1. Overlord II (X360)

Overlord II (X360)

Met een rustige pas loopt een demonisch wezen het sneeuwachtige Nordberg binnen, waar slechts een handvol angstige burgers nog de moed heeft om de stad te beschermen tegen het kwaadaardige schepsel dat zij zien aankomen. Aangezien de troepen van de keizer al zijn uitgemoord door het gevaar uit de Netherworld, staan zij er alleen voor. Hun angstige ogen zijn niet alleen gericht op de kwaadaardig gloeiende ogen onder de helm van het schepsel, maar ook op de vele glinsterende oogjes van de grijnzende wezentjes die zich om hun heerser dringen. De Minions zijn terug en kunnen niet wachten om weer te moorden op de meest sadistische en fantasierijke manieren, onder leiding van een nieuwe Overlord!!

Overlord 2 is evil. Niet het soort evil als belletjestrekken bij de buren, maar meer het soort evil zoals de remkabels doorknippen van je schoonmoeder. De Overlord uit het eerste deel was al een grote sadist, maar vergeleken met zijn opvolger lijkt zelfs hij af en toe een lieverdje. Aangezien de nieuweling geen probleem heeft met kwade streken zoals zeehondjes doodknuppelen of dorpjes vernietigen, zul je al snel doorhebben dat deze Overlord erg goed is in slecht zijn. Dit is voor de liefhebbers van gitzwarte humor goed nieuws, voor degenen die deze sadistische streken afkeuren iets minder. Die laatsten zullen de duistere humor namelijk niet altijd waarderen, maar anderen daarentegen kunnen eindelijk weer hun boosaardige lach oefenen zodra ze als Overlord chaos creëren in de sprookjesachtige wereld.

De Overlord zou geen Overlord zijn als hij geen Minions had om te commanderen. Nadat hun vorige duistere meester werd opgesloten in de Infernal Abyss, wisten deze niet meer goed wat ze moesten doen en verdwenen in alle uithoeken van de wereld. Gelukkig dat de stokoude Gnarl de hoop niet snel opgeeft, want uiteindelijk vindt hij met behulp van de bruine Minions een magisch jong ventje in het koude Nordberg, die opgroeit tot de duistere heerser die de rest van de wereld koste wat het kost aan zich zal onderwerpen.

Zoals bij de vorige Overlord zijn er 4 verschillende soorten Minions te commanderen. De bruine Minions zijn de vechters en komen het meeste voor. Ze rusten zich uit met bijna alle voorwerpen die ze kunnen vinden, wat vaak tot hilarische outfits leidt. De rode Minions voegen zich later bij de Overlord, zij functioneren als boogschutters en gebruiken vuurballen als projectielen. Ze kunnen vuur weerstaan en zelfs absorberen. Later ontmoet je de groene Minions. Deze sluipmoordenaars zijn extreem dodelijk als ze een vijand in de rug aanvallen en zijn immuun voor giftige gassen. Ten slotte, de blauwe Minions. In een gevecht zijn ze bijna niets waard, maar hou ze achter de frontlinie en stuur ze naar gesneuvelde Minions om ze weer tot leven te wekken en kunnen daarnaast als enige Minions zwemmen. Alle Minions zijn nu veel slimmer geworden, dus je hoeft niet meer bang te zijn dat ze zichzelf niet kunnen beschermen als je even niet oplet. Dankzij de verschillende mogelijkheden van de Minions zijn ze een sterk team als ze samenwerken. Het is aan jou, de Overlord, de taak om ze wijs te gebruiken, en ervoor zorgen dat ze niet te snel sneuvelen onder jou bevel. Hierdoor is Overlord 2 een erg vermakelijke adventuregame waarin je strategisch te werk moet gaan om te overleven.

De gameplay van Overlord 2 is van begin tot einde vermakelijk. In het begin zal je als jonge Overlord in het dorpje Nordberg flink wat chaos veroorzaken met een aantal ondeugende streken. Dit werkt als een korte tutorial die spelers die het eerste deel gemist hebben op de goeie weg brengt, en de veteranen een opfriscursus geeft. Zodra je klaar bent voor werkelijk slechte daden slaat de game een paar jaartjes over, tot wanneer de jongen een volgroeide en volleerde Overlord is. Vanuit de Netherworld, zijn duistere ondergrondse domein, begeeft hij zich waar hij maar wilt in de wereld. Daarnaast is er in dit hoofdkwartier nog veel meer te doen , zoals bijvoorbeeld het tot leven wekken van gesneuvelde Minions. Minions worden namelijk sterker dankzij de uitrustingen en ervaring die ze uit het vechten halen, dus het is een goed idee de sterkste Minions gauw weer tot leven te wekken. Ook kun je hier de schatten die je tijdens je avontuur vind besteden aan wapens, harnassen, en upgrades voor je domein, zoals een grotere troon of een warm bed voor je minnaressen. In tegenstelling tot zijn voorganger is deze Overlord niet vies van meer dan één dame, dus je hoeft niet bang te zijn om slechts een van hen te mogen kiezen . Er zijn ook genoeg andere nieuwe en interessante gameplay elementen in Overlord 2. Je kunt in de huid van een Minion kruipen, je Minions kunnen bepaalde beesten berijden en katapulten bedienen, waar je al snel vele vijanden mee kunt verslaan. Ook kunnen ze een schip besturen, dit werkt erg goed en is een van de leukste toevoegingen aan het spel.

Zoals ik eerder al heb verteld zit Overlord 2 vol met duistere humor. Zelfs de fanatieke evil wannabe’s onder jullie zullen misschien wel even slikken als je voor het eerst zeehondjes moet afslachten, maar wie zich daar over heen kan zetten zal nog vaak kunnen lachen om de streken van de Minions. Vooral de geluiden die ze maken als ze zich met zijn allen op hun prooi storten zijn hilarisch, waar ik aan toevoeg dat vrijwel alle geluiden in deze game je als muziek in de oren zullen klinken. Het stoort soms wel dat deze zich vaak herhalen, zoals het grommen van de wolven die je Minions berijden. Deze herhaling vind je ook terug in de muziek, maar deze klinkt net als de geluidseffecten zo goed dat het je niet veel zal uitmaken.

De controls van Overlord 2 werken meestal goed. Magie gebruiken of met je wapen zwaaien is simpel maar effectief, en je kunt de achterste 2 knoppen achter op je controller gebruiken om doelwitten te selecteren en daar Minions op af te sturen, of je gebruikt het rechterpookje om de Minions te sweepen naar je vijanden. Dit laatste is zeer hinderlijk, want hoewel het sweepen erg nuttig is en het met het pookje gemakkelijk te werk gaat, weten we allemaal waar het rechterpookje meestal en dus ook in dit geval voor dient, namelijk de camera. Als Overlord bevind je je vaak genoeg in het midden van een slagveld, waarbij je snel om moet kunnen draaien om je Minions op de juiste manier ergens heen te sturen. Als jij je om wil draaien en je stuurt in plaats daarvan je Minions naar links of rechts stuurt kan dit fataal zijn. Het duurt soms enkele seconden voordat je de camera weer goed kan gebruiken en in een gevecht kan dit verkeerd aflopen. Dit was een ergernis bij de eerste Overlord, en in het vervolg is dit helaas niet verbeterd.

Qua uiterlijk is Overlord 2 erg mooi geworden. De omgevingen zien er net zoals in de eerste Overlord erg sprookjesachtig uit maar lijken toch wat gedetailleerder. Ook wisselen ze gauw genoeg af, je bevind je op het ene moment in een koud sneeuwlandschap, maar even later in een tropische jungle. Doordat de game vrij soepel loopt kun je blijven genieten van het lekkere sfeertje. Toch loopt niet alles even soepel. Soms raken Minions verdwaald en zul je het met minder van je trouwe onderdaantjes moeten doen, wat frustrerend kan zijn als je erg zuinig op ze bent. Wat ook wel eens tegenvalt zijn de uiterlijkheden van de personages. De Overlord en de Minions zien er erg goed uit, maar je zult vaak genoeg figuren tegenkomen waar de ontwikkelaar niet genoeg aandacht aan heeft besteedt. Bijvoorbeeld, wanneer in het begin van het spel de Overlord nog een jong ventje is, wordt hij een handje geholpen door zijn grappig uitziende vriendinnetje Kelda. Ik kon niet wachten om haar als volwassene weer tegen te komen, maar was teleurgesteld toen ze er uit zag alsof ze een zware puberteit achter de rug heeft gehad.

Conclusie en beoordeling

Overlord 2 is een game waar wij Nederlanders trots op mogen zijn. De gameplay is net zo degelijk als in het eerste deel, maar de controls werken helaas nog steeds niet ideaal. Het spel klinkt goed en ziet er prima uit. Het is goed om slecht te zijn.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • De donkere humor
 • Sfeervol
 • Muziek en geluidseffecten
 • Nieuwe gameplay elementen zorgen voor meer variatie
 • Minpunten
 • Uiterlijk van sommige personages
 • Vervelende camera
 • Humor niet voor iedereen

Dit artikel delen

Over de auteur

Rav

Reacties

 • lijkt me wel chill

 • Lijkt mij best een toffe game. Maar word het een MMO die over 5 jaar nog word gespeeld… En nee, ik maak geen vergelijking met WoW.

 • Capture The Skull, whaha! Het is dat ik weinig met MMO's heb, anders hield ik dit goed in de gaten :).

 • toppertje, maandag even pre-orderen! :D

 • op zich wel leuk…

 • Yep, maar trouwens, er waren 2 bugs waardoor de balans eventjes zoek was;

  - Inderdaad, de ranger had een veel te overpowered wapen, maar ze hadden die na de 1e dag alweer gefixt

  - Bijna op het einde van de beta was iemand erachter gekomen hoe je ultiem veel damage kon doen met een Assasin, je moest een buff die damage erbij gaf, steeds klikken, waardoor je steeds meer damage erbij kreeg, terwijl dit natuurlijk niet de bedoeling was.  In het algemeen in de 3 dagen van het PvP weekend, heb ik me kostelijk vermaakt met 5 andere mensen uit mijn guild, omdat door echt samen te werken wonnen we 99% van de games. Dit vind ik wel belangrijk bij een PvP match, dat het niet gewoon beukwerk is, maar dat je door samen te werken, makkelijker kan winnen, dit was dus het geval.  Al een tijdje gepre-ordered, dus nu is het wachten op de release :)
 • Ik heb hem ook gespeeld en ik ben zeker positief. Het gevechtsysteem zit goed in elkaar, jammer dat er inderdaad hier en daar wat bugs waren. Vooral op het laatste werd het minder door de assassin bug(Posion Stance stacken), maar ik vond het zeker de moeite waard!

 • \"Als magiër heb je een stuk minder te maken met combo’s.\"

  Als magiër heb je te maken met spellweaving, was niet beschikbaar voor 't weekend, maar kun je wel verwachten met retail… En in een heel weekend alleen iets te melden over 2 van de 12 classes? ;(

 • Deze lijkt me wel hippie en great….

 • Binnenkort meer over de classes (ander artikel) :P

 • Hmm… Jammer dat ie niet voor de Xbox 360 komt :(

 • Hij komt wel voor de 360, maar pas veel later :)

 • Deze Age of Conan lijkt mij een erg leuke game en wat ik hier over het PvP-weekend lees klinkt vrij positief. Hopelijk komt andere artikel dan ook snel want ik ben er benieuwd naar de andere 10 classes.

 • Nog 2 dagen en GTA IV komt uit

 • AoC lijkt me gaaaaf, maar jah, kijken of me comp het trekt :P

 • Aardig maar nou niet echt wat je noemt spetterend.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren