1. BioShock (PS3)

BioShock (PS3)

Iedereen heeft wel is van die slechte dagen. Dagen waarop niks lukt, of dagen dat je ongelofelijk veel pech hebt. Maar, hoeveel pech moet je hebben, als het vliegtuig waarin jij zit, crasht midden in de Atlantische Oceaan? Wel, je maakt het mee, in de waanzinnige game; Bioshock.

Jij bent Jack, de enige overlever van een vliegtuig crash. Het vliegtuig is net neergestort midden in de Atlantische Oceaan. Toevallig, ligt er een vuurtoren dichtbij en omdat je vast niet in dat koude water wilt blijven drijven, zwem je er natuurlijk heen. Hier begint ook het avontuur voor Jack. In de vuurtoren vind je een onderzeeër. Deze onderzeeër brengt je naar Rapture, een soort Utopia onderwater. Alleen, blijkt dat er iets heel goed is mis gegaan in deze stad. Wat er precies is gebeurt, kun je uitzoeken. Maar, je hoofddoel is natuurlijk ontsnappen!

Maar hoe wil je ontsnappen aan deze stad, als je er niks van af weet. Gelukkig komt iemand je te hulp, iemand die gelukkig niet zo gek is als de gemuteerde bewoners van Rapture. Deze persoon heet: Atlas en hij zal je begeleiden door Rapture. Je kunt hem wantrouwen, maar heb je echt een andere keus?

Nu, zijn we meteen bij een ander punt gekomen van Bioshock; keuzes. Want, het is wel degelijk een belangrijk onderwerp in deze ‘FPS’. Want in je onderwater avontuur zul je diverse keren Big Daddies met Little Sisters tegen komen. Little Sisters hebben ADAM. De genetische materie die Rapture houdt draaien. Je kunt deze ADAM gebruiken: om jezelf te upgraden met zogenaamde Plasmids en Tonics. Deze zul je hard nodig hebben. Je hebt heel veel verschillende soorten Plasmids en Tonics. De Electro Bolt Plasmid bijvoorbeeld; laat je elektriciteit schieten met je vingers, of de Telekenises waarmee je zware objecten kunt optillen en die op je vijanden kunt schieten. Maar het probleem is: dat alleen deze Little Sisters ADAM hebben. Je kunt kiezen uit: Rescue of Harvest. Het probleem is, als je Rescue kiest, dat de Little Sister dan weer een normaal meisje word maar, je krijgt maar 80 ADAM. Als je Harvest kiest zal het lieve kleine meisje sterven maar, je krijgt wel 160 ADAM. Om het nog lastiger te maken moet je eerst de Big Daddie verslaan voor je bij zijn Little Sister kan komen. Maar aan het eind zal je toch moeten kiezen. Riskeer je alles om deze kleine onschuldige meisjes ook van deze vervloekte stad te redden? Of ben jij die egoïst die alleen aan zichzelf denkt?

De Little Sisters en Big Daddies zijn natuurlijk niet de enige ‘vijanden’ die je tegenkomt. De gekke en gemuteerde, nog enigszins levende inwoners van Rapture, zullen het niet erg vinden om je een kopje kleiner te maken. Deze gekke, gemuteerde en nog enigszins levende inwoners heten; Splicers. Deze Splicers zijn doorgedraaid door de overdosis ADAM die zij hebben gebruikt. De Splicers, zijn dan ook je standaard vijand in de game. Natuurlijk heb je wel verschillende soorten Splicers, elke soort kun je met een andere tactiek aanpakken. De verschillende combo’s die je in de game kunt maken is schitterend. Daarbij zijn deze Splicers niet de domste vijand en zijn hun teksten soms ook hilarisch. Mijn ervaring is dat ik soms toch wel in een deuk lach om wat ze soms zeiden. Maar vrees niet, er zijn genoeg stukjes in de game die gevreesd mogen worden.

Terwijl je de kleine overlevende populatie in Rapture zit af te slachten, kom je soms een Audio Diary tegen. Deze geven je informatie over wat er allemaal in Rapture was gebeurd en waarom. Het zoeken van deze Audio Diaries is dus ook aangeraden. Als je het verhaal van Rapture een beetje wil volgen wel tenminste. De Audio Diaries en andere stemmen in de game, zijn dan ook gewoon perfect. De muziek in Bioshock geeft ook enorm veel sfeer aan deze game. Net zoals de stemmen van de Splicers die je hoort. Bioshock heeft dan ook een hele goede sfeer. Het spel sleurt je mee in het verhaal dankzij de geweldige ‘voice actors’.

Dan zijn we ook op het laatste punt gekomen van mijn recensie. Hoe het eruit ziet. Ik moet zeggen de water effecten zijn adembenemend goed. Kijk maar bij het begin. Na de crash, als je in het water zit. Het ziet er gewoon zo goed uit. Ook is het level design gewoon prachtig. Hoe alles staat, omgevallen stoelen, hier en daar een lijk, plekken die lekken. En natuurlijk zullen er ook kleine foutjes zijn. Het is gewoon zo’n grote stad. Al ga jij maar door een klein deel ervan. Alles is heel mooi gemaakt, de neon reclameborden, de kapotte etalages of het onderwater bos. Noem maar op. Grafisch is deze game in mijn ogen erg top. Al ziet het er niet zo goed uit als Killzone 2 of een andere grafische topper. Dat hoeft ook niet in Bioshock. Bioshock heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen sfeer. Daarom hoeft het grafisch niet top te zijn.

Maar elk spel heeft toch zijn minpunt? Ja, elk spel heeft dat. Dus ook Bioshock. Het minpunt in Bioshock is, is dat het naar het einde toe makkelijker begint te worden. Dit komt omdat je veel krachtiger bent geworden door je Plasmids en Tonics. En ook omdat je, je wapens hebt ge-upgrade. Het is dan weer niet te makkelijk, maar je zult er toch met een groter gemak door kunnen komen. Maar je kan de moeilijkheidsniveau ook op Survivor zetten. Hiermee zal het einde ook niet zo makkelijk voor je worden (hehehe).

'We all make choises, but in the end. Our choises make, us!'

Conclusie en beoordeling

Bioshock is echt een vette game die je gewoon in je collectie moet hebben. Het is een FPS met iets extra's. Met deze game kun je jezelf uren vermaken. Dat komt natuurlijk ook door de grote replaywaarde. Er zal altijd wel een stukje zijn dat je hebt gemist, of dat je niet was opgevallen.
9,7
Score
97
Score: 95
  • Pluspunten
  • Goed verhaal
  • Morale keuzes
  • Sfeer
  • Slimme vijanden
  • Veel verschillende speelstijlen
  • Grote replay waarde
  • Minpunten
  • Naar het einde toe makkelijker

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren