1. Battlefield 1943 (PSS)

Battlefield 1943 (PSS)

Battlefield 1943 ziet er op het eerste gezicht uit als het perfecte vakantie-eiland. Door de zonnige stranden, wapperende palmbomen, gezellige bungalows en diepblauwe zee krijg je van deze game het zomerse gevoel helemaal in je bol. Toch zal dit gevoel snel veranderen, niet alleen vanwege het slechte weer in Nederland, maar ook vanwege de rondzoefende kogels, dikke tanks, ontploffende bommen en laag overvliegende vliegtuigen. Weet Battlefield 1943 desondanks toch te vermaken?

In het jaar 2002 kwam Electronic Arts met hun eerste Battlefield-game, die de subtitel 1942 toegezegt kreeg. Hij werd vooral beroemd door zijn verbluffende multiplayermodus, door het succes dat werd geboekt was de keuze natuurlijk snel gemaakt en de uitgever besloot dan ook de franchise verder uit te bereiden. Vele Battlefield games hebben het pad al gekruist, maar nu is er het officieële vervolg op de eerste game uit de serie, die vanzelfsprekend Battlefield 1943 heet. De nieuwe game van ontwikkelaar DICE is gebaseerd op Battlefield 1942, wat destijds een Tweede Wereldoorlog shooter was. Dit betekend dus meteen dat ook de nieuwe game zich in het Tweede Wereldoorlog-genre zal moeten wringen. We kennen natuurlijk allemaal de welbekende Frostbite Engine uit Bad Company, de ontwikkelaar heeft deze - hoe kon het ook anders - ook in 1943 gebruikt, wat betekend dat de game in een gloednieuw jasje wordt gestoken.

In Battlefield 1943 is geen singleplayer aanwezig. Dit betekend dat we alleen online met 24 man tegelijk het tegen elkaar op kunnen nemen. We kunnen weer flink schieten met de vier bekende maps uit Battlefield 1942: Wake Island, Iwo Jima, Guadalcanal en Coral Sea. In deze online-modus is, misschien helaas, maar één modus te spelen; de Conquest modus. Waar het de bedoeling is zoveel mogelijk vlaggen te veroveren en ook te behouden, dit zul je samen met je team moeten doen. Het doel is om teams samen te stellen van vier man zodat je op een tactische manier de vlaggen zult moeten veroveren van de tegenstander en je eigen vlaggen verdedigen natuurlijk. Het maken van teams werkt lekker en zeker een welkome toevoeging, wat mij vooral aansprak is het maken van een team met je eigen vrienden. Je zult spelen in de United States Marine Corps, welke mij bekend in de oren klinkt van Call of Duty 4: Modern Warfare, of de Japanse Navy. In elke game zul je je eigen voorkeur kunnen toepassen, in hoeverre jij je team gaat steunen. Als je voor voor Infantry kiest heb je de mogelijkheid voertuigen te reaperen of uit te schakelen, maar ben jij liever een Riflemen die gewoon doodleuk mensen neerknalt dan is dat ook geen probleem. Ook zijn er echte fanatiekelingen die liever met een sniper vanaf afstand hun vijand neerhalen, de Scouts.

Zoals al gezegd draait Battlefield 1943 op de Frostbite engine, welke afkomstig is van ontwikkelaar DICE. Deze engine zorgt ervoor dat eigenlijk bijna alles verwoestbaar is, zelfs als je een paar kogels door een boom ramt zal hij omvallen. Wat naar mijn mening echt een geweldig effect geeft, vooral als die boom net bovenop een voorbij wandelende vijand valt. Of misschien zit er net een vijand in één van de gezellige bungalows op het eiland, dan jaag je er gewoon een raket opaf en het huisje is weg. Ook zal je met een dikke tank gewoon door de bossen heen kunnen rammen, allen bomen zullen door de tank worden platgewalst. Integenstelling tot een Jeep die je toch tactisch tussen de bomen door moet manoeuvreren, anders zit je met flinke schade aan je auto.

Zoals je net al hebt gemerkt hebben de ontwikkelaars bij Battlefield 1943 ook aan de voertuigen gedacht. Naast de Jeeps, tanks en boten die we al kenden zijn er nu ook vliegtuigen toegevoegd, dit is een welkome en leuke verandering. Je kunt verschillende manouvres uithalen met je vliegtuig, rakelings langs vijanden of over de grond gaan is toch wel mijn favoriet. Maar natuurlijk is er ook de mogelijkheid om een paar bommen te laten vallen op vijandelijk gebied, dit kan je in je ééntje doen met één vliegtuig, maar veel leuker is om dit samen met je team te doen en met drie vliegtuigen tegelijk bommen te laten vallen zodat je vijanden uitgeschakeld zijn en de grondtroepen hun vlaggen kunnen overnemen.

Grafisch is de game een beetje cartoony achtig, ik weet niet precies hoe ik het moet uitleggen, maar dat het er goed uitziet is een ding wat zeker is. De graphics lijken op die van Bad Company - wat niet zo gek is met dezelfde engine - maar deze zijn een stuk kleurrijker. Dit kan misschien ook komen door de sfeervolle omgevingen, maar toch ziet alles er gewoon gelikt uit. De ontploffende bommen uit vliegtuigen zijn zowel vanuit de lucht als vanaf de grond geweldig om te zien. En ook in de bomen, huizen en de rest van de omgeving zijn erg gedetailleerd. Verder is de sound, zoals in eigenlijk alle Battlefield-series, weer van hoog niveau. Op sommige momenten lijkt het alsof ik me in een oorlogsfilm bevind en dat is erg tof. Je hoort overvliegende vliegtuigen en in de verte hoor je een tank aankomen die een enorme raket afschiet en vervolgens met een explosie ontploft die een lust voor zowel het oor als oog is. Wat daarin ook een leuk detail is, is hoe verder je weg bent van deze explosie hoe langer het duurt voordat jij de knal hoort.

Conclusie en beoordeling

Battlefield 1943 is voor een downloadable-game dubbel en dwars je geld waard. De game is harstikke vermakelijke en ziet er daarbij ook nog eens goed uit. Er hangt een lekker sfeertje in de verschillende maps, waar er helaas wat weinig van zijn. Toch zien deze maps er zeer goed uit en is de game qua audio ook dik in orde, vooral de overvliegende vliegtuigen en ontploffende bommen zijn een lust voor het oor.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Audiovisueel erg goed
 • Aardig wat vernieuwing
 • Erg vermakelijk
 • Prachtige omgevingen
 • Minpunten
 • Misschien een beetje weinig maps

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmm.. dit wordt wel wat denk ik!

 • sorry maar nog nooit van gehoord

 • Silverbitch studios?

 • Daar dacht ik ook al aan fleasy XD

 • Beide namen zeggen mij weinig, maar als het voor beide partijen goed is lijkt mij dat ook alleen maar goed :)

 • Silverbitch idd xD.

 • Nog nooit van gehoord hahahahahah als het voor hun goed is zal het wel goed zijn denk ik ?????

 • haha silverbitch.

 • N+, meesterlijk spelletje

 • :)

 • OKe dan, leuk om te weten.

 • Allebei geen bekende namen, maar misschien dat we in de toekomst nog veel van ze zullen horen, wie weet?

 • voorbeelden van games?

 • N+ is een geweldig verslavend spelletje, heb ik me erg mee vermaakt ^^.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren