1. Bully: Scholarship Edition (Wii)

Bully: Scholarship Edition (Wii)

Pestkoppen, wie kent ze niet? De types die zonder reden medeleerlingen in elkaar timmeren, tijdens de les anderen bekogelen met gore troep of zelfs erger: met hun vriendjes één iemand totaal vernederen aangezien ze in hun eentje niet durven. Lafaards zijn het. Vreemd genoeg zou iedereen stiekem deze rol van irritante rotkoter willen aannemen. Onder het mom “een koekje van eigen deeg geven”. Zo dacht Rockstar er ook over en bracht op de PS2 de game Bully uit. Als we de titel naar het Nederlands vertalen zien we dat het “pestkop” betekent. Dat kon natuurlijk niet en er werd zelfs aandacht besteed in Den Haag. De geschiedenis kennen we inmiddels, de game moedigt pesten niet aan. Dus kon iedereen in ons koude kikkerlandje weer rustig slapen. Zo rustig zelfs, dat Rockstar de game ook naar de Wii en 360 bracht.

Menig Wii-eigenaar zal zuchten, want wederom hebben we te maken met een port van een PS2-game. Normaliter moet je dit soort onzin in de prullenbak mikken, maar dit keer is het anders. Rockstar heeft zowaar moeite gedaan om deze port te optimaliseren voor de Wii. Dit hebben ze gedaan door middel van extra missies, betere graphics en, heel belangrijk, fatsoenlijke controls. Kan het dan zijn dat deze game zijn geld waard is? Ja beste lezer, dat is hij zeker. Natuurlijk moet er rekening gehouden worden met het feit dat het een titel betreft die we al eens eerder gespeeld hebben, maar in dit geval mag het de pret niet drukken. Het is een prima overzetting en dat mag ook wel eens gezegd worden. Sterker nog, voor een Wii-eigenaar op zoek naar een leuke titel is deze zeker aan te raden.

Bully staat inderdaad voor pestkop, maar de titel onthult niet alles. Het is waar dat het in de game mogelijk is om medeleerlingen te terroriseren, maar dat is slechts een klein aspect van deze ervaring. De game is eigenlijk een persiflage op de Amerikaanse highschoolcultuur. Alle mogelijke stereotypes die voorbij zijn gekomen in de vele series, films of documentaires uit de States zitten verwerkt in deze game. Zo zijn er de nerds met hun niet al te florissante voorkomen en hoge intelligentie. De nogal excentrieke kakkers die praten over het geld van pappie. Ook zijn er in de wereld van Bully de stoere vetkuiven en de sportfanaten. Ieder stereotype is aanwezig, aangevuld met de typische Rockstar humor. Om alles af te maken, wat is de ultieme bedoeling, zeg maar de “pre-American Dream”, van de gemiddelde Amerikaanse scholier? Precies: populair zijn. Al werkt het met Bully een tikkeltje anders, aangezien hoofdpersoon Jimmy Hopkins via een ander principe werkt.

Wanneer Jimmy voor het eerst in beeld verschijnt, is er al direct de neiging om hem af te doen als de typische pestkop: van verscheidene scholen afgetrapt, hij zorgt voor problemen en bezorgt zijn moeder kopzorgen. Totdat de relschopper op zijn nieuwe school Bullworth Academy aankomt. Het blijkt dat zijn moeder hem daar dumpt om met haar zoveelste man op huwelijksreis te gaan. Erger nog, Bullworth blijkt geen ideale plek te zijn om een diploma te halen. Totale chaos heerst er rond en binnen de Academy, iets waar zelfs de docenten niks aan kunnen doen. Alhoewel, de docenten daar zijn nogal twijfelachtig en in de meeste gevallen zelfs incompetent. Jimmy ziet dit hoofdschuddend aan en besluit hier wat aan te doen. Vanaf dat punt laat hij zien dat hij tot het type “grote bek, klein hartje” behoort en er voor wil zorgen dat Bullworth Academy een plek is waar iedereen met elkaar moet kunnen opschieten. Of dit nu goedschiks moet gaan of kwaadschiks. In de meeste gevallen valt er wel te raden voor welke optie de nieuwe Bullworthstudent gaat...

Bully is in feite qua spel-opzet gewoon een soort GTA. Logisch natuurlijk omdat Rockstar de ontwikkelaar is en dat de game zich ook in een open wereld afspeelt. Naast de school en zijn terrein is het mogelijk om het stadje Bullworth te ontdekken. Het is zeker niet zo groot als de steden die je gewend bent in de GTA reeks, maar er valt genoeg te beleven daar. Niet alleen in de stad valt er van alles te doen, maar ook op school kun je vele activiteiten ondernemen. Zoals het volgen van lessen. Jawel, Jimmy kan er voor kiezen om lessen te volgen. Hij kan ook spijbelen, maar dan loopt hij het risico dat hij betrapt wordt en alsnog naar de les moet. Deze lessen zijn niks meer dan minigames, waarvan een aantal zeer leuk is met de Wiimote besturing. Bij de biologielessen is het de bedoeling dat je de Wiimote als een mes gebruikt en zo dieren gaat ontleden. Bij de scheikundeles moet je allerei combinaties ingeven om een experiment tot een goed einde te brengen. Deze lessen leveren trouwens wel nieuwe kennis op. Zo leer je bij natuurkunde hoe je betere stinkbommen kunt maken. Tijdens de techniekles ontwikkel je een nieuwe fiets. Zeer leuke toevoegingen, alhoewel deze eigenlijk geen belangrijk onderdeel vormen voor de game. Je kunt de game voltooien zonder een les te hebben gevolgd, dus zijn ze eigenlijk leuke extra’tjes. Laat het de regering maar niet horen. Rockstar had misschien meer aandacht moeten besteden aan de verplichting van de lessen, zodat het meer als een onderdeel voelt van de game. Nu komt het meer als een aanhangsel over.

Na schooltijd begint het echte werk pas. Terwijl je rondloopt op Bullworth zie je allemaal kleine dingetjes die je interesse wekken, waaronder de grafische aspecten. Om het grafische punt te belichten: Bully is wat dat betreft niet briljant, ook niet na de kleine grafische update ten opzichte van de PS2 versie. Toch weet de game een goede sfeer op te roepen met zijn kostschooluiterlijk en zeer geslaagde voice-acting. Terwijl je dit allemaal bekijkt, is het echte doel van de game het voltooien van missies en kattekwaad uithalen. Denk aan een GTA-structuur, waarin je opdrachtgevers moet vinden en voor hen klusjes moet opknappen. Dat varieert bijvoorbeeld van personen beschermen tot andere groeperingen dwars zitten. Heel Bullworth moet er aan geloven, dus moet je ook een arsenaal aan hulpmiddelen inschakelen. Om mensen te treiteren kun je bijvoorbeeld knikkers op de grond gooien, iemand met jeukpoeder ergeren of vuurwerk afsteken. Dat zijn enkele voorbeelden uit je arsenaal en wil je ontsnappen, maak dan gebruik van een skateboard of een fiets. Bully zit vol mogelijkheden en voor iedere missie valt er wat te bedenken. Het moet gezegd worden dat de missies op den duur wel erg op elkaar gaan lijken, maar vooral door de humor en alle hulpmiddelen blijft het boeien. Met een katapult een football team uitschakelen... Geniaal toch?

Toch weet Jimmy zich vaak genoeg in de nesten te werken, waardoor vechten de enige oplossing is. Hiervoor moet je de Wiimote en nunchuk gebruiken. Het werkt zoals Wii Sports Boxing, maar beter. Je kunt makkelijk klappen uitdelen en op dat punt is er ook geen foutje te vinden. Zelfs de finishing moves werken perfect. Bijvoorbeeld iemand na een vechtpartij een lekkere wedgie geven door de Wiimote en nunchuk omhoog te gooien. Pure voldoening. In de loop van de game kun je ook nieuwe bewegingen leren, zodat er in het vechten wel variatie onstaat. Heel soms wil het wel gebeuren dat de nunchuk een stoot niet registreert, maar dit valt haast niet op. Als je teveel vecht kan dit overigens leiden tot minder respect van andere groeperingen, dus pas op. Sowieso is het in de vele missies de bedoeling om respect te verdienen om zo het vertrouwen te winnen van de verscheidene groeperingen op school. Hoe meer respect wordt ontvangen, hoe meer voordelen er voor Jimmy zijn. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld vriendinnen te krijgen en met hen socializen. Een zoen van een meisje levert extra gezondheid op en wat giechelende geluiden waaruit haar bewondering voor hem blijkt. Niet echt een nuttige functie, maar het is meer een grapje waarmee tijd gedood kan worden tussen de missies door. Er zijn ook andere activiteiten waarmee je de tijd kunt doorkomen in Bully zoals racen, stunten met de fiets of gewoon, mensen pesten. Zo nu en dan is het helemaal niet verkeerd om iemand in een kluisje te proppen.

Conclusie en beoordeling

Zo zijn er nog vele dingen te doen op die vreemde nieuwe school van Jimmy Hopkins, maar dit moet iedereen zelf ontdekken. Eén ding is zeker: de game heeft veel charme die door iedereen gewaardeerd kan worden. Voor Wii-eigenaren is het zeker een mooi pakketje doordat er meer extra’s zijn toegevoegd aan deze Wii-port. Zoals eerder gezegd in deze recensie, ports moeten normaal afgekeurd worden, maar Rockstar verdient een schouderklopje voor zijn inspanningen. Voor een game die de vorige generatie al is verschenen, hebben ze de game goed gepresenteerd op de Wii. Bully is een uitermate sterk spel, dat dankzij de uitstekende sfeer en de zeer geestige dialogen zeker tot het einde zal boeien. En heel belangrijk: toffe controls. Van harte aanbevolen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Toffe sfeer
 • Uitstekende controls
 • Veel te doen in Bullworth
 • Sterke voiceacting
 • Extra content
 • Minpunten
 • De lessen voelen als een los onderdeel aan
 • Minimale graphics boost

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer, ik ben namelijk een een echte PC-gamer…

 • mooi, ik ben namelijk een echte Xbox-gamer…

 • Ach, dit wisten we al! Ik game tegenwoordig toch niet meer op de PC, dus mij maakt het niet uit :P

 • mmm best jammer , ben eigelijk een xbox gamer en pc:P

 • pi-pi-piraten kielhalen de pc game industrie, erg jammer dat alweer een ontwikkelaar de pc als game platform de rug toekeert. Hoewel ze in dit geval nog gewoon voor pc gaan maken. Maar logisch ook de geldpot zit is tegenwoordig bij de consoles te vinden.

 • It's just a matter of time, en dan is er geen pc-game-wereld meer.

 • @broodje_kroket; misschien in jouw 'wereldje', in de mijne blijft hij iig, dan maar emulators downen.  ontopic; Dit nieuws is mooi voor Crytek (al is het geen nieuws voor hen omdat zei het als nieuws hebben gereleased)

 • jammer voor de pc gamers. ik heb er geen last van ik game op me ps3

 • Mooi dan komen die toffe Cry-ENGINE-games ook eens op de consoles :)

 • Laat ze dan een keertje zoals bij Spore, iets maken waar je t spel alleen kan spelen als je het geactiveerd hebt! Je kan er nu wel van uit gaan dat iedereen bijna wel internet heeft, en dat is dus niet kwetsbaar voor piraterij!

 • Totally Awesome!

 • Oeps dubbel post :D

 • Is te begrijpen.

 • bla bla bla beveilig je shit dan beter :)

 • jammer

 • Jammer, en cool.

 • @ Shenmue3  Iets wat de kosten ook nog eens omhoog haalt. Piraterij is op de PC een serieuze dreiging, steeds meer ontwikkelaars vinden het een onaantrekkelijk platform. Logisch! En ik word maar altijd uitgelachen door mijn vrienden omdat ik spellen koop.

 • Mooi ik ben ben een echte Sony gamer!

 • haha wat een nerd! eerst nog zeggen dat de pc 5 jaar vooruit loopt op de consoles en nu opeens omdat al de fucking downloaders het spel downloaden over stappen naar console, maak dan een beter systeem tegen downloaders. wat een fucking noob omfg -.-

 • Ach ga weg man met Piraterij, het gaat ze gewoon om dat de PC half dood is…. ze moeten wel naar consoles toe.. anders kunnen ze hun deuren sluiten.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren