1. Gears of War (X360)

Gears of War (X360)

Gears of War was de grote xbox360 game van 2006. Grote, stevige (lelijke) mannen die wapens dragen met kettingzagen, is een van de dingen waar je Gears of War al snel aan kan herkennen. Na een lange tijd van ontwikkeling, kwam de game eindelijk in de winkels te liggen, zodat wij gamers de rol van Marcus Fenix op ons konden nemen.

Marcus Fenix zit weer eens in zijn gezellige cel. Hij is hier ingegooid, omdat er een aantal jaar geleden wat gebeurt is. Wat is er dan gebeurt? Tja, dat zeggen ze jammer genoeg niet. ‘zoek zelf maar op’, zullen ze wel gedacht hebben bij Epic games. Plotseling komt de soldaat Dom (ja, hij heet Dom), naar Marcus zijn cel, en bevrijd hem. Dom geeft Marcus zijn soldatenpak, en ze gaan op pad.

Marcus en zijn vriendjes bevinden zich op de planeet Sera. De planeet Sera is precies hetzelfde als de aarde, alleen hebben ze het Sera genoemd. De planeet word geteisterd door de monsters genaamd ‘Locust’. Deze Locust bevinden zich ín de planeet, en graven zich een weg naar boven, om hun geweren op de mensen leeg te schieten. De speler krijgt de opdracht om met zijn team, bestaande uit 4 mensen, een bom te zoeken. Deze bom moeten ze plaatsen binnenin de planeet, zodat de locust worden uitgeroeid. Jammer genoeg werkt deze bom niet. Wat nu? Een grotere bom halen natuurlijk!

Gears of war is opgedeeld in 5 levels. Bij elk van deze levels zal je je ogen niet geloven. De graphics zijn, zoals iedereen inmiddels al wel weet, fantastisch. De levels zijn niet alleen vergezeld door een enorme massa aan pixels, ze zijn ook mooi vormgegeven. Het spel zit vol met grote, vernielde gebouwen, die erg lijken op de gebouwen uit de tijd van de Romeinen en Grieken. Al dit moois word vergezeld met een donker oorlogssfeertje, wat er perfect bij past. Niet alleen de omgevingen, maar ook de personages en monsters zien er tof uit. Tel daarbij mooie explosies en lichteffecten bij op, en je hebt een van de mooiste games die er voor de Xbox360 te vinden is.

Je komt ze tegenwoordig erg vaak tegen, games met een coversysteem. Druk op de knop, en jouw personage duikt achter een muurtje. Vanaf dat muurtje kan je zorgeloos je vijanden overhoop knallen. Gears of War is een van de eerste games die dit goed doet. Druk op de A-knop, en Marcus zal zich achter een muur positioneren. Zonder cover te nemen in Gears of War houd je het niet lang vol. Een slagveld inlopen en je machine geweer leeg knallen heeft geen zin, op die manier zal je gauw de dood tegemoet gaan. Je zult je elke keer achter een muurtje moet verstoppen, wachten, over het muurtje heen kijken, en schieten. Eenmaal je vijanden verslagen, gebruik je gewoon je analoge stick om van het muurtje af te komen. Het werkt allemaal hartstikke soepel.

Gears of War is dus geen hersenloos schietspelletje. Gelukkig hebben ze wel de mogelijkheid gegeven om hersens te verpletteren. Als een Locust namelijk erg verwond word, zullen ze soms op de grond vallen. Ze zijn niet dood, maar liggen daar wel hulpeloos, wat jou de mogelijkheid geeft om de locust een curbstomp te geven. Deze curbstomp word vergezeld met een heerlijk en bevredigend geluidje van een krakende schedel.

Behalve het openbarsten van hoofden, kan je ook gewoon simpelweg iemands hele lichaam in tweeën zagen. Er zit namelijk een kettingzaag op je machinegeweer bevestigt. Houdt de B-knop ingedrukt, loop naar de vijand toe en zagen maar.

Behalve je kettingzaag heb je natuurlijk meerdere wapens tot je beschikking. Zo heb je de standaard machinegeweer, granaten, shotguns en pistolen. Maar wat is een shooter zonder een paar futuristische wapens? In Gears of War heb je bijvoorbeeld de Torque Bow. Het is precies hetzelfde als een kruisboog, alleen ontploffen de pijlen. Zodra een locust word geraakt, en de pijl ontploft, zal deze in tientallen stukjes uit mekaar exploderen. Dan heb je nog de Hammer of Dawn. Als dit wapen word afgevuurd, zal er een satelliet vanuit de ruimte een soort laserstraal naar beneden schieten, precies op de plek waar jij mikt. Dit wapen is vooral handig tegen de grotere vijanden die je zal tegenkomen en is alleen bruikbaar in de buitenlucht. Ten slotte zit er ook nog een ‘Boomshot’ in het arsenaal. Het lijkt erg op een Rocket Launcher, alleen dan net ietsjes anders. De kogel van de boomshot gaat niet in een rechte lijn, maar met een boogje. Als de kogel neerkomt, zal er 1 grote explosie plaatsvinden, met 3 of 4 kleinere explosies om het fiasco af te sluiten. Zoals in vele games kan je niet al deze wapens tegelijkertijd dragen. Er zijn 4 plaatsen in het arsenaal: een voor het pistool, een voor de granaten en de laatste 2 mag de speler zelf kiezen.

Natuurlijk zal dit wapengerei ergens op moeten gebruikt worden, en Gears of War zit bomvol met verschillende monsterlijke vijanden. Zo zijn er de wretches, viervoetige beesten die met z’n tien tot twintigen op je afkomen springen. Dan zijn er nog de gewone mensachtige Locust, die gebruik maken van pistolen, shotguns en machinegeweren, die gedurende het spel meestal zullen opduiken. Af en toe kom je een paar ‘Boomers’ of ‘Beserkers’ tegen. Boomers zijn grote lompe Locust met een Boomshot, die elke keer ‘BOOM’ roepen voordat ze schieten en te groot zijn om te schuilen achter muren. Beserkers zijn reusachtige blinde monsters, die afgaan op hun gehoor. Deze kunnen alleen worden verslaan met de Hammer of Dawn, de rest van de wapens hebben geen enkel nut op hen. Tenslotte zijn er nog de ‘Kyrill’, vleermuizen die de speler aanvallen zodra ze in het donker terechtkomen.

Zoals al werd gezegd is de singleplayer opgedeeld in 5 levels. Elk van deze levels duurt zo’n 1 tot 2 uur, en de singleplayer is na ongeveer 5 tot 10 uur wel afgelopen. Wat kan je dan nog meer doen? Hem nog een keer uitspelen op een moeilijkere moeilijkheidsgraad, of je kan het samen met een vriend uitspelen. Dat laatste is erg leuk, want de computergestuurde teamgenoten zijn nogal, tja, idioot. Soms nemen ze cover op het goeie moment, vaak nemen ze cover terwijl je niet eens aan het vechten bent. Het zal regelmatig gebeuren dat ze als kip zonder kop het slagveld inlopen en overhoop worden geschoten. Dit is vooral irritant bij de moeilijkere delen van het spel, daarom is het altijd handig als een vriend de controller oppakt. Na de singleplayer heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om aan de Multiplayer te beginnen. Offline Multiplayer is behoorlijk saai: je kan het maar met 2 personen spelen. Op naar de online-sectie dus. Er zijn hier 5 type spelmodes waaruit beschikbaar. Deze zijn Team Deathmatch - ik neem aan dat ik niet hoef uit te leggen wat dat is -, Execution, hetzelfde als Team Deathmatch, alleen hier gaan de spelers alleen dood via een curbstomp, een headshot of doormiddel van een kettingzaag. Bij ´Assasination´ is er bij elk team één leider, zodra die verslagen word is het potje voorbij. Dan is er nog ‘King of the Hill’, waarbij er een ring moet worden veroverd en uiteindelijk nog ‘Annex’, hetzelfde als ‘King of the Hill’, alleen verplaatst de ring zich.

Conclusie en beoordeling

Gamers die graag een spel zoeken die diep ingaat op het verhaal, zijn bij Gears of War bij het verkeerde adres. Gamers die graag een shooter willen waar tonnen met bloed van het scherm afvliegen en wat beschikt over ontzettend vermakelijke en wrede gameplay zullen met Gears of War zeker geen miskoop begaan. Want behalve het verhaal is er bij Gears of war nauwelijks iets negatiefs te vinden.
94
Score
940
Score: 940
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Cover-systeem
 • Wrede Gameplay
 • wapens en vijanden
 • Minpunten
 • Verhaal
 • A.I. van teamgenoten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben benieuwd of dit gerucht waar is, want vanaf het begin zijn er al geruchten dat Bioshock op de PS3 komt.

 • Zou wel cool zijn, maar weet niet of mensen hier nog op zitten te wachten.

 • Zou wel een plotselinge overstap zijn. Niet gek though, Bioshock verdient betere sales dan nu, ze zitten nog niet op 2 mln…

 • Finghers crossed… Laat ons hopen, beter laat dan nooit.

 • No fucking way.

 • Ik kan er nu niet echt meer op zitten wachten eerlijk gezegd. Vet dat hij niet meer exclusief is, maar ik heb die game onderhand al 10 keer uitgespeeld op de PC. Beetje moster na de maaltijd, zoals ze zeggen ;).

 • cool zoals hunter-be al zei:: beter laat dan nooit

 • Lijkt me vrij onwaarschijnlijk.

 • veel te laat, niet veel geintresseerden meer

 • leuk :)

 • Zou mooi zijn, is een goede game.

 • tuurlijk

 • zou vet zijn, grafisch een beetje updaten, extra content. En je hebt een top spel!

 • Zou heel tof zijn. Heb geen X360 en mn PC draait de game alleen met 5 min wachttijd tussen de maps :')

 • Gaan we nu geruchten over eventueel te verschijnen geruchten publiceren?

 • Beter laat dan nooit. Zit altijd nog met smart te wachten op de Ps3 versie van dit spel.

 • Eerder gelul dan een gerucht, srsly…

 • Hoop het niet.

 • @ Blitz Metalhead

  Egoïstje ! :p

  OT: Met alle minpuntjes weggewerkt? (te late ondertiteling etc…) en
  nóg een grafische update erbij, zag er al zo gelikt uit op 360 :O

  Ben positief benieuwd! ;-)

  Blijkt het toch een gerucht te zijn, haal 'k hem wel budget-360

 • Grafische update? Nog mooier??? kan toch bijna niet?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren