1. E3: Codemasters stand

E3: Codemasters stand

Uiteraard waren de Engelse jongens van Codemasters ook van de partij op de E3. Een overzicht van de titels die we de komende tijd van Codies kunnen verwachten.

Codemasters presenteerde de nieuwste telg in de Colin Mcrae Rally-serie. Colin McRae Rally 2005 was speelbaar op zowel Xbox als PlayStation 2. Hoewel het een titel was waarvan ik vooraf veel verwachte, bleek het spel me erg tegen te vallen. Ik had het idee dat we met een heel vroege versie te maken hadden. Het spel kon zich visueel niet onderscheiden van bijvoorbeeld Colin McRae Rally 04 en ik vond het ook niet echt lekker spelen. Het viel me op dat veel mensen het spel maar heel kort speelden dus ook zij zullen het niet echt fantastisch hebben gevonden. Het is te hopen dat Codemasters nog flink wat werk te verzetten heeft, anders zou Colin McRae Rally 2005 wel eens een deceptie kunnen worden, en dat terwijl Colin McRae Rally 04 het beste rallyspel is dat ik ooit gespeeld heb.

Oorlog is hot. Dat moet men bij Codemasters ook gedacht hebben en zodoende konden we het Tweede Wereldoorlog spel Soldiers: Heroes of the World War II spelen. Qua interface heeft het spel wel wat weg van de bekende Commandos-serie. Het moet echter gezegd worden dat dit spel veel meer opties heeft en er nog gedetailleerder uitziet. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van voertuigen. In veel spellen zijn voertuigen op zichzelf staande eenheden. In dit spel zul je echter zelf mannetjes een tank in moeten sturen wil je de tank kunnen gebruiken. Hoewel het allemaal niet moeilijk te besturen is zul je zeker goed moeten nadenken tijdens het spelen. Het spel is namelijk zeker niet makkelijk. De vijand zal je proberen te overrompelen of juist sneaky te flankeren. Je zult je eenheden echt goed strategisch moeten neerzetten, want anders red je het niet. Al met al een leuke titel, zeker voor de fans van de Commandos-serie.

Een ander veelbelovend oorlogsspel is Wartime Command. Ook dit is een RTS, maar dan op grotere schaal. In plaats van individuele gevechten te voeren richt je je veel meer op de tactieken op het slagveld. Hiertoe heb je ruim driehonderd authentieke wapens en voertuigen tot je beschikking die allemaal tot in de kleinste details zijn nagemaakt. Om je troepen precies zo te laten manoeuvreren als jij wilt heb je veel verschillende orders tot je beschikking. Zo kun je de vijand bijvoorbeeld insluiten door een omtrekkende beweging te maken. In de praktijk werken dit soort tactieken ook echt en dat is natuurlijk heel lekker. Het is dat Rome: Total War ook op deze E3 aanwezig is, anders was Wartime Command absoluut het beste RTS-spel geweest dat ik gespeeld had.

De Club Football-spellen van Codemasters werden vorig jaar gezien als één groot uitmelkproject. In plaats van dat ze één spel uitbrachten, brachten ze verschillende versies van dat spel uit, elk met een ander team in de hoofdrol. Dit principe is in Club Football 2005 zelfs uitgebreid met een aantal teams. Om de consument wat meer te bieden zit er in elke versie een uitgebreide extra optie omtrent het team dat de naam van het spel draagt. Heb je bijvoorbeeld de Ajax-versie, dan kun je allerlei informatie over de club opzoeken en door te spelen credits verdienen waarmee je voetbalplaatjes kunt kopen. Het voetballen zelf is iets verbeterd. De besturing is letterlijk van Pro Evolution Soccer 3 overgenomen wat het spel wel vertrouwd aan doet voelen als je dat spel tenminste gespeeld hebt. Eén en ander moet nog wel uitgebalanceerd worden. Bijvoorbeeld de R1 knop, waarmee je de bal heel goed kunt controleren en mannetjes kunt passeren, die werkt voor elke speler even goed waardoor je dus met Escudé even goed kunt dribbelen als met Ronaldo. Een leuke, nieuwe toevoeging is dat je een carrière als speler kunt spelen. Je controleert dan alléén jezelf. Deze optie heb ik echter niet kunnen spelen. Het spel is momenteel ongeveer voor de helft klaar en over drie maanden moet het verschijnen. Of het wordt héél krap, of Codemasters is al verder dan ze willen toegeven maar vijftig procent in drie maanden vind ik heel knap…

Er waren op de Codemasters stand nog enkele andere spellen te vinden. Zo was het inmiddels bekende Perimter speelbaar. Second Sight is een stealth-based actiespel met enkele leuke dingen er in. Het karakter dat je bestuurt heeft psychische krachten en die zijn erg goed uitgewerkt in het spel. Ook de Xbox-versie van Operation Flashpoint was aanwezig op de stand. Tenslotte had Codemasters nog Indycar Series 2005, een spel waar ik me vooraf wel op had verheugd, maar dat me achteraf toch wat teleurstelde. Het spel speelt lekker, maar het ziet er niet echt denderend uit. Ik weet niet in hoeverre het spel al bijna voltooid is, maar het spel kan visueel niet op tegen veel andere racespellen, zowel op de Xbox als op de PlayStation 2 haalt het spel voorlopig de standaard niet.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • die colin mcrea screenshots zien er toch even mooi uit:D

 • Kent iemand BMX-simulator nog op de commodore64? Dat was de doorbraak van codemasters…was het niet…

 • Hmm, het zijn niet echt games waar ik warm van wordt :S

 • ik ook niet.. vooral niet NOG een deel van colin mcrae

 • colin mc rae 2005 is wel vet, maar rally sport 2 vind ik vetter, de rest is zoals de rest ook zegt niet egt geweldig

 • kunnen ze beter niet stoppen met club football was niet bepaald een succes het verkocht wel goed dacht ik maar het spel is niks vergeleken met pes3

 • @ black knight jij hebt colin mcrae 2005 al gespeeld begrijp ik?

 • Ik vind race games over het algemeen niet echt boeiend, maar ik moet zeggen die screenshot ziet er wel fokking mooi uit!

 • heel vreemd…  op de E3 heb ik zowel de PS2 als de Xbox versie gespeeld maar ze zagen er allebei niet zo uit als die screenshots… Althans, niet in-game in elk geval.

 • nee DS The Best, maar wat ik van de andere colin's weet, vind ik rally sport leuker. maar das mijn mening

 • Ehm, kunnen jullie i.p.v. een foto een echt screenshot geven van Colin :D:D:D:D Dit is echt te mooi! Ziet er zooo realistisch uit…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren