1. Call of Juarez: Bound in Blood (PS3)

Call of Juarez: Bound in Blood (PS3)

Games waarin de hoofdrollen ingenomen worden door stoere cowboys met lange zwarte jassen en loodzware vuurwapens zijn in onze contreien even beperkt dan een succesvolle plantentuin middenin de woestijn. Techland lost met Call of Juarez de aanhoudende droogte op en probeert zo de westernfans te trakteren op een fris glas spuitwater.

Wie dezer dagen een ronde maakt doorheen de plaatselijke gameshop, zal merken dat er op weinig hoesjes de kop van een ongeschoren cowboy staat te pronken. Een slimme zet van de Poolse ontwikkelaar Techland om dat uiterst beperkte assortiment aan te spekken met een nieuw westernavontuur. Bound in Blood neemt je onder de arm mee doorheen een prequel die zich twee jaar voor de keiharde feiten uit het originele Call of Juarez afspelen. Trek je lange zwarte jas aan, neem een loodzware revolver ter hand en laat het knalfestijn beginnen.

Broederliefde

De ruigheid valt reeds op vooraleer we nog maar een controllerknop ingeduwd hebben. In de intro zien we de terugkeer van de broers Thomas en Ray McCall die vijandelijke outlaws uitdagen en ze vervolgens doeltreffend van een extra lichaamsopening voorzien. Je zou voor minder als je te weten komt dat je ouderlijke huis belaagd wordt door een hoop hoedendragende schietnichten. Bij aanvang van de eerste (en ook daaropvolgende) missie(s) kan je kiezen met welke van de twee broeders je aan de slag gaat. Terwijl jij je ding doet wordt je geholpen door je computergestuurde bloedverwant. Wie hoopte op een co-op-modus moeten we jammer genoeg teleurstellen. Dit terwijl het spel ons perfect geschikt leek om met een vriend naast je op de bank te doorlopen. Niet dus.

Nadat we de afwezigheid van een offline multiplayer enigszins verwerkt hebben, valt het op dat de McCalls twee verschillende karakteristieken bezitten, maar toch perfect op elkaar afgestemd zijn. Ray is de persoon die bij het uitdelen van de hersenen helemaal achteraan de rij stond. Hij is de man wanneer het aankomt op snoeiharde actie en kan daarom ook twee pistolen tegelijk gebruiken, wat ook een andere aanpak qua besturing behoeft. Door de linkerschouderknop in te duwen neem je de vijand op de korrel met het linkse vuurwapen, de andere button laat je toe om het rechtse te gebruiken. Overigens gaat hij niet enkel met schietijzers aan de slag, hij bedient zelfs allesvernietigende kanonnen en een Gatling gun waarmee hij binnen de kortste keren een heus slachtveld aangericht heeft. Thomas daarentegen is beperkt tot het gebruik van een wapen, wat extra plaats biedt voor het dragen van vlijmscherpe messen. Deze kunnen van op afstand of van dichtbij op de vijand gebruikt worden. Het gebruik hiervan gaat gepaard met een instant kill en is dus perfect geschikt voor het uitvoeren van geruisloze slachtpartijen. Zo is er niet alleen een verschil tussen het uiterlijk van de jongens, ook brengen ze een welgekomen afwisseling in de gameplay.

Call of Juarez: Bound in Blood stelt op het gebied van vrijheid echter serieus teleur. Begeef je jezelf tijdens een missie iets te ver van je kompaan, dan is het onverbiddelijk game over. Daardoor is de game even vergevingsgezind dan Amerika op de terroristen die zich verschuilen in de pikdonkere Afghaanse grotten. Daarbovenop is er slechts een manier om een opdracht tot een goed einde te brengen. Ga je toch opzoek naar een alternatieve route, dan verschijnen de alleszeggende woorden weer op het scherm. Voorbij, gedaan, begin maar opnieuw. Een misstap van formaat.

Alles moet kapot

Van begin tot einde krijg je te maken met een groot aantal opponenten die je een voor een proberen het genadeschot toe te dienen. Om dit te vermijden doe je met hen best precies hetzelfde. Nadat je een outlaw van de nodige dosis lood voorzien hebt, wordt niet alleen je ammunitie aangevuld. Belangrijker nog laad je zo de Concentration-meter op. Deze laat je toe om door een druk op de knop de tijd te vertragen, doelwitten (die je in het vizier moet hebben) te selecteren en de trekker over te halen. Een schietpartij die in eerste instantie op een hersenloze actie lijkt, is in feite een perfect gecontroleerde kogeltraktatie die de vijand meteen naar het hiernamaals stuurt. Om dit tot een goed einde te brengen zal je werkelijk alle kalmte moeten bewaren, want die cruciale seconden kunnen het verschil betekenen tussen doden of gedood worden. Grijpen naar wat chips of slurpen van je Cola is hierin volledig uit den boze. Zo zit het qua gameplay wel behoorlijk snor.

Naast de traditionele vuurgevechten is er genoeg plaats gemaakt voor variatie. We vertoefden doorheen de game op de rug van pijlsnelle paarden, wierpen lasso’s om op hoger gelegen locaties te komen, blusten vuren op geheel eigen wijze en gebruikten we vervaarlijke kanonnen om een kustlijn op te kuisen. Het enige nadeel is dat alles op voorhand door de makers beslist is en dat je dus zelf niet kan beslissen wanneer je de handen uit de mouwen steekt. Naast de gebruikelijke hoofdmodus hebben de makers ook een multiplayer voorzien, waarin je met twaalf spelers aan de slag kunt in vijf spelmodi (Wanted, Shootout, Posse, Wild West Legends en Manhunt). Of je hierin moeite een tijd wil investeren maak je het best zelf uit, maar wij wachten liever op de komst van het iets meer belovende Red Dead Redemption.

Conclusie en beoordeling

Call of Juarez: Bound in Blood brengt in zijn gameplay heel wat variatie, maar jammer genoeg weegt deze niet op tegen de andere minpuntan van de game. We zien het dan ook meer als een zoethoudertje voor het aanstormende Red Dead Redemption. Dat laat niet weg dat je met deze nieuwe westernshooter vershillende uurtjes zoet zult zijn.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Variatie
 • Actierijk
 • Minpunten
 • Geen co-op
 • AI
 • Geen vrijheid

Dit artikel delen

Over de auteur

Ratch Momenteel redacteur bij CHIEF en 9lives.

Reacties

 • \"Voor de mensen die er niet bekend mee zijn: GTA IV is een free roaming actiegame waarbij je als Niko Bellic verschilllende missies moet trachten te voltooien.\"  Zullen die mensen er echt zijn?

 • HAHA GTA IV owned gewoon de hele game-industrie op dit moment :P

  OT: Ja best wel logish. Zie bovenstaande.

 • Welke mensen die op insidegamer komen zullen gta nou niet kennen XD. maarjah, wel begrijpelijk van Microsoft.

 • Jmmr

 • Iedereen speelt GTA IV op dit moment, er is gewoon geen tijd voor iets anders.

 • Haha, niet vreemd nee… dacht vannochtend even snel voor werk langs de winkel te kunnen gaan.  09:05 liep ik de winkel in en dr stonden al dikke rijen bij de kassa.

  Wel leuk is dat dit spel bij de MM in Zoetermeer \"maar\" 44,- EUR kostte :))

 • Boeie, GTAIV is heet op het moment :)

 • euh… GTAVI ?? gaat hard ineens :p

 • Ik ken de GTA-franchise dus totaal niet…

 • Zullen die mensen er echt zijn?

  Ik denk dat er wel mensen zijn die het niet kennen. ;)

  @blobnl: Bij mij in de buurt was er helemaal nergens GTAIV te koop alleen bij de Saturn. Wel 5 euro duurder dan bij de MM in Zoetemeer.


 • Lol :p

 • Heerlijk, iedereen die net als ik al uren GTA IV gespeeld heeft :D.

 • In Utrecht op Hoog Catharijne waren alle PS3-versies al uitverkocht, ik heb er nog één op de kop weten te tikken in Amsterdam, de laatste :) Heb zo'n zin in die game

 • @ Tenshu: maar toch niet op een site als InsideGamer?

 • Ik denk dat er geen arcade games zijn uitkomen deze week omdat ze het nog druk zat hebben en krijgen met de huidige problemen op xbox live en GTA.  Zo ben ik bijvoorbeeld al mijn ingame resultaten kwijt van de laatste maanden en flipt marketplace…

 • Wat broodje_kroket al zegt. GTA owned de hele game-industrie!

 • Voor de mensen die er niet bekend mee zijn: GTA IV is een…  Bestaan die mensen??:P

 • Maakt niet uit, ben toch de hele tijd bezig met GTA IV!

 • Iedereen wil gewoon zo ver mogelijk uit de buurt blijven van GTA IV :P.

 • Haha ik heb 'm niet gepreordered en gisteren gewoon in de winkel gekocht

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren