1. Assassin's Creed (X360)

Assassin's Creed (X360)

Op het moment van schrijven, liggen er meerdere dingen voor mijn neus, waaronder drie scrabbleblokjes met de letter ´K´. Deze drie K´s staan niet voor de zingende meiden die het graag over vissen en oma´s willen hebben. Integendeel zelfs, want deze drie letters staan voor de drie meest voorkomende oorzaken voor oorlogen, ruziën en conflicten. Namelijk: Kerk, Kapitaal en de laatste mag zelf ingevuld worden. In Assassin's Creed zal je vooral met de eerste twee oorzaken te maken krijgen.

Het spel speelt zich in twee tijden af, namelijk in 2012 en in de 12de eeuw, oftewel tijdens de Derde Kruistocht. In het jaar 2012 wordt een ´doodgewone´ barman met de naam Desmond Miles gevangen genomen door een bedrijf genaamd Abstergo. Dit bedrijf heeft een apparaat in handen waarmee de geplaatste persoon herinneringen van zijn voorouders kan herbeleven via zijn of haar DNA. In meneer Miles zijn geval zal hij de rol aannemen van zijn voorouder Altaïr Ibn-La'Ahad. Deze naam kan vertaald worden als ´niemands zoon´ en zijn voornaam als ´de vliegende´. Altaïr is een zogenaamde Assassin en is dan ook lid van de Hashshashin Order onder leiding van Al Mualim. Helaas voor Altaïr verknoeit hij een zeer belangrijke missie door zijn eigen fouten, daarbij overtreedt hij ook nog eens de drie belangrijkste regels. Hierdoor neemt Al Mualim al zijn rangen weg, gelukkig kan hij deze rangen terugverdienen door negen belangrijke mensen te vermoorden en zo vrede brengen tussen de moslims en de kruisvaarders. Deze negen sleutelfiguren zijn verdeeld over de steden Acre, Damascus en Jeruzalem.

Dit vermoorden gaat echter niet zomaar, doordat je niet weet waar één van de kopstukken zich in een stad bevindt. Het zal dus allemaal moeten worden uitgezocht voordat je een kopstuk kunt liquideren. Gelukkig weten sommige burgers meer dan genoeg en zal je die ook moeten afluisteren, zakkenrollen of er hardhandig informatie uitslaan. Dit klinkt allemaal zeer leuk, maar vergis je niet het wordt namelijk naarmate je dit vaker doet erg eentonig. Uiteindelijk is het niet een erg groot probleem, mits het niet steeds bij een nieuw doelwit moet worden herhaald, wat helaas het geval is.

I wear my sword at my side - Leftfield

Heb je dit alles achter de rug en je weet waar het slachtoffer zich bevindt, dan zal er een spannend half uur van start gaan. Altaïr is een lenig iemand en het is dan ook de bedoeling dat je parkourend de stad doorkruist richting het doelwit. Éénmaal dicht in de buurt aangekomen, is het slim om jouw mogelijkheden en kansen te berekenen. Het doelwit bevindt zich soms in een kasteel of een ander gebouw en heeft meestal veel bewakers bij zich. Aan jou de taak om de slimste en effectiefste manier te bedenken en uit te voeren. Klim je via de muren omhoog, schakel je de bewakers uit bij de kantelen om binnen te komen? Of storm je naar binnen met getrokken zwaard? Éénmaal jouw slachtoffer in het oog, dan blijft er alleen nog het kunst van het vermoorden over.

Kies je ervoor om de moord te plegen met jouw (kort) zwaard, dan krijg je een vreemd vechtsysteem voor de kiezen, desalniettemin werkt het goed en zal het niet snel gaan vervelen. Het vechten gaat vooral om het pareren van slagen om daarna een counter in te zetten. Dit zal in het begin erg lastig en moeilijk zijn, mede doordat Altaïr in het begin nog een lage rang heeft. Later wordt het helaas het tegenovergestelde en zal je zonder moeite twintig ridders kunnen vellen in een gevecht. Nog een minpunt aan het vechtsysteem is de camera. Als je het zwaard uit Altaïr zijn schede haalt, neemt de camera een andere punt aan, die vervelend kan worden naarmate je dichter in de buurt komt van een muur. Gelukkig geeft het openhalen van een vijand zijn keel via een counterattack een goed gevoel en ziet het er ook nog eens heerlijk bloederig uit.

[p][center] It takes a leap of faith you gotta show some guts – Bruce Springsteen [/center][p]Helaas is er naast de eentonigheid van sommige missies en een gedeelte van het vechtsysteem nog een kritiekpunt voor Assassin's Creed. Nadat de game is uitgespeeld, wat verrassend snel gaat, is er niet meer veel te doen in deze Free Roaming Game. Natuurlijk kan er na het uitspelen nog vrij bewogen worden door de drie steden, echter zal dit uiteindelijk ook beginnen te vervelen. Om het spel te herspelen, is na een paar maanden misschien een zeer interessant idee, maar helaas kom je er al snel achter dat je de lange cut scenes niet kan overslaan. Ook is het verplicht om de hoofdstukken te spelen als Desmond Miles. Dit is een erg zure appel om doorheen te bijten, als je alles van het verhaal al afweet.">[p][center] It takes a leap of faith you gotta show some guts – Bruce Springsteen [/center][p]Helaas is er naast de eentonigheid van sommige missies en een gedeelte van het vechtsysteem nog een kritiekpunt voor Assassin's Creed. Nadat de game is uitgespeeld, wat verrassend snel gaat, is er niet meer veel te doen in deze Free Roaming Game. Natuurlijk kan er na het uitspelen nog vrij bewogen worden door de drie steden, echter zal dit uiteindelijk ook beginnen te vervelen. Om het spel te herspelen, is na een paar maanden misschien een zeer interessant idee, maar helaas kom je er al snel achter dat je de lange cut scenes niet kan overslaan. Ook is het verplicht om de hoofdstukken te spelen als Desmond Miles. Dit is een erg zure appel om doorheen te bijten, als je alles van het verhaal al afweet." width=650 >

Conclusie en beoordeling

De hype rondom deze game heeft Assassin's Creed misschien niet veel goeds gedaan, maar er kan zeker niet worden gesproken over een complete mislukking. Integendeel zelfs, het is een overweldigende ervaring om met Altaïr door het oude Jeruzalem te parkouren, genietend van de prachtige graphics. Tel hier ook nog eens een interessant verhaal bij op en het moge wel duidelijk zijn dat er een prima game is gemaakt door Ubisoft Montreal. Laat die andere twee delen maar snel komen!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Onvergetelijke ervaringen
 • Parkouren
 • Vechtsysteem...
 • Sfeer
 • Graphics
 • Minpunten
 • Valt in de herhaling
 • Kort
 • Langdraderig voor een tweede run
 • vechtsysteem
 • Soms te makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hm ik ga 'm sowieso niet voor ps3 kopen.

  Dus 360 :)

 • Er zijn meer 360's dan PS3's, dus zal de 360 versie beter verkopen.  Maakt het verder iets uit? Nee, tuurlijk niet, een game is een game en mensen met zowel een PS3 als 360 thuis zijn op één hand te tellen. Mensen kopen deze game voor de console die thuis staat. Dus wint de 360. 1+1=2 en niemand die het wat interesseert.

 • Natuurlijk verkoopt de 360 versie meer. Iedereen met een 360 koopt het spel, en er zijn meer mensen met een 360 dan een PS3…

 • Ik twijfel ook voor welke console ik 'm ga kopen. Ik heb een PS3 en een Xbox 360, maar ik denk dat ik 'm voor de PlayStation 3 ga halen.

 • playstation 3 versie voor mij :)

 • PS3 :)

 • Ik denk ook dat de 360 versie meer te bieden heeft. Vooral de DLC die in de toekomst heel veel gamers de game nog een keertje op laten pakken is daarbij een belangrijke pijler. Daarnaast zijn er inderdaad meer mensen met een Xbox, en de mensen die er nu nog geeneen hebben kunnen er al eentje kopen vanaf €200. Ik weet iig dat als ik van vakantie terug ben ik lekker met de Xbox versie ga stoeien :)

 • Als winkel krijgen wij zelfs meer xbox360 versie van het spel dan ps3 geleverd.

 • heel veel mensen wachten de recensies af om te weten welke versie beter is. Het is al duidelijk dat de PS3 versie superieur is aan de 360-versie dus ik verwacht dat alle twijfelaars overgehaald zullen worden de PS3-versie te halen. (inclusief de PS3 dus)  Al de mensen die zeggen dat het logisch is dat de 360 versie beter verkoop omdat er meer mensen een 360 hebben denken dus ook niet na. Want het is al bekend dat er heel veel mensen hebben gewacht een console te kopen totdat er een spel zou uitkomen die het waard zou zijn een console ervoor te kopen. En nu is er de gelegenheid met GTA4.  En er is nog een puntje… Namelijk sinds GTA 4 op de nieuwsgroepen rondzwerft begint me lijst aardig vol te raken met mensen die de illegale versie al zitten te spelenen dit worden er alleen maar meer en meer. Dus die zullen het spel dus ook niet meer gaan kopen. Dus ben benieuwd hoe dit de verkoop zal beinvloeden op de 360.


 • Ik koop hem voor de ps3, simpelweg omdat ik geen 360 heb xD

 • X360 :)

 • Ik ben het met wessel eens…Anderzijds ook weer met Jeroen, want het boeit inderdaad geen flikker waar hij het meest verkoopt..als het spel maar goed is toch?:)

 • 360 = DLC, dus das een makkelijke keus..

 • Het maakt toch geen ene flikker uit?

 • Ik ga de PS3-versie kopen, omdat ik alleen een PS3 heb. Het zou wel er zijn moest de PS3 versie meer verkopen, want Ms heeft hier heel veel geld in gestoken.

 • Het Maakt ook geen flikker uit , Als de game maar goed is!

 • Toch denk ik dat de Playstation 3 meer gaat verkopen, omdat zoals de analisten zeggen, GTA heeft een Pllaystation verleden en omdat er een GTA IV bundel Pakket is. Dit kan heel veel nieuwe (casual) gamers aan trekken die nog niet een van de 3 consoles hebben. Aan de andere kant heeft de Xbox 360 de downloadbare content.

 • Volgens IGN heeft de x360 versie gewoon wat meer pop-in omdat het niet op de HDD is geinstalleerd en ziet er dus wss niet veel beter uit.Was er trouwens ook geen optie voor x360 om hem op de HDD te installeren?

 • Game Mania Leiden: 102 GTAIV's voor de PlayStation 3 en 86 GTAIV's voor de Xbox 360 gereserveerd ( en van beide 3 voor losse verkoop, haha) en dan is er die GTAIV PS3 bundel nog… Nahh, denk dat GTAIV een PlayStation titel blijft voor een tijdje, Microsoft moet nog even iets meer uit de kast halen. Ik heb hem ook op de PS3 gereserveerd, ook omdat ik niet hoef te kiezen aangezien ik nog geen 360 heb.  @ Linkfire de GM leiden krijgt toch echt meer PS3 versies ;)

 • Volgens IGN heeft de x360 versie gewoon wat meer pop-in omdat het niet op de HDD is geinstalleerd en ziet er dus wss niet veel beter uit.Was er trouwens ook geen optie voor x360 om hem op de HDD te installeren?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren