1. WipEout HD (PSS)

WipEout HD (PSS)

Als mijn eerste potjes in WipEout een voorbode zouden zijn van mijn toekomstige autocarrière, dan mag de A12 straks met bibberende knietjes wijken voor mijn racecapriolen. Met snelheden boven de 1000 kilometer per uur racete ik in WipEout over futuristische banen, waarbij een onverwachte bocht of een gecamoufleerde schans vrij vaak voor een nare botsing zorgde. Gelukkig werd ik beter. Ik leerde sturen, ik leerde remmen, ik kreeg langzamerhand controle over de lijkwagen wiens stuur mij zo vaak ontging. Controle is alles in WipEout.

WipEout is een racespelletje. Het is echter niet een racespelletje in de zin van zo realistisch mogelijk racen of iets dergelijks, nee, het is een keihard, futuristisch ruimteschipracespel. Als je wel eens Formule-1 kijkt dan is dit net zoiets, maar dan vier keer zo snel en tien keer zo flitsend. Oh ja, de autootjes hebben ook nog eens geen wielen. WipeOut is ook niet zo zeer een funracer zoals Mario Kart, ondanks de aanwezigheid van gelijksoortige wapens als die in Mario Kart. WipEout is geen funracer, maar een ‘frustracer’. Het is jaar in jaar uit al een serie geweest die op de hoogste, maar ook de wat mindere hoge moeilijksgraden te boek staat als werkelijk onvergeeflijk. Hetzelfde geldt voor WipEout HD, al is de ontwikkelaar enigszins mild geweest in het verschaffen van de Pilot-Assist optie. Door deze handige optie voor beginners wordt je niet direct in de muur geramd als je nog totaal geen controle hebt over het stuur, maar word je netjes van de muur afgeleid zodat je je weg kunt vervolgen. Dit heeft echter wel een prijs, namelijk dat je wat minder snel kunt zijn en dat je de bochten lang niet zo scherp zal kunnen nemen. Als je trouwens totaal niet kunt sturen, dan zul je zelfs met de Pilot-Assist nog als een dronkenlap over de weg zwabberen. Als je dus van plan bent om toptijden neer te zetten, dan moet je proberen zo snel mogelijk de transitie te maken van Pilot-Assist naar complete controle. Een lastige, maar wel erg belonende stap.

WipEout HD is niet zo zeer een nieuwe game. Alle tracks in het spel zijn namelijk bijeengeraapt uit de PSP versies die de afgelopen paar jaar uitkwamen. Er is natuurlijk wel wat met deze tracks gebeurd. De banen hebben nog precies dezelfde lay-out, maar ze zijn in een prachtig HD-jasje gegoten, wat ervoor zorgt dat de banen simpelweg een lust voor oog zijn. Mits je in het bezit bent van een HD-TV, natuurlijk. Het geweldige aan de graphics van WipEout HD is dat er nooit vertraging in de beelden zit, wat natuurlijk van uiterst belang is in een spel zoals dit. Het is jammer dat de ontwikkelaar ervoor heeft gekozen om alle oude banen simpelweg te recyclen, zo is er namelijk weinig nieuws onder de zon voor de echte fans. De banen zijn van grote kwaliteit, maar het blijft jammer dat Sony Liverpool er niet wat extra content in heeft gestopt, want ook de voertuigen en teams zijn direct uit de PSP-edities gehaald. Er is zelfs een mode weggelaten uit WipEout HD, die de PSP-versies wel hadden. Als de serie nieuw voor je is, dan is dit geen probleem, maar voor de echte fans is het toch wel een beetje jammer.

De modes in het spel zijn wisselend interessant. De carrièremodus is heel erg lineair, je gaat gewoon van race naar race en als je een bepaald aantal races voltooid hebt, komt er gewoon een nieuwe moeilijkheidsgraad bovenop. Er zit wel enige variatie in die races. Een verhaallijn is nergens te bekennen, maar je moet soms tegen een aantal tegenstanders racen en proberen zo hoog mogelijk te eindigen. Je kunt dan items gebruiken om je tegenstanders af te remmen of ze zelfs te vernietigen! Je krijgt dan een medaille op basis van je plaats. Je hebt ook tijdraces, waar je de vooraf ingestelde tijd moet overtreffen. Een pure test van je racevaardigheden. Bij de laatste variant, zone, maak je de trip van je leven. Hierbij begin je in een kleurloos vliegtuigje in een kleurloze omgeving en begin je in een rustig tempo. Naarmate je meer ‘zones’ haalt, komen er echter allemaal kleuren in de baan, die vaak fel en lekker opvallend zijn. Naarmate je verder komt, wordt het besturen van je racewagentje steeds moeilijker door de steeds groter wordende snelheid. In de zonemodus moet je het zonder Pilot-Assist doen, dus als je te vaak botst, dan ontploft je autootje. Het is een prachtige ervaring, want het ziet er simpelweg fantastisch uit als je ruimteschip lichtsnelheden behaalt en de omgeving bestaat uit prachtige, heldere, steeds wisselende kleuren. Met als keerzijde dat het wel enorm moeilijk is om een hoge zone te halen, want het is echt een test van jouw stuurvaardigheden en jouw inschattingsvermogen. Het is dan wel enorm lineair, maar de carrièremodus biedt dus wel enige afleiding. In de raceboxmodus kun je vrij racen, met zelf ingestelde regels, in zowel singleplayer als multiplayer. Ik heb deze modus stiekem nooit geprobeerd, aangezien het nauwelijks een toegevoegde waarde heeft, tenzij je even tegen een vriend wilt racen.

Wat ietsjes interessanter is, is de onlinemodus. In deze modus zoek je via een lobby een game om te spelen en als er genoeg mensen zijn begint de race. Dit gedeelte van het spel is enorm standaard, maar wel vermakelijk voor enige tijd. Als nog een aantal vrienden hebt met headsets, dan wordt het al een stuk aantrekkelijker. Je kunt namelijk gewoon lekker met elkaar voicechatten, zowel tijdens het racen als tijdens het lange wachten op de race.

Voordat je straks voor een verrassing komt te staan als je de trophylijst ziet: dit spel is moeilijk, heel moeilijk. Bepaalde trophy’s zijn simpelweg de hel zelve en ik ben bij sommige nog niet eens in de buurt gekomen, terwijl ik toch wel een ervaren WipeOut speler genoemd mag worden. Ondanks het feit dat games tegenwoordig steeds makkelijker worden, trekt WipEout zich niets van deze trend aan. De WipEout serie is namelijk echt geen ‘walk in the park’. Het racen begint makkelijk, maar wordt al snel moeilijker. Als je ver wilt komen heb je dus ook flink wat doorzettingsvermogen nodig, want ondanks de toevoeging van een Pilot-Assist optie, blijft het spel niet heel erg toegankelijk. Ik noemde WipEout in de inleiding al een frustracer en hier moet je zeker ook tegen kunnen, want het is frustrerend als het niet lukt en in combinatie met de boemerangachtige vorm van de PS3-controller leidt dat niet altijd tot goede dingen. Als je dit spel wilt kopen moet je je goed afvragen of je wel tegen een beetje tegenslag kan. Want anders zul je WipEout waarschijnlijk helemaal niks vinden.

Conclusie en beoordeling

WipEout HD ziet er prachtig uit en is op het moment wel één van de mooiste PS3-titels. En dat als downloadbare titel! Je krijgt een hoop waar voor je geld; voor 18 euro krijg je een spel waar men zo 30 euro voor had kunnen vragen, als het als hoesje in de winkel had gelegen. Ondanks deze positieve punten van WipEout HD is natuurlijk geen nieuw spel. Het is jammer dat de ontwikkelaar niet de moeite heeft gedaan om een totaal nieuw spel te maken, zeker na de lange afwezigheid van deze serie. Daarnaast is het spel ook nog behoorlijk frusterend en daardoor dus niet voor iedereen (hoewel het mijn toekomstige autocarrière volgens mij toch echt wel gered heeft). Heb je echter zin een pittige, wonderschone racegame, dan doe je er goed aan om 18 eurootjes uit je virtuele portemonnee te trekken voor het razendsnelle WipEout HD.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Snel
 • Prachtig
 • Uitdagend
 • Waar voor je geld
 • Minpunten
 • Soms frustrerend moeilijk
 • Veel hergebruikt uit voorgaande versies.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vette actie!!

 • Vet! Ga nu meteen pre-downloaden.

 • HANDIGE LINK!  www.steamgames.com/goldrush

 • Leuke actie, kan ik deze game ook eens proberen :)

 • Over 3 uurtjes begint het.

 • Ahh man! Me PC is veel te zwak voor deze shit… :'(

 • Was wel een van de leukste die ik online had gespeeld leuke humor enzo, maar toen speelde ik liever COD4 omdat, ik hierin ook een beetje het stijgen van level hierin miste en unlockables

 • Vet, zat er net aan te denken om hem te kopen, komt dit wel ideaal uit om ff te testen

 • @Jordy: nu heb je bij tf2 dus ook unlockables :p  btw, die unlockables bij cod4 stellen niet echt veel voor, je bent binnen een paar uurtjes lvl 55 als je een beetje goed bent

 • @Magic

  Ja, daar heb je wel gelijk in, ik hem tf2 nooit gespeeld,

  ga toch is proberen ;)

 • Komt die uitbreiding nou ook uti voor de ps3 en 360, dat zou echt geweldig zijn. SPeel de game nog regelmatig op me ps3 namelijk.

 • kende het hele spel niet maar dat filmpje van dat level ziet er mooi uit

 • heel vet :D

 • is dit ook voor de xbox360?

 • heb ik altijd al willen spelen

 • Team Fortress 2 Owned! ^_^

 • @tomds  nee voor PC

 • Deze map heb ik gespeeld en is ZWAAR RELAX!

 • Handig man. Zeker even proberen.

 • idd goede actie

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren