1. Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations (NDS)

Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations (NDS)

Rechtzaken over games zijn niet nieuw, in Amerika wemelt het ervan. Vaak zijn delinquente mannen de verdachte en is het spel slechts de aanleiding: maar in dit geval wordt de game zelf aangeklaagd! Phoenix Wright: Trials & Tribulations wordt als schuldige aangewezen en wie anders mag het verdedigen dan het hoofdpersonage, 'Ace Attorney' Phoenix Wright?

Rechter: Zijn we aan het “wachten op Godot?”

Phoenix: (De rechter kent wel zijn toneelklassiekers, zeg.)

Godot: Sorry dat ik laat ben, Edelachtbare. Ik was mijn speciale “Godot Blend” koffie nog aan het prepareren, een echte man verschijnt nooit zonder koffie in de rechtbank.

Rechter: Nou, oké dan. Laten we dan maar beginnen met het proces, of niet? Ahum, wij zijn hier bijeen gekomen voor het proces tegen het spel Phoenix Wright Trials and Tribulations. Zijn de advocaat en de openbaar aanklager gereed?

Phoenix: Gereed, Edelachtbare.

Godot: De openbaar aanklager is gereed zoals altijd, Edelachtbare.

Rechter: Goed, meneer Godot, zou u kort willen opsommen waarvan de verdachte.. ehm, verdacht wordt?

Godot: Uiteraard, Edelachtbare. Het gaat dit keer om een spel dat als verdachte is aangewezen. Het spelletje Phoenix Wright T&T; wordt verdacht van kopieerpraktijken uit voorgaande games en het hebben van lineaire gameplay. Dat is niet tolereerbaar, Edelachtbare, aangezien vele gamers over de hele wereld met smart op het spel gewacht hebben, net zoals jullie met smart wachtten toen ik eindelijk met mijn koffie de rechtbank kwam binnen stappen vandaag.

Rechter: Waarover gaat het spel dan, meneer Godot?

Godot: Het spel gaat over één of andere advocaat genaamd Phoenix Wright, een matig, tweedimensionaal karakter, Edelachtbare. Je moet rechtzaken oplossen en niet alleen je cliënt vrij krijgen, maar ook de schuldige aanwijzen. Dit doe je door middel van aanwijzingen zoeken en bewijs aanvoeren in de rechtbank. Je moet de getuigen ondervragen, de puzzelstukjes zoeken en ze in de rechtbank als het ware met elkaar verbinden, zodat je het mysterie rondom de moord kunt oplossen. Het is alweer het derde deel in de trilogie, waar de in deel 1 overleden Mia, de mentrix van Phoenix, een belangrijke rol in speelt. Het is een erg matig spel, want er gebeuren allemaal dingen in het spel die je nooit zou kunnen tegengekomen in een echte rechtbank. Kijk maar naar het belachelijke kapsel van de hoofdrolspeler? Welke man, goed bij verstand en gezond van geest, neemt nou zo’n kapsel?

Phoenix: (Waarom heb ik het gevoel dat Godot mij en mijn kapsel niet zo aardig vindt?)

Rechter: Goed, heeft u bezwaar tegen iets dat de meneer Godot net zei, heer Wright?

Phoenix: Bezwaar tegen meerdere dingen zelfs, Edelachtbare. Ten eerste, ik ben niet tweedimensionaal, mijn stekelharen zijn best met gevoel voor diepte getekend. Ten tweede, u vergat de essentie van het spel.

Godot: De essentie… van het spel?

Phoenix: Correct, u noemde het spel matig, omdat er allemaal incorrectheden in zaten, of niet soms? Nou, daar gaat het totaal niet om. Dit spel is juist zo sterk, omdat het de normaal redelijk saaie rechtbankplechtigheden inwisselt voor een spannend script, met sterke karakters, een goede dosis humor en natuurlijk ook wel een overdreven leuke projectie van het vak advocaat. Daarnaast, het rechtssysteem is in dit spel verschillend van de werkelijkheid. Je bent schuldig tot het tegendeel bewezen is en daarnaast vindt de rechtbank het gebruiken van mediums voor het vergaren van bewijs en voor het geven van getuigenverklaringen aardig normaal. En als we dan toch over rare rechtbankpraktijken gaan hebben, meneer Godot, dan reken ik uw koffie daar net zo zeer toe als mijn kapsel! Uw reden voor het matig vinden van dit spel klopt dus niet, want u beschuldigde het spel van gebrek aan realisme, terwijl realistisch zijn niet eens de intentie van het spel was.

Godot: Eén zwaluw maakt nog geen zomer, Trite! Het spel bevat matige graphics, 3D beelden ontbreken, en voice acting zit er ook al niet in. Dat script kan dan wel leuk in elkaar geflanst zijn, maar het spel kent gewoon technische tekortkomingen!

Phoenix: Liever één zwaluw in de hand dan tien in de lucht, meneer Godot. Dit spel heeft niet eens voice acting of 3D beelden nodig! De karakters zijn mooi getekend en hebben allemaal hun charme. Zo hebben ze bijna allemaal een erg grappige of diepgaande karaktertrek. Zo heb je Maya, het komische, maar een beetje domme hulpje, Larry, een vriend die altijd in de problemen terecht komt, Edgeworth, mijn rivaal en ook u komt er in voor, meneer Godot. U bent de belangrijkste openbaar aanklager in het spel! U heeft ook vele fangirls op allerlei fansites, dus wees een beetje trots op het spel waar u in speelt.

Overigens zou iets als voice-acting ontzettend moeilijk te regelen zijn in dit spel. Zoals u hopelijk weet, heeft dit spel namelijk gigantisch veel tekst en om deze allemaal van voice-acting te voorzien kost zoveel geld, dat andere delen van het spel achtergesteld zouden moeten worden! In mijn ogen compenseert het script de kleine technische tekortkomingen, zoals geen 3D en dergelijke, ruim.

Godot: Het spel is nog steeds lineair! Je moet nog steeds de hele tijd op dezelfde manier als in deel 1 zoeken en je krijgt ontzettend veel nutteloos gezwets, dat ervoor zorgt dat ik mijn B-knop constant ingedrukt moet houden!

Phoenix: Als u beter had opgelet, meneer Godot, dan had u geweten dat er net zoveel diepgang zit in dit spel als er gel in mijn haar zit. U zei net iets ontzettend doms, meneer Godot. U zei dat u de dialoog steeds oversloeg, correct?

Godot: Dat is correct, Trite, wat is je punt?

Phoenix: Nou, de spanning wordt niet opgebouwd door prachtige beelden, maar juist door de bizarre wendingen in het verhaal. Het spel weet soms op een briljante manier de meest onverwachte scenario’s te creëren. Zo kan de meest onschuldige getuige de moordenaar zijn, die op een doordachte wijze de schuld op een ander geschoven heeft. De karakterontwikkelingen zijn verder ook erg divers, net als de grappen, die zelfs bij de grootste depressievelingen een glimlachje op het gezicht kunnen laten verschijnen. Het gevoel dat je krijgt als je de oplossing van de zaak al eerder hebt gevonden dan het spel zelf, waarna je lekker “objection!’ in de microfoon schreeuwt, dat is gewoon een bevredigend gevoel! Om over de reacties van de liegende getuigen nog maar niet te spreken. Overigens maakt dit ook uw argument dat het teveel op zijn voorgangers lijkt irrelevant, aangezien de zaken totaal anders zijn. De gameplay blijft hetzelfde, maar \\\"never change a winning team\\\", toch? Trouwens, Phoenix Wright 3 eindigt ook op een prachtige manier de trilogie. Ik wil natuurlijk dat einde niet verklappen, maar het was erg goed uitgewerkt! Het verbindt de losse touwtjes die de eerste twee delen achtergelaten hadden op een uitstekende wijze en er zitten behoorlijk wat verrassende wendingen en nostalgische tourtjes in.

Godot: Mm, ah, nee! Maar het is gewoon een matig spel, Edelachtbare! Dat zweer ik u!

Rechter: Ik denk van niet, heer Godot. Het spel lijkt me zelf eigenlijk best leuk. Ik doe vanmiddag mijn mooie roze toga aan en haal het spel lekker op bij de dichtstbijzijnde gamewinkel. Ik ben benieuwd hoe mijn glorieuze baard er in het spel uit ziet..

Phoenix: Ehm, uw oordeel, Edelachtbare?

Rechter: Oh ja, excuses. Ik verklaar hierbij het spel, Phoenix Wright Trials and Tribulations, onschuldig en alle aanklachten tegen dit spelletje zullen ingetrokken worden. Het lijkt me zelfs dat de mensen op de tribune er goed aan zouden doen om het spel te kopen! Enfin, de zaak is gesloten!

Conclusie en beoordeling

Phoenix Wright 3 is gewoon een ontzettend sterk spel, dat, net zoals zijn voorgangers, floreert op het gebied van het presenteren van een geweldig verhaal. Het spel maakt nauwelijks gebruik van de DS-capaciteiten, omdat het eigenlijk een GBA-port is, maar het spel is gewoon zo charmant en interessant in elkaar gezet, dat je nauwelijks meer om die gekke touchscreen-mogelijkheden geeft. Een absolute must-have en eigenlijk aan iedereen wel aan te raden. Behalve natuurlijk aan die cultuurbarbaren die niet van dialoog lezen houden.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Fantastisch geschreven dialoog met uitstekende lokalisatie.
 • Mooi einde van de trilogie.
 • Passende muziek en charmante graphics.
 • Minpunten
 • Het is het einde van de trilogie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat zal de winnaar van de Sagakuchiprijsvraag leuk vinden ^^.

 • Mooi, kan niet wachten

 • vet dat samen spelen :)

 • nice

 • idd cool dat alle spelers op dezelfde servers zitten ongeacht welke console/pc ze hebben. maar straks komt er nog een vijfde expansion en dan komt daar weer een pack van, zo blijft het doorgaan.

 • jammer dat ik geen 360 heb, of pc die wel games kan afspelen:P

 • Lijkt me vet!

 • Jammer niet voor PS3!

 • Ik heb al die uitbreidingen behalve Wings of the Goddess.

 • En weer wat leuks erbij.

 • Sommige van ons zullen dit meer waarderen dan ik, hé Scandal? :)

 • Zeker wel mooi.

 • *dubbelpost*

 • Altijd handig zulke pakketten

 • Vind deeltje 11 maar helemaal niks…

 • Lekker.

 • goeie zet, maar ik denk niet dat de game nog goed gaat verkopen, met FF XIII in zicht…

  en btw, FF XII is zo veel beter, natuurlijk wel ander genre, maar swat…

 • Had ik nog een extra leven, ik haalde me dit pakketje voor de pc :P

 • Ik wacht nog even op FFXIII, die lijkt me best leuk.

 • Niet voor de PS3?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren