1. Ratchet & Clank: Quest For Booty (PS3)

Ratchet & Clank: Quest For Booty (PS3)

Ratchet and Clank hebben zich in tools of destruction weer op de kaart gezet. Met geweldige graphics en een interessant verhaal, helaas met open einde, was een vervolg te verwachten. Maar om te zorgen dat die net zo overweldigend zou zijn als de vorige, heeft het team besloten er ruim de tijd voor te nemen. Dit is voor de fans van de serie natuurlijk niet vol te houden, dus heeft Insomniac besloten een zoethoudertje uit te brengen, namelijk quest for booty. Dit is niet de ‘zoektocht naar kont’, wat booty toch wel doet vermoeden, het is namelijk de zoektocht naar een ‘schat’. En heeft dit deel me lang weten te vermaken?

Nee. Maar dat is niet erg, want het was niet het plan van Insomniac om hier een heuse triple-A titel van te maken. Het moest het verhaal meer belichten en het universum van Ratchet and Clank nog verder duidelijk maken. In dit deel gaat Ratchet namelijk in zijn eentje op zoek naar Clank, die in het vorige deel is verdwenen. Toch stuit Ratchet op een aanwijzing. Namelijk een telescoop die toegang geeft tot de wereld van de Zoni, de mysterieuze wezentjes die Clank hebben meegenomen. De telescoop moet toegang geven tot de wereld van deze wezentjes. Door deze wereld binnen te treden zou Ratchet wellicht Clank terug kunnen halen.

Ik weet nog dat in de vierde game van de franchise, Ratchet ook op een solo carrière mikte en Clank meer naar de achtergrond is verplaatst. Dit bleek achteraf niet zo’n goede zet te zijn, ondanks dat dit nog best een aardige game was, was dit wel het slechtste deel uit de franchise.

Ik begon dus na die ervaring, met een sceptisch voorgevoel aan Quest for Booty. Toch is het gevoel dat ik Clank miste, geen 1 keer in me opgekomen. Wel bij de stukken die ik normaal met Clank tijdens een sprong wel gehaald zou hebben, viel ik in de afgrond. Maar los van dit was het gemis van Clank niet erg aanwezig. Dat kwam voornamelijk doordat Clank prominent in het verhaal is verweven en het gevoel werd gewekt, dat ik daadwerkelijk ergens naar opzoek ging.

Tevens was de vertelwijze van het verhaal, misschien wel beter dan in het vorige deel, op een vermakelijke wijze verteld. Waar ik in het vorige deel meer het gevoel kreeg dat ik naar een pixar film aan het kijken was, kreeg ik hier meer de indruk dat ik naar een boek aan het luisteren was. Het verhaal wordt namelijk verteld door Rusty Pete, een van de altijd dronken piraten uit het vorige deel. Tijdens het verhaal word je getrakteerd op allerlei kleurrijke artwork, die het bekijken waard zijn. Het spel leunt dus meer op het verhaal?

Ja, dat is waar. Zoals ik al eerder zei is het een zoethoudertje die het universum verder moet belichten. Maar ondanks dit, is het niet ten koste gegaan van de gameplay. Ik heb namelijk Clank niet gemist in de gameplay en heeft Ratchet een paar extra’s gekregen, die hij merkwaardig genoeg, nog niet eerder kon. Het oppakken van objecten is daar een van. Nu kan Ratchet, als hij in een donkere gang loopt, een lichtgevend slijmwezentje oppakken om te zorgen voor verlichting en om het nodige ongedierte mee af te schrikken. Ook nieuw is het verplaatsen van voorwerpen. Deze kun je, met een ‘laserbeam’ uit je wrench locken, waarmee je het voorwerp in de goede positie kan brengen. Dit is in het begin wat onwennig, maar werkt prima. Tevens hebben de graphics een kleine opknapbeurt gehad, de belichting is nog indrukwekkender en de wapens hebben ook een nieuwe verflaag gekregen.

Het oppakken etc. heeft tevens gezorgd voor meer variatie in de gameplay. Het lijkt alsof Insomniac daadwerkelijk iets geleerd heeft uit de vorige delen. Het verhaal is beter verteld en door het ontbreken van Clank in het doorzoeken van de planeet, heeft het ontwikkelteam gezorgd voor een paar extra elementen die dit compenseren. De moeilijkheidsgraad is dit keer zelf aan te passen, waar het bij de vorige delen te makkelijk werd, kan nu voor een moeilijker niveau gekozen worden. Maar is het als zoethoudertje dan wel aan te raden om te kopen?

Jazeker. Voor de prijs hoef je het niet te doen, want hij kost bijna niks, en hij vermaakt je toch een goede zes uur. Dit is aardig voor een titel die toch meer als een tussendoortje wordt beschouwd. Het is dus ook niet eerlijk om het spel te beoordelen als een volwaardige game, waarbij het kritiekpunt, de korte duur in acht wordt genomen. Deze zijn blijkbaar uit het oog verloren dat het hier niet gaat om een triple-A titel. Voor een ‘kort’ tussendoortje is dit spel toch dik geslaagd en sommige oneffenheden uit het vorige deel zijn weggestreken. Er is dus wel degelijk moeite in gestoken om ook dit deel zijn geld meer dan waard te maken.

Conclusie en beoordeling

Dit tussendoortje is verantwoord. Het is je geld meer dan waard en zorgt dat je nog verder het universum van Ratchet and Clank in wordt gezogen. De vermakelijke vertelwijze en gevarieerde gameplay zorgen voor een boven gemiddelde game, waarbij het gemis van Clank eigenlijk helemaal niet erg is. Natuurlijk zien we hem liever terug in het volgende deel. De oneffenheden uit het vorige deel zijn weggestreken en bewijst dat het team van Insomniac ook in zo’n titel tijd en moeite steekt.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Verhaal(vertelwijze)
 • Graphics
 • Extra gameplay elementen
 • Moeilijkheidsgraad kiezen
 • Minpunten
 • Slechts een zoethoudertje

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ga ik 100% zeker halen!!!!

 • Niet echt veel nieuwe info maar meer gewoon een bevestiging dat dit een potentiële topper is in het racegenre.

 • Ik ben ook benieuwd naar de uiteindelijke versie, maar het duurt nog beste wel lang eer dat hij verschijnt.

 • heel vet spel

 • dit word echt vet, niet te realistisch en niet te nep, de beste race game tot nu toe lijkt het voor mij te gaan worden :)

 • Ik kan echt niet wachten tot ie voor PC uitkomt

 • Vette game, deze ga ik zeker halen :)

 • Dit lijkt me echt een hele vette game worden.

 • Vet spel, kan vooral niet wachten op het driften…

 • Iedereen is helemaal lyrisch over GTA (net als ik), maar dit word ook een topper van formaat die het race-genre naar een hoger niveau tilt.

 • dit wordt echt DE raegame man

 • Heb echt veel vertrouwen in codemasters. Dirt was immers imo een echte topgame en je moest echt een bepaalde skill hebben om hem uit te spelen.. Hopelijk houden ze vast aan dezelfde waarden

 • Echt een vette game wordt dit man!

 • houd m nog ff in de gaten…

 • Zeker halen!:D

 • Nu al de beste racegame van 2008 :D. Heb hier zeker vertrouwen in, alle hands-ons die ik lees zijn lovend :).

 • ben heel benieuwd, de beelden zijn al veelzeggend, de reviews ook!! Weer een vernieuwend racespel…..

 • Heb hem al weer gepre-orderd.

  Hot damn…kon wel eens het duurste gamesjaar worden ooit :P

 • Ik snap nog steeds die NDS versie niet helemaal……………..  Heb em iig gereserveerd voor de PS3

 • Ik ga hem niet halen… Heb gister GT5: Prologue gewonnen, dus ik heb het niet nodig =D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren