1. Pokémon Yellow (GB)

Pokémon Yellow (GB)

‘Jongen, vroeger was alles beter’, zegt grootvader. ‘Toen ik nog jong was, moest er gewerkt worden, hadden we het niet zo breed en was er oorlog. Wij woonden met zijn negenen in een boerderij ergens langs het kanaal, wij spraken het altijd uit als knaal, dat is Twents…’ Hier verloor hij zijn aandacht voor het mooie verhaal dat grootvader vast en zeker zou gaan vertellen. Die eerste zin moest even bezinken, een zin die hij al vaker had gelezen en had gehoord, maar die nog nooit goed was doorgedrongen. Een zin die beschouwd werd als ongeloofwaardig. Een zin gehoord en gelezen door iemand die geen groot verleden heeft om op te leunen. Nu wel, gezien het feit dat hij al een groot aantal jaren zindelijk is en iemand is geworden uit het kind dat hij vroeger was. Het kind dat Pokémon adoreerde, net als zijn leeftijdsgenootjes. Een rage, maar dan groter als een rage. Een passie. Een passie die nu echter alweer overgevlogen is, als de liefde voor zijn eerste meisje.

Die laatste liefde is echter alweer vervlogen tot een mooie herinnering, op de dag van uitmakerij na. Wat een toestanden, wat een dramatiek. De passie voor Pokémon is ook allang weer over, waar het bij mijn kleine broertje nog helemaal springlevend is. Als ik aan vroeger denk en om specifiek te zijn aan Pokémon, denk ik aan Pikachu. Op de kermis had je de knuffels, op televisie had je Ash met zijn opstandige Pikachu en in de achterkant van mijn gameboy had je Pikachu, als een plaatje op de achterkant van het spel Pokémon Yellow. Mijn eerste Pokémon spel. Waar mijn broertje op het moment een gevecht mijn zijn harde schijf aan het voeren is gezien het feit dat hij maarliefst 493 aaibare diertjes in zijn hoofd moet krijgen, had ik het vroeger nog makkelijk met ‘slechts’ 150 Pokémonsters, allemaal wonend in de fantasiewereld genaamd Kanto. Het doel was simpel; zorg ervoor dat je de grootste Pokémon meester aller tijden wordt. Dit kreeg je te horen van de altijd vriendelijke Professor Oak, die ik af en toe ook wel gekscherend Eikel noem. Dit bijnaampje was eigenlijk meer gericht op zijn irritante neefje, ook wel bekend als Gary. Dit knaapje is de eeuwige rivaal van Ash en heeft zich nu tegen jou als speler gericht. Vandaar die bijnaam voor Oak. Maar daarnaast zorgt deze man er ook nog eens voor dat jij dezelfde opstandige Pikachu meekrijgt als Ash in de serie. Ash was hem blijkbaar beu en bracht hem terug. Terecht?

Nee, niet terecht. Terwijl je op de weg naar eeuwige roem allerlei andere trainers verslaat, is het altijd leuk om zo’n geel geval achter je aan te hebben lopen, letterlijk. Pikachu huppelt vrolijk achter je virtuele evenbeeld aan, soms klagend en huilen, op andere momenten blij en vrolijk huppelend. Het voegt wat toe. Even terugkomend op de queeste der grootste trainer aller tijden, het is leuk. Het is leuk om deze queeste te voltooien en daarbij een groots verhaal mee te maken. Dit grote verhaal heeft een hoofdlijn en dat is het verslaan van de verschillende gymleiders. Nadat je deze even flink in de pan gehakt hebt staan ze met pijn in hun hart een badge af. Als je eenmaal alle acht de badges verzameld hebt is het de bedoeling de ‘elite four’ te verslaan, om zo de grootste aller tijden te worden. Vrij vertaald is dat was je te horen krijgt bij het vertrek in Pallet Town van Professor Oak. Maar zo simpel kan het natuurlijk nooit zijn. Terwijl de verschillende badges aan het vergaren bent zul je allerlei subverhaallijnen ontdekken. Deze zijn over het algemeen verplicht om te doorlopen. Maar verplichting is niet erg zolang het leuk is om te doen, en dat is het in Pokémon Yellow zeker. Denk bijvoorbeeld aan het verslaan van een geest in een omgekeerde grafkelder. Het verhaal is leuk. Het verhaal is boeiend. Pokémon trainen is boeiender.

Daar draait het natuurlijk allemaal om in Pokémon. Het trainen en vangen van de vrolijke diertjes, om ze vervolgens in soms bloedstollende gevechten te zien overwinnen. Bij het winnen van een gevecht krijgen je Pokémon ervaringspunten, als er hier genoeg van vergaard zijn gaat de desbetreffende Pokémon een level omhoog en krijgt hij (af en toe, niet bij elk level) de kans om een nieuwe aanval te leren. Deze kan dan weer gebruikt worden bij een toekomstig gevecht. Maar hoe verloopt zo’n gevecht? De verschillende trainers hebben elk maximaal zes verschillende Pokémon tot hun beschikking. Deze mogen constant gewisseld worden voor elkaar, dit is handig gezien het feit dat elke Pokémon tot een bepaalde soort behoord. Vuur, aarde, wind, noem maar op. Het is vrij vanzelfsprekend dat een Pokémon van het type vuur in het voordeel is tegen een Pokémon van het type ijs. Dit soort tactische overwegingen moeten echter wel gemaakt worden tijdens het vechten, vergeet dit niet, anders wordt het een lastig verhaal. Doe je dit allemaal wel en weet je handig gebruik te maken van de verschillende hulpmiddelen zoals drankjes om beter te worden, dan is de kans groot dat je de meeste gevechten vrij simpel zult winnen. Simpel. De meeste gevechten zijn niet moeilijk, sterker nog, het hele spel is vrij makkelijk om uit te spelen. Er zijn geen verschillende moeilijkheidsgraden, persoonlijk vond ik dit wel erg zonde. De enige mogelijkheid om het spel wat moeilijker en uitdagender te maken is het overslaan van gevechten met andere trainers en loslopende Pokémon, die behalve te vangen ook te verslaan zijn. Maar dit alles gaat natuurlijk regelrecht tegen de instelling van een fatsoenlijke gamer in.

Alhoewel het spelletje vrij simpel is, blijft het ‘gewoon’ erg leuk om te spelen. Behalve het doorlopen van de verhaallijn zijn er altijd nog wel ergens wat trainers te vinden die nog niet verslagen zijn, op plekken die nog niet verkend zijn. De wereld van Kanto is groot. Op de trektocht langs alle dorpjes en stadjes zul je het ook nog eens moeten opnemen tegen het kwaadaardige Team Rocket. Deze hebben als doel, jawel, het overheersen van Kanto en het zo gruwelijk mogelijk behandelen van Pokémon. Dit ga jij als speler natuurlijk tegenhouden. Dit verlengt alleen maar de speeltijd die toch al behoorlijk lang is, zeker voor een spel op de Gameboy Color. Behalve de speelduur is de lijst van Pokémon ook heel erg lang, wat wel een beetje zonde is. Het voltooien van deze lijst in onmogelijk gemaakt. Om alle Pokémon te verkrijgen zal er geruild moeten worden met andere spelers met een ander type Pokémon spel. Het probleem hierbij is dat niemand nu nog Pokémon Red of Blue speelt, niet in mijn omgeving tenminste. Niet dat ik mij er anders aan had gewaagd om al deze monsters te verkrijgen, zoveel doorzettingsvermogen bezig ik nou ook weer niet. Gelukkig heb je niet veel doorzettingsvermogen nodig bij het spelen van Pokémon Yellow, het gaat allemaal vanzelf. De gevechten blijven leuk om te doen, de Pokémon zijn origineel, het verhaal is leuk. Persoonlijk vind ik Pokémon Yellow leuker om te spelen dan de latere games, het zal wel iets met nostalgie te maken hebben. ‘Vroeger was alles beter’. Niet altijd, in het geval van Pokémon Yellow wel.

Conclusie en beoordeling

Pokémon is het allereerste spel dat ik ooit gespeeld heb. Het was leuk om het weer te spelen, dat is het belangrijkste aspect van een spel. Het moet leuk zijn. Dat het grafisch ietwat achterhaald is maakt daarbij niet zoveel uit, daar beoordeel je zo'n spel uit de oude doos toch niet op?! Slechts twee kleine minpuntjes zorgen ervoor dat ik dit spel geen negen of hoger kan geven, anders had ik dit met veel plezier gedaan. De laatste paar Pokémon spellen missen orginaliteit, dat zit met dit spel uit het jaar 2000 echter wel goed. Gooi deze orginaliteit samen met een fantastische wereld en een leuk verhaal samen in een grote pot en je krijgt het meer dan vermakelijke Pokémon Yellow!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Leuk verhaal
 • Orginele en vertrouwde Pokémon
 • Mooie wereld
 • Vechten met Pikachu (en de rest)
 • Minpunten
 • Makkelijk
 • Bijna onmogelijk alle Pokémon te verzamelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • haha leuk! om GTA IV te vieren.

 • leuke actie

 • Waarom staat er \"een dag voor de officiele release\"??

 • De hele wereld draait momenteel, een dag voor de officiële release

  Vandaag is toch de dag van de officieele release?  Maar erg vette actie, ik heb best trek :P

 • Bale dat ik hem vandaag nog niet heb maar vrijdag pas.. precies vandaag moete die eikels van de tnt staken :(

 • What's next!

 • Ik wil GTA IV condooms.

 • Haha dit is wel een goed idee voor vanavond, kan ik gewoon lekker door blijven spelen, alleen oppassen dat me controller niet vies wordt

 • whah! vet!..en hehe gaat die playboy maar snel halen…egt alleen om die prijsvraag…

 • Leuk bedacht!

 • gta iv ownt :D:D:D:D:D:D:D

 • Wat een onzin zeg -,-

 • @bluephoenix ja dat heb ik ook omdat de TNT moet staken ik heb gta iv donderdag

 • Donderdag is Hemelvaart en wordt er ook niet bezorgd. Krijg hem ook pas vrijdag :(

 • Echt wel relaxte actie. Heb er al 5 uur opzitten :D.

 • Sorry hoor milind / NDS en andere \"fucked by TNT\" persons :))  Dit is echt wel de meest lullige timing om dit te krijgen… maar goed er is geen beter vermaak dan…..

 • K kan niet online kome bij GTA IV :S Krijg de hele tijd: Cannot connect to game provider…

 • leuk verzonnen die pizzadozen

 • Moet je wel gta IV hebben

 • lol! leuke actie!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren