieren te spelen
 • Westernsfeer
 • Verhaal
 • Vermakelijke multiplayer
 • Minpunten
 • Lipsync
 • Dekkingsysteem
 • Duels worden saai

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • het is majesto, niet majestic

 • Cool, al vind ik Xbox Live toch nét iets beter werken.  Oh en ik neem aan dat je ook in de titel Majesco bedoelde? :P

 • lol ik vind Xbox Live en PSN veel beter dan wii online. Maar ja ieder z`n meinig

 • Rofl wat een kontenlikkerij van Majesto om een online service te prijzen die te slecht voor woorden is

 • Rofl waarom doe Brawl, Kart en MoH het online dan zo fijn? Dat het in het begin kinderziekten kende - Mario Strikers - betekent niet dat het nog steeds niet zo goed is. Er wordt door ontwikkelaars gewoon te weinig mee gedaan.

 • @ WiiZzhole

  Eigenlijk werkt Brawl helemaal niet zo fijn, het vechten zelf dan. De game heeft behoorlijk vaak last van lag. Medal of Honor: Heroes 2 werkt wel echt super, maar die maakt geen gebruik van Nintendo Wi-Fi Connection, waar Kevin Ray van Majesco (niet Majestic) het hier over heeft. Hij maakt namelijk gebruik van EA Nation. Mario Kart Wii is wel een erg goede online titel die goed gebruik maakt van Nintendo Wi-Fi Connection en geheel lag-vrij speelt. En trouwens, zo slecht was/is Mario Strikers Charged Football niet.

 • In plaats van het gebruik van friend codes kunnen spelers door hun Wii ID op een website in te voeren nieuwe content voor Blast Works up- en downloaden.

  Dat is leuk nieuws. :)  Ikzelf ben nog niet echt onder de indruk van de online-mode op de Wii. Maar ik moet er wel bij zeggen dat Kart héél fijn is online. Dat heeft Ninty goed aangepakt!

 • @ m3d M3ths  Helemaal gelijk, beetje knullig van me.

 • ik denk dat wii online wel iets minder goed is dan xbox live en psn…

 • 1 april?

 • 26 april.

  Maar best verrassend, dat heb ik nog niet zo vaak eerder gehoord :P

 • Sommigen kunnen echt niet lezen he (gericht aan enkele reacties hierboven). Maar ja, whatever.  Die Blast Works lijkt me trouwens misschien wel een leuke game, ben benieuwd hoe het eindproduct zal zijn.

 • De NWC is zeker niet zo goed als PSN en XBL maar de online opties voor de Wii zijn zeker niet slecht. Bij de meeste spellen heb je maar weinig lag en kaner veel gedaan worden. Helaas ontbreekt er wel een headset…

 • Ach, Nintendo Wifi is misschien niet zo goed als Xbox Live, maar het is dan ook gratis. Op de DS werkt het in ieder geval prima. (Geen idee hoe het op de Wii zit)  Blast Works ziet er trouwens wel geinig uit. Ik ben al aan het wachten op de eerste reviews.

 • Jemig, als meneer al onder de indruk is van de online-mogelijkheden van de Wii, dan moet meneer wel van zijn stoer vallen wanneer hij voor de xbox of ps3 gaat ontwikkelen. Wat een onzin dit.

 • Ik ben zwaar teleurgesteld in het gare online susteem. Ik kan niet in het winkelkanaal(geen verbinding) maar wel mario kart online. En als ik dan weer probeer in de winkel te komen kom ik zelfs bij MK niet meer online. Nu heb ik dus een offline wii:s

 • whaha toen ik eerste alinea las lag ik rollend op de grond…maar dat nieuwe systeem lijkt me wel wat…

 • _Kay_@  Dat is niet te verwijten aan Nintendo, want er zijn weinig mensen die zulke problemen hebben. Als ik jou was zou ik op forums naar een antwoord zoeken of een mailtje sturen naar Nintendo.  On-topic:

  Vind het online systeem ook totaal niet slecht, het is misschien niet zo uitgebreid als Live, maar werkt wel net zo goed. Ik heb amper last van lag (alleen bij Brawl tijdens het zoeken naar random mensen, maar dat komt doordat de servers van Nintendo het hoge aantal mensen niet aankunnen dus ik verwacht snel een oplossing)

  Heb voor de rest nooit lag/problemen gehad.  En go Majesco! Ze hebben toch wel een aantal titels die ik leuk vind.


 • Hmm ik hou het lekker gewoon bij Xbox live, maar die heeft natuurlijk ook meer ervaring.

 • Ik heb nog nooit met de Wii gespeeld en dus ook niet online (nogal logisch) maar ik heb er nog niks positiefs over gehoord. Behalve dit, alleen hier heb je niet veel aan, een interview met MTV. Ja daar gaat alle vertrouwelijkheid! =P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren