1. Fallout 3 (X360)

Fallout 3 (X360)

Na 1945 bloeide de wereld weer op. De techniek maakte grote vorderingen. Ook werd er afgesproken dat er nooit meer zoiets als de Tweede Wereldoorlog mocht komen. De VN (Verenigde Naties) werd opgericht. In de zestigerjaren was er toch bijna een Derde Wereldoorlog gekomen. Amerika en Rusland stonden op het punt een allesvernietigende kernoorlog te beginnen. Gelukkig bleef dit bij een dreiging die na Gorbatsjov volledig in de ban werd gedaan. De mens kon weer rustig ademhalen en denken dat dit de eerste en de laatste dreiging was voor een kernoorlog. Maar stel dat er in het jaar 2077 een andere wereldmacht Amerika wil aanpakken?

Zo wil geschiede. China heeft Amerika helemaal naar de zogenaamde kloten geholpen door kernbommen op Amerika neer te laten. Nergens staat nog een boom die teken van leven vertoont en de dieren zijn veranderd in gevaarlijke mutanten. Gelukkig heb jij dit niet meegemaakt, maar de vele ongelukkigen die geen plaatsje in een Vault konden bemachtigen wel. De Vaults zijn ondergrondse bunkers die een deel van de mensheid moest beschermen in de tijd van de oorlog om daarna weer open te gaan zodat de mensheid Amerika weer kon bevolken. Zoals gezegd, je wordt geboren in Vault 101, de enige Vault die de deuren niet heeft opengedaan, maar potdicht heeft gehouden. Vanaf de geboorte, waar je bepaald tot welk geslacht je hoort, waar je S.P.E.C.I.A.L.-punten verdeeld, tot aan aan je negentiende is het leventje zorgeloos. Totdat pa er opeens vandoor gaat. Wat ga je doen? Juist. Als een goed opgevoede zoon of dochter ga je pa achterna, de Capital Wasteland in.

En wat voor een Wasteland! Niets, maar dan ook niets is er heel gebleven. Steen en ijzer overal waar je kijkt. Over Super Mutants en ander gespuis nog niet gesproken. Als eerste valt je er aan rechterkant iets op. Een rare opening naar iets dat op een stadje lijkt. Jij als de o zo nieuwsgierige Lone Wanderer neemt daar natuurlijk een kijkje. Je zal merken dat dit een handige locatie is om je "zaakjes" voor elkaar te hebben. Die kun je ook maar beter voor elkaar hebben, want zonder goede wapens, ammunitie en medicijnen (de zaakjes dus) houdt je het nog geen minuut uit in de grote open wereld. Je zal veel vijanden met kogels te woord moeten staan, wil je leven. Gelukkig helpt V.A.T.S. hierbij een handje. Met Vault-Tec Assisting Targeting System zet je alles even op pauze om rustig uit te zoeken waar je je vijand nou precies goed pijn wil doen. De kans dat je dat deel ook raakt wordt aangegeven met procenten. Nadat je een ledemaat hebt gekozen om je lood in te knallen word je verwend met een prachtig filmpje waar je je kogels in slow motion in de arm van de vijand ziet vliegen, wat het resultaat een afgerukte arm zal zijn. Elke soort mutant zal een ander lichaamsdeel hebben waar hij de meeste schade zal krijgen, dus denk niet dat simpel op het hoofd schieten altijd de beste manier zal zijn.

Als er iets in Fallout 3 fantastisch is uitgewerkt, is het de variatie, als je de dialogen niet meetelt. Er zijn ontzettend veel verschillende geweren, slagwapens en andere bad-ass stuff te vinden. Ook kan je alle oude meuk oprapen en verkopen aan de plaatselijke handelaar. De Caps die je dan krijgt - caps van de Nuka Cola's is het betaalmiddel - kan je gebruiken voor medicijnen, armors, wapens en ammunitie. Voor alles wat je doet in Fallout 3 krijg je XP-punten voor. Deze zullen er voor zorgen dat je levelt. Per level kan je kiezen welke vaardigheden je wilt verbeteren en waar je dus een expert in wordt. Deze keuzes zullen van groot belang zijn, want door deze keuzes zul je het spel anders gaan spelen dan je vrienden. Naast je vaardigheden upgraden kan je ook nog een Perk uitkiezen. Zie dat als een bonus. Hierbij krijg je bepaalde voordelen en zullen bepaalde vaardigheden nog verder verbeteren.

Dit is allemaal heel positief, maar er zitten ook zeker minpunten in de game. Zo zal je wel eens door een plaatsje lopen waarbij de bovenste helft van je beeldscherm zwart zal worden. Draai je je om, is het weg. Ook zitten er aan sommige randen in de map rare zwarte strepen in de lucht. Het stoort je niet, maar het zal je wel opmerken. Met NPC's heb ik ook wel eens problemen gehad. Zo zullen sommige op de eerste verdieping van een huis zitten terwijl er geen trap of ander iets naar toe loopt. Dit levert soms frustratie op. Vooral als je die vijand die boven op zo'n verdieping staat en je niet zijn Sniper Rifle af kan pakken. Ook is de game grafisch wat ondermaats. De game is dan wel op de Oblivion-engine gebouwd, maar ik had het wel leuk gevonden als de omgeving en de gezichten van mensen er realistischer uit hadden gezien.

Conclusie en beoordeling

Fallout 3 is weer een meesterwerkje geleverd door Bethesda. Ik vond RPG's naar niks, maar Fallout 3 heeft me het tegendeel bewezen. De mogelijkheden zijn oneindig, je kan gaan en staan waar je wilt en je kan doen wat je wilt. Laadtijden in de grote open wereld zijn er niet, alleen als je een gebouw betreedt. Je wil verder blijven spelen, want het is tenslotte je eigen avontuur waar je niet zomaar mee stopt. De ongelooflijke variateit overschaduwt met gemak alle kleine bugs en de graphic-foutjes. Deze game is groots!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Een geweldige variatie
 • V.A.T.S.
 • De heerlijke apocalyptische sfeer
 • Vijanden die veel verschillen van elkaar
 • Minpunten
 • Grafisch beetje ondermaats
 • Een paar bugs die je zal tegenkomen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik houd echt van dit soort games, geweldig. NIET!!

 • ziet er wel heel mooi uit.

  weet alleen nog niet zeker

 • Nice, ziet er mooi uit.

 • Boh, deze wordt zeker cool :D

 • This vehicle is truly unstoppable  Totdat je geen ammo meer hebt xD  Game ziet er aardig uit.


 • This vehicle is truly instoppable

  Leer engels ofzo, instoppable is niet eens een woord. Hij zegt duidelijk unstoppable.

 • Kan een typo tegenwoordig ook al niet meer?

 • Ik ben echt een fan van de F.E.A.R. games alleen heb ik de eerste nog niet eens uitgespeeld omdat het save-systeem op de Xbox 360 met die game totaal niet werkt, ontzettend frustrerend! Ik vind het jammer want het verhaal en voor de actie is erg goed! Ik ken het verhaal dus niet echt goed, en dat vind ik erg jammer.

 • lijkt me egt zo'n vette game! dit is gewoon gemaakt voor mij! vind die omgeving ook heel mooi. lijkt net of er een dikke nuke op die stad is gedropt!

 • ziet er wel cool uit, hoop alleen niet dat hij te erg op fear gaat lijken

 • sjjiek

 • F.E.A.R. is gewoon tof,, multiplayer een beetje minder..

  hopelijk wordt het enge concept nog beter in beeld gebracht.

 • teminsten weer een spel met verhaal.

  pro owning

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren