1. Grand Theft Auto IV (X360)

Grand Theft Auto IV (X360)

'The American Dream'. Heel veel geld, mooie vrouwen, een prachtig landhuis en ga zo maar door. Je zit in je auto op weg naar je peperdure, maar vooral grote, landhuis. Als je aan komt blijkt opeens dat huis niet meer bestaat. Weg is je 'American Dream', waarvan je eerst toch echt dacht dat deze geen 'droom' was. Hetgeen wat Niko Bellic overkomt kan je hiermee vergelijken. The American Dream mag jij, Niko Bellic , gaan verwezenlijken in GTA IV.

Grand Theft Auto IV speelt zich net zoals deel III af in Liberty City. Liberty City is gebaseerd op New York. Je speelt als een Russische immigrant genaamd Niko Bellic. Hij heeft vreselijke dingen gedaan in Rusland en is nu opzoek naar het 'geluk' in Amerika. Zijn broer Roman is al eerder naar Amerika vertrokken en vertelt dat hij het helemaal gemaakt heeft; vrouwen, geld en auto's, hij heeft het allemaal. Maar als Niko eenmaal in Amerika aankomt blijkt het omgekeerde waar. Roman is straatarm en het enige wat hij heeft is een krot appartementje en een gammel autootje. Behalve dat Roman zijn beloftes niet is nagekomen blijkt hij ook nog is problemen te hebben met verschillende criminelen. Roman vraagt of Niko hem kan helpen en zo belandt Niko al snel in het criminele circuit. Niko is niet alleen voor de American Dream gekomen, er speelt ook nog een persoonlijke reden, die je zelf zult ontdekken tijdens het spelen. Het verhaal is een achtbaan van actie en spanning, dit is veruit het beste verhaal dat ik persoonlijk ooit bij een game heb ervaren.

Net als de vorige delen van Grand Theft Auto is GTA IV een free roaming game, deze keer doe je dat in het bruisende Liberty City. Zoals ik al zei; de stad leeft. Dat merk je aan alles, de mensen die gewoon hun eigen ding doen, rondrijdende bussen en auto's. Het valt op dat er veel oog voor de details is. Je richt je pistool op iemand en die zal zijn koffie laten vallen, als je iemand door z'n kop schiet terwijl die in de auto zit zal hij met zijn hoofd op de claxon vallen, als met iemand belt terwijl je aan het rijden stoort de radio en zo zijn er nog veel meer piepkleine details die bij elkaar één geweldig geheel vormen. Behalve dat je jezelf te voet voortbeweegt kun je ook een van de vele voertuigen gebruiken zoals; auto's motoren en helikopters. Nog een grote toevoeging is de komst van het mobieltje, hiermee kun je opdrachtgevers bellen of een handelaar in illegale wapens, die dan met je zal afspreken in een afgelegen steegje. Dit zorgt voor nog een extra stukje realiteit ten opzichte van de vorige delen. Verder kan je zelf bepalen wanneer je welke missie doet. Ook de missie structuur is onder handel genomen, zo krijg je nu als een missie mislukt een sms'je waarin ze vragen of je de missie opnieuw wilt proberen. Je hoeft nu dus niet meer helemaal terug van het ziekenhuis of het politiebureau. Een minpunt is dat er binnen de missies geen checkpoints zijn, je zult dus wat doorzettingsvermogen moeten hebben. Grafisch is het ook een pareltje, als je voor het eerst Manhattan binnenrijdt dan krijg je echt een gevoel van, wauw! Dit ziet er geweldig uit.

Dan het hoofdpersonage, Niko Bellic. Hij heeft tijdens de oorlog in Servië vreselijke dingen gedaan en meegemaakt. Niko is niet persee een heel komisch persoon, maar het is wel iemand met wie je echt kunt meeleven. Ookal heeft hij veel verkeerd gedaan, het is nog geen slechte jongen. Wat altijd wat minder was in de GTA serie was het lock systeem, vooral als er meerdere mensen tegelijk in je gezichtsveld liepen. Soms wilde die nog wel eens op burgers locken. Dat hebben ze helemaal aangepakt. Er is een hele nieuwe enige gekomen voor het lock systeem, ook het cover systeem is perfect uitgewerkt. Zo kan je nu veel makkelijker van cover naar cover rennen. Bij het locken kan je nu door middel van het D-pad je visier op iemand anders vastzetten. Ook het autorijden is aangepakt, elke auto stuurt op zijn eigen manier, zijn eigen zwaartepunten. Dat is aan het begin heel erg wennen, maar als je het eenmaal aan het doen bent dan voel je dat het toch een onderdeel is van het realisme van de game. Het bewegen van je personage is ook een stuk realistischer, als Niko bijvoorbeeld de trap af loop zie je heel duidelijk zijn voeten de traplopende beweging maken en wanneer je aangereden wordt zal je ook niet steeds op dezelfde manier vallen, Niko klimt heel goed. Het vechtsysteem is ook op de schop gegaan. Je heb twee vechtknoppen, een sla en een schopknop, ook heb je nog een knop om mee te blokken. Dus als je op het juiste moment blokt dan kan je een countermove doen, dus ook daar zit veel diepgang. Zo zijn er veel gameplay elementen grondig aangepakt en verbeterd.

Wat nieuw is in GTA IV is de online multiplayer en die is ongelofelijk vet. Er zijn meerdere modi, je hebt natuurlijk de standaard Deathmatch en Team Deathmatch, maar wat ook leuk is is dat je nu met al je vrienden online kunt free roamen in Liberty City. Je kan bijvoorbeeld met z'n vieren in een auto gaan zitten dan kunnen de bijrijders iedereen gewoon doodknallen door het gebruiken van de triggers. Voor de bestuurder zelf is het vrij moeilijk om te schieten omdat je toch al je aandacht bij het rijden moet hebben. Een leuke nieuwe modus is Cops 'n Crooks. Het ene team is de politie en het andere de boeven, de politie weet wel waar de boeven zijn maar de boeven niet waar de politie is. De boeven moeten moeten hun baas op een locatie droppen. Zo wordt het echt een kat en muis spel. Er komt niet veel tactiek bij de multiplayer kijken, misschien bij Cops 'n Crooks wat meer, maar in het algemeen draait het echt om de lol. Het is gewoon zo'n unieke game, er is geen andere game zoals GTA IV.

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto IV is waarschijnlijk de beste game die ik ooit gespeeld heb. Niko Bellic is het meest diepgaande hoofdpersonage ooit in een game gemaakt, hij is een geloofwaardig en diepgaand persoon waarmee je een geweldig verhaal meemaakt dat je van het begin tot het eind blijft aangrijpen. Je beleeft dit verhaal in een geweldige omgeving met ongelofelijk veel details. De gameplay is tot in de puntjes uitgewerkt en de multiplayer is om van te smullen samen met een geweldig verhaal zorgt deze game voor een unieke spelervaring die je alleen bij GTA IV zult tegenkomen.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Oog voor detail
 • Niko Bellic
 • Meeslepend verhaal
 • Liberty City leeft
 • Multiplayer
 • Diepgaande en realistische gameplay
 • Minpunten
 • Geen checkpoints in missies

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ja ik, Tao, Nosferatu, Johnnybrasco en een paar andere van het forum speelde het net ook :P

 • ja idd, was dat zo speciaal dan? :P

 • Hehe, zijn we ook een een keertje eerder dan de Amerikanen.

 • En speel op de MGS4 map uit de verschillende trailers =D

 • Ja ik heb Snake al een paar keer afgeknald vandaag :P

 • Ja ik ben al paar keer Snake geweest. Erg vet! : )

  Dat zijn wel momenten waar je moet sneaken, anders red je het niet.

 • Ik krijg die update, zodat je kan spelen, maar niet gedownload:S

 • Zijn er nog steeds zoveel probs waardoor Konami de boel niet aan iedereen kan showen?

 • Bij ons op de server was Snake laatste xD Dat beloofd wat met Guns of the Patriots :P

 • Ik schrok me vanochtend ook kapot toen ik ineens met Snake speelde :P

 • Haha tof.

  Vanavond ff uitproberen.

 • Waar download je deze game?

 • Waar download je deze game?  bij hans anders of bij de spec savers

 • ik liet het vanmorgen al weten bij wheelman impressie.

  maar ik heb het gespeeld en het ziet er egt stoer uit man vooral snake ziet er vet uit en camo pak werkt zo fucking goed

  gewoon tege muurtje staan en hij veranderd van kleur.

  en de snake eye of zo is ook egt super vet

 • Leuk voorproefje op Snake in de singleplayer van MGS4 zelf :)

 • Er is een dedicated IG server online, waar je met Snake kunt spelen en de MGS4 map kunt bekijken.  Lobby - Merryl

  Naam - Insidegamer NL

  Paswoord - mgo  Jezelf bij de clan aanmelden kan via Main menu >> Clan >> Clan search >> Sons of IG. Iedereen is welkom
 • @Zeikstraal

  Ja geestig, ik kan hem niet vinden in de PS store, misschien eens langs bij specsavers.

 • bij ''spotlights''

 • Snake owned

 • @Zhero  Die Beta moet nog wel ergens staan in de PS store. Even goed zoeken bij Demo's oid.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren