1. Call of Duty: World at War (PS3)

Call of Duty: World at War (PS3)

Toen Treyarch na het geweldige succes van Call of Duty: Modern Warfare terug ging naar de tweede wereldoorlog waren veel mensen al gelijk pessimistisch. Ze hadden na een gewoonweg tegenvallende deel 3 en een geweldige Call of Duty: Modern Warfare gehoopt dat Treyarch verder zou gaan in de hedendaagse oorlogsvoering. Maar was hun pessimisme terecht?

Zelfs vind ik de tweede wereldoorlog reuze interessant. Over hoe de Russen de Duitsers terug dreven na hun geweldige nederlaag in Stalingrad. Of over hoe de Amerikanen op de memorabele D-Day, H-Hour de stranden van Normandië bestormden. Daarom heb ik ook genoten van Call of Duty 1, 2 en 3. Alle drie zijn ze helemaal kapot gespeeld op mijn computer en mijn Playstation 3. Ik was daarom ook helemaal in mijn nopjes toen Treyarch terugging naar de tweede wereldoorlog met Call of Duty World at War.

Sambal bij?

Waar je in de vorige delen alleen speelde tegen Duitsers zijn nu ook de Japanners van de partij. Deze fanatieke spleetoogjes zijn ook niet bang om hun leven te geven voor het keizerlijke rijk van Emperor Hirohito. Als het moet rennen ze in grote minderheid op je af om met hun bajonet je te doorklieven. Een welkome variatie voor de soms wel irritante Duitsers. Behalve dat ze hun leven zullen geven voor hun overtuiging, hebben de Japanners ook wel gemene trucjes achter de hand. Ze zullen zonder blikken of blozen hun slachtoffers uitrusten met granaten zodat als hun kameraden een kijkje nemen, deze zonder pardon worden opgeblazen, om maar iets te noemen. Met een nieuwe tegenstander komen ook nieuwe wapens. Zo heb je de Arisaka rifle, die je kan vergelijken met een Kar95 van de Duitsers en een Type 100 machine geweer die weer doet denken aan een sten van de Britten. Kortom genoeg variatie voor de mensen die genoeg hadden van de Duitsers.

“You think because you say nothing... you are strong?”

Het spel begint met een overigens prachtige intro, waarin wordt uitgelegd wat er gebeurd is. Jij bent private C. Miller die na een verkeerd afgelopen missie gevangen is genomen door de Japanners. Hun methode om informatie los te krijgen is nogal drastisch. Als je kameraad de baas van het zooitje uitlokt door in zijn gezicht te spugen is voor hem de maat vol. De sigaret wordt in zijn oog uitgedrukt en zijn lot wordt daarna snel beslecht door een haal met een zwaard van een van de soldaten. Het bloed spuit alle kanten en je probeert weg te komen voordat jou het zelfde lot wacht. Vlak voordat je het einde moet laten wordt je gered door een klein groepje Amerikanen die je uiteindelijk naar veilige haven zullen escorteren. Als het bootje met jou erin wegvaart weet je… Dit is pas het begin. Naast private Miller speel je ook met private Dimitri Petrenko. Aan de hand van sergeant Roebuck en sergeant Reznov wordt je door een aantal missies heen geloodst. Die kunnen zijn van het innemen van een vliegveld tot het neerschieten van een of andere Duitse generaal. Het ene moment ben je in sniper duel met een Duitser. Het volgende moment zit je in een Black Cat en ben je Japanse Zeroes uit de lucht te schieten. De meeste missies zijn lang maar, er zijn voldoende checkpoints waar je voortgang wordt opgeslagen. Hoewel de meeste missies erg tof zijn, zijn er ook een paar missies die wat minder zijn. Nog een nadeel is dat het soms wat veel van hetzelfde is. Steeds komen er weer Duitsers of Japanners op je af en moet je weer oprukken en komen ze weer en weer oprukken enzovoorts…

“Once more we cheat death.\"

Buiten de soms wat eentonige missies om is er nog één groot nadeel aan Call of Duty World at War. Dit nadeel merk je vooral in de wat hogere moeilijkheidsgraden. De A.I. is zo stom en perfect in één. De perfectie komt van het werpen van de granaten. Vanaf hoever ze de granaten ook gooien, hij belandt altijd precies voor je voeten. Al zit je achter de hoogste muur, ze weten hem er altijd precies overheen op je kop te gooien. En ook niet één keer maar, meerdere keren. Dat kan vooral in de hogere moeilijkheidsgraden zo verschrikkelijk irritant zijn dat je soms je controller wel door de kamer kan sodemieteren. Mochten die granaten niet helpen, dan komt het stomme gedeelte. Ze negeren alles en iedereen en rennen naar je toe om je van dichtbij te doorzeven met honderden kogels. Ze zoeken geen dekking meer maar, gaan op je lip zitten om je van dichtbij vol met lood te pompen. Er komen zelfs scènes voor dat ze langs jouw kameraden lopen die op een meter afstand staan om alleen jou neer te schieten. Dat is ook verschrikkelijk frustrerend. Om die redenen heb ik menig opperwezen de meest vreselijke ziektes toegewenst.

“You don’t look so very good”

Over de graphics valt niet heel veel aan te merken. Hier en daar misschien een kleine framedrop maar, meer is het ook niet. De toevoeging van bloed maakt het allemaal wat intenser. De tegenstanders zijn goed uitgewerkt en ik had het idee dat ik nooit tegen dezelfde vijanden vocht. Als je iemand ziet verbranden zie je ook echt de brandwonden op zijn lichaam. Dat wil maar zeggen dat er toch wel op de details is gelet.

“You don’t win a war on your own”

Je kan in de multiplayer bijna niet om de vergelijking met Call of Duty: Modern Warfare heen. In dit deel werken ze ook met ranks die je kan halen waardoor je wapens kan upgraden. Een nieuwe toevoeging zijn de voertuigen die in sommige levels te vinden zijn. Maar om het wel een beetje gelijk te houden zijn er vlak bij die voertuigen ook antivoertuig wapens zoals een bazooka of de “good old” panzerfaust. Alleen zijn sommige levels iets wat groot voor de wat kleinere party’s. Soms zit je echt naar elkaar te zoeken. Dat haalt de spanning er wel een beetje uit.

\"You can make it, my friend. You always survive.\"

Call of Duty World at War is misschien niet zo goed als Call of Duty: Modern Warfare maar, heel veel slechter is hij niet. Het is een zeer goede game met hier en daar een paar kleine glitches maar, dat mag de pret en zeker de geweldige sfeer niet drukken.

Conclusie en beoordeling

Voor de mensen die houden van de tweede wereldoorlog is deze game een echte aanrader. Call of Duty World at War laat een hele nieuwe kant van de oorlog zien. Daarmee heeft Treyarch een gewaagde stap gedaan omdat menigeen toch wachtte op een nieuwe Modern Warfare. Mijn vertrouwen in Treyarch is niet beschadigd, en ondanks de slechte A.i. en die soms was eentonige levels is Call of Duty World at War een zeer goede game die mij zeker nog wel aan de gang houdt tot de nieuwe Modern Warfare 2.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • WWII
 • Graphics
 • C.o.D. Sfeer
 • Japanners
 • Minpunten
 • A.i.
 • Soms wat eentonig
 • Frustrerend op hogere niveaus

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • oké, hoop dat ze er iets moois mee doen…

 • Dragonball Z Tycoon…

 • mooizo, hoop dat er wat goede games worden gemaakt.

 • Whaha, DBZ Tycoon. Dat zou echt te grappig zijn xD.

 • hoop dat er iets goeds uitkomt, ze maken nu vast wel winst -> alone in the dark :D

 • 7,1 miljoen dollar is een schijntje… voor een vervloekt bedrijf.

 • DBZ tycoon haha xD

 • 7,1 miljoen euro is echt niet veel volgens mij.

 • Waarschijnlijk wordt de naam dit jaar ook nog veranderd van Infogrames naar Atari…

 • Het gaat toch een beetje de goede kant op, op dit verhaal.

 • Hopelijk gaat het nu veel beter met Atari.

 • Weer groeit Infogrames een beetje, dat gaat goed met hen.

 • Tja……Atari ging neer….

  'k hoop dat ze er iets moois van kunnen maken!

 • Bestaat Infogrames dan nog? Ik heb al tijden niets meer van hen gehoord.

 • Blijkbaar wel he :) Moge het goede games opleveren.

 • @Jakfire  Waarschijnlijk omdat ze voornamelijk kinderspellen maken net als Atari tegenwoordig, en dat komt gewoon zeldom op het nieuws. Weinig mensen hebben interesse in de nieuwe Hello Kitty.

 • 11 miljoen dollar lijkt me weinig voor zo'n bedrijf… GTA IV is dus 10x zoveel waard als Atari

 • Nou, dan bestaat Atari tenminste nog.

 • Laten we hopen dat ze er weer iets moois van maken ;)

 • Misschien eindelijk de redding van Atari?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren