1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Bloed is als rode wijn dat een beetje gestold is door twee minuten in de diepvriezer te zitten. Een zebrapad is als een zwart beest met witte strepen in plaats van een wit beest met zwarte strepen. Het leven is iets wat er als allereerst was: de kip of het ei. De dood is iets wat er als allerlaatste is: het lijk of het as. GTA IV is iets wat nog nooit eerder gezien is: zeer goed of zeer zeer goed. Maar wat is er nou zo goed aan GTA IV? Het leven dat er rond loopt dat je kunt doodschieten en dat er dan rode wijn uitloopt, waarnaar je een molotov kan gooien en het tot as bewerkt of door een oma omver te rijden op het zwart beest met witte strepen? Wel, in dat opzicht is Grand Theft Auto IV goed geslaagd.

“Life is complicated. I killed people, smuggled people, sold people. Perhaps here, things will be different.” Met deze woorden begon de eerste trailer van Grand Theft Auto IV (GTA IV). Voor mij zijn deze woorden de belangrijkste van heel het verhaal. Rond deze woorden draait alles. Het verhaal draait rond Nico Bellic, een Serviër die een oorlog heeft meegemaakt. Hij komt naar Liberty City omdat zijn neef Roman Bellic hem “The American Dream” had beloofd: luxe, geld en hete mokkels, zo beschreef hij het toch in zijn brieven aan Nico. Als hij dan eindelijk aankomt in Liberty City moet hij met een roestig wrak naar zijn luxeappartement rijden, hoewel dat maar bestaat uit een bed in een woonkamer vol schimmel. Roman heeft zijn broer dus opgelicht om zijn vuile klusjes op te knappen en zijn bergen schuld wit te wassen, maar Roman is niet de enige werkgever in dit verhaal. Je moet niet alleen vuil werk opknappen voor hem, maar later in het verhaal kom je andere mensen tegen waarvoor je ook klusjes moet doen. Dit zijn maar de eerste missies van het verhaal. Hoe verder het verhaal zich ontwikkelt, hoe vuiler en gemener Nico zich gedraagt en hoe meer eisen je werkgevers gaan stellen en hoe moeilijker en ingewikkelder het verhaal wordt.

Ontwikkelaar Rockstar heeft met GTA IV de gameplay weer uitgebreid en een beetje veranderd. Voor mij was dat persoonlijk een grote verandering. Mijn eerste GTA’s waren die op de PSP en op deze handheld zijn de mogelijke gameplay-toetsen complex. Zo heb je op de PSP maar twee schouderknoppen en op de playstation 3 controller vier. Dan heb je natuurlijk meer mogelijkheden. Niet alleen dat is veranderd, maar de bestaande gameplay-elementen zijn uitgebreid. O.a. het vechtsysteem is onder de loep genomen. Je kan blocken, je kan counteren, je kan een combinatie doen en nog zoveel meer. Ook als je in een auto zit. Voor elke auto heeft Rockstar een andere flexibiliteit ontworpen. Sportauto’s volgen bijvoorbeeld je bevelen makkelijker op dan een lichte pick-up. Om nog een voorbeeld te geven hebben ze het lopen ook uitgebreid. Je hebt nu drie verschillende manieren om te lopen. Joystick om te wandelen, kruisje indrukken om te lopen en kruisje meermaals indrukken om te sprinten. Wat nieuw is in GTA IV is het coveren. Nu kan je in tegenstelling tot de vorige GTA’s ergens achterduiken of schuilhouden wat soms erg handig kan zijn. Al deze dingen lijken misschien onbenullig, maar kunnen toch van groot belang zijn in deze game.

Zoals ik al zei heeft Rockstar veel gedaan om het spel realistisch te maken en ik heb eerlijk gezegd nog nooit zo een realistische game gezien. De inwoners van de stad zijn voorbereid op elke situatie dat er maar gebeuren kan. Als je gewoon rondkijkt zie je al dat iedereen zijn eigen leventje leidt en merk je nauwelijks dat dat voorgeprogrammeerd is. Erg belangrijk in een game is het decor. Net zoals GTA III speelt dit verhaal zich ook af in Liberty City. Als je voor het eerst de stad binnenkomt en de vele gebouwen ziet, denk je meteen aan New York. Deze gelijkenis is verbluffend. Elk belangrijk gebouw dat in New York staat, zie je ook in Liberty City staan. Deze stad is kleiner dan de stad in San Andreas, maar elk deel van Liberty City kan je nuttig gebruiken. Er zijn vele gebouwen waar je binnen kunt (zonder laadtijden), in elk steegje kan je je verstoppen voor je vijanden en in elk park kan je tot rust komen.

Rockstar heeft in GTA IV weer een nieuw snufje gestopt, een mobiele telefoon. Met dit handig ding kan je veel doen in de game. Gedurende het verhaal kan je telefoontjes krijgen van neef, andere werkgevers of gewone vrienden. Ze bellen je omdat ze een opdracht voor je hebben of gewoon eens naar een bar gaan om een pintje te drinken. Jijzelf kunt ook iedereen bellen om iets leuk te doen of om geld bij te verdienen. Je wordt ook beloond als je veel gaat socializen met vrieden. Gedurende het spel krijg je van je vrienden respect. Als het respectprocent hoog genoeg is bij een bepaalde persoon dan stellen je ze een gratis dienst voor, bijvoorbeeld Roman stuurt je een gratis taxi. Met de mobiele telefoon kan je ook speciale diensten opbellen. Als je eens een politiewagen of een brandweerwagen nodig hebt, kan je gewoon het nummer 911 oppiepen en binnen de minuut staat er daar een wagen. Traditiegetrouw bevat elke GTA cheatcodes. Deze codes bestaan uit gsm-nummers. Hiermee kan je verschillende voertuigen untlocken.

Naast het hoofdverhaal en de zijmissies valt er nog bijzonder veel te doen in Liberty City. Met je GSM kan je vrienden opbellen om iets te gaan doen met zijn tweeën. Je kan een spelletje bowlen, poolen, darten, een stripclub bezoeken, een cabaretshow bekijken of iets gaan eten of drinken. Als je iets gaat drinken is de kans groot dat je er zat uit de bar komt en dat maakt het heel moeilijk om terug thuis te geraken. Op sommige plaatsen in Liberty City (vooral in de buurt van een stripclub) lopen er prostituees rond die jouw behoefte willen bevredigen. Als ze in je auto zitten en je hebt ze naar een rustige plaats gebracht, kan je kiezen uit drie services (raad maar welke). Je krijgt de handeling zelf te zien wat nieuw is in GTA, maar de intieme geslachtsdelen krijg je niet te zien.

Zoals de GTA’s op de PSP bevat deze game ook een multiplayer. In verschillende modi kan je het opnemen tegen andere spelers in team (acht tegen acht) of individueel (jij tegen vijftien andere spelers). Er is veel keuze in de verschillende modi. In totaal zijn er zo’n zeventien verschillende types. De belangrijkste en ook de populairste is team deathmatch, zoveel personen doden van het andere team en zo het meeste geld verzamelen. Dat geld is een belangrijke factor in de online rangen. Die rangen bestaan van rang nul tot rang tien. Om te promoveren moet je een bepaald bedrag verzamelen. Per aangegeven bedrag kan je een rang stijgen en bij sommige rangen kan je voorwerpen untlocken. Mijn persoonlijke favoriet is de free mode. Jij en vijftien spelers kunnen Liberty City terroriseren zonder een vast doel te hebben. Genoeg stof dus om je deze zomer bezig te houden als het zo slecht weer blijft!

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto IV heeft alle eigenschappen die elke GTA fan wilt. Een bijzondere mooie stad, een prachtig verhaallijn, een personage die je medelijden opwekt. Al deze dingen hebben ervoor gezorgd dat GTA IV dé game van het jaar 2008 is geworden en daarmee ligt de lat van de sandbox games weer tien centimeter hoger. De perfecte game bestaat niet al kan ik toch geen minpunten vinden, maar deze game is een mijlpaal in de geschiedenis en zal nog lang in het geheugen gegrift staan van elke gamer!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Personage
 • Verhaal
 • Uitgediepte gameplay
 • Liberty City
 • Er valt veel te beleven
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Geen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt veelbelovend ^^.

 • Nix voor mij.

 • klinkt goed maar ik denk niet dat deze game het goed gaat doen op ps3 x360 en de pc. voor deze platformen zijn veel mooiere spellen te vinden. Ik verwacht dat deze game het beste gaat doen op de wii.

 • dit gaat vet worden op de Wii

 • lijkt me wel leuk weer even een nieuwe bries door Ghostbusters heen.

 • Ik vond de films altijd maar matig, dus weet niet of ik dan het leuk ga vinden als game.

 • @Lit_gamer_3000  En er goed uitzien op de PC,PS3 en 360 ;-)

 • En weer kan Koppa het niet laten een zoveelste kinderachtige reactie te plaatsen. Groei op man, hoe oud ben je nou? 39 jaar? Lachwekkend simplistisch en lomp reageer en denk je dan zeg…  Ik heb het hele Ghostbustersgebeuren nooit echt gevolgd, maar als dit wat wordt - wat zomaar eens zou kunnen - zal ik die films maar kijken en de game spelen denk :D.

 • THERE IS SOMETHING STRANGE, IN THE NEIGHBOURHOOD, WHO YOU GONNA CALL?! GHOSTBUSTERS!  Dit gaat volgens mij een leuke game worden met de Wii mote, maar ik haal het denk ik wel als het in de budgetbak zit.

 • leuk, maar vergeet t maar, dees ga ik dus ff niet halen…

 • niemand gaat dees ff hale,, iedereen moet namelijk nog een half jaartje wachte.

  waarom niet hale? ik bedoel 2 dagen werken en je hebt t geld bij elkaar! niet zo mieterig doen over het geld maar een baantje zoeke!

  heb het over voor een spel zoals dit

 • nee, deze ga ik niet halen  @icechunky

  als hij toch niet zo lek is ga je hem toch niet halen.

 • Mwha, twijfel een beetje…

 • Ik weet het ook nog niet met deze game. Het heeft wel de potentie.

 • Lijkt een beetje op Luigi mansion ???????!!!!!!???????

 • Ik dacht toch dat deze gecancelled was ofzoiets :S ?

 • DON'T CROSS THE STREAMS!!!

 • Zou wel cool kunnen worden mits goed uitgewerkt (geld voor alles maar goed :P). Ghostbusters ftw!

 • En met het originele nummer schijnbaar.  Who you gonna call? NOT US.

  (casper het vriendelijke spokkje, de film)  edit: ik bedoel hiermee overigens niet dat ik niet enthousiast ben voor deze titel, ik vond het alleen grappige referentie in die film.

  Ik bedoel, hoe kun je hier nou niet enthousiast over zijn? :)

  (en ga anders terug naar je kale ruimtemarine)

 • komt er niet in

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren